Hande Dinçel

Ponponlar ile sayı-nesne çalışması

4 Aralık 2020
Okul öncesi dönemdeki çocuklara sayı bilgisini küçük yaştan itibaren vererek ileriki dönemde matematiği sevmesine yardımcı olabileceğinizi biliyor muydunuz?

Çocuklarınız ile yapacağınız etkinlikleri onları sıkmadan, eğlendirerek zaman geçirmeniz için birkaç püf noktadan bahsetmek istiyorum...

Biz anne babalar çocuklarımız saymaya başladığında '' Benim oğlum/kızım 10'a kadar sayabiliyor'' diyerek mutlu olur ve ipin ucun gevşetiriz. Ancak asıl bilinmesi gereken kısım çocuğun sayı saymasının sayı kavramını tam anlamıyla öğrendiği anlamına gelmemesidir. Çünkü onlar sayı saymasını değil, sırasını ezberliyor. Bu da akıcı bir şekilde saymasını sağlıyor.

Çocuğunuzun sayı, rakam kavramını iyice anlayıp çözebilmesi için ilk önce eşleme, sıralama, gruplandırma gibi etkinlikleri becerebilmesi gerekir.

Bu dönemdeki çocuğunuz ile bol bol etkinlikler yapabilirsiniz. Gün içinde oynadığınız oyunlarda bile sayılar ile ilgili çalışmalar yapabilirsiniz. Oyuncak saatinizde oynadığınız arabalar ile ya da boya kalemleri veya blok oyuncaklarla sayıları öğrenmeyi kolaylaştırabilirsiniz.

İşte size bu konuda yardımcı olabilmesi için bir etkinlik örneği...

Malzemeler

Karton

Cımbız

Yazının Devamını Oku

Sayı gruplama

27 Kasım 2020
Okul öncesi dönemdeki çocuklar 10’a, 50’ye hatta 100’e kadar sayabilir. Ancak bu saymaları ezbere dayalı saymadır. Ezbere sayma, çocuğun bir ritim öğrenir gibi aynı yolla sayı isimlerini rastgele saymasıdır.

Sayı kavramına ilk olarak 5 ve 5'ten az sayılar ile başlanmalıdır. 5'e kadar sayılar öğrendikten sonra çocuklar ile tane sayımı yapıp, kaç tane olduğunu söylemesini istenebilir.

Çocuklara sayı kavramını öğretirken nesne ile çalışma yapılarak sayı ve nesne gruplaması sağlanır. Sayma işleminde ilerleyen zamanda büyük küçük az çok kavramı ile birlikte verilebilir.

Malzemeler

Mukavva

Beyaz kağıt

Renkli noktalar

Yapılışı

Yazının Devamını Oku

El yapımı Öğretmenler Günü hediyesi

23 Kasım 2020
Bugün biraz uzun yazacağım... Çünkü benim için en özel bir gün. Ulu Önder Atatürk'ün aydınlık gelecekleri yetiştiren öğretmenlere armağan ettiği en anlamlı gün...

Çok net hatırlıyorum daha küçüklükten "Ya çocuk doktoru olacağım ya da çocuk öğretmeni" derdim. Evet, belki çocuk doktoru hayalimde başarılı olamadım ama öğretmenlik tercihini yaparak çok başarılı bir yola adım attım.

Çünkü minicik bir kalpte yer almak, hayatının ilk adımında ilk öğretmeni olmak, en güzel en verimli anlarına şahit olmak, öğretmenlik mesleğimde en heyecan verici şey... Ben özel kurumlarda, kolejlerde çalıştım ve öğrencilerim ile hep 3 yaştan başladık okul hayatına. Annelerinden ilk kez ayrılmanın burukluğu... Yabancı bir ortamdaki ürkeklikleri... Etrafında neler olduğunu anlamaya çalışan şaşkın bakışlar...  Annelerinden sonra ilk sığındıkları kişi olmak, her bakışında yüzünüzü gülümseten, mutluluk veren, henüz "ANNE" olmadığınız dönemde anneliği hissettiren, içini ısıtan en özel duygu…

Kasım ayının gelmesi ile heyecan ile beklenir Öğretmenler Günü. Birçok öğrenci bu özel günde öğretmenlerine en güzel en özel en anlamlı hediyeyi almak için araştırma yapmaya başlarlar. Bu sene eğitim ve öğretim döneminin uzaktan yapılması sebebiyle Öğretmenler Günü kutlamaları da uzaktan olacak.

Miniklerimizin bu özel günün anlam ve önemini kavrayarak, elleri ile hazırlayabilecekleri bir etkinlik örneği sunmak istiyorum sizlere.

Malzemeler

El işi kağıdı

Karton

Yapıştırıcı

Yazının Devamını Oku

10 Kasım'da çocuklar Atatürk çelengi yapacak

10 Kasım 2020
1881'de bir bebek doğduAnnesi adını Mustafa koyduSarı saçlı, mavi gözlü o güzel bebekBüyüdü büyüdü ATATÜRK oldu.

Daha 1 Kasım'da başlarız bu şarkıya çocuklar ile. O minik kalplere Atatürk'ü anlatabildiğimiz  belki en kısa ama en anlamlı şarkıdır...

10 Kasım günü gelir Atatürk büstüne bir çelenk koyar, ardından karanfillerimizi götürürüz hepimiz minik bedenler ile tek yürek olarak. Siren çalar saygı duruşuna geçer ardından İstiklal Marşımızı söyleriz, en yüksek sesimiz ile anarız Mustafa Kemal Atatürk'ü...

Bu sene birçoğumuz evlerimizde anacağız bu anlamlı günü. Minik kalpler ile evimizin bir köşesine Atatürk resmi ile Türk Bayrağı asarak Atatürk köşesi oluşturabiliriz. Hatta bu köşeye bir Atatürk çelengi yaparak günü daha anlamlı hale getirebiliriz.

Malzemeler

Siyah ve beyaz grapon kağıdı

Mukavva

Atatürk resmi

Yapıştırıcı

Yazının Devamını Oku

Waldorf eğitimi ile gruplama çalışması

31 Ekim 2020
Daha önce sizlerle Waldorf eğitimi ile ilgili bir yazı paylaşmıştım. Son zamanlarda sosyal medya ve internet ortamında Waldorf Renkli Gökkuşağı, Waldorf Minyatür Adamlar’a çok sık denk geldim. Ben de oğlum Ömer'e Waldorf oyuncaklarından aldım ve çok fazla ilgisini çektiğini fark ettim.

Peki, Waldorf eğitimi nedir, ne gibi yararları vardır? Gelin hep birlikte göz atalım...

Waldorf, çocukların bütüncül eğitimi esasına dayanarak hazırlanmış bir eğitim sistemidir. Kurulan Waldorf okulları sanat, ruhsal değer ve sosyal becerileri esas alıyor.

Waldorf eğitimi, “Oyuncak ne kadar basit ise o kadar yaratıcılığı destekler” düşüncesindedir. Oyuncakların doğal olmasının altını çizer. 

Waldorf Eğitimi çam kozalakları, deniz kabukları, ip bez, taş, kağıt parçası, düğme gibi aklınıza gelebilecek her türlü çevre dostu artık materyalleri destekler.

Bir çocuğun oyuncakları ne kadar az ve ne kadar sade ise o kadar yaratıcıdır düşüncesine sahiptir. Oyuncakların ortada ya da toplu bir kutuda karışık halde bulunmasından ziyade; her oyuncak türü için ayrılan sepetlerde bulunmasını tavsiye eder Waldorf Eğitimi ve bu düzenin çocuklar üzerinde çok fazla yararı olduğunu vurgular...

Waldorf teması oyuncakları ile gün içerinde sınırsız oyunlar oynayabilirsiniz. Bugün sizlere bu oyunlardan birini göstermek istedim.

Sınıflandırma çalışmaları, nesneleri belli özelliklerine ve niteliklerine göre gruplama veya ayırma becerisidir. Çocukların gruplama yapabilmeleri için nesneler arasındaki  benzerlik ve farklılıkları ayrıştırabilmeleri gerekmektedir. Sınıflandırma becerisi aynı anda iki süreç gerektirir: 

Yazının Devamını Oku

Çocuklar için 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri

27 Ekim 2020
Cumhuriyet Bayramı, her yıl milli bayramımız olarak coşkuyla kutlanılıyor. Cumhuriyet Bayramı, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet yönetimi ilan etmesi anısına her yıl 29 Ekim günü Türkiye'de ve Kuzey Kıbrıs'ta kutlanan bir millî bayramdır.

Evlerinizde çocuklarınız ile beraber hazırlayabileceğiniz etkinliklerle bu bayramı coşku ile kutlayabilirsiniz. Kutlamanıza ortak olacak birbirinden anlamlı iki ayrı bayrak etkinliğini sizlere sunmak istedim.

Türk bayrağı yapımı

Malzemeler

Mukavva karton

Kırmızı fon kartonu

Beyaz fon kartonu

Makas

Yapıştırıcı

Yazının Devamını Oku

Eğlence aktivite: Hayvanlarla sanat etkinliği

22 Ekim 2020
Sanat etkinlikleri, çocuklarda yaratıcılığı geliştiren etkinliklerdir.

Bu etkinlikler ile çocuklar;

Ömer ile aylık konular dahilinde her gün evde mutlaka bir sanat etkinliği yapıyoruz. Farklı materyaller ile çıka sonuç ile hu tarz aktivitelere daha çok ilgi duyuyor. Bugün sizler için birkaç etkinliğimizden örnekler göstermek istedim. Hepsi evlerimizde kolaylık ile ulaşabileceğimiz ürünler ile ortaya çok güzel sonuçlar çıkarabiliriz.

CD'den kelebek

Fon kartonundan kelebek kafası ve kanadı çizilir. Kelebek gövdesi için CD kullanılır. Kelebeğin kafası ve kanatları CD'ye yapıştırılır. Kelebek kanatlarına desenlerini oluşturacak şekilde pullar yapıştırılır. Kafasına oynar göz yapıştırılır ve kelebeğimiz hazır. 

Mercimekten kirpi

A4 kağıdına kirpi resmi çizilir. Yeşil mercimekler kirpinin gövdesine yapıştırılır. Sırt kısmı isterseniz boyanabilir, isterseniz kürdanlar ile dikenleri oluşturulabilir. Kuruyan mercimeklerin ardından kirpimiz hazır.

Yazının Devamını Oku

Ev okulu projesi

20 Ekim 2020
Ömer 30 aylık oldu ve normal şartlarda Ömer'i haftanın 3 yarım günü sosyalleşmesi ve kaliteli zaman geçirmesi için bir okul öncesi kurumuna göndermek istiyordum. Malum pandemi sebebi ile bu durum bir hayal oldu maalesef. Evde yaptığım oyun ve aktivitelerin artık ona yetersiz kaldığını fark ettiğimde ne yapabilirim diye düşünmeye başladım...

Biliyorsunuz ben okul öncesi öğretmeniyim. Yaklaşık 10 senedir birçok minik kalbe dokundum. Peki, şimdi  oğlumun da ilk öğretmeni ben olsam fena olmaz mıydı? Hemen çıkardım dosyaları ve Ömer için bir yıllık plan oluşturdum. Bir kuruma gitse hangi bilgi ve becerileri alması gerekiyorsa döktüm bir kağıda. 

Ve ona bir ‘ev okulu’ oluşturdum. 

Sonra dedim ki kendime, neden daha birçok minik kalbe dokunmayayım ki? Oyun ve aktiviteler üzerine kurduğum Instagram sayfam üzerinden küçük bir tanıtım ile “ev okulu etkinlik kutusu” projesi başlattım. 2-6 yaş arası, her yaş grubuna özel yıllık planlar dahilinde etkinlikler koydum kutuya. Bir kurumda görebileceği tüm becerilerin yer aldığı bir kutu... 

İçerisinde;

Sanat etkinliği

Makas çalışmaları

Boya çalışmaları

Yazının Devamını Oku