Elif Zorlu Tapan

En güzel özel efekt insan yüzünün yakın çekimidir

1 Mayıs 2024
Alfred Hitchcock, “En güzel özel efekt insan yüzünün yakın çekimidir” demiş. Ama günümüzdeki güzellik kültürü yüzünden film ve dizilerde karakterlerle bağ kuramaz olduk. Ufak dokunuşlara lafım yok.

Hollywood’da bunu hissettiren oyuncular hâlâ çoğunlukta. Lakin izlediğim birkaç Türk dizisinde gördüğüm şu: Oyuncuların oynadığı karakterle yüzlerindeki görüntünün örtüşmediği.

Mesela popüler bir dizide, karakter oğluyla geçim sıkıntısı çeken dul bir kadın.

Gecekonduda yaşıyor.

Bildiğin fakir ama oyuncunun kaşları yay gibi, “microblading” yaptırılmış. Karakterde ilk gözüme çarpan hayatın zorlukları değil yeni yaptırılmış kaş işlemi oldu.

Keza yapımlarımız, yanaklarını, alnını hareket ettiremeyen, ciltlerinde minicik bir çizgi bile olmayan oyuncularla dolu.

Oysa dizi ve filmlerde birçok şey gerçeklikle uyuşmalı öyle değil mi?

Hatırlarsanız geçen sene Amerika’da oyuncular aylarca grev yaptı.

Yazının Devamını Oku

Zendaya’nın imajı

24 Nisan 2024
Seksi sahneleri fazla, müzik hızlı ve yoğun, tuhaf bir aşk üçgeni, yakın arkadaşların birbirine düşman olması ve bu filmden önce eline tenis raketi almamış Zendaya’nın çılgın performansı...

Yönetmen Luca Guadagnino’nun son filmi “Challengers”dan bahsediyorum. Keza tenis sahneleri çok iyi çekilmiş.

Filmin röportajı için cumartesi günü oyuncu kadrosuyla buluşan Barbaros Tapan’a Zendaya’yı görebilmek için eşlik ettim.

“Örümcek Adam” prömiyerlerinde kendini birebir görme şansını yakalamıştım lakin onu yeniden görebileceğim ortamı kaçırmak istemedim.

Eğer Zendaya’nın görünümlerini takip ediyorsanız en karmaşık seçimi zahmetsiz gösterebiliyor. Keza sadece kıyafetleri değil, tüm görünümü ve kendini taşıma şekli de harika.

Sadece kırmızı halıda ya da basın turlarında inanılmaz görünmekle kalmıyor, muhteşem fotoğraf çekimleri yapıyor. Kameraya nasıl poz verileceğini çok iyi biliyor. Çok genç yaşlardan itibaren bu kadar sofistike olan, kıyafetlerini filmlerine (Örümcek Adam, Dune, Challengers) göre koordine eden ender oyunculardan.

Saçı, makyajı dahil tepeden tırnağa yapılan seçimlerin mimarı yakın arkadaşı ve stil danışmanı Law Roach. 

Law Roach stil danışmanı tanımını yerine kendini imaj mimarı olarak tanımlıyor. Zendaya çok yetenekli ama tek başına yetenek artık size Hollywood’da yıldız yapmıyor. Disney Channel günlerinden beri birlikte çalıştığı Law Roach’un yarattığı stillerin Zendeya’nın kariyerine ve profiline yardımı büyük.

Yazının Devamını Oku