Ünal Özüak

Perşembenin gelişi salıdan belliydi

17 Kasım 2023
Deplasman maçları haftasının son gecesinde iki üzücü yenilgi aldık.

Tel Aviv yerine seyircisiz oynama şansını yakalamışken, eksik ve 31 sayı farkla maç kaybetmiş takımın moral motivasyonunu toparlayamadık. Tek başına takım Brow’ın yanına sakatlığı geçmiş Baldwin de katılınca Maccabi kısaları sahanın iki tarafında tehlike oluştururken, Fenerbahçe görece uzun beşle başladı. Onlar Nebo’yla bizde Motley’le pota altını zorlarken, maçı dışardan kim daha iyi atıp sokarsa onun kazanacağı belli oldu. Geçiş hücumlarından ön sahaya geçen sıktı şutunu. Kaçırmadan atan Tarık’ın 16 sayılık performansıyla biz isabetli olurken onlar üçlük özürlü takım olduklarından asistlerle sakin kalmayı tercih ederek farkımızı 8 sayıda tuttular ilk yarıda. Üçüncü çeyrekte savunma sertliğine paralel atıp sokarak durumu lehimize çevirdik. Hücum anlamında kısır döngüye girdiğimiz fazda tempoyu artırarak son çeyreğe girerken maça ortak oldular. Wilbekin’in girmeyen üçlüğü sonucu bir başka ‘yazık oldu’ Belgrad gecesi daha yaşadık!

‘Karakolda doğru söyler mahkemede şaşar’ lafı Erdem Can için söylenmiş olsa gerek. Bir önceki Monaco maçında doğru yaptıklarının hiçbirini dün geceye taşıyamadı maalesef! Aslında yapacağı pek de fazla bir şey yok çünkü Ergin Ataman gibi o da ‘ele bakıyor’... Şutlar girmediği zaman maç kaybediyor ‘sallabolcu’ Anadolu Efes. Yay gerisinden şut sıkıyorlar, girerse ne âlâ... Dışarıda örmeler, içeri dalmalar hepsi tevatür. Varsa yoksa şut. Peki bu mudur? Efes’in gerçeği hepi topu budur maalesef!

Yazının Devamını Oku

Efes nefes aldı, F.Bahçe özgüven yitirdi

15 Kasım 2023
Deplasman maçları haftasının ilk gecesinden sadece lacivert beyazlılar galibiyet çıkarabildi.

Anadolu Efes, uzatmaya giden son maçta Larkin-Clyburn-Thompson üçlüsünden gelen katkıyla Zalgiris’i geçmeyi başarmıştı. Thompson’ın skor tehdidini artırması, Larkin’in liderliği ve Jones-Willis ikilisinin enerjisinden mutlu olmuştuk. Cebine koyduğu bütün bu kazanımları dün akşama yansıtarak, ihtiyaç duyulan Rönesans’ı sağlayıp takıma eski canlılığını kazandırdı Erdem Can.

LARKiN KARARLIYDI

Motiejunas elini kolunu sallarcasına içeriden yüklenirken biz topu iyi paylaşarak sıcak ellerin yüksek isabetiyle 4 farkla önde kaldık ilk yarıda. Oyunu önde götürüp üçlükleri yağdırırken 3. çeyrekte akıllı seçimle ayağımızı gazdan çekerek Larkin-Beaubois-Thompson serbest düzeninde yarı saha kontrollü hücum ederek tempoyu düşürünce, ilk yarı sıfır çeken Mike James vites artırıp oyunu kısaların kaosu haline soktu. Velakin bizim kimseye maç verme niyeti olmayan Larkin’imiz vardı.

BELGRAD YARAMIYOR

Fenerbahçe, son toptan faydalanamayıp tek sayıyla mağlup olduğu Partizan maçı sonrası bu kez, yeni koçları Sfairopoulos’la çıkış arayan, kadro kalitesi olarak da ligin üst takımlarını aratmayan oyuncu grubuna sahip, Kızılyıldız karşısında sakatları Pierre, Sertaç, Calathes, Guduric’den yoksun olunca dar rotasyonda kırılganlığı maç boyu sırıttı. Emektar Teodosic üçlük ve asistleriyle direksiyona baştan geçerek, tek adam gösterisi yapıp, farklı galibiyete taşıdı takımını.

Yazının Devamını Oku

Papagiannis sahneye çıktı maçın gitmesine izin vermedi

3 Kasım 2023
Fenerbahçe eksik ve darbeli yakaladığı Olympiakos’u elinden kaçırmadı. 

Olympıakos geçen hafta Anadolu Efes’i Pire’de fena yenmişti ama ezeli rakipleri Panathinaikos’un yeni patronu Ergin Ataman, liglerinin derbisinde onları evlerinde yenerek kaportalarını çizip gönderdi İstanbul’a. Efes’e karşı, Pire’de çok kez perdeleme oyunu oynayan Yunan ekibi, bu savunmayı yapmakta zorlanan Fenerbahçe’ye karşı da aynı tarifeyi uyguladı. Temsilcimiz ise temastan kaçmayarak rakibin kafasını kaldırmasına izin vermedi. Temsilcimiz, İtoudis’in istediği gibi ‘ilk andan itibaren rekabetçi olabilmek’ kararlılığıyla, en büyük kozu sert savunmayla kısalara baskı yapıp dış şuta zorlamak olan rakibe Dyshawn Pierre’in 3’te3 üçlük isabeti ve 13-1’lik bir seriyle rest çekti. Kanarya, dev pivotu Fall’la pota altımıza, sokak tabiriyle, çökmeye çalışan rakibine de izin vermedi.

BAŞLANGIÇ GECEYi KURTARDI 

İlk çeyrekten 29-14’le kolaya aldık oyunu. Sakat olduğunu söyledikleri Milutinov oyuna girince ve Dyshawn Pierre sakatlanarak maça devam edemeyince devre bitmeden oyunu yakaladılar. 

Fall pota dibinde dehşet saçarken İtoudis’in Sertaç Şanlı’yı kenarda tutması anlaşılır gibi değildi. Skor açma partimize kişisel inisiyatifini kullanan Wilbekin’in yanı sıra Madar da katıldı ve bu ikili sayesinde tadımız kaçmadı. Maçın sonunda kısa adam gibi oynayan Papagiannis, kolay adam eksilterek evinde gibi rahat oynayan rakibin maçımızı alıp gitmesine izin vermedi.

<iframe width="760" height="450" src="https://www.youtube.com/embed/3jsTjl_6D-A" title="Dusan Tadic mi, Wilfried Zaha mı, Ante Rebic mi? | Taraftar ne diyor?" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

Yazının Devamını Oku

Hatalarımıza rağmen istediğimizi aldık

28 Ekim 2023
F.Bahçe Münih'te taraftarından aldığı enerjiyi galibiyete dönüştürdü.

Görece dişine göre mütevazı bütçeli, yeni kurulmuş, geçen hafta kulüp tarihinin en kötü mağlubiyetini 39 farkla Barcelona’dan almış Bayern karşısında, nerdeyse evindeki gibi, taraftarı önünde rahat geçmesini beklenen maçta top kayıpları yapmamaya özen göstererek, atış seçerek ihtiyatlı başladı F.Bahçe. Ama maçın geri kalanında telaş ve hatalarla dolu dakikalar yaşadık.

Nigel ve Pierre’le pota dibi post up şanslarını akıllı kullandık. Sakat Madar yokken, takıma dönen Dorsey, iyi gecesinde olan Wilbekin ve Sestina kenardan gelip hücum akışımıza yön verdi.

TEŞEKKÜRLER CARSEN

Papagiannis’in oyunda olduğu fazlarda ribaunt dengesizliğini giderdik. 2. yarı İtiudis’in gereksiz adam değiştirmelerle gecesinde olmadığı ortada olan Motley’i oynatmasıyla Bayern oyuna ortak oldu.

Alan savunmasıyla hücumumuzu kitlerken pota altımıza yüklendiler. Wilbekin, Carsen’e ‘sen oturmayı hak etmiştin’ dercesine farkını koydu ortaya. Sert savundu, hataya yöneltti. Wilbekin ‘elde top bir başına’ kalınca hatalar başladı. Fırsat bilen Bayern ceza kesmeye başladı ama neyse ki topun da sevmesiyle maç sonu kaosundan başımız dik çıktık.

<iframe width="760" height="450" src="https://www.youtube.com/embed/3HtUP2bBhp0" title="Beşiktaş&#39;ta 50 tane kupa kaldırırım! | Kuntz ya da Montella ne fark eder? | Beşiktaş&#39;ı bekleyeceğim" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

Yazının Devamını Oku

Uzunsuzluğun getirdiği kaçınılmaz mağlubiyet

27 Ekim 2023
Geçtiğimiz çift maç haftasında Asvel ve Valencia karşılaşmalarını, hücumda Tyrique Jones’la pota altını kullanarak, son zamanların en iyi Larkin performansıyla kazanarak geldi Pire’ye Anadolu Efes.

Ama 5 numara pozisyonu için beklenen transferi yapmadığından, oturmuş ve hazır bir takım olan Olympiakos’taki kariyerine müthiş başlayan Milutinov ve sırtı dönük oynayan Fall karşısına ‘boyalı alan özürlü’ çıktı. Neyse ki rakip koç Bartzokas Efes’in basketbolunu oynayarak tek uzunla oynadı maçı. Bizim top kayıplarımızı değerlendiremesine ve ritmini bulamamasına rağmen Olympiakos çizgiye giderek az farkla önde gitti devre arasına.

ERDEM CAN'IN BÜYÜK YANLIŞI

Biz ise uzunsuzluk handikabını kapatacak dış atışlarda Bryant, Clyburn ve Thompson’la yay gerisinden 27’de 7 sallayıp demir döverek geçirdik Larkin’in sıfır çektiği ilk yarıyı. İkinci devrede 10 farkı araya koyan ev sahibi pas trafiğini hızlandırarak atıp sokmaya başladı. Hücum ribaundlarını da boy farkıyla topladılar.

Gecenin kaybedeni Erdem Can’ın yanlışı şurada; Pota altı sigortası Dunston’ı gönderdi. Bununla da kalmayıp pota altına kalıplı bir uzun almadı. Koşan takım olacaktı güya Anadolu Efes. Oysa tıknefes yürüyor.

Yazının Devamını Oku

Euroleague'e geri dönüş maçı

21 Ekim 2023
Kendi evinde önüne geleni dağıtan, namağlup, ligin en iyi savunma yapan ekibi Valencia’yı İstanbul’da yenemeyeceğimiz istatistiksel varsayımını; savunma da yapabilen bir takım olduğunu hatırlayarak çürüttü Anadolu Efes.

‘Eskilerle yeni gelenler arasında uyum sağlanmıyor’, ‘Yeniden kurgulanan takımda maya tutmuyor’ endişeleri boşa çıktı. Dün akşam gördük ki, istendiğinde, sahaya yürek konduğunda doğru savunma yapılabiliyor. Takımın gerçeği; eski tüfekler Larkin, Beaubois ve Clyburn’lu çifte şampiyonluk yaşamış, ‘Efes Şeytan Üçgeni’nden maksimum verimi alabilmek. Bunu sağla, gerisini merak etme sen. Aslında mesele bu kadar basit. Dün akşam üçü birlikte 42 sayı üretirken, koçun getirdiği Thompson, Willis ve Jones da dükkanın sahiplerine uyum gösterince gecemiz aydınlandı.

LARKIN SAZI ELİNE ALINCA

Önemli adamları Ojeleye ve Harper’dan yoksun sahaya çıkan, sert ve fizikli Valencia uzun beşle pota altımıza yüklenerek, sete set yarı saha basketbolu oynama kararlığında başladı maça. Başta sendelememize rağmen hızlı hücumla karşılık vererek oyunu dengede tuttuk ilk yarıda. Aynı rotasyonla oynamamızın hücum verimliliğimizi düşürmesi ikinci yarıda zora soktu Efes’i. Alan savunmaları hücumumuzu tıkadı. Onların atış debisine ayak uydurarak maçı lehimize çevirdik. Son çeyrekte bildiğimiz şahane Larkin sazı eline alınca, Erdem Can ideal adamlarını maç sonunda yan yana tutabilmesinin semeresini alarak kariyer kurtarma galibiyeti elde etti.

Yazının Devamını Oku

Fenerbahçe, ASVEL koçunun fişini çekti

20 Ekim 2023
Neredeyse vazgeçmek üzere olduğumuz emektar Calathes, gecemizi aydınlattı.

İşinden olacağı haberleri gündemi çalkalayan koç T.J. Parker’ın İstanbul’a galibiyetsiz gelen, ligin dibine demirlemiş takımı ASVEL maçına düşük enerjiyle başladığımızdan son çeyreğe kadar öldük öldük dirildik. Lee ve Jackson pilotajında Kahudi, Fall ve Lauvergne’den oluşan uzun beşleriyle alan savunması yapmak oldu oyuna koydukları akıl. Böylece kısa kalan beşimizi boyalıda ezerek hücum ribaundlarına sahip olurlarken, bizim hücum kurma şaşkınlığımızdan yararlanarak pota altı hâkimiyetiyle öne geçtiler. Üçlüklerde bermutat isabet sağlayamadık. Neyseki koç Parker kısalarak adam adama savunmaya döndü de maça tutunabildik.

BIBEROVIC'İN KARİYER MAÇIYDI

İkinci çeyrekte altıncı adam taraftar desteğiyle rüzgarı yakalayarak önce Wilbekin’le reaksiyon verdik. Ama 18’de 5 isabet bulabildiğimiz fazda silahımız sadece yay dışı şut sıkmak olduğundan 13 sayı geride gittik devre arasına. İkinci yarı başlar başlamaz emektar, neredeyse vazgeçmek üzere olduğumuz Calathes’le başlayıp Guduric’in üçlükleriyle yangın yerine çevirdik ortalığı. Motley de pivotta etrafı dağıtınca son çeyreğe rakibi yakalamış halde girdik. Maç sonundaki kaos ortamında onlar uzunlarıyla canhıraş potamıza yüklenirken, 8’de 5 üçlükle oynayarak en fazla sayı attığı (17) maçını Tarık Biberovic’in sıcak ellerine şükrederek ASVEL’in yoğun bakım sürecini uzattık.

Yazının Devamını Oku

Pana’yı kolay teslim aldık

18 Ekim 2023
Ergin Ataman’ın takımının enerjisi düşüktü Fenerbahçe de bu fırsatı iyi kullandı.

Ergin Ataman’ın Panathinaikos’unun enerjisi düşüktü dün akşam Fenerbahçe karşısında. Yunan ekibi henüz kadro kapasitesini oyuna yansıtamıyor. O kadar yatırımın karşılığı bu oyun olamaz. Belli ki Ataman kartları henüz karmamış. An itibariyle hatalara açık ve yavaş bir takım olan Pana’da işlerin zamanla rayına oturmasını umuyoruz.

Fenerbahçe ise salonun enerjisini sahaya yansıtıp yıldırım gibi başladı maça. Takımın skor gücünü taşıyan Tyler Dorsey’in sakat olduğu gece üçlüklerini ve oyun aklını beraberinde getiren Nick Calathes’e çok iş düştü.

HÜCUMLAR TIKIR TIKIR iŞLEDi

Tıkır tıkır işleyen içeri dışarı hücumlarda Motley’i etkin kullanarak ilk çeyrekte 18 farkı cebine koydu sarı lacivertli takım. İyi de yaptı ve bir daha skoru vermedi. Aynı rotasyonla oynamanın getirdiği yorgunluk nedeniyle rakip Panathinaikos üçlüklerde yaklaşır gibi oldu ama 15 farkı ikinci yarıya taşımayı başardık. Savunma sertliğini bırakmadan rakibin kafasını kaldırmasına müsaade etmedik. Bizimkiler performanslarını yukarı çekerken, bekleneni veremeyen Pana’nın yıldızlar Lessort, Vildoza ve Guy kendilerince makul bir skorla teslim ettiler maçımızı.

EFES GECEYi KURTARDI

Anadolu Efes ise, veteran yaşlı oyunculardan oluşan Asvel karşısında, pardon(!) tek başına oynayan Nando De Colo’ya çözüm üretmekte zorlanmasına rağmen önemli bir galibiyet alarak, cuma günkü Valencia maçına daha yüksek öz güvenle çıkma şansı yakaladı. Tebrikler...

<iframe width="760" height="450" src="https://www.youtube.com/embed/8c2zQQkwGhI" title="&#39;The Godfather&#39; Montella | Fit bir Arda Güler ile şampiyon oluruz | Kerem, atletizmde derece yapar" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

Yazının Devamını Oku