Cansu Özdemir

Ramazan pidesi tarifi

31 Mart 2022
İftar sofralarının olmazsa olmazı. Uzun fırın kuyrukları, fırından gelen mis gibi pide kokusu. Biliyorum o kuyrukta beklemek çok zor. Eğer evde yapmak istersen diye buradayım ben de... Yıllardır oldukça hatırı sayılır bir çoğunluk evinde ekmek ve pide yapıyor. Özellikle pandemi sürecinde normalin çok çok üzerinde evde ekmek yapanların sayısı. Pandemi ilk duyurulduğu zaman marketlerde maya bitmişti hatırlıyor musunuz ? Neyse ki şimdi fazlasıyla var. Çok az malzemeye, biraz da sabırlı olmaya ihtiyacımız var bu tarifte.. Sonuçta mayalı bir hamur yapacağız. Hadi başlayalım !

Malzeme 

Bulamaç için;

Üzeri için;

YAPILIŞI

Un ve tuzu harmanlayın.

Yazının Devamını Oku

Portakallı Şam Kurabiyesi Tarifi

18 Aralık 2021
Portakallı Şam kurabiyesi ya da anne/anneanne kurabiyesi.. Bu tarifi sosyal medyamda paylaştığımda onlarca nostaljik mesaj aldım. Ben küçükken anneannem yapardı, babamın teyzesine her gittiğimde bu kurabiyelerden yapardı gibi onlarca benzer mesaj.. Eski tariflere önem vermemin en büyük sebeplerinden biri bu işte. Bir tat bir koku sizi hemen geçmişteki anılarınıza götürüyor, çok büyülü değil mi ? Kurabiyemiz aslında kek-kurabiye arasında bir yerde. Bir kurabiyeye göre normalden fazlaca büyük ve içi yumuşacık.. Malzemeleri hazırladıysanız eğer şimdi çocukluğumuza döneceğiz.

ŞAM KURABİYESİ MALZEMELERİ

6 adet büyük kurabiye için;

Üzeri için:

YAPILIŞI

Fırınızı alt üst ayarlı 175 derece de ısıtınız.

Un, kabartma tozu, karbonat ve tuzu harmanlayıp eleyin.

Yumurta ve toz şekeri bembeyaz olana kadar 2-3 dakika çırpın.

Zeytinyağı, yoğurt ve portakal kabuğu rendesini ekleyip karışana kadar çırpın.

Yazının Devamını Oku

Elmalı tarçınlı zencefilli kek tarifi

8 Aralık 2021
Tarçın sever misiniz ya da zencefil ? Ben çok severim, özellikle tarçını. Mutfağa girdiğimde elim istemsizce bu baharatlara gidiyorsa benim için kış gelmiş demektir. Özellikle kek yapıyorsam hemen bu ikili giriverir karışımımın içerisine. Bunlara ya elma ya da havuç eşlik eder. Bir de cevizi eklemezsem olmaz. Haydi hazırlayın malzemeleri! Pamuk gibi yumuşacık, hafif mi hafif bir kek yapalım. Mutfağınızdan çıkan kokular sizi çok mutlu edecek biliyorum.

MALZEMELER

24 cm kelepçeli kalıp için;

200 gr tereyağı veya margarin (Oda sıcaklığında yumuşamış)

1 su bardağı + 2 yemek kaşığı toz şeker

3 adet yumurta

1 su bardağı süt

2 su bardağı un

1 çay kaşığı toz tarçın

Yazının Devamını Oku

Sıcak çikolatalı kek sufle değildir!

28 Kasım 2021
Sıcak çikolatalı kek, Molten chocolate cake, valcona ya da akışkan çikolatalı kek ama sufle değil! İlk olarak bu konuya açıklık getirelim. Gittiğiniz her restoranın tatlı menüsünde Sufle adı altında sıcak çikolatalı kek servis edilir. Ya da günümüzde internet üzerinden aradığınızda sufle adı altında sıcak çikolatalı kek tarifleri çıkar karşınıza.

Suflenin tarihi 1650 ‘li yıllara dayanırken, sıcak çikolatalı kek ilk olarak 1966 yılında bir bakery yarışmasında ortası akışkan “tunnel-fudge-cake” olarak karşımıza çıkar. Rüya gibi olan bu iki tatlının ortak özelliği pişirildiği an servis edilmesidir. Bilinenin aksine ise kıvamları birbirinden farklıdır.

Sufle ‘nin kıvamı köpüksüdür, bolca hava kabarcığı içerir, sıcak çikolatalı kekinse akışkandır. Sufle kendi kabında servis edilir, sıcak çikolatalı kek ise çoğunlukla ters çevrilip servis edilir.

Suflenin yapımı daha çok teknik gerektirir ve hazırladığın an pişirmen gerekir.. Ama sıcak çikolatalı kekimiz öyle mi ? Hazırla ister buzdolabında 3-4 gün beklet, istersen dondurucuya atıp istediğin zaman çıkar ve pişir. Zaten sıcak çikolatalı kekin 2000 ‘ li yıllarda restoranlarda bu kadar popüler olmasının en büyük sebebi kolay hazırlanması ve bekleyebilmesidir. Bir de aşırı havalı olması...

Gelelim sıcak çikolatalı kekimizin tarifine;

Sıcak Çikolatalı Kek Malzemeleri

Sıcak Çikolatalı Kek Yapılışı

Fırınınızı 200 derecede ısıtın.

Kekinizi koyacağınız kapları tereyağı ile yağlayıp, içerisine un ya da kakao serpin ve ters çevirip fazla unu atın.

Yazının Devamını Oku

Kastamonu top helvası

20 Kasım 2021
Annemin yaptığı onlarca güzel lezzetten sadece biri: Top helvası! Gün geçtikçe eski tarifleri birer birer unutuyoruz. Bunları sürdürebilmek bir ülkenin tarihi için ne kadar önemli.. Bir şef olarak fırsat buldukça eskiye dair ne varsa mutfağımda pişirmeye özen gösteriyorum. Bu tarif ben çocukken annemin yaptığı ve çok sevdiği top helva. İçerisinde şeker yerine pekmez, un yerine mısır unu var. Hala dün gibi aklımda annemin kavrulmuş mısır ununu pekmezli su ile hızlıca bir araya getirip, sıcakken toplar yapması...

Sizlerinde aile büyüklerinden kalan geleneksel tarifleriniz varsa sosyal medya üzerinden benimle paylaşırsanız mutfağımda denemeyi çok isterim..

MALZEME

2 su bardağı mısır unu

1 su bardağı üzüm pekmezi

½ su bardağı su

½ su bardağı iri dövülmüş ceviz ya da fındık

YAPILIŞI

Su ve pekmezi karıştırın.

Yazının Devamını Oku

Çocukluğumuzun tatlısı: Şekerpare

6 Mayıs 2021
Çocukluğumda ilk yaptığım şerbetli tatlıydı şekerpare. Hala aynı tarifle yapıyorum hiçbir şey değişmedi.. Yıllar içerisinde şekerparemin tadına bakıp da tarifini istemeyene hiç rastlamadım! İddia ediyorum bu tatlıyı sevdiklerinize yapınca tüm alkışlar sizin olacak...

Malzemeler (36 adet için)

250 gr tereyağı ya da margarin

1/2 su bardağı ayçiçek yağı

4 yemek kaşığı pudra şekeri

3 Yemek kaşığı irmik

2 adet yumurta

1 paket kabartma tozu ve vanilya

4.5-5 su bardağı un

Yazının Devamını Oku

Unsuz, şekersiz, yağsız 'brownie'

25 Mart 2021
Her şey yıllar önce pastanemde uzun süre kullanılmayı bekleyen haşlanmış nohut konservesi ile başladı. Nohut unundan kekler yapılırken haşlanmış nohuttan neden yapılmasın ? Durun bir saniye, önyargılarınızı yok edin ! İçinde nohut olduğunu asla anlamayacaksınız, söz veriyorum, şef sözü...

Malzemeler:

2 yumurta

5 yemek kaşığı üzüm pekmezi

60 gr bitter çikolata

1 paket kabartma tozu

1 yemek kaşığı kakao

800 gram haşlanmış nohut

YAPILIŞI

Yazının Devamını Oku

Evde gerçek pastane poğaçası yapalım mı?

22 Şubat 2021
Evde günleriniz nasıl geçiyor? Sizlere hafta sonu kahvaltısı için mükemmel bir tarifle geldim. Hani şu pastanelerde satılan poğaçalardan bahsediyorum, evet.

Malzemeler:
(Ölçüler 200 mililitrelik su bardağı ölçüsüdür)

5 su bardağı (550 gram) un

250 gram tereyağı

2 adet yumurta

25 gram yaş maya

1,5 yemek kaşığı (30 gram) toz şeker

1 tatlı kaşığı (12 gram) tuz

Yazının Devamını Oku