Hande Dinçel

Serinleten etkinlik: Tuz ile buzu eritme deneyi

22 Ağustos 2020
Ben yaz mevsiminde doğmuş olmama rağmen kış mevsimini daha çok severim. Özellikle kar yağdığı günleri. Yağmurda yürümek, ıslanmak, kar oynamak... Hatta küçüklüğünde karın tadına bakmayan olmamıştır sanırım... Kışın en güzel yanı lapa lapa yağan kardır. Karda oynamak, kardan adam yapmak... Ama kar çok yağarsa, yolları kapayabilir. Ardından da buz olur. Yollar kayganlaşır. Bunu engellemek için yollara tuz dökülür ve buzlar erir.

Bu sıcak yaz günlerinde serin serin oynanabilecek buz oyunları benim ilk tercihim oluyor doğrusu. Bugün de sizlerle tuzun buzu nasıl erittiğini anlatan bir deney yapacağız.

Malzemeler

Su balonu

Çeşitli hayvanlar

Tuz

Boya

Su

Damlalık

Yazının Devamını Oku

Nefes egzersizi: Dev baloncuklar

20 Ağustos 2020
Çocuklar için nefes egzersizleri çok faydalıdır. Çocuklar duygularını daha rahat kontrol eder ve dikkat konsantrasyon becerilerini de geliştirirler. Nefes egzersizleri çocukların bedenlerini daha iyi kullanabilmelerine, kendilerini daha rahat hissetmelerine yardımcı olur ve konuşurken telaffuzlarını geliştirmelerine de katkı sağlar. Nefes egzersizleri çocukların bilişsel gelişimini destekler ve stresi azaltarak konsantrasyonlarını da artırır.

Bugün tam bir yaz oyunu olup tüm çocukların bayılarak oynayacağı bir etkinlik yapalım ister misiniz?

Etkinliği uygularken hem eğlencenin tadını çıkarıp hem de nefes egzersizi yapabilirsiniz.

Materyaller

Bulaşık deterjanı

Su

Şeker

2 adet pipet

Yazının Devamını Oku

Çomak kuklaları – 5 küçük maymun

18 Ağustos 2020
Kuklalar okul öncesi döneminde çocuğun gelişimi açısından büyük öneme sahiptir. Çocuklar kuklayı bir oyun gibi algıladıkları için öğretim sürecine katılımları çok daha etkili olur.

Kuklalardan serbest zaman etkinliklerinde yemek, uyku, tuvalet alışkanlıkları kazandırmada yararlanabiliriz. Kuklalar aracılığıyla daha çok duyuya hitap ederiz. Bu da anlatılanları, kuralları hatırlamaları ve içselleştirmeleri açısından daha kolay olur. Kendilerinin zihinlerinde canlandırdıkları bir kuklayı seslendirmeleri ve sembolik olarak düşünmeleri anlamına gelir, böylece bilişsel gelişime katkı sağlar.

Birçok gelişimi destekleyen kuklalar ile bazen bir şarkıyı dramatize edebilir, eğlenceli vakit geçirebilirsiniz.

Malzemeler 

Maymun resimleri

Yatak resmi

Çöp şiş çubuğu

Bany

Yapılışı

Yazının Devamını Oku

Okul öncesi dönemde çizgi çalışmaları

15 Ağustos 2020
Çocuklar okul öncesi dönemde işlediğimiz, yönlendirdiğimiz, şekillendirdiğimiz hamurlardır. Bizler nasıl şekillendirirsek onlar o yönde şekillere göre hareket ederler...

Çizgi çalışmaları okul öncesi dönemde çocuklara çok faydalı olacak çalışmalardır. Bu çalışmalar çocuğun kalem tutmasını ve kalemi düzgün kullanmasına yardımcı olur.


Çizgi çalışmaları çocukların el kol kaslarını kontrol etmelerini ve bu kasların güçlenmesini sağlar, dikkati artırır. Serbest bir şekilde kuralsızca kalem tutup karalama yapan çocuğu kontrol eder, çalışmaların kuralları ile çocukların kurallara uymasını öğretir. Okul öncesi etkinliklerin bazıları çocukları sıkar ve yorar ama onlara olan faydaları saymakla bitmez.

2.5 yaş sonrası yavaş yavaş başlanabilecek çizgi çalışmaları ile sınırlara dikkatini yoğunlaştıracağı çalışmalar yapabilirsiniz. En başından itibaren kalem tutmakta sorun yaşadığım oğlum ile yavaştan çizgi çalışmaları ve sınırlı boyama çalışmalarına başladık. 

Beklediğimden daha dikkatli ve koordine bir şekilde çalışarak eğlenceli bir zaman geçirdik.

Çizgi çalışmalarının yanında sınırlı boyama çalışmaları ile küçük kas gelişimi ve konsantrasyon gelişimine destek olabilirsiniz. 

Yazının Devamını Oku

Geri dönüşüm projesi: Kalemlik

14 Ağustos 2020
Koronavirüsün patlak vermesi ile günlük yaşamımız, çalışma ve eğlence biçimlerimiz, eğitim hayatımız ve tüm yaşamımız tamamen değişti.

31 Ağustos'ta uzaktan eğitimin, 21 Eylül'de ise yüz yüze eğitimin başlanacağını  Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk yaptığı açıklama ile duyurdu. Ailelerin kafalarında şimdi aynı soru var: Eğitim-öğretim nasıl ilerleyecek?

Çocuklarınızı bu eğitim dönemine hazırlamaya küçük etkinlikler ile başlayabilir, onları daha da heveslendirebilirsiniz. Tamamen aile katılımı ile yapılacak etkinlikler ile gününüzü daha etkin bir hale getirmek için iki öneride bulunmak istiyorum.

KEÇEDEN KALEMLİK

Malzemeler

30x15 ebadında keçe

Maket bıçağı

Düğme

Yazının Devamını Oku

Tarihi geçmiş bakliyatları atmıyor, boyuyoruz

13 Ağustos 2020
Evde duyusal oyunlar ile Montessori Toddler çalışması yapabilirsiniz. Kaptan kaba aktarma, delikten geçirme, açma-kapama, denge yürüyüşü vb. Birçok gündelik yaşam becerisini kapsayan toddler çalışmalarının vazgeçilmezi ise boyanmış bakliyatlardır.

Evde tarihi geçmiş bakliyatlarınız oluyor ve bugüne kadar onları hep çöpe atıyordunuz değil mi? O zaman artık atmıyoruz ve hemen eğlenceli oyunlarda kullanmak üzere rengarenk boyuyoruz.

Pirinç, makarna, nohut ya da fasulye gibi bakliyat

Parmak boya

Poşet

Yapılışı

Yapılacak renk sayısında bakliyat ayrı poşetlere eşit olarak dağıtılır.

Her poşete istenen renkte boyalar damlatılır.

Yazının Devamını Oku

Son kullanma tarihi geçmiş malzemeler ile duyusal oyun

11 Ağustos 2020
Duyusal oyunlar, çocukların bütün duyularını harekete geçiren ve böylelikle çocukları keşfetmeye yönlendiren oyunlardır.

Günlük hayatta duyusal aktiviteler ile meşgul olan çocukların bilişsel gelişimi, dil gelişimi, kaba-ince motor gelişimi, sosyal becerileri ve problem çözme becerileri gelişiminde olumlu gelişmeler gözlemlenir. Ayrıca çocukların  zeka gelişimini de güçlendirdiği görülmüştür. Duyusal oyunlar kaygılı ve stresli çocukları sakinleştirmenin bir yolu olarak da düşünülmektedir. Tüm duyulara hitap eden öğrenmelerin daha kalıcı olduğu gözlenmiştir.

Evde kullanım tarihi geçmiş birçok bakliyat ya da yiyecekler ile duyusal oyun hazırlayabilirsiniz. 

Uzun zamandır kapta duran sade ve çikolatalı mısır gevreğini atmak yerine hemen duyusal oyun hazırlama girişiminde bulundum ve sınırsız eğlencenin kapısını açmış oldum. Daha önceki yazımda sizlere tarifini verdiğim ay kumunu da ekledikten sonra çok güzel bir temaya sahip duyusal etkinlik oluştu.

Kazanımlar

Çocuğunuzun el kaslarının ve parmak kontrolünün gelişimini sağlar.
El-göz koordinasyonunun gelişimini sağlar.Çocuğun kumun farklı fiziksel özelliklerini keşfetmesini sağlar.

Yazının Devamını Oku

Dikkat geliştirici aktivite: Puzzle

8 Ağustos 2020
Ömer'in odasında bir puzzle dolabı var ki, görmeyin. 2 parçalı, 3 parçalı, 4-5 derken her gün yaşına göre parça sayıları artarak gidiyor. Tam bir puzzle canavarı desem abartmamış olurum sanırım. En uzun süre oynadığı oyuncak puzzle oldu ilk günden beri. Durum böyle olunca ben de daha çok bu konu üzerine yoğunlaştım denebilir.

Puzzle parçalarını birleştirmek, sonrasında tekrar bozup tekrar bir araya getirmek, karmaşık gibi gözüken parçaları bir araya toplamak zihinsel bir çaba gerektirir.  Yapım aşamasında olaya odaklandığı için birçok gelişimine destek olur.

Küçük ve karışık halde bulunan parçalardan bütünü oluşturmaya çalışılması çocuktaki dikkat dağınıklığını önler. Dikkatlerini maksimum seviyeye yükselten puzzle ile çocukta dikkat ve konsantrasyon gelişimi sağlanır.

Parçaları birleştirip bir bütün oluşturması için mantıksal düşünme becerilerini çalıştırması gerektiğinden muhakeme yeteneği desteklenir.

Sabır gerektiren puzzle etkinliği tamamlandığında çocuk ortaya çıkardığı ürün ile mutlu olarak özgüven duygusu kazanır.

Genelde 2 yaş sonrası için önerilen puzzle çalışmalarına çocuğun gelişimine göre 18. ay itibari ile başlanabilir. Nitekim ben Ömer'e 18. aydan sonra başlamıştım.

2-3 yaş için önerilen puzzlelar: 4 ya da 12 parçadan oluşmalıdır.

3-5 yaş için önerilen puzzlelar: 12 ya da 50 parçadan oluşmalıdır.

5-6 yaş için önerilen puzzlelar: 50 ya da 100 parçadan oluşmalıdır.

Yazının Devamını Oku