Uğur Yüksel

Ne izlesem ne okusam ne dinlesem

11 Kasım 2022
Yılın merakla beklenen filmlerinden ‘Black Panther: Yaşasın Wakanda’ sinemalarda, yolu gözlenen dizilerinden ‘The Crown’ da 5. sezonuyla Netflix’te.

FİLM

BLACK PANTHER: YAŞASIN WAKANDA / BLACK PANTHER: WAKANDA FOREVER (Sinema)

Yönetmen: Ryan Coogler / Oyuncular: Angela Bassett, Letitia Wright, Winston Duke / 2022-ABD-161 / AKSİYON, MACERA, DRAM, FANTASTİK

2018’de gerek seyirciden gerekse eleştirmenlerden büyük bir ilgi görmüş “Black Panther”in devam filmi “Yaşasın Wakanda”, sinemalarda. 2020’de ilk filmin yıldızı Chadwick Boseman’ın hayatını kaybetmesiyle hikâyesi başka eksene ve anlama kayan film, bu kez Queen Ramonda, Shuri, M’Baku, Okoye ve Dora Milaje’yi odağına alıyor ve Kral T’Challa’nın ölümü ile tehdide uğrayan uluslarını korumak için bu üçlünün verdikleri mücadeleyi anlatıyor.

MY POLICEMAN (Amazon Prime)

Yönetmen: Michael Grandage / Oyuncular: Gina McKee, Linus Roache, Rupert Everett / 2022-ABD, BİRLEŞİK KRALLIK-113 / DRAM, AŞK

Yazının Devamını Oku

Ne izlesem ne okusam ne dinlesem

4 Kasım 2022
Oyuncu kadrosuyla göz dolduran ve prömiyerini yaptığı Toronto’da sükse yaratmış ‘My Policeman’, Amazon Prime ekranlarına geliyor.

Michel Hazanavicius’un zombi komedisi ‘Kestik!’ ve Norveç’ten nihilist komedi ‘İlgi Manyağı’, sinemalarda haftanın öne çıkanları...

FESTİVALDE HAFTA SONU

Ankara Film Festivali başladı. Bu hafta sonu Büyülü Fener Kızılay Sineması’nda yakalayabileceğiniz 5 festival tavsiyesi aşağıda.



1- Belgesel film yarışmasındaki filmler bugün ve yarın, türün meraklılarını bekliyor. Berna Gençalp’in geçtiğimiz ay Antalya’da ‘En İyi Belgesel’ seçilen filmi “Kim Mihri”nin 16.30’da gösterileceğini de hatırlatalım.

2- Cumartesi günü, 14.00 ve 19.00 seanslarında kısa film yarışması filmleri var. Geleceğin yönetmenlerini keşfe çıkmak isteyenler kaçırmasın.


Yazının Devamını Oku

Ne izlesem ne okusam ne dinlesem

28 Ekim 2022
Cannes’dan Altın Palmiye ödüllü “Hüzün Üçgeni” ve Emily Brontë’nin hayatını perdeye taşıyan “Emily”, sinemalarda bu haftanın öne çıkanları... 3 Kasım’da başlayacak Ankara Film Festivali’nin biletleri satışta, programdan kaçmazlar ise aşağıda...

BİLETLER BİTMEDEN

FESTİVAL

Yılın çok konuşulan ve ödüllü yerli ve yabancı filmlerini Ankaralılarla buluşturacak Ankara Film Festivali, gelecek hafta başlıyor. Bu yıl 33’üncü yaşını kutlayacak festivalin bol seçenek sunan zengin programından sizler için seçtiğimiz filmler şöyle:

* Çılgın Pierrot / Pierrot Le Fou: Geçen ay kaybettiğimiz usta sinemacı Jean-Luc Godard’ın anısına gösterilecek 1965 yapımı film, Anna Karina ve Jean-Paul Belmondo’yu buluşturan gerçek bir klasik.

* Medea: Meşhur soprano Maria Callas’ı Medea rolünde izleyeceğimiz bu eşsiz klasik, Pier Paolo Pasolini’nin doğumunun 100. yılına özel gösteriliyor. 1969 yapımı filmi yenilenmiş kopyasıyla sinemada görmek için bile kaçırılmaz.

* Çilingir Sofrası: Başrol oyuncuları Ahmet Rıfat Şungar ile Barış Gönenen’e İstanbul ve Antalya’dan En İyi Erkek Oyuncu Ödülü getirdi. Yılın en dikkat çekici yerli yapımlarından.

Yazının Devamını Oku

Ne izlesem ne okusam ne dinlesem

21 Ekim 2022
Geçen ay yapılan Venedik Film Festivali’nin çok konuşulan ve ana yarışmadan FIPRESCI Ödülü ile dönen “Argentina, 1985”, Amazon ekranlarına geliyor. Dwayne Johnson’lı çizgi roman uyarlaması “Black Adam” ve Emma Thompson’lı komedi “İyi Şanslar Leo Grande”, sinemalarda bu haftanın en dikkat çeken filmleri...

FİLM

İYİ ŞANSLAR LEO GRANDE / GOOD LUCK TO YOU, LEO GRANDE (Sinema)

Yönetmen: Sophie Hyde
Oyuncular: Emma Thompson, Daryl McCormack
2022-BİRLEŞİK KRALLIK-97’ / KOMEDİ, DRAM
“52 Tuesdays” (2013) ve “Animals” (2019) gibi ödüllü filmleriyle tanıdığımız Avustralyalı yönetmen Sophie Hyde’nin son filmi, Oscarlı usta aktris Emma Thompson ile “Peaky Blinders”ın Isaiah Jesus’ı Daryl McCormack’in performanslarıyla öne çıkan bir komedi. Senaryosunu, İngiliz komedisinin sıradışı oyuncu ve yazarlarından Katy Brand’in yazdığı film; hayatında maceraya, temasa ve cinselliğe ihtiyaç duyan Nancy Stokes adlı emekli ve dul öğretmenin, tek gecelik bir randevu için kiraladığı genç ve yakışıklı Leo Grande ile yaşadıklarını anlatıyor.

Yazının Devamını Oku

Ne izlesem ne okusam ne dinlesem

14 Ekim 2022
Batı Afrika Dahomey Krallığı’nın yaklaşık 300 yıl hüküm sürmüş kadın ordusu Agojie’lerin destansı hikâyesini anlatan “The Woman King”, aksiyona ve tarihe meraklı izleyicileri sinemalara bekliyor. Louis Garrel’ın yönettiği ve oynadığı komedi “Kurtarıcı” ve meşhur korku serisi “Halloween”a şimdilik son noktayı koyan “Cadılar Bayramı Sona Eriyor” sinemalarda haftanın diğer seçenekleri...

FİLM

THE WOMAN KING (Sinema)

Yönetmen: Gina Prince Bythewood
Oyuncular: Viola Davis, Lashana Lynch, Hero Fiennes Tiffin
2022-ABD-135’ / AKSİYON, DRAM, TARİH

En son Charlize Theron’lı Netflix filmi “The Old Guard” (2020) ile olumlu eleştiriler almış Gina Prince Bythewood’un yeni aksiyonu, gerçekten yaşanmış olaylara dayanıyor. 1800’lerde Batı Afrika Dahomey Krallığı’nı yaklaşık üç yüz yıl korumuş ve tamamı kadınlardan oluşan Agojie ordusunun destansı hikâyesini anlatan filmde, Oscarlı aktris Viola Davis ordu lideri Nanisca’yı canlandırıyor.

Yazının Devamını Oku

Ne izlesem ne okusam ne dinlesem

7 Ekim 2022
Haftanın filmlerinde iki kitap uyarlaması öne çıkıyor; Lena Dunham’ın yönettiği Ortaçağ macerası ‘Catherine Called Birdy’ Amazon Prime’a gelirken, Mila Kunis’in başrolünde olduğu ‘Luckiest Girl Alive’ da Netflix ekranlarında izleyiciyle buluşacak... Vizyona giren filmlerden önerimiz ‘Amsterdam’ ise yıldız oyuncu kadrosuyla merak uyandıran bir 30’lar komedisi.

FİLM

CATHERINE CALLED BIRDY (Amazon Prime)

Yönetmen: Lena Dunham / Oyuncular: Bella Ramsey, Billie Piper, Andrew Scott / 2022-BİRLEŞİK KRALLIK, ABD-108’ / MACERA

Meşhur “Girls” dizisinin yaratıcısı Lena Dunham’ın yönettiği Amazon yapımı film, Karen Cushman’ın 1994 tarihli aynı adlı çocuk romanından uyarlama.

Orta Çağ İngiltere’sinde geçen film, babası tarafından zorla evlendirilmek istenen bir kızın evden kaçarak çıktığı sıradışı maceraları anlatıyor. Başrolde, “Game of Thrones”un Lyanna Mormont’u olarak tanıdığımız Bella Ramsey var.

Yazının Devamını Oku

Ne izlesem ne okusam ne dinlesem

30 Eylül 2022
Yılın en iyi yerli yapımlarından ‘Zuhal’ sinemalarda. Başarılı senaryosu ve başrolündeki Nihal Yalçın’ın ödüllü performansıyla da unutulmaz bir filme dönüşen ‘Zuhal’, özellikle İskandinav sinemasının absürt komedilerini sevenler için kaçırılmayacak bir seyir sunuyor. Distopik bilim kurgulara meraklılara ‘Vesper Chronicles’, romantik komedi arayanlara da roman uyarlaması ‘Yalnız Bir Evin Kahkahası’, sinemalarda haftanın diğer seçenekleri.

FİLM

ZUHAL (Sinema)

Yönetmen: Nazlı Elif Durlu / Oyuncular: Nihal Yalçın, Sadi Celil Cengiz, Şebnem Sönmez, Nur Sürer / 2021-TÜRKİYE, ALMANYA-88’ / DRAM, KOMEDİ, GİZEM

Ödüllü kısalarıyla tanıdığımız Nazlı Elif Durlu’nun ilk uzun filmi de olan “Zuhal”, sinemalarda. Durlu’nun senaryosunu birlikte yazdığı Ziya Demirel ile sinemamızda ne zamandır görmediğimiz güçte bir kadın karakter yarattıkları film; başarılı bir avukat olan ve İstanbul’un merkezinde yalnız yaşayan Zuhal adlı bir kadının, evinin derinlerinden gelen bir kedi sesiyle uykularının kaçışını ve bunun kaynağını bulmak için apartmanında çıktığı çaresiz arayışı anlatıyor. Zuhal karakterine hayat veren Nihal Yalçın’ın geçen yıl Antalya Film Festivali’nde ‘En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’ ile taçlandırılmış benzersiz performansıyla da hafızalara yerleşen film, İstanbul Film Festivali’nde de ‘En İyi İlk Film’, ‘En İyi Senaryo’ ve ‘En İyi Kurgu’ ödüllerini de kazanmıştı.

VESPER CHRONICLES / VESPER (Sinema)

Yönetmen: Kristina Buozyte, Bruno Samper / Oyuncular: Raffiella Chapman, Eddie Marsan, Rosy McEwen / 2022-LİTVANYA, FRANSA, BELÇİKA-114’ / MACERA, BİLİM KURGU, DRAM

Yazının Devamını Oku

Ne izlesem ne okusam ne dinlesem

23 Eylül 2022
Olıvıa Wilde’in Florence Pugh ve Harry Styles gibi yıldız isimleri buluşturan filmi “Dert Etme Sevgilim”, Cem Kaya’nın Berlin’den ödüllü harika belgeseli “Aşk, Mark ve Ölüm” ve Aslıhan Gürbüz’ün performansıyla öne çıkan “Bana Karanlığını Anlat”, sinemalarda haftanın öne çıkan filmleri. Orhan Pamuk’un günlüklerini okurla paylaştığı derlemesi “Uzak Dağlar ve Hatıralar” ise raflardaki haftanın kitabı.

FİLM

DERT ETME SEVGİLİM / DON’T WORRY DARLING (Sinema)

Yönetmen: Olivia Wilde / Oyuncular: Florence Pugh, Harry Styles, Olivia Wilde / 2022-ABD-122’ / DRAM, GİZEM

2019’da “Booksmart” ile kamera arkasında da başarılı olduğunu kanıtlayan ünlü oyuncu Olivia Wilde’in yönettiği “Dert Etme Sevgilim”, Florence Pugh ve Harry Styles gibi yıldız isimleri buluşturan gizemi bol bir ilişki draması. Seyirciyi 1950’ler Amerikasına götüren film; çok gizli bir projenin çalışanları ve ailelerinin yaşadığı deneysel kasaba Victory’de eşi Jack ile dertsiz ve mutlu bir hayat süren Alice’i odağına alıyor ve ortaya çıkan bir sırla hayatının nasıl dağıldığını anlatıyor.

AŞK, MARK VE ÖLÜM 

Yönetmen: Cem Kaya / 2022-ALMANYA-96’ / BELGESEL

Yazının Devamını Oku