Yelda Başaran

7 adımda yeni bir sen

26 Eylül 2023
Hayatınızda yeni bir başlangıç yapmak istiyor ama nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız, işte ruhunuzu uyandıracak 7 etkili adım...

1- KENDİNİ KEŞFET:
Yepyeni bir sen için ilk olarak ruhunuzu uyandırın! Bunun için kendinize şu soruları sorun;
◊ Şu anki benden ne kadar memnunum?
◊ Güçlü ve güçsüz yanlarım neler?
◊ Daha iyi hissetmek için neler yapmalıyım?
Bu sorulara cevap verdikten sonra yolunuza hedef belirleyerek devam edin.

2- HEDEF BELİRLE:

Yazının Devamını Oku

Mutluluğun rengi elimizde

19 Eylül 2023
Renklerin psikolojik ve fizyolojik etkileri...

Renkler ruhumuza neler söylüyor

· Mavi: Huzurlu ol.
· Kırmızı: Heyecanlan.
· Pembe: Sakinleş.
· Mor: Hayallerine seslen.
· Siyah: İradeli ol.
· Beyaz: Yeniden başla.

Yazının Devamını Oku

Yazmak negatif duyguları nasıl iyileştirir

12 Eylül 2023
Yazmak fiziksel, duygusal ve zihinsel olarak bizi olumlu etkiliyor...

∆ Stresi azaltır: Yazı yazmak stresin etkilerini azaltmada bir terapi görevi görür. Çünkü yazmak, içsel dünyamızdaki gizli duyguları ve düşünceleri keşfetmemizi sağlar. Zihnimizin derinliklerinde saklanan stres kaynaklarını ortaya çıkarırken bunları ele almayı kolaylaştırır.
∆ Daha iyi kararlar alabilmenizi sağlar: Yazarken düşüncelerimiz temizlenir, daha net düşünürüz. Daha net düşünmek daha iyi seçimler yapmanızı sağlar.
∆ Zor anların üstesinden daha kolay gelirsiniz: Yaşanılan travma veya olumsuz anıların yazıyla ifade edilmesi psikolojik sağlığımızı da olumlu etkiler. Olumsuz duygular ortaya çıkaran bu anılar hakkında yazmak, bu duyguların yazıya aktarılırken tekrar yapılandırılmasını sağlar.
∆ Daha üretken olursunuz: Yazmak beyninizdeki nöronları harekete geçirir ve onu diğer görevlerin üstesinden gelmeye hazır hale getirir. Ayrıca görevlerinizi uygun kelimelerle yazmak sizi onları doğru şekilde yapmaya hazırlar. Beden ve zihin arasında yeni bağlantılar kurarken iç dünyamıza ve öz benliğimize bir kapı açar.
∆ Minnettar olmanızı sağlar: Zihninizde duran düşünceler karmakarışık olunca bazen sahip olduklarımızın farkında olmadan isyan ederiz. Ancak sorunlarınızı kaleme alınca kağıdın üzerinde size çok daha küçük ve basit görünecektir.
∆ Motive eder: Motive olabilmek için yazmak çok etkili bir yöntemdir. Yazmak bilinçle bilinçaltının bütünleşmesine yardımcı olan bir nevi ruhsal ve sinirsel kas etkinliğidir. Yapmanız gerekenleri hem zihninize hem de yüreğinize yazmanıza etkili olur.
∆ Hedefinizden şaşmazsınız: Yazarken aynı zamanda hedeflerinizi tekrar gözden geçirip zihninizde canlandırarak, neleri yarım bıraktığınızı veya neleri ne kadar yapıp yapmadığınızı kontrol ederken odağınızı korur, böylelikle hedefinizden şaşmamış olursunuz.

***Yazı yazmak terapidir ve ruhu iyileştirir.

Yazının Devamını Oku

Beynin senden ne istiyor

5 Eylül 2023
Ruh ve fiziksel sağlığımız ayrılmaz bir bütün. Yaşamımızı sağlıklı ve kaliteli sürdürebilmek için yeterli ve dengeli beslenmek ne kadar önemliyse zihnimizden geçenler ve nasıl düşündüğümüz de bir o kadar da önemli.

Aklın makinesi olan beynimiz vücudumuzun yüzde 2’sini kaplasa da aslında hayatımızın geri kalan yüzde 98’ini yönetiyor. Ne düşüneceğimizi, ne yapacağımızı belirliyor. Önemli bir iş yaptığından başımızın üstünde yeri var!

Peki biz onun için neler yapıyoruz? Nasıl beslenmeli, zihinsel performansımızı nasıl geliştirmeliyiz? İşte bu soruların cevapları bu hafta sizlerle...

Beyninizi doğru kullanmak için 10 maddelik ipucu

1. İnsan beyni açık havada ayaktayken ve hareket halindeyken yüzde 10 daha fazla çalışır. O yüzden önemli kararlarınızı açık havada alabilirsiniz.

2. Rutin olarak tekrar ettiğiniz davranışlardan vazgeçin. Örneğin; bazen telefonu sol elinizde tutun, çantanızı diğer elinizle taşıyın, evinize başka bir yoldan gidin. En azından bir günlüğüne televizyon kumandasını sık kullanmadığınız elinizde tutun.

Yazının Devamını Oku

Gece yeme sendromuyla nasıl başa çıkılır

29 Ağustos 2023
Bazen gecenin bir vakti aslında hiç de aç olmadığınız halde kendinizi yemek yerken mi buluyorsunuz?Muhtemelen hayatımızın belli dönemlerinde hepimiz böyle bir kaçamak yapmışızdır. Bu normal ama eğer ki bu kaçamaklar artık bir alışkanlık haline geldiyse ve artık yemek yemeden uyuyamayacak gibi hissediyorsanız gece yeme sendromuyla karşı karşıya olabilirsiniz. Peki acaba bunun sebebi ne olabilir? Belirtileri nelerdir? Bu durumdan kurtulmak için neler yapılmalı? İşte tüm bu soruların cevabı bu haftaki yazımızda...

Gece yeme sendromu nedir?

Gece yeme sendromu duygu durum bozukluğunun tetiklediği, akşamları aşırı yeme, sabahları iştahsızlık ve uykusuzluk ile karakterize edilen bir yeme davranışı bozukluğudur.

Neden olur?

Özellikle gündüz vakti çok yemek yemiyor ve uyku saatlerini düzenlemekte zorlanıyorsanız hormonlarınız zaman içinde geceleri uyanık ve aç hissetmenize neden olacağı için siz de kendinizi bir anda buzdolabının karşısında bulabilirsiniz.

Gece yeme sendromu daha çok kimlerde görülür?

∆ Obeziteye varacak kadar kilolu

Yazının Devamını Oku

Sivrisineklerle mücadelede doğal yollar

22 Ağustos 2023
Yaz aylarında hepimizin yaşadığı en büyük sorunlardan biri sivrisinek ısırığı... Peki, sivrisinek ısırığına ne iyi gelir? Sinek ısırığı kaşıntısı nasıl geçer? Sivrisinek ısırığına evde bulunan malzemelerden doğal çözümler üretebilir miyiz?İşte tüm bu soruların cevabı bu haftaki yazımızda...

◊ Sivrisinek ısırdıktan hemen sonra ısırılan bölgeyi su ve sabunla yıkayın.
◊ Kesme şekeri hafif ıslatıp kaşınan bölgeye sürmek kaşıntıyı azaltır. Kesme şekeriniz yoksa toz şeker de bu konuda imdadınıza yetişecektir.
◊ Salatalarımızın demirbaşlarından biri olan limon bu kez sivrisineklerle mücadelede yanımızda! Sivrisinek ısırığını hissettiğiniz ilk an buzdolabınıza koşun ve limonu alarak ortadan ikiye bölün ve sivrisinek ısırığının üzerine sürerek bekleyin.
Limon asidik yapısıyla hem şişliklerinizi hem de kızarıklarınızı geçirecek ve sivrisineklere karşı mücadele edecek.
◊ Her derde deva elma sirkesi de limon gibi asidik bir yapıya sahip olduğu için kaşıntıyı gidermeye yardımcı olur. Birkaç damla elma sirkesini bir pamuk yardımıyla sivrisinek ısırığının üzerine tampon yaparsanız henüz kızarıklık ve şişlik oluşmadan önüne geçmiş olursunuz.
◊ Etkili bir antibakteriyel olan bal, sivrisinek ısırıklarına son derece iyi gelerek kızarıklarla ve kaşıntıyla mücadele eder. Sivrisinek ısırığının etkisini yoğun bir kaşıntıyla beraber hissettiğiniz o bölgelere bir miktar bal sürerek kaşıntısını giderebilirsiniz.
◊ Bir çay bardağı suya birer çay kaşığı tuz ve karbonat ekleyin ve karıştırın. Bu karışımı kaşınan bölgeye bir saat aralıklarla sürün. Kaşıntı ve acının hafiflediğini fark edeceksiniz.

Yazının Devamını Oku

Şezlong diyeti

15 Ağustos 2023
.

Yaz tatili sizin için ne ifade ediyor?

Dinlenmek, enerji depolamak, deniz, havuz, kum ve güneşin nimetlerinden yararlanıp aynı zamanda hareket etme fırsatını en iyi şekilde değerlendirmek mi? Yoksa gün boyu şezlongda yatarak; “Aman canım nasılsa tatile çıktım” düşüncesiyle limitsiz yemek içmek mi?
Eğer ki düşünceniz gün boyu şezlong üzerinde yatıp limitsiz yemek içmekse tatilin faturası size “şezlong göbeği” olarak geri dönebilir! İşte tatilden kilo almadan huzurlu bir şekilde dönmek isteyenlere özel şezlong diyeti...

Şezlongda abur cuburlara karşı sağlıklı atıştırmalıklar

· Kola yerine maden suyu: Şeker içeriği düşük veya hiç olmayan maden suyunu şekerli ve sağlıksız kola yerine tercih etmek çok doğru olacak.
· Cips yerine fındık veya badem: Tuzlu atıştırmalıklar yerine protein ve sağlıklı yağlar açısından zengin fındık, ceviz ve badem gibi kuruyemişleri tercih edebilirsiniz.

Yazının Devamını Oku

Gülmek hayatın şekeridir... Ruhumuzun ilacı gülümsemek

8 Ağustos 2023
Gülmenin kalpten bağışıklık sistemine, stres ve depresyondan kilo vermeye kadar sağlık üzerinde büyük etkilerinin olduğunu biliyor muydunuz? Bu haftaki yazımda gülmenin ruh ve beden sağlığı üzerindeki faydalarını anlatıyorum. Hazırsanız, kocaman bir gülümsemeyle başlayalım...

Gülünce vücudumuzda neler oluyor?

Güldüğümüz zaman, vücudumuz mutluluk hormonları olan serotonin ve endorfin salgılar. Bu hormonlar sayesinde iyi hissetme hali oluştuğu için endişe ve kaygımız azalır. Böylece olumsuz duygulara bir mola vermiş oluruz. Aynı zamanda güler yüzümüzle saçtığımız pozitif enerji, çevremizi ve sosyal yaşantımızı da olumlu etkiler.
Tabii bu etki, gülüşünüzün şeklinize de bağlı!

Sizin gülüş şekliniz hangisi?

Sosyal gülümseme:

Yüzümüzde sadece üst kaslarımızın çalıştığı, dişlerimizin gözükmediği gülüş şeklidir. Genellikle kişinin kendini bulunduğu ortamda gülmek zorunda hissettiği, karşı tarafa pek de samimi gelmeyen bir gülüştür.  

Spontane gülüş:

Yazının Devamını Oku