Uğur Yüksel

Ne izlesem okusam dinlesem

27 Mayıs 2022
Sinemada Tom Cruise efsanesini başlatmış filmlerden 1986 yapımı “Top Gun”ın devam filmi “Top Gun: Maverick” sinemalarda. Bir kez daha Cruise’un canlandıracağı Pete “Maverick” Mitchell’ın 30 yıl sonrasındaki hikâyesini anlatacak filmde Jennifer Connelly, Jon Hamm, Val Kilmer gibi ünlü isimler de yer alıyor. Sinemalarda haftanın bir diğer dikkat çekeni “Örümcek ve Kız”, özgün anlatımıyla bağımsız film meraklılarını bekliyor.

FİLMTOP GUN: MAVERICK(Sinema)
Yönetmen: Joseph Kosinski
Oyuncular: Tom Cruise, Jennifer Connelly, Miles Teller, Val Kilmer
2022-ÇİN, ABD-131’/DRAM, AKSİYON

Tom Cruise’u starlık mertebesine yükseltmiş ve özellikle Berlin grubunun ikonik şarkısı ‘Take My Breath Away’ ile 80’lerin meşhur filmlerinden olmuş “Top Gun”ın (1986) devam filmi “Top Gun: Maverick” sinemalarda. Geçtiğimiz hafta Cannes’da prömiyerini yapan film, “Tron” (2010) ve yine Tom Curise’un başrolünde olduğu “Oblivion” (2013) gibi bilimkurgularıyla tanıdığımız Joseph Kosinski’ye emanet edilmiş. Donanmanın en iyi pilotlarından Pete “Maverick” Mitchell’ı bu kez, Top Gun’ın yeni jenerasyon mezunlarını eğitirken izleyeceğiz. Geçmişine de sıklıkla dönecek Maverick, büyük bir fedakarlık yapmasını gerektiren göreve giderken korkularıyla da yüzleşecek. İlk filmden Ice rolünde Val Kilmer’ı da izleyeceğimiz filmde, Jennifer Connelly, Jon Hamm gibi isimler de yer alıyor.


Yazının Devamını Oku

Ne izlesem, okusam, dinlesem

20 Mayıs 2022
Jacques Audiard’ın çağdaş aşka siyah-beyaz güzellemesi “Paris, 13. Bölge” ve Nicolas Cage’in performansıyla övgü toplamış “Domuz”, sinemalarda haftanın öne çıkan filmleri. Dijital platformlardan ise, kadın oyuncularına ödüller kazandırmış Erkan Tahhuşoğlu filmi “Koridor”, bu haftaki önerimiz. Amazon’un yeni dizisi “Night Sky”, Sissy Spacek ve JK Simmons gibi iki usta oyuncuyu buluşturuyor ve gizem hikâyelerine meraklıları bekliyor. Haftanın kitabı ise Latife Tekin’den geliyor: “Zamansız”.

FİLM
DOMUZ / PIG (Sinema)

Yönetmen: Michael Sarnoski
Oyuncular: Nicolas Cage, Alex Wolff, Cassandra Violet, Adam Arkin 2021-BİRLEŞİK KRALLIK, ABD-92’ / DRAM, GİZEM

Oregon’da doğanın içinde domuzu ile birlikte yaşayan Rob, onun da yardımıyla doğada çok nadir bulunan değerli trüf mantarlarını toplamakta ve genç bir işadamına satarak hayatını kazanmaktadır. Domuz bir saldırı sonrası kaçırılınca Rob, onu bulmak için şehre ve geçmişine dönmek zorunda kalır. Michael Sarnoski’nin ilk uzun filmi de olan “Domuz”, Nicolas Cage’in performansıyla geçen yılın övgü ve ödül toplamış filmlerindendi.


Yazının Devamını Oku

Ne izlesem okusam dinlesem

13 Mayıs 2022
Rahatsız edici filmlerin yönetmeni Gaspar Noé’nin filmografisinin belki de en kalpten yakalayan filmi “Vortex”, bu hafta sinemalarda. Stephen King’in aynı adlı romanından uyarlama “Tepki”, korku türü tutkunları için sinemalarda haftanın alternatifi. Joachim Trier’in geçen yılın övgüler ve ödüller toplamış son filmi “Dünyanın En Kötü İnsanı”, sinemalarda kaçıranlar için MUBI Türkiye ekranlarına geliyor. Edebiyatımızın en özgün kalemlerinden Şule Gürbüz’ün uzun zamandır beklediğimiz yeni eseri “Kıyamet Emeklisi”, kitap raflarında haftanın önerisi.

FİLMVORTEX (Sinema)

Yönetmen: Gaspar Noé
Oyuncular: Dario Argento, Françoise Lebrun, Alex Lutz
2022-ABD-126’ / FANTASTİK, AKSİYON, GERİLİM

“Irreversible / Dönüş Yok”, “Enter The Void”, “Climax”, “Lux Æterna” gibi rahatsız edicilikte sınır tanımayan filmleriyle tanıdığımız Arjantinli sinemacı Gaspar Noé’nin yazıp yönettiği “Vortex”, yaşlılık ve bunamadan mustarip sevgi dolu bir çiftin son günlerine odaklanıyor. Korku sinemasının usta yönetmenlerinden Dario Argento’yu başrolünde izleyeceğimiz film, yönetmenin önceki filmlerine ısınamamış seyirciyi bile kalbinden yakalayacak bir deneme.


Yazının Devamını Oku

Ne izlesem okusam dinlesem

6 Mayıs 2022
Marvel’in en sevilen kahramanlarından Doktor Strange, ikinci solo filmi “Çoklu Evren Çılgınlığında” ile sinemalarda. Nesimi Yetik’in özellikle üç kadın oyuncusunun harika performanslarından da destek alan son filmi “Dirlik Düzenlik” yerli sinema takipçilerine önerimiz. Ekranlarda ise haftanın öne çıkan dizisi “Heartstopper” oluyor. Korhan Futacı’nın sadece haftanın değil, yılın en iyi albümlerinden biri olmaya aday çalışması “Karmaşaya Aşina”, haftanın müzik önerisi.

FİLMDOKTOR STRANGE: ÇOKLU EVREN ÇILGINLIĞINDA/DOCTOR STRANGE IN THE MULTIVERSE OF MADNESS (Sinema)

Yönetmen: Sam Raimi
Oyuncular: Benedict Cumberbatch, Elizabeth Olsen, Rachel McAdams, Benedict Wong, Chiwetel Ejiofor
2022-ABD-126’/FANTASTİK, AKSİYON, GERİLİM

Marvel’in en son “Spider-Man: No Way Home / Örümcek-Adam: Eve Dönüş Yok” ile açıldığı Çoklu Evren’e şimdi de Doktor Strange dahil oluyor. Eski ve yeni mistik müttefiklerinin yardımıyla bilinmeyene yolculuk edecek kahramanımız, gizemli düşmanıyla yüzleşmek için Çoklu Evren’in tehlikeli alternatif gerçekliklerini deneyimliyor. İlk kez 2016’da kendi filmine kavuşan Doktor Strange’in ikinci macerasını bu kez, korku sinemasının klasiklerinden “The Evin Dead” filmlerini ve ilk Spider Man serisini de çekmiş Sam Raimi yönetiyor. Bir kez daha Benedict Cumberbatch’i başrolünde izleyeceğimiz filmde Elizabeth Olsen, Benedict Wong, Rachel McAdams, Chiwetel Ejiofor, Xochitl Gomez gibi tanıdık yüzler de oynuyor.

 

EVDE FESTİVAL (Başka Sinema)DİRLİK DÜZENLİK

Yönetmen: Nesimi Yetik

Yazının Devamını Oku

Ne izlesem okusam dinlesem

29 Nisan 2022
Nicholas Cage’in kendi parodisine soyunduğu suç komedisi “Yetenekli Bay Cage”, sinemalarda haftanın öne çıkan filmi. Ekranların en yenisi “The Man Who Fell to Earth”, aynı adlı David Bowie bilimkurgu filminin devam hikâyesini anlatıyor. Ödüllü Netflix dizileri “Ozark” ve “Grace and Frankie” ise son sezonlarıyla hayranlarına veda ediyor.

FİLMYETENEKLİ BAY CAGE/THE UNBEARABLE WEIGHT OF MASSIVE TALENT (Sinema)

Yönetmen: Tom Gormican
Oyuncular: Nicholas Cage, Pedro Pascal, Tiffany Haddish, Neil Patrick Harris
2021-ABD-107’/SUÇ, AKSİYON, KOMEDİ

Nicholas Cage’in bizzat kendini oynadığı bu suç komedisi, oyuncunun hayranları kadar sinemada eğlenceli seçenek arayanlar için de birebir. 2014’te ilk filmi “That Awkward Moment” ile olumlu eleştiriler almış Tom Gormican’ın yönettiği “Yetenekli Bay Cage”, kariyerinin düşüşündeki Nicolas Cage’in, kendisine hayran olan bir milyarderin doğum gününe katılması için bir milyar dolarlık teklifi kabul etmesiyle gelişen aksiyon dolu olayları konu alıyor. Neil Patrick Harris’in Cage’in menajerini canlandırdığı filmde milyarderi de “Narcos” ve “Mandolarian” dizilerinin tanınan aktörü Pedro Pascal oynuyor.

DİZİTHE MAN WHO FELL TO EARTH (beIN CONNECT)

Yaratıcılar: Alex Kurtzman, Jenny Lumet

Yazının Devamını Oku

Ne izlesem okusam dinlesem

22 Nisan 2022
Robert Eggers’ın heyecanla beklediğimiz yeni filmi “The Northman”, sinemalarda. Anya Taylor-Joy, Alexander Skarsgård, Nicole Kidman, Ethan Hawke ve Björk’lü kadrosuyla heyecan uyandıran film, 10. yüzyıldan bir Viking hikâyesini tüm görkemiyle perdeye taşıyor. Tim Roth ve Charlotte Gainsbourg’u birlikte izleyeceğimiz “Gün Batımı”, sinemalarda öne çıkan bir diğer film. Ekranlarda ise Volkan Üce’nin ödüllü belgeseli “Her Şey Dahil” haftanın tavsiyesi...

FİLMTHE NORTHMAN (Sinema)

Yönetmen: Robert Eggers / Oyuncular: Anya Taylor-Joy, Alexander Skarsgård, Nicole Kidman, Ethan Hawke, Ralph Ineson / 2022-BİRLEŞİK KRALLIK, ABD-136’ / MACERA, DRAM, AKSİYON

2015’te çektiği ilk filmi “The VVitch: A New-England Folktale” ile övgüler toplayan, 2019’da “The Lighthouse” ile başarısının haklı olduğunu kanıtlayan Robert Eggers’in merakla beklediğimiz son filmi “The Northman” sinemalarda. Eggers’in “Dancer in the Dark / Karanlıkta Dans” (2000) filminin de senaristi Sjón ile birlikte yazdıkları senaryodan çektiği film, 10. yüzyıl sonları İzlanda’sında geçen bir Viking hikâyesini tüm görkemiyle perdeye taşıyor. Babası, amcası Fjolnir tarafından katledilmiş Viking prensi Amleth’in intikam peşindeki karanlık ve destansı yolculuğunu izleyeceğimiz film, Jarin Blaschke imzalı görüntüleri ile de merak uyandırıyor. Alexander Skarsgård, Anya Taylor-Joy, Nicole Kidman, Ethan Hawke, Willem Dafoe gibi isimleri buluşturmasıyla bile heyecan yaratan filmi kaçırmamak için bir sebep de, “Karanlıkta Dans”taki başarısına rağmen sinemadan uzak durmuş İzlandalı ikonik müzisyen Björk’ü 22 yıl sonra yeniden izleyecek olmak kuşkusuz.



GÜN BATIMI / SUNDOWN (Sinema)

Yönetmen: Michel Franco / Oyuncular: Tim Roth, Charlotte Gainsbourg, Iazua Larios / 2021-FRANSA, MEKSİKA, İSVEÇ-88’ / DRAM

Yazının Devamını Oku

Ne izlesem okusam dinlesem

15 Nisan 2022
Fantastik Canavarlar serisinin üçüncü filmi “Dumbledore’un Sırları”, seyirciyi canavarlarla ve sihirle dolu bir maceraya çağırıyor. David Bowie hayranlarına da “Stardust”, sinemalarda... Viola Davis, Michelle Pfeiffer ve Gillian Anderson’ın performanslarıyla Beyaz Saray’ın kadınlarıyla tanıştıracak “The First Lady” ve Josh Brolin’in başrolünde olduğu gizem dizisi “Outer Range” ise ekranlarda haftanın öne çıkanları.

FİLMFANTASTİK CANAVARLAR: DUMBLEDORE’UN SIRLARI/FANTASTIC BEASTS: THE SECRETS OF DUMBLEDORE (Sinema)

Yönetmen: David Yates
Oyuncular: Jude Law, Cara Mahoney, Mads Mikkelsen, Eddie Redmayne, Ezra Miller
2022-BİRLEŞİK KRALLIK, ABD-142’/MACERA, AKSİYON, BİLİMKURGU

Harry Potter romanlarının öncesi hikâyelerini anlatan Fantastik Canavarlar serisinin üçüncüsü, Profesör Albus Dumbledore ile güçlü Karanlık büyücü Gellert Grindelwald’u karşı karşıya getiriyor. Dumbledore rolünde bir kez daha Jude Law’u izleyeceğimiz filmin ‘kötü adam’ını Danimarkalı usta aktör Mads Mikkelsen oynuyor. Eski ve yeni canavarlarla karşılaşacağımız filmin senaryosunda JK Rowling dışında bu kez, Harry Potter filmlerinin senaristi Steve Kloves’un da imzası olacak.


Yazının Devamını Oku

Ne izlesem okusam dinlesem

8 Nisan 2022
Yeni nesil ‘Star Trek’ serisinin Kaptan Kirk’ü Chris Pine, bu hafta iki filmle birden hem sinemalara hem de Amazon Prime’a geliyor. Tarık Saleh’in yönettiği aksiyon filmi ‘Komplo’da ordudan atılmış bir askeri canlandıracak oyuncu, Thandiwe Newton ile birlikte oynadıkları ‘All The Old Knives’ adlı gerilimde de CIA ajanı rolünde... Michelle Yeoh’u paralel evrenler arasında maceralara atılırken izleyeceğimiz ‘Her Şey Her Yerde Aynı Anda’ ve Matilda Anna Ingrid Lutz’un performansıyla öne çıkan ‘İntikam’, haftanın dikkat çeken diğer filmleri.

FİLMHER ŞEY HER YERDE AYNI ANDA / EVERYTHING EVERYWHERE ALL AT ONCE (Sinema)

Yönetmen: Dan Kwan, Daniel Scheinert / Oyuncular: Michelle Yeoh, Ke Huy Quan, Stephanie Hsu, Jamie Lee Curtis / 2022-ABD-130’ / MACERA, AKSİYON, BİLİMKURGU

2016’da yine birlikte yönettikleri ‘Swiss Army Man’ ile dikkatleri çeken Dan Kwan ile Daniel Scheinert ikilisinin merakla beklediğimiz yeni filmleri sinemalarda. Michelle Yeoh’un başrolünde olduğu bu çılgın macera, seyirciyi paralel evrenler arasında gezintiye çıkarıyor. Çin’den Amerika’ya göç etmiş ve ailesi ile sıradan bir hayat süren Evelyn adlı bir kadının çoklu evreni keşfederek alternatif hayatlarıyla karşılaşması ve tek başına tüm evrenleri kurtarma görevine sürüklenişini izleyeceğimiz film, eğlenceli seçenek arayanlar için birebir.



KOMPLO / THE CONTRACTOR (Sinema)

Yönetmen: Tarık Saleh / Oyuncular: Chris Pine, Gillian Jacobs, Ben Foster, Kiefer Sutherland / 2022-ABD-103’ / AKSİYON, GERİLİM

Yazının Devamını Oku