HÜRRİYET'E BAĞLI KAL
E-Gazete ile tüm gelişmeler, bilgisayar, tablet ve telefonunda.
Hürriyet haberlerinden geri kalma, tüm aboneliklerini yönet ve abone ol.
Dünyadan en güncel haberler, Türkiye'den sondakika haberleri, ekonomi dünyasından en flaş gelişmeler için Hürriyet'in uygulamalarını kullanabilirsiniz.
Karaciğer yağlanması çağımızda oldukça yaygın bir sorun. Dünyada her 100 kişiden 25'inde Türkiye’de ise her 100 kişiden 30'unda görüldüğü tahmin edilen karaciğer yağlanması, birçok başka sorunu da beraberinde getiriyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Burak Can karaciğer yağlanması hakkında önemli uyarılarda bulundu.
Çocuklarda büyüme ağrısı sık yaşanan bir durum olduğu için çoğu zaman önemsenmez ama bazen ciddi hastalıkların habercisi de olabiliyor. Tıpkı İngiltere’de büyüme ağrısı sanılan ama sonradan nadir bir kemik tümörü teşhisi alan Ivie gibi. Ailesi 11 yaşındaki kızın yaşadığı semptomların büyüme ağrılarından kaynaklandığını düşündü ancak gerçek çok daha başkaydı. Bacağında tümör tespit edilen Ivie’nin ailesi bu süreçte yaşadıklarını milyonlara duyurarak bu konuya dikkat çekmek istiyor.
Bu haber, zamanının önemli kısmını yemek pişirmekle geçirenleri ve işi yemek pişirmek olanları çok yakından ilgilendiriyor! Bilim insanları yemek pişirmenin çevre kirliliğine benzer emisyonlar ürettiğini tespit etti. Yapılan çalışmaya göre, yemek pişirme şekliniz kirlilikle aynı akciğer hasarına neden olabiliyor.
Astım; tekrarlayan nefes darlığı, hırıltı, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösteren, kronik bir hava (nefes) yolu hastalığıdır.
Halk arasında uzağı görememe olarak bilinen miyop, göz sağlığına yönelik en büyük tehdidi oluşturuyor. Hastalığın görülme sıklığı dünya çapında endişe verici oranlarda artarken, çocuklar ve genç yetişkinler arasında daha yüksek yaygınlık görülüyor. Dünya Sağlık Örgütü, 2050 yılına kadar dünyanın yarısının gözlüğe ihtiyaç duyacağı ve bunun küresel bir görme salgınına yol açacağı konusunda uyarıyor. Peki miyop neden ‘salgın’ gibi artıyor? Nelere dikkat etmek gerekiyor? Türkiye'de durum nasıl? Doç. Dr. Nesrin Tutaş Günaydın, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
Gıda takviyeleri son yıllarda çok popüler. Çeşit çeşit gıda takviyeleri kullananlar, eşe dosta "Ben çok fayda gördüm, sen de dene..." diyenler derken kafalar çok karışık. En kritik gıda takviyelerinden biri de demir takviyesi. "Demir takviyesi almalı mıyım?" diye düşünüyorsanız bu detayları mutlaka bilmelisiniz...
Hızlı yaşam temposuna ayak uydurmak için genellikle besinleri çabuk ve aceleyle tüketiyoruz. Fakat hızlı yemek yeme alışkanlığı, başta kilo artışı olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. Konuyla ilgili yapılan pek çok araştırma ise tehlikenin giderek arttığını gösteriyor. Peki hızlı yemek tüketimi hangi sağlık sorunlarına neden oluyor? Standart yemek hızı ne kadar olmalı? En önemlisi yemek yeme hızını bilinçli olarak yavaşlatmak için hangi adımlar atılmalı? Bunun gibi pek çok soruya Prof. Dr. Alper Yurci ile cevap aradık.
Bazı besinler var ki birlikte tüketildiğinde daha faydalı olup, vücut için yararı katbekat artar. Yani beraber tüketildiğinde 1+1=5 olabilir. Bu durum besinlerin sinerjik etkisi olarak adlandırılıyor. Birlikte tüketildiğinde faydalarını ikiye katlayan bu besinleri Diyetisyen Gülçin Işık anlatıyor.
Uzak Doğu mutfağında sıklıkla karşımıza çıkan, faydaları nedeniyle Avrupa’da da yaygın bir şekilde kullanılan siyah sarımsak, ülkemizde Kastamonu ilimizde üretiliyor. Dişlerinin rengi siyah ve faydaları oldukça fazla olan bu besin, Kore ve Çin’de uzun yaşamın sırrı olarak biliniyor. Diyetisyen Deniz Zünbülcan, siyah sarımsağın faydalarını anlatıyor.
Gün geçmiyor ki pıhtı atması nedeniyle hastaneye kaldırılan ya da yaşamını yitiren birilerinin ölüm haberini almayalım. Son yıllarda ünlüler dünyasından ya da kendi çevremizden duyduğumuz benzer haberlerin ardı arkası kesilmiyor. Ölümle sonuçlanabilen bu ciddi hastalık artık bir ‘salgın’ haline geldi. Peki bu artışın nedeni ne? Neden çok genç yaşlara kadar indi? Pandeminin etkisi var mı? Nasıl korunacağız? İç Hastalıkları Uzmanı Aytaç Karadağ ile konuştuk.