Cansu Özdemir

Cevizli saray sarması tarifi

17 Nisan 2022
Lise yıllarında yaptığım tatlılardan biri. Çok hafif olması ve lezzetli olmasıyla birlikte tadan herkesin mutlaka tarifini istediği nefis bir tatlı. Bu defa içerine iri dövülmüş ceviz kullandım, iftar sonrası daha da hafif olması için ise krem şanti kullanmayı tercih etmedim. Siz dilerseniz ceviz yerine fındık, çilek ya da muz gibi meyveler de kullanabilirsiniz.

MALZEMELER:

• 1 litre tam yağlı süt
• 125 gram tereyağı ya da margarin
• 1 su bardağı + 1 yemek kaşığı un
• 1 su bardağı toz şeker
• 1 paket şekerli vanilin

İÇİ İÇİN:

Yazının Devamını Oku

Hanım göbeği /Vezir parmağı tarifi

16 Nisan 2022
Saray tatlılarından Hanım göbeği ve Vezir parmağı.. Haşlama hamur tatlılarımızdan ikisini yapacağız bugün. Haşlama tatlılar arasında Dilberdudağı ve Tulumba tatlısıda var. Tulumba tatlısı için hamur özel ucunda tırtıklı duy olan bir alete koyulur ve sıkılır. Malzemeleri aynı, un, tereyağı, tuz, şeker ve su. Önce oldukça koyu bir şerbet yapıp iyice soğutacağız, ki pişen hamuru soğuk şerbete attığımızda tatlımız çıtırlığını kaybetmesin. Hadi başlayalım.

MALZEMELER

KIZARTMAK İÇİN;

ŞERBETİ İÇİN;

YAPILIŞI

Şerbet için şeker ve suyu bir arada kaynatın. İçerisine limon suyunu ekleyip, şerbet kıvam alana kadar 5 dakika daha kaynatıp, soğumaya bırakın.

Hamur için;

Çelik tabanlı bir tencerenin içerisine, tereyağı, tuz, şeker ve suyu ekleyip kaynatın. İçerisine unu ekleyip topak olmaması için hızlıca karıştırın. Hamur haline geldikten sonra sürekli karıştırarak 5 dakika pişirin.

Hamuru tezgaha alıp ılıyana kadar bekletin.

Yazının Devamını Oku

Keşkül (Keşkül-ü fukara) tarifi

14 Nisan 2022
Rivayete göre Osmanlı döneminde Dervişler ve Kadılar tedbil-i kıyafet ile halkın arasına karışıp dilenerek topladıkları paraları dergahlara ve imaretlere bağışlarlarmış. Bu bağışlar ile de Kelkül-ü Fukara yapılıp halka dağıtılırmış. Besleyici olması nedeniylede sıklıkla aşevlerinde yapılırmış.

MALZEME

YAPILIŞI

Çiğ badem kullanacaksanız eğer bademleri kaynar su içerisine atıp 2-3 dakika haşlayın.

Bademleri soğuk suya atıp, kabuklarından ayırın ve bir peçete ile kurulayın.

Bademleri toz haline gelene kadar mutfak robotunda çekin.

Sütten 1 su bardağı ayırıp, toz bademin üzerine döküp karıştırın.

Kalan sütü su ile karıştırıp orta ateşte kaynamaya bırakın.

Pirinç ununu akışkan bir kıvamda olana kadar su ile karıştırın.

Yazının Devamını Oku

Haşhaşlı sultan tatlısı tarifi

14 Nisan 2022
Haşhaş sever misiniz ? Ben özellikle şerbetli tatlılarda seviyorum. Yerken hissedilen o çıtırtı bence gayet hoş.. Sultan Tatlımızda mavi haşhaş tohumları kullanacağız. Şekerpareye oldukça yakın bir hamura sahipken, dışını kapladığımız haşhaş tatlımızı bambaşka bir noktaya getirecek. Hadi başlayalım...

MALZEMELER

Şerbeti için;

Üzeri için;

YAPILIŞI

Şerbet için derin bir tencereye su ve şekeri ekleyip, kaynatın. Kaynayan şerbetin içerisine limon suyunu ekleyip ocaktan alın.

Fırınınızı 180 derecede ısıtın.

Tereyağı, yumurta, pudra şekeri ve Ayçiçek yağını karıştırın.

İrmik, kabartma tozu, vanilini ekleyin. Kontrollü olarak un ekleyip yoğurun.

Yazının Devamını Oku

Ramazan 12. gün tarifi: Karamelize cevizli elma tatlısı

12 Nisan 2022
Evde masanın üzerinde duran yeşil elmaları alalı neredeyse 2 hafta olmuştu. Pek yiyecek gibide değildim açıkçası. Elmaları değerlendirmenin en güzel yolu, onları tatlıya dönüştürmek olacaktı. İftar sonrası hem hafif hem de çok lezzetli bir porsiyon tatlı oldu.

MALZEME

İçi için;

Üzeri için;

YAPILIŞI

Elmaları soyup, kabak oyacağı saplarını ve çekirdeklerini çıkartın.

Derin bir tencerenin içerisine elmaları koyup, üstlerine şekeri serpin.

İçerisine su, gıda boyası, tarçın ve karanfili ekleyip orta ateşte pişirmeye başlayın.

İlk 10 dakika sonra elmaları dikkatlice ters çevirin.

Yazının Devamını Oku

Ramazan 11. gün: Bal badem tatlısı tarifi

12 Nisan 2022
Bazı tatlılar görür görmez iştah açar. Ki öyle de olmalı zaten. Önce göze sonra mideye hitap etmeli. Mesleğimin kurallarından biri budur. Bal badem tatlısı da tam olarak öyle işte. Gelelim tarife...

MALZEME

Üzeri için;

Şerbeti için;

YAPILIŞI

İlk olarak şerbetimizi hazırlıyoruz. Derin bir tencerenin içerisine toz şeker ve suyu koyup, kaynatın.

Ocaktan almadan önce içerisine limon suyunu ekleyip şerbeti soğumaya bırakın.

Fırınınızı 180 derecede ısıtın.

Hamur için tüm malzemeyi yavaş yavaş un ekleyerek yoğurmaya başlayın.

Yazının Devamını Oku

Ramazan 10. gün tarifi: Fırında sütlü irmik tatlısı

10 Nisan 2022
Fırına girip kızaran tatlılara bayılıyorum. İrmik ve sütün bir aradaki lezzetini de çok seviyorum. İtiraf ediyorum bu tatlıyı kendim için yaptım. Ah hayır yapmamalıyım aslında, yaz geliyor, kilo vermeliyim. Neyse olan oldu bir kere, bir kaseden bir şey olmaz, tabii bir kase ile durabilirsem...

MALZEME

1 lt tam yağlı süt

5 tepeleme çorba kaşığı irmik

1 su bardağı toz şeker

1 yemek kaşığı tereyağı ya da margarin

Vanilin (Sütlü tatlılarda içerisine yumurta eklemiyorsam vanilin koymayı tercih etmiyorum)

YAPILIŞI

Fırınınızı 210 derece de ısıtın.

Yazının Devamını Oku

Ramazan 9. gün: Kalbura bastı tarifi

10 Nisan 2022
Kalbura Bastı ya da Kastamonu ‘daki adıyla kalbur tatlısı. Annemin eskiden yaptığı tatlılardan biri. Tatlımızın adı tahmin ettiğiniz üzere tatlıya şeklini veren kalburdan geliyor. Günümüzde evlerde kalbur yok maalesef, bunun yerine süzgeç ya da benim yaptığım gibi bıçakla üzerini çizerek şekil verebilirsiniz.

MALZEME

İçi için;

Şerbet için;

YAPILIŞI

Şerbet için, derin bir tencerenin içerisine su ve şekeri ekleyip kaynatın. Ocaktan almadan önce içerisine limon suyunu ekleyin ve soğumaya bırakın.

Fırınınızı 180 derece de ısıtın.

Hamur için tüm malzemeyi bir arada yumuşak ele yapışmayan bir hamur olana kadar yoğurun.

Hamurunuzdan cevizden biraz daha büyük parçalar koparıp yuvarlayın. Süzgecin üzerine hamurunuzu bastırıp yayın, içerisini ceviz ile doldurup kapatın.

Yazının Devamını Oku