Yelda Başaran

Karpuz-peynir dost mu düşman mı

1 Ağustos 2023
Yazın zayıflama denilince hemen akla karpuz peynir ikilisi gelir...

Yerken tadına doyamadığımız karpuzun faydalarını saymakla bitiremeyiz. Özellikle yaz aylarında kaybettiğimiz su oranını en iyi şekilde yerine koyan, içerdiği zengin besin değerleriyle tam bir sağlık dostu olan karpuz eğer ki yanlış tüketilirse bir anda zayıflama hayallerinin önüne geçen en büyük düşmanımız olarak karşımıza çıkabilir.
İşte bu haftaki yazımızda zayıflama yolculuğunda karpuz peynir ikilisiyle dostluk nasıl sağlanır, sağlıklı ve kilo aldırmayacak şekilde karpuz tüketmenin püf noktalarından bahsedeceğim.

Karpuzun faydaları

∆ Vücudun günlük sıvı ihtiyacının yüzde 80’ini karşılar.
∆ Kalp sağlığını korumaya yardım eder.
∆ Kas ağrılarını hafifletir.

Yazının Devamını Oku

Güneşle gelen sağlık... Yıl boyu mutluluk için D vitamini

25 Temmuz 2023
Bu günlerde kendinizi her zamankinden daha yorgun, enerjisiz, isteksiz ve mutsuz hissediyorsanız D vitamini eksikliğiyle karşı karşıya olabilirsiniz. Bu haftaki yazımızda mutluluk ve D vitamini arasındaki ilişkiyi ve en iyi D vitamini kaynaklarının neler olduğunu sizler için derledik.

Depresyon ve D vitamini üzerine yapılan bilimsel çalışmalarda, depresyon hastalarının D vitamini düzeylerinin sağlıklı bireylere göre anlamlı düzeyde düşük olduğu görülmüştür. Mutluluk hormonu olarak adlandırılan serotonin hormonunun bireylerin güneş ışığına maruz kalması durumunda yükseldiği de belirlenmiştir.

D vitamini eksikliğinin 12 belirtisi

Sürekli yorgunluk, depresyon hali, kas krampları, halsizlik, eklem ağrıları, baş ağrısı, konsantrasyon eksikliği, sindirim sorunları da erken dönem D vitamini eksikliği belirtileri arasında yer alıyor.

DİKKAT

Kemik erimesi problemlerine karşı önlem almak için D vitamini değerlerinizi iç hastalıkları doktoru gözetiminde kontrol ettirin.

Ne kadar D vitamini almalıyız?

Dünya Sağlık Örgütü yetişkin bireylerde 400-800 IU/ gün D vitaminini öneriyor. Yetersizlik veya eksiklik durumlarında hekim kontrolünde doz artabiliyor.

Yazının Devamını Oku

Yazın kilo vermek daha kolay: Zayıflamak isteyenlere müjde!

18 Temmuz 2023
Yazın daha hızlı kilo verildiğini biliyor muydunuz? Kış ayları direnç gösterdiği aylardır. Kışın havaların soğuk olmasından dolayı vücudumuz daha çok enerjiye ihtiyaç duyar ve beynimiz midemize sık sık açlık sinyalleri gönderir. Bu da kilo vermeyi zorlaştırır. Yaz aylarında ise sıcak hava nedeniyle metabolizma hızınız artar ve vücut daha fazla enerji harcar. Yazın kışa oranla iştahımız daha kapalıdır. Bu etkiler kilo vermemizi kolaylaştırır.

Metabolizma, vücudun fonksiyonlarını yerine getirmesi için yediğimiz gıdayı enerjiye dönüştüren biyokimyasal bir işlemdir. Metabolizmanız ne kadar hızlı çalışırsa vücudun ihtiyacı olan bu enerji daha çok açığa çıkabilir. Zayıflamanın önündeki en büyük engellerden biri metabolizma yavaşlığıdır. Beslenme ve yaşam biçimi, metabolizmayı büyük oranda etkiler. Vücudunuzun kalori yakma hızını yani metabolizma hızınızı, basit ve küçük değişikliklerle artırabilirsiniz.

METABOLİZMA NASIL HIZLANDIRILIR?

◊ Metabolizma hızının en belirleyici etkenlerinden biri harekettir. Düzenli olarak fiziksel aktivite yapmak metabolizmayı hızlandırır. Yazın yüzme, açık hava yürüyüşleri ve bisiklet turları için elverişli bir mevsim olmasından yararlanın.
◊ Metabolizmamız ışıkla birlikte harekete geçer. Uykusuz kaldığınızda, vücudunuz iştah açıcı hormon olan ghrelin’i aşırı üretirken, size doyduğunuzu söyleyen leptin hormonunu yetersiz üretir. Yeterince uyumak sizi dinlenmiş ve tok hissettirebilir ve gereksiz atıştırmalardan alıkoyar. Erken kalkmanın metabolizmayı canlandırıcı etkisinden yararlanmak için her gün aynı saatte uyumaya ve sabah 8’den önce kalkmaya özen gösterin.

METABOLİZMAYI HIZLANDIRAN BESİNLER

Yazının Devamını Oku

Yaz depresyonuna dikkat!

11 Temmuz 2023
‘Yaz depresyonu olur mu’ demeyin... Depresyon yaz kış dinlemiyor... “Yaz depresyonu belirtileri neler? Yaz depresyonuyla nasıl başa çıkabilirsiniz?” sorularının cevabı bu haftaki yazımızda.

Yaz depresyonu belirtileri nelerdir?

∆ Enerji kaybı  

∆ Aşırı hassasiyet, sinirlilik

∆ Çok fazla uyuma ya da uyku problemleri yaşama

∆ Anksiyete (endişe, kaygı)

∆ İştahsızlık

∆ Kilo artışı veya kilo kaybı

∆ Çaresizlik hissi

Yazının Devamını Oku

Mutlu bir yaz geçirmek için 12 öneri

4 Temmuz 2023
Çiçeklerin açması, cıvıl cıvıl kuş sesleri, cildimizin gün ışığını görmesi... Yaz aylarını sevmemizin en önemli nedenlerinden sadece birkaçı... Peki, uzun geçen bir kış mevsiminin ardından yaz gelmişken güneşin bizlere sunduğu bu güçlü keyfi, hayatınızda değiştirmek istedikleriniz için bir araç olarak kullanmaya ne dersiniz? İşte size kendinizi ruhsal ve zihinsel anlamda iyi hissettirecek 12 öneri...

*  10 yaşındaymış gibi gül...

*  20 yaşındaymış gibi eğlen...

*  30 yaşındaymış gibi gez...

*  40 yaşındaymış gibi düşün...

Yazının Devamını Oku

Ne yediğine dikkat et sağlık dengede gizlidir

27 Haziran 2023
Etlerin hangilerinin daha yağlı, hangilerinin protein değerlerinin daha yüksek olup kas yapımına destek verdiğini merak ediyor musunuz? Sorunun cevabı bu haftaki yazımızda. Şimdiden ruhunuz ve bedeninizi sağlık ve şifa ile beslediğiniz, her şeyin kararında olduğu mutlu bayramlar dileğiyle...

Kurban Bayramı’nda beslenirken nelere dikkat edilmeli

 YEMEKTEN ÖNCE SU İÇİN
Özellikle et yemeklerinden önce ve gün içinde su içmek bayram boyunca yavaşlayan metabolizmanın harekete geçmesine destek olur. Özellikle hem Kurban Bayramı’nın yaz sıcaklarına denk gelmesi hem de tüketilen hayvansal kaynaklı besinlerden alınan proteinin vücutta metabolize edilmesi için daha fazla su tüketmek gerekir.

PİŞİRİRKEN YAĞ İLAVE ETMEYİN
Etin içinde doymuş yağ asitleri etin pişmesi için yeterli olacağından yağ ilave etmeyin. Kızartma ve kavurma gibi pişirme teknikleri yerine; ızgara, fırın ve haşlama yöntemlerini tercih edin. Kurban etinden yemek yapacaksanız etin kendi yağıyla pişirin, ilave yağ özellikle kuyruk yağı ve tereyağı tüketiminden kaçının. Kurban etinin görünen yağlı kısımlarını mutlaka temizleyin.

Yazının Devamını Oku

Son dakika tatil diyeti

20 Haziran 2023
Yaz geldi çattı. Büyük bir hevesle tatil planları yaptığımız şu günlerde aramızdan bazıları belki de bütün bir kış boyunca tatlı ve hamur işlerinin ölçüsünü kaçırıp bir de üzerine egzersiz yapamadığı için kilo aldı.

 Şu an “Benim bu psikolojiyle mutlu bir tatil geçirmem mümkün değil. Bu vücut ölçülerimle o şezlongun üzerinde rahat bir şekilde nasıl uzanacağım” diyen iç sesini susturmaya çalışıyor. Eğer siz de tatil öncesi böyle bir ruh hali içindeyseniz hemen telaşlanmayın. Çünkü zararın neresinden dönerseniz kârdır. İşte kızgın kumlardan serin sulara daha özgüvenli bir şekilde atlamanıza yardımcı olacak son dakika diyeti! Şimdiden fit ve iyi tatiller...

1. Gün: Haftaya sıvı bir başlangıç

Sabah: 1 adet yeşil elma, 1 adet salatalık, yarım limon, biraz zencefil ve 1 demet maydanozu bir miktar suya ekleyip blender’dan geçirin ve bu sebze suyunu sabah kahvaltısı yerine tüketin.
Ara öğün: 1 fincan limonlu yeşil çay veya su.
Öğlen: 2 sap marul biraz zencefil, 1 demet maydanoz, 2 sap ıspanak, 1 adet salatalık, 1 adet elma ve 1 adet limona bir miktar su ekleyip blender’dan geçirin ve hazırladığınız sebze suyunu öğlen yemeği yerine tüketin.
Ara öğün: 1 bardak kefir veya ayran

Yazının Devamını Oku

Bir kız çocuğu için babası kraldır

13 Haziran 2023
.

Bir kız çocuğunun hayatında babanın rolü

Araştırmalar veriler gösteriyor ki hayatımızın başlangıcında kurduğumuz ilk bağlar, yaşamımızın ilerleyen dönemlerinde kuracağımız diğer yakın ilişkilere dair izler taşıyor.
Özellikle çocukluk döneminde baba kız arasında kurulan bağ, bugün özel hayatımızda karşı cinsle tutun da sosyal hayatımızda dostumuzla, iş hayatımızda patronumuzla kurduğumuz ilişkileri dahi etkiliyor.
Babalar Günü’ne yaklaşırken ‘acaba ben nasıl bir babayım’ ya da ‘daha iyi bir baba nasıl olabilirim’ sorusunu aklından geçirenler için bu haftaki yazımı babalar ve kız çocukları üzerine yazmak istedim.
Bakalım siz nasıl bir babasınız ve kızınızla olan ilişkiniz nasıl?

Nasıl bir babasınız?

Prens baba:

Yazının Devamını Oku