Yelda Başaran

Selülit bir yaşam tarzı problemidir... Selülite meydan okuyan besinler

28 Kasım 2023
Kadınların korkulu rüyası olduğu kadar erkeklerde de görülebilen portakal görünümlü bir cilt problemi olan selülit aslında bir yaşam tarzı problemidir. Peki selülit neden olur, nasıl geçer, selülitle mücadelede hangi besinler bizlere yardımcı olur? Selülitten korunma yolları neler? İşte tüm bu soruların cevabı bu haftaki yazımızda...

Selülit oluşma sebepleri

∆ Genetik...
∆ Hormonlar...
∆ Kan dolaşımı bozuklukları...
∆ Dengesiz beslenme...
∆ Yanlış diyetler...
∆ Hareketsiz yaşam...

Yazının Devamını Oku

Patlamış mısır tok tutuyor

21 Kasım 2023
Evde veya sinemada film izlerken keyifle tükettiğimiz patlamış mısırın sağlıklı atıştırmalıklardan biri olduğunu biliyor muydunuz? Tabii yağsız ve tuzsuz yöntemlerle hazırlandığı takdirde! Peki, filmlerin vazgeçilmezi olan patlamış mısır kilo aldırır mı? Diyette serbest mi? İşte tüm bu soruların cevabı bu haftaki yazımızda, hazırsanız başlayalım...

Patlamış mısırın besin değeri

Mısır, hem vitamin hem de mineral açısından zengin bir besin kaynağıdır. İçinde bol miktarda potasyum, kalsiyum, demir, protein, sodyum, magnezyum, B6 ve B12 vitaminlerini içerir.
100 gram patlamış mısırda;
· 387 kalori
· 13 gram protein
· 74 gram karbonhidrat
· 5 gram yağ

Yazının Devamını Oku

Tartı sendromu

14 Kasım 2023
Zayıflama programı süresince tartıya çıkmak kimileri için bir gösterge olurken kimileri için de tam bir motivasyon düşmanı. Peki sağlığımız için kilo takibi yaparken ne zaman tartılmalıyız, tartılmak için en doğru zaman hangisi? Tartı sendromu yaşamamak için neler yapmalı? İşte tüm bu soruların cevabı bu haftaki yazımızda.

10 adımda tartı sendromuna son

1- Nasıl bir tartıda tartılmalı?
Evinize alacağınız pratik kullanımlı dijital su oranı, yağ ve kas kütlesi gibi değerleri içeren akıllı tartılardan faydalanabilir, bu veriler sayesinde yaptığınız diyet ve spordan çok daha fazla verim alabilirsiniz.

2- Kaç saat açlıktan sonra tartılmalı?
Diyet sırasında en uygun tartılma şekli haftada 1 gün sabah aç karnınadır.

Yazının Devamını Oku

Sonbahar yılın son sevgi dolu gülümsemesidir... Sonbaharın motivasyon günlüğü

7 Kasım 2023
“Sonbaharda kendimi mutsuz ve yorgun hissediyorum. İçimden hiçbir şey yapmak gelmiyor. Üzerimde bir yorgunluk, bir mutsuzluk, bir motivasyon eksikliği var” diyorsanız... Bu haftaki yazımı okuyun. Motivasyon günlüğüyle, sonbaharın kurumuş yaprakları arasında yeni bir başlangıç yapabilirsiniz.

Motivasyon tanımı:

Motivasyon kişiyi belli bir amaca yönelik harekete geçiren itici bir güç, zihinsel ve duygusal bir enerjidir. Eğer yeteri kadar motivasyonumuz yoksa hem özel hem de çalışma hayatımızda istediğimiz mutluluğa ve hedeflerimize ulaşamayız.

Peki nasıl mı motive olacağız?
İşte 5 maddelik motivasyon reçetesi...

∆ Amaç belirle...
Amaç her şeydir, bir umut ışığıdır. Hayata dair bir amacınızın olması sizi depresyon motivasyon eksikliği ve can sıkıntısı gibi olumsuz duygu durumundan uzaklaştırır. Kendinize “Benim bir amacım var mı” sorusunu sorun. Bir amaç belirleyin.

Yazının Devamını Oku

Kahve bilim, çay bir sanattır... Çay içerken kilo almayın!

24 Ekim 2023
Sohbetlerin kulak misafiri, gün içinde kendimize verdiğimiz en güzel ödül ve arkadaş ortamlarında ısmarlanan en ekonomik ikram içeceği hiç şüphesiz çaydır. İşte bu haftaki yazımız çay tiryakisi olup özellikle “Ben çayı şekersiz tüketemem ama şekerli de tüketip kilo almak istemiyorum” diyenler için hazırlandı.

Çayı şekersiz tüketmek için iki neden

◊ Çayın asıl tadını alabilmek için şekersiz çay tüketilmeli.
◊ Şekerli çay tüketmek vücuda ekstra kalori yüklemektir, bunun sonucunda kilo alınır. Eğer kilo almak istemiyorsanız çayı şekersiz tüketin. Böylelikle hem fazla kilolarınızı vermek hem de kendinizi zinde hissetmek daha kolay olacaktır.

Çayın kilo verme üzerindeki etkisi

◊ Metabolizma hızlandırıcı etkiye sahiptir.
◊ Kan şekeri dengesizliğini sonlandırarak açlık hissettirmeye engel olur.
◊ Kan dolaşımını hızlandırır, idrar söktürücüdür. Bu sebeplerle kilo vermeye yardımcıdır.

Yazının Devamını Oku

Dismorfofobi: Güzellik takıntısı

17 Ekim 2023
Güzel olmayı istemek ve bu uğurda makul bir çaba göstermek sağlıksız bir durum değil. Ama eğer zihniniz sürekli olarak güzel olmadığınız düşünceleriyle doluysa ve kusurlu gördüğünüz fiziksel özelliklerinizi takıntı haline getirip sürekli bu olumsuz duygu durumuyla boğuşuyorsanız, o zaman yolunda gitmeyen bir durum var demektir. Psikoloji biliminde ‘dismorfofobi’ adlandırılan beden algı bozukluğu diğer adıyla kendini beğenmeme hastalığı bu haftaki konumuz...

Belirtileri nelerdir?

· Vücudun belli bir kısmını aynada defalarca kontrol etmek...
· Kusurlu bulduğu vücut kısmı hakkında abartılı araştırma yapmak...
· Görünüşteki kusurlarını çevresindekilerle kıyaslamak...
· Hayali kusuru saklamak için elleri, ayakları ve duruşu kullanmak...
· Fotoğraflarının çekilmesini reddetmek...
· Çevresindeki kişileri kusurlu olduğu konusunda ikna etmeye çalışmak...

Yazının Devamını Oku

Sosyal medya detoksuyla yenilen

10 Ekim 2023
“Sabah uyanır uyanmaz ilk yaptığım iş hemen cep telefonuma bakmak oluyor. Evde, okulda, işyerinde hatta araç kullanırken bile elim hep cep telefonunda... Gün içinde sosyal medya sitelerine giriş yapmadığım zaman kendimde bir eksiklik duygusuna kapılıyorum ve bu durum hem fiziksel hem de mental olarak yorgun hissetmeme yol açıyor” diyorsanız... Sizi bir süreliğine sosyal medya detoksu yapmaya davet ediyorum.

Sosyal medya bağımlılığı

Sosyal medya ağları ile aşırı meşguliyet ve aşırı zaman kaybı nedeniyle kişinin gerek sosyal gerekse farklı alanlarına ve ruh sağlığına ilişkin problemler yaşamasına neden olan bir tür davranışsal dürtü kontrol bozukluğudur.

Sosyal medya bağımlısı mısınız?

Aşağıdaki maddelerden en az 3 tanesine katılan birinin bağımlı olduğu söylenebilir.
· Cep telefonumu sık sık kontrol ederim.
· Cep telefonumu kullanmaktan günlük işlerime vakit ayıramıyorum.

Yazının Devamını Oku

İyi uyu iyi yaşa

3 Ekim 2023
Gece yatağa yatıyor dönüp duruyor ama bir türlü uyuyamıyor musunuz? Ya da öyle bir gün yaşadınız ki uyudunuz uyandınız ama hâlâ bir gözünüz yastıkta mı? İşte tıpkı beslenme gibi hayatımızın vazgeçilmezi olan, sabahları kendimizi dinlenmiş ya da yorgun hissetmemiz üzerinde önemli bir etkisi olan sağlıklı ve kaliteli bir uyku için yapılması gereken tüm ipuçları bu haftaki yazımızda...

Sağlıklı ve kaliteli uyku nedir?

Uyandıktan sonra size kendinizi formda ve yeni bir günü yaşamaya hazır hissettiren uyku, sağlıklı ve kalitelidir.

Ne kadar uyumalı?

Günlük uyku ihtiyacı kişiden kişiye göre değişir.
◊ Yetişkinler için 7 ile 8 saat
◊ Yaş ilerledikçe de uyku gereksinimi azalacağı için bu saat 45 yaşından sonra 6.5 saate inebilir.

Uykuya dalamama sebepleri

Yazının Devamını Oku