Mehmet Arslan

Aziz Yıldırım sahalara dönüyor: 4 işadamına F.Bahçe başkanlığı teklifi

10 Haziran 2023
Büyük bir hayal kırıklığı ile sezonu kapatan ve şampiyonluğu ezeli rakibi Galatasaray’a kaptıran Fenerbahçe’de çok ilginç gelişmeler yaşanıyor.

Bu gelişmeleri size maddeler halinde sıralayacağım ve ayrıntılarını anlatacağım. Ama hemen bir gerçeğin altını çizmeliyim. Yazacaklarım, konunun muhataplarından olduğu kadar yakın çevrelerinden aldığım bire bir doğru gelişmeler.

İşte o maddeler:

1- Teknik direktör Jorge Jesus gidecek mi, kalacak mı?

2- Jesus giderse yerine kimler gelecek ya da gelemeyecek?

3- Fenerbahçe Kulübü’nün 17 Haziran’da yapılacak mali genel kurulunda başkan Ali Koç’un hamlesi ne olacak?

4- Ve son bomba!.. Başkan Ali Koç’un karşısına rakip çıkacak mı? Şimdi ayrıntılara geçelim...

TÜRKİYE KUPASI FİNALİ JESUS'UN F.BAHÇE'DEKİ SON KARŞILAŞMASI OLACAK

Jorge Jesus’u ligin ilk 10 haftası itibariyle büyük bir coşku ve sevgi ile bağrına bastı Fenerbahçeliler. Ama o güzel günler 2022 Dünya Kupası ile birlikte geride kaldı. Fenerbahçe, yarın Başakşehir karşısında Jesus ile son maçına çıkacak. Benim aldığım bilgiler son derece net. Başakşehir’i yenip Ziraat Türkiye Kupası’nı kazansa da, kalma ihtimali yüzde 1 bile değil. Portekizli teknik adam yarın son maçına çıkacak ve Türkiye defteri kapanacak.

Yazının Devamını Oku

Şampiyonluğu getiren 4 isim

1 Haziran 2023
G.Saray’ın 23. Süper Lig zaferi nasıl geldi? Bu zorlu yolculukta kimler öne çıktı? Türkiye tercihi İcardi için kariyer sorunu haline gelebilirdi ama tersi yaşandı. Erden Timur, G.Saray’ın saha dışındaki İcardi’si oldu. Buruk yıldızlarla dolu kadroda müthiş bir liderlik yaptı. Başkan Özbek de Timur hamlesi ile iktidarını paylaşma ve gücünü ikiye katlama cesaretini gösterdi.

Premier Lig’de M.City’nin şampiyonluğunun ardından yapılan bir ankette (The Ahtletic) City’nin ve ligin en iyi oyuncusu olarak Kevin De Bruyne işaret ediliyordu. Futbol severler bir sezonda 36 gol atarak Premier Lig rekorunu kıran Haaland’a tercih etmişti Belçikalı oyuncuyu. Aynı ankette futbol izleyicisinin yüzde 52’si Manchester City’nin şampiyonluktaki en büyük itici faktörünün harcama gücü olduğunu söyledi. Yüzde 32’si de Pep Guardiola’nın koçluğuna bağladı. İngilizler Pep’in, İngiliz futbolunu geliştirip dönüştürdüğüne de inandıklarını söyledi. Sadece yüzde 3’lük bir kesim, rakiplerinin City’e meydan okumada başarısız olduklarının altını çizdi.

NE M.CiTY KADAR HARCAMA GÜCÜ VARDI NE PEP GiBi DÜNYACA ÜNLÜ BiR HOCASI

Galatasaray’ın şampiyonluğundan sonra Manchester City’den söz etmemin bir nedeni var elbette. Ne onlar gibi bir harcama gücü var Galatasaray’ın, ne de Pep Guardiola gibi dünyaca ünlü bir teknik direktörü.

Üstelik Galatasaray’a meydan okuyan rakipleri de vardı.

Fenerbahçe gibi, Beşiktaş gibi...

Bunlara rağmen nasıl şampiyon oldular?

iCARDi iLE TORREiRA G.SARAY’IN HAALAND iLE DE BRUYNE’Si OLDU

Bana sorarsanız bu başarının dört önemli ismi var.

Yazının Devamını Oku

Biraz Terim biraz Guardiola işte Arda Turan Hoca

21 Nisan 2023
Takım üzerindeki hakimiyeti ve dışarıya verdiği görüntü Terim’i andırıyor, oyun planı açısından ise Guardiola’dan etkilenmiş. Arda Turan, maç sırasında oyuncularıyla konuşması ve kulübe ile diyaloğunda kendi tarzını yaratmıştı. Davranışlarındaki bazı nüanslar ise uzun yıllar birlikte çalıştığı Fatih Terim’i çağrıştırıyordu. Kollarını kullanması, zaman zaman kulübeye dönmesi, düşüncesini paylaşması, futbolcuların omzuna ellerini atması gibi. Takımı 1-0 geriye düştükten sonra peş peşe hamleler yaptı. Saha içi dizilişi değiştirdi, sahaya yeni oyuncular soktu. Bütün bu hamleler Eyüpspor’u oyunun tek hakimi yaptı. Skor tabelası istediği gibi olmamış olabilir ama bir hoca ne yapması gerekiyorsa onu yaptı.

Kesinlikle seçkin bir futbolcuydu. Atletico Madrid ve Barcelona ile futbolculuk kariyerinin zirvesine oturmuştu. 

Messi, Neymar gibi dünya yıldızlarıyla birlikte oynamıştı.

Türk futbolunun en kariyerli futbolcusuydu.

50 milyon Euro’lara ulaşan bir değeri vardı. Hayranlıkla izledim onu.

Ama her şeyin olduğu gibi futbol hayatının da bir sonu vardı. Futbola nokta koymadan önce bile bundan sondaki kariyer planlarında hep ‘Futbol’ vardı.

Önce Atletico Madrid’e gitmeyi düşündü. Atletico Madrid Teknik Direktörü Diego Simeone ile çalışmayı ve ülkeye geri dönmeyi planladı.

SAHUR SOFRASINDA GELEN iŞ TEKLiFi

Yazının Devamını Oku

Adalar'dan deprem bölgesine uzatılan dost eli

24 Şubat 2023
Türk kökenli Yunan vatandaşı Payzanoğlu Adalar’dan yapılan yardımlar için “Yunanistan’ın yaşadığı depremde bile böyle bir seferberlik görmedim” dedi

Beni en çok etkileyen sözü, “Yunanistan’ın yaşadığı depremde bile böyle bir seferberlik görmedim” oldu, bir feribot dolusu yardımı Bodrum Belediyesi’ne teslim ederken. Sami Payzanoğlu ile birlikteyim. Bodrum’a en yakın 2 ada Kos ve Leros halkının yardımlarını Bodrum’a getiren ekipte yer alan Türk kökenli Yunan vatandaşı. Payzanoğlu, Yunanistan eski başbakanı Aleksis Çipras’a, Adalar’da yaşayan Türklerle ilgili danışmanlık yapan bir isim. 1961 doğumlu, Çipras’ın partisinden ve Leros Belediyesi’nde Türk turizminden sorumlu. İzlenimlerini merak ediyordum.

İNANMAYACAKSINIZ AMA ÖNCE KİLİSELER BAŞLADI BAĞIŞLARA

İnanmayacaksın ama önce kiliseler başlattı. Biliyorsun, mum dikerler, mum için para atarlar kiliselerdeki yardım kutularına. Önce kiliseler bu yardım paralarını bağışladı. Ve herkesi yardıma çağırdı. Leros metropoliti beni aradı. Nasıl yardım toplarız diye, çok duygulandım. Kiliseler beni şaşırttı doğrusu. Onları çok katı milliyetçilikleri ile tanıdım ben. Ama haksızlık etmeyelim. Ana okulundan liseye kadar bir kampanyaydı bu. Öğrenciler harçlıklarını, polisler ve öğretmenler maaşlarını bağışladı

YUNAN ÇOCUKLAR, TÜRK KARDEŞLERİ İÇİN MEKTUP YAZDI

· Ne tür yardımlar getirdiniz?

· Çocuklar, Türk çocuklarına oyuncak göndermiş. Konserve yiyecekler var, battaniye, yatak. Aklınıza ne gelirse. Mektup bile varmış.

· Mektup mu? Kim, kime yazmış?

· Okulda öğretmenleri, depremzede Türk kardeşlerinize mektup yazın diye ödev vermiş.

Yazının Devamını Oku

İspanya’daki gözyaşlarım

8 Şubat 2023
TFF Başkanı, Hürriyet aracılığıyla önemli bir çağrıda bulundu.

17 Ağustos 1999 depreminde eşim, kızım ve ben İstanbul’un hemen dışında kiraladığımız bir yazlıkta Silivri’deydik.

Depremin boyutunu kestiremeden yurt dışına, İspanya’nın Sevilla şehrindeki Dünya Atletizm Şampiyonası’na gidecektim.

Avcılar’daki kiralık evime korka korka gittim. Pasaportumu almalıydım. Ev yıkılmış mıydı, hasar mı görmüş müydü bilmiyordum.

Yerlebir olmuş onlarca binanın ve yardıma koşan binlerce insanın önünden eve ulaştım. Bina ayaktaydı ama evin içi harabeye dönmüştü.

Pasaportumu aldım ve ayrıldım.

FELAKETiN BOYUTLARINI iSPANYA GAZETELERiNDEN ÖĞRENEBiLDiM

Ertesi gün uçağa bindiğimde felaketin boyutlarını henüz tam olarak bilmiyordum.

Haberlere göre ölü sayısı 3 bin civarıydı. Daha fazla can kaybı olmaması dualarıyla uçağa bindim. Akşam saatlerinde Barcelona’ya indim.

Yazının Devamını Oku

İngiltere'nin kalbindeki Türk bayrağı

4 Şubat 2023
Ilıcalı sahipliği gerçekleştiği gün Türk bayrağı göndere çekilmiş. Açıkçası bu bile beni Hull City taraftarı yapmaya yeterdi. Kulüp, Ilıcalı’ya geçtikten sonra her alanda atağa kalkmış. İç saha maçlarındaki seyirci ortalaması 7 bin 17 bine çıkarken, lisanslı ürün gelirleri 2’ye katlanmış. Taraftarlar ‘kurtarıcı’ olarak gördükleri Acun Ilıcalı’ya sık sık “Seni seviyoruz” diye bağırıyor.

İngiltere'de bir ‘Türk derbisi’ izliyor olabilirdim. Bir yanda Acun Ilıcalı’nın sahibi olduğu Hull City, diğer yanda ise Queens Park Rangers (QPR). Yıllar önce QPR bir Türk işadamına teklif edilmiş ancak pazarlıklar olumlu sonuçlanmayınca satış işlemi gerçekleşmemişti (İznini almadığım için işadamının ismini yazamıyorum). Ilıcalı sahipliğinden bu yana Hull City maçlarını yakından izliyorum. Hatta İngiltere’de Liverpool’dan sonra gönül verdiğim ikinci takım oldu. Takımın aldığı sonuçlar kadar merak ettiğim bir şey daha vardı; İngiltere gibi futbolun beşiği bir ülkede kulüp sahipliği nasıl duygu? Bir Türk İngiliz futbolunda nasıl iz bırakır?

1- KEHRİBAR VE SİYAH RENKLERDEKİ FORMANIN HAYRANI OLACAKSINIZ

En baştan başlayayım... Hull City’nin maçlarını oynadığı 25 bin seyirci kapasiteli MKM Stadyumu’na ayak bastığınız anda sizi bir Türk bayrağı karşılıyor. Acun Ilıcalı’nın sahipliği gerçekleştiği gün bayrak göndere çekilmiş. Açıkçası bu bile beni Hull City taraftarı yapmaya yeterdi. Ama anlatacaklarımı dinledikten sonra siz de kehribar ve siyah renklerdeki formanın hayranı olacaksınız. “Bayrak tepki çekti mi?” diye soracaksanız, hayır, tam aksine Acun Ilıcalı ile birlikte tribünlerde Türk bayrakları sallanmaya başlamış.

2- TÜM TARAFTARLAR 'SENİ SEVİYORUZ ACUN' DİYE TEZAHÜRAT YAPIYOR

Hull City’nin geçtiğimiz cumartesi günü QPR ile oynadığı maçı Acun Ilıcalı ile birlikte başkanlık locasında izledim. Dakikalar ilerleyip, Hull City öne geçince (maçı 3-0 kazandılar) tribünlerden sesler yükselmeye başladı. “We love you Acun (Seni seviyoruz Acun).” 90 dakika boyunca bu tezahürat 2-3 kez tekrar edildi. Acun Ilıcalı da ayağa kalkarak taraftarı selamladı. Burada kısa bir bilgi vermeliyim..

3- HULL CITY'NİN SEYİRCİ ORTALAMASI 7 BİNDEN 17 BİNE YÜKSELDİ

İngiliz futbolunda bir araştırma yayınlandı. Fair Game isimli şirketin yaptığı araştırmaya göre kulüplerin finansal açıdan devamlılığının en önemli unsuru olarak taraftar katılımı ve yönetim becerisi gösteriliyor. Hull City, Acun Ilıcalı ile birlikte taraftar katılımı konusunda ciddi adımlar atıyor. Taraftarlar deplasmanlara özel otobüslerle ücretsiz olarak götürülüyor. Bu uygulama İngiltere’de bir ilk. Ortalama seyirci sayısı 7 binlerden 17 binlere dayanmış. Son QPR maçını tribünden 16 bin 418 taraftar izledi. Kombine satışı ise 8 binden 12 bin 200’e ulaşmış. Ama en büyük sorun yayın gelirlerinde. 5-6 milyon sterlinlik bir yayın geliri var. Bu ne yazık ki yeterli değil.

Yazının Devamını Oku

Okan Buruk şah, Jorge Jesus mat

10 Ocak 2023
Otoritelerin görüşleri ve tespitlerinin ışığında Fenerbahçe-Galatasaray maçının analizi.

Buruk tıpkı Fatih Terim gibi bir etki yaratıyor. Onu farklı kılan özelliği cesareti. Fenerbahçe maçına golcüleri kulübede bırakıp çıkacak kaç hoca bulursunuz?

Kim ne derse desin bu ülkenin 1 numaralı futbol şovuna şahit olduk Kadıköy’de. Galatasaray, futboluyla, hırsıyla ezeli rakibine karşı net ve hak edilmiş bir galibiyet aldı.

Bu galibiyetin ayrıntılarını perde arkasını yazacağım ama önce ‘derbiler’ ile ilgili düşüncemi yazmalıyım...

DERBiLERi ÇOĞALTMALIYIZ

Bir lig ürettiği derbiler kadar izleniyor, derbileri kadar kalite kazanıyor. Bakın İngiltere Premier Ligi’ne...

Orada bir çırpıda ülke ve dünya çapında ilgi gören 7-8 derbi sayarsanız.

Süper Lig’in derbi sayılarını (büyük maç, heyecan uyandıran karşılaşmalar) çoğaltmamızın mutlaka bir yolu olmalı. Bir haftadan bu yana Türkiye Fenerbahçe-Galatasaray maçını konuşuyor.

Bu anlamda futbol adına iki kulübede ne çok şey borçlu olduğumuzu unutmayalım.

Yazının Devamını Oku

Çocuk oyuncağı değil, var kayıtları bir daha açıklanmayacak

5 Ocak 2023
Hakem konuşmalarının paylaşılmasının ardından kulüplerden yükselen ‘devamı gelsin, hepsi açıklansın’ seslerine Büyükekşi noktayı koydu.

Sivasspor- Galatasaray ve Gaziantep-Beşiktaş maçlarında verilen hakem kararları Türkiye’nin gündemine oturdu.

Maçların hakemleri ve pozisyonlar için tartışma devam ederken, bu kez TFF bu karşılaşmaların VAR kayıtlarını kamuoyuna açıkladı.

Bir tartışma bitmeden, ikinci bir tartışmanın kapısı aralandı.

1- Türkiye Futbol Federasyonu bundan sonra tüm tartışmalı maçların VAR konuşmaları yayınlanmak zorunda.

2- Kulüpleri artık kimse tutamaz, her maçtan sonra VAR kaydı isteyecekler. İşte bu iki tartışmaya nokta koymak için TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi’yi aradım.

‘MASUM BiR HATA BiLE SONUM OLABiLiR’ HiSSiNi TAŞIYACAK

Artık hiçbir hakem kendini VAR’da güvende hissetmeyecek

Öncelikle kendi düşüncemi yazayım. VAR kayıtlarının açıklanmasını doğru bulmuyorum.

Yazının Devamını Oku