GeriSeyahat Hafta sonu nereye gitmeli? İşte Kırklareli gezi rehberi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Hafta sonu nereye gitmeli? İşte Kırklareli gezi rehberi

Hafta sonu nereye gitmeli? İşte Kırklareli gezi rehberi

Hafta sonu gidecek yer arayanlara İstanbul'dan 2,5 saat uzaklıkta harika bir yer: Kırklareli. İşte size Kırklareli gezi rehberi...

Trakya tarihine baktığımızda, Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli üzerinde aynı medeniyetlerin geçtiğini, izler bıraktığını görürüz. Bu yüzden Trakya'nın tam ortasındaki Kırklareli gezginlerin en favori seyahat rotasıdır. Üstelik İstanbul'a da 2.5 saat uzaklıkta... Peki hafta sonunda Kırklareli'nde nereler gezilir, neler yenir?

Bugünkü adını Osmanlı’da geçen Kırkkilise'nin 1924 yılında TBMM verilen teklifle Kırklareli’ne çevrilmesiyle almıştır. Tarihsel gelişiminde, doğruluğu tartışmalı da olsa; Herakliya, Vrisium, Verisse, Bozili, Nerisse, Saranta Ecclesies, Kırkkimse, Kırkkimesne adlarıyla tarihte var olmuştur. Balkan Savaşlarından kalma iki kitabede Kırkkemesne veya Kırkkimse ifadelerine rastlanmıştır.

İstanbul'a yakınlığı nedeniyle, doğa kulüplerinin üyeleri keşfetmedik noktasını bırakmamaya, manevi ruha iyi gelen coğrafyasına uyum sağlamaya, her bahar ve sonbahar aylarında gelir.

Yolunuz önce Kırklareli merkezine düşecekse eğer, Osmanlı döneminde 1894 yılında yaptırılmış, bir süre belediye binası olarak da kullanılmış Kırklareli Müzesi'nden başlayıp içindeki etnografik, arkeolojik eserleri görerek kent hakkında bilgi alabiliriz. Osmanlı döneminde yapılmış; Kadı Camii, Beyazıt Camii, Karakaş Camii, Hızırbey Camii, Kapan Camii gibi camiler, çeşmeler, hamamlar, türbe ve yatırları, bedesten çarşısının görmemiz mümkün. Kırklareli Karagöz Kültür Sanat ve Kakava Festivali il merkezine Hıdrellezde büyük coşku katıyor...

Türkiye'nin ilk sakin şehir unvanını, İzmir’in Seferihisar ilçesi aldı. Daha sonra Kırklareli'nin, Osmanlı döneminde 'Gönül açıcı' olarak adlandırılan Vize ilçesi 'Cittaslow' yani sakin şehir ilan edilen ilçeler arasına adını yazdırdı. Benim için önemi ise 1980 yılında Kemal Sunal'ı Vize’de Zübük filminin sahneleri çekilirken görmek olmuştu... O yıllarda küçücük toz toprak içinde bir kasabaydı.

KIRKLARELİ'NİN EN GÜZEL FOTOĞRAFLARI:

 

KIRKLARELİ'DE NE YENİR?

Kırklareli’ne geldik, gezdik tozduk ne yiyelim içelim, hediyelik neler alabiliriz diyorsanız. Geçmişte yoğun olan bağcılık gerilemiş, günümüzde butik üretim birkaç şarapçının yetiştirdiği üzüm bağları ile yeniden şarap üretimi başlamış. Bu bölgeye özgü en bilinen içecek ise pekmez ve şarap arasında bir tada sahip hardaliye. Tatlı bir içecek olan hardaliyeyi hediyelikler arasına koyabilirsiniz.

Babaeski özellikle tarım bölgesi olan bir ilçemiz. Süt ve süt ürünleri çok. Höşmerim tatlısı da başta geliyor. Her ne kadar Tekirdağ kadar tanınmasa da köftesini de yemenizi öneririm. Kırklareli merkezde Dibek Kahvesi içeceğiniz yerleri bulmak zor değil. Gezdiniz gördünüz, plakası 39 olan, ama adı Kırklar’dan gelen, Kırklareli'ni de görün derim. Kırklareli Belediyesi 1800'lü yıllara ait Osmanlı mezarlarının restorasyon işlerini yapıyor bugünlerde, çalışmalara tanık olun.

False