Ünal Özüak

Eskiler ile yeniler arasındaki seviye farkı çok büyük

13 Ekim 2023
Pota altına caydırıcı uzun takviyesi hâlâ yapılamadığı için Anadolu Efes’te pivotsuzluk özlemi sürerken, eskiler ile yenilerin uyumu bir türlü sağlamadığından, Barcelona’dan sonra bir İspanyol takımı mağlubiyeti daha geldi. 

Bu kez evinde Real Madrid karşısında gönülleri kırdı Efes. Belirgin özelliği üçlüğe geçit vermeyen sert yay dışı savunması ve üçlüklerine yaslanarak maç kazanması olan İspanyol devine karşı dirençli başlayamadık.

Maçın oyuncusu Campazzo ve gecemizi karartan Yabusele ikili oyunlarıyla maça hızlı giren Real’e karşı, Thompson inisiyatifli hızlı hücumlar yaparak, 17 farktan geri gelip ilk çeyrekte maçı kafa kafaya getirdik. Ancak anlaşılmaz şekilde farkı kapatan beşi ve eli sıcak adamları değiştirince oyun kontrolünü devre arasına gitmeden Real Madrid’e 14 farkla geri verdi Erdem Can.

DİKKATSİZCE ŞUT SEÇİMLERİ

Savunmada yediğimiz sayıların üstüne çıkabilecek kapasitede bir takım olmadığımız için daha ilk yarıdan geceyi kurtaramayacağımız belli oldu.

Dikkatsiz şut seçimlerimiz de onların maçı kaçırmasına neden oldu. Yüzde 47’lik yüksek isabetle hücum eden rakip farkı açarken kopmuş maçta tamamen oyundan düştük. Takımın gediklileri ile yeni transferler arasındaki seviye farkı göle maya çalmaya çalışan Nasrettin Hoca fıkrası gibi görüntüler seyrettirdi taraftara.

Yazının Devamını Oku

O sene bu sene olacak gibi

7 Ekim 2023
Zirveden uzakta yitirilen iki yılın ardından artık asgari çıta yüksekliği Final 4 yapmak İtoudis için. Aşağısı kurtarmaz.

Taraftarlar da ‘İstanbul’u rakiplere cehenneme çevirdiğimiz eski güzel günlerin hasreti bitsin’ istiyor. Kapasitesi yüksek uzun adamlar Sertaç, Papagiannis ve Sestina’nın yanı sıra Partizan’dan yükselen değer Madar’ı oyun kurucuya takviye alarak koçun elini zenginleştirdi sarı lacivertli yönetim. Otoritelerce Fenerbahçe’nin ardı sıra güç sıralamasında 8. sıradaki Milano, İstanbul’a üç önemli kısasından yoksun geldi. Pangos’un yalnız kalacağı endişesiyle sahayı ve ribaundları iyi paylaştığı ‘uzun beş’le oynamayı tercih etti koçları Messina. Dışarı çıkartılan topları da isabetli değerlendirdiler. Biz sadece Papagiannis’i oyunda tek kullanarak iki kısalı beş ile karşılık verdik.

UZADI AMA BİZİM OLDU

Itoudis, yan yana oynayan kısaları sürekli değiştirerek, kaçan Milano’yu Guduric, Wilbekin ve Dorsey’in gayretleriyle devre bitmeden yakaladı. Milano’yu sıkıntıya sokan sert ve baskılı savunma stratejisini ikinci yarıda sürdürdü Fenerbahçe. Kaostan kapılan toplar hızlı hücuma dönüştürüldü. Savunmadan enerji alan şok hücumlar rakibin direncini kırdı. Dolu dolu top paylaşarak hücum edip verimimizi maksimumda tuttuk. Maç sonunda sazı alan Wilbekin ve oyunu çevirecek oyuncuyu bulmada akıllı seçimler yapan, uzatmada dinginliğini kaybetmeyen İtioudis gecenin kazandıranları oldular.

Yazının Devamını Oku

İlk maçta maya tutmadı

6 Ekim 2023
Kadrolarını yenilemiş iki takım, ayrıca hırslı ve fenomen koçları Jasikevicius ve Ataman’ı da böylesi üst ligde ilk kez görev alan, görece çaylak, Roger Grimau ve Erdem Can’la değiştirmişti.

Yıllarca gerilimli maçlarla zirve rekabetinin parçası olmuş ev sahibi Barcelona ve Anadolu Efes ilk geceden sert bir güç tokuşması yaptılar.

Barça, kaliteyi atırmak için Willy Hernangomez, Brizuela, Parra ve Parker’ı kadroya katmıştı. Yılların ‘kontrollü hücum eden yarı sahanın efendisi’ Efes ise ‘açık alanda koşarak fazla atan’ takıma dönüşmek için asist sihirbazı Thompson ve faydalı forvet Willis’i renklerine bağlamıştı.

KEYFİNCE KOŞTURMUYORLAR ADAMI

Micic'in yerini dolduramamak endişesiyle tek adam yerine takımca topları yönlendirmeyi tercih etti ama takımın eskileri ile onların ayarında olmayan yeniler uyuşamayınca maya tutmadı. Barça evinde atıp sokmasa, bu seviye için bir hayli romantik olan koşmaca planı tutacaktı belki de ama, ufak 6’şar sayılık (pop out) seriler atıp kaçtı maç boyu ev sahibi.

Yıllar içinde maalesef edinilmiş savunma zafiyetimiz sürdüğünden karşı duramadık. Rahat ve boş atış verdik. Pota altını koruyamadık. İçeride uçan pivot Jones verimli olurken, Pleiss dış isabetleriyle katkı vererek son çeyreğe kadar oyunda tuttular takımı. Son çeyrekte bildiğinden şaşmayan koçumuz hatalar sarmalında elden kaçıp giden maçı çeviremedi. Haftaya bir başka İspanyol Real Madrid var. Toparlanalım bir an evvel.

Yazının Devamını Oku

Bu başarı bizden birinin ürünü

14 Eylül 2023
Dünya şampiyonu olan Almanya’yla basketbolu tanıştıran kişi, İzmir’den Almanya’ya giden Yakovas Bilek. 2023 FIBA Dünya Kupası başlamadan önce favori olarak ABD, Sırbistan, İspanya gibi ülkeler gösterilse de Dennis Schröder’in önderliğindeki Almanya büyük bir sürprize imza atarak zirveye çıktı. Basketbolla geçen yüzyılın ortalarında, Türkiye’den giden bir antrenör vesilesi ile tanışan Panzerler nasıl oldu da zirveye çıktı? İşte hikayesi...

Rahmetli demeye dilimin bir türlü varmadığı Hıncal Uluç Ağabey’in yoğun kullandığı bağlaç cümlelerinden biriydi ‘Aralarında Himalayalar kadar fark var’... Tam olarak Dünya Kupası’nda oynanan sert ve katı basketbolla Avrupa’da seyrede geldiğimiz naif ve yumuşak basketbol arasındaki farkı anlatacak bir laf. ‘Onlarınki basketbol ise bizimki ne?’ bile denebilir. Rahmetli Mehmet Ali Yalım hoca ‘Faul yapacaksanız adam gibi yapın, vurduğunuz yer yarım saat elektrik çarpmış gibi olmalı’ derdi.

BAKIN BEYLER BU BİR BASKETBOL TOPU

Alttan yukarı ABD, Kanada, Sırbistan ve şampiyon Almanya’nın maçlarında kemik sesleri spikerleri bastırıyordu. Dünya Şampiyonu Almanya derken... Çok değil yarım asır önce bizden biri, Yakovas Bilek’in ‘Bakın beyler bu bir basketbol topudur’ diye Hans’lara öğrettiği takım sporunu zirveye taşıyan bir sıfırdan yaratılmış ekolden bahsediyoruz. 2005’de Atina’da ölen, 1917 İzmir doğumlu eski milli basketbolcu, basketbol hakemi ve antrenörü yurttaşımız Yakovas Bilek 60’larda Batı Almanya’ya gitmiş bir isim.

İSİMSİZ BİR KAHRAMAN: GORDON HERBERT

Bilek, basketbolun hemen hemen hiç bilinmediği bu ülkede bu sporun temellerini önce okullara yayarak atmıştır. Dirk Nowitzki denen bir adam etrafında, laboratuvarda üretilmişçesine doğrusunu makina intizamında oynayarak çıktılar dünya basketbol vitrinine. Süper Nowitzki nasıl yetişti de NBA yıldızı oldu hiç fark etmedik. Tıpkı 2002 FIBA Dünya Şampiyonası’nda bronz madalya kazandıran Finli Henrik Dettmann gibi. 64 yaşındaki Fin asıllı Kanadalı Gordon Walter Herbert da kelimenin tam anlamıyla isimsiz kahraman.

SEN MİSİN DENNİS SCHRÖDER’LE TARTIŞAN

Herbert 2021’de takımın başına geldi ve 2022’de Avrupa üçüncüsü yaptığı takımı 2023’de dünya şampiyonluğuna taşıdı. Kulüp takımlarına dağılmış Alman basketbolcuları ‘Uber Alles’ çatısı altında toplayıp ‘Kolej takımı kıvamında, saat gibi işleyen uyumlu bir takım yarattı. 2023 FIBA Dünya Kupası hazırlık sürecinde çok radikal bir hamleye imza atarak, Dennis Schröder’le münakaşa eden Maxi Kleber, Oscar Da Silva ve Leon Kratzer’i kestiler. Açıklanan 12 kişi şampiyonluğa ulaşırken biz de izledik.

Yazının Devamını Oku

Hedefe bir maç kadar yakınız

19 Ağustos 2023
Olimpiyat elemeleri için Hırvatistan'a kilitlendik

12 Dev Adam ruhu, tuz ruhu olmaktan çıktı. Koşarak mükemmel basketbol oynayan Genç Devlerin ayakları altında dün akşam da İsveç kaldı. 2001’de TRT’de maçları yorumlarken pes etmez, katiyen vazgeçmez 12 Dev Adam’ın doğuşuna tanık olmuştum.

Efsanenin baş yazarı Hidayet Türkoğlu şimdi TBF Başkanı olarak milli formanın ona sağladığı manevi kazanımları Genç Devlere gereken ortam ve olanakları sağlayarak geri ödüyor. Verirsen bağ vermezsen dağ olur hesabı onlar da her maç üstüne koyarak mükemmele koşuyorlar...

TAKIMIN HAVASI YERİNDE

Dış atışları bıkmadan usanmadan isabetli kullanan, pırpır kısaları uzunlarımızın ayağına atak eden, koşan ve yoran takım İsveç’i baştan havaya sokmadık. Alan savunmalarını da çembere giderek yardık. İçeri dalıp köşeye çıkararak üçlüklerle kontrolü elde tuttuk. Gevşek ve yanlış seçim gömük alan savunmamız çok açık vermese erken kırardık maçı.

KABUĞU SERT OLAN KAZANACAK

2. yarıya fırtına gibi girdik. Ömer, Alperen ve Furkan suskunluğa son verip, NBA kazanımlarını sergileyerek farkı olması gereken yere ve takımı finale taşıdılar. Sıra geldi tıpatıp benzer özelliklere sahip iki takımın, iyi pişmiş paskalya yumurtası gibi finalde kafa kafaya tokuşmasına.

Bu maçtaki savunma hatalarını kesinlikle yapmamalıyız. Hırvatlar, Ukrayna karşısında baskıyı yiyince zorlandı. Savunması iyi olan Olimpiyat elemelerine gidecek. Seyircimizin enerji yüklemesiyle bu biz olalım. “Bekle Paris 2024 bir şekilde geleceğiz” demek istiyoruz.

Yazının Devamını Oku

Her maçın hakkını verdik galibiyetleri seriye bağladık

16 Ağustos 2023
Devlerimiz, genç ve atletik Ukrayna karşısında üzerlerine düşeni yapıp kazandı.

Tahtalara vuralım... FiBA Olimpiyat Ön Eleme Turnuvası’nda eski toplama çıkarma aleti abaküste boncuk çeker gibi önce İzlanda’yı, peşinden Bulgaristan’ı ve dün akşam Ukrayna’yı ipe dizdik. Yadırganacak bir şey değil aslında çünkü onlara bunu hep yapıyoruz. Türkiye ile Ukrayna arasında daha önce oynanan 17 müsabakadan 13’ünü biz kazanmıştık. Dış isabetleri yüksek, uzun kuleleriyle pota altımızı zorlayan genç ve atletik Ukraynalılar aldıkları ribaundlarla geçiş hücumları yaparak ilk yarı boyu kök söktürdüler millilerimize. Savunma hatalarımız sonucu dış atıştan dünyanın sayısını buldular.

KEMiK 5’iMiZ ÇOK iYiYDi

Neyse ki artık iyice netleşen Alperen, Ömer, Furkan, Kenan ve Şehmuz’lu kemik 5’imiz bu tsunamiye kendi dengeli ve hızlı hücumuyla karşılık vererek tatsızlığa meydan vermedi.

Ergin Ataman tamamen ilk 5’i değiştirdiikinci çeyrekte. Olağan başarılılara ilaveten kenardan gelen isabeti yüksek Okben ve son saniye sahra üçlükleri kralı Onuralp enerjileriyle oyunun havasını olumlu yönde değiştirdiler.

İkinci yarıda Alperen’in sayılarıyla coşarak kaçmaya başladı bizimkiler. Pes etmeyen Ukraynalıların alan savunmaları da hızımızı kesemedi. Ekmeğini taştan çıkaran takibin efendisi Ömer Faruk potayı kararttı rakibe. Çocuklar her maçın hakkını vererek ve sürekli kalitelerine katma değer ekleyerek oynuyorlar ve kazanıyorlar.

<iframe width="760" height="450" src="https://www.youtube.com/embed/kAXpD6a5fMM" title="Nicolo Zaniolo, rekor bedelle gidiyor | Sergio Ramos&#39;a teklif edilen rakam | Matteo Guendouzi" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

Yazının Devamını Oku

Biz koşunca Bulgaristan’ın ünlü alan savunması yalan oldu

14 Ağustos 2023
Yüksek top paylaşımı, şık bloklar ve smaçlar oyunumuzun görselliğini mükemmel hale getirdi.

Fransızlar 1. Dünya Savaşı sonrası kuşkulandıkları Alman istilasına karşı sınıra ünlü Majino Hattı’nı ördü. Yıllarca onca emek ve masrafla döşenen bu muhkem hattı, hiç umulmadık biçimde bataklık bölgeden Panzer tanklarını geçiren Hitler 12 günde aştı. Akşam da Bulgarların Ukrayna maçında etten kale gibi ördükleri ‘adam değişmeli alan savunması’nı, yüzü dönük oynama becerisi yüksek uzunlarımızı fırdöndü gibi kat ettirerek darmadağın ettiren Ergin Ataman bitirdi.

ENERJiYi BAŞTAN KOYDUK

Devşirme oyun kurucuları Brandon Young’ın sakat oluşu hücumlarını iyice zorlanır hale getirirken savunmamızı rahatlattı. Bizimkiler baştan enerji koyarak ribaundları toplayıp ‘koş koş at’a erken başladı.

BU TAKIM ÇOK ÖZEL 

Çemberin de bizi sevmesiyle, bitirişleri köşelere indirdiğimiz topların üçlükleriyle sayı ürettik. Ömer Faruk’la boyalı alanı da ihmal etmeyerek direksiyona geçtik. Sıcak eller Şehmuz ile Furkan skoru taşıdılar ve daha ilk yarıdan 30 farkı ulaştık. Yüksek top paylaşımı, %54 yüksek üçlük isabet, 31 asist, şık bloklar, alley opp’lar ve smaçlar oyunumuzun görselliğini mükemmelleştirdi. Milli Takımımız’da giren çıkan aynı coşkuyla oynuyor ve yarınki rakibi Ukrayna’yı da yenerek grubu lider bitirip Hırvatistan’la final oynamak için bekliyorlar.

<iframe width="760" height="450" src="https://www.youtube.com/embed/oPcWJj-CF_w" title="FB &amp; GS: Transfer savaşları | Tete çalım mı, değil mi? | Türk futbolunu menajerler mi yönetiyor?" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

 

Yazının Devamını Oku

Kazanma coşkumuz keyif veriyor

13 Ağustos 2023
A Milli Takımımız, İzlanda karşısında güzel basketbol oynayarak siftah yaptı.

Hani nasıl derler ‘İyi hakem çaldığı değil de çalmadığı düdüklerden belli olur.’ Başantrenör Ergin Ataman da yapmadığı müdahalelerle iyi koçluk yaptı. Gerekli dokunuşlar dışında çocukları kasmadan rahat bıraktı. Onlar da keyif alarak, yeri geldiğinde kafalarına takmadıkları hatalar dahi yaparak, ‘Diriliş dizi maçları’nın ilkinde taraftarlara ‘koşan, kaçan, çok atan devler’ sunumu yapıp ilk galibiyeti aldılar. 356 bin nüfusu ve 103 bin kilometrekare yüzölçümüyle Avrupa’nın en seyrek nüfuslu ülkesi İzlanda, NCAA’de yer alan üniversitelilerden oluşan ve oraların basketbol kurgularıyla içeri top indirerek oynayan, ribaundlarda çok iyi yer tutan, iki kısa guardla top getirenlerimize baskı yapan bir takım. Böyle görece amatör bir rakibe adapte olup oyunun kontrolünü ele almamız çok sürmedi.

TEK ÇEYREK DAYANABiLDiLER

Ataman oyuna tempomuzu koyacak beşi rotasyonlarla bulunca maç olması gereken rayına oturdu. Devre bitmeden fark açılmaya başlayınca oyunumuzun akışkanlığı iyice rahatladı. Trafikte giren çıkan en iyisini oyuna koydu. Furkan gelecek maçlara da umut verecek şekilde oyun kurucu pozisyonundaki Şehmuz, Berk ve Kenan’a katkı verdi. Alperen bildiğimiz gibi spektaküler. Ömer Faruk boyalının efendisiydi. Bugün sırada Bulgaristan var. İnsanı canından bezdiren ‘Bulgar Mezalimi’ dediğimiz adam değişmeli alan savunmasına oturtulmaması gereken bir takım Bulgaristan. Neyse ki yıldız oyuncuları Vezenkov’dan yoksunlar. Onları kazasız aşmanın formülü en iyi yaptığımız geçiş hücumlarıyla kolay sayı bulmak.

<iframe width="760" height="450" src="https://www.youtube.com/embed/oPcWJj-CF_w" title="FB &amp; GS: Transfer savaşları | Tete çalım mı, değil mi? | Türk futbolunu menajerler mi yönetiyor?" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

Yazının Devamını Oku