Sibel Berkem Muhtar

Ege bölgesinin en sevilen bayram tatlılarından; zeytinyağlı kıtır kalburabastı tatlısı …

18 Mart 2024
Ege’de kalburabastı çok seviliyor ve hemen hemen her bayramda bayram tatlısı olarak hazırlanıyor. Bayram tatlısı olarak evlerde ya kalburabastı ya el açması baklava ikram edilir. Çoğu evde de her ikisi birden olur. Üç gün boyunca süren bayram ziyaretlerinde bol sohbet eşliğinde yenen kalburabastı ile bayram daha bir şenlenir. Bu yıl pandemi nedeni ile çekirdek ailemizle kutlayabileceğimiz bayramda tatlı olarak benim tercihim kalburabastı olacak.

Ege’de kalburabastı tatlısında geleneksel olarak sızma zeytinyağı kullanılır. Kalburabastı hamurunu zeytinyağı ve su ile yoğurursanız kalburabastının tadı daha yoğun ve kıtır kıtır oluyor. Çok beğenilerek ve sevilerek yenmesinin nedeni de kalburabastının kıtır kıtır olması. Eğer sızma zeytinyağının tadına alışık değilseniz sıvıyağ ve zeytinyağı karışımı kullanabilirsiniz. Geleneksel olarak, kalburabastı yaparken su yerine de küllü su kullanılıyor. Benim tanıdıklarım arasında da halen küllü su kullanarak hazırlayanlar var. Siz de bayram için bir tatlı yapmayı düşünüyorsanız tarife geçelim.

Herkesin bayramını kutlar, sağlıklı nice bayramlar dilerim.

Bu ölçülerden 40-42 adet kalburabastı çıkıyor.

Malzemeler

Hamur için;

Şurubu için;

Kalburabastı tatlısı nasıl yapılır?

Tatlının şurubunu hazırlamak için bir tencereye dört bardak su, dört bardak toz şeker koyup ocağın altını yakın.

Yazının Devamını Oku

Yaz sofralarının ferahlatan içeceği… Rengine, kokusuna, tadına hayran bırakan 'Reyhan şerbeti'

16 Haziran 2021
Kaybolmaya yüz tutan geleneksel lezzetlerimizden reyhan şerbetini ilk kez yedi yıl önce denedim. O günden beri her yaz soframızdan eksik olmuyor. Yazın sıcak günlerinde sıvı gereksinimimiz arttıkça sağlıklı içeceklere yöneliyoruz. Reyhan şerbetinin özellikle rengi ve aroması çok cezbedici. Bu şerbetin berrak kırmızı renginin sırrı kullanılan limon ve limon tuzu ile ilgili. Sıcak suda bekleyen reyhanın rengi kahverengimsi bir kırmızı oluyor. Ama şerbete giren limon ve limon tuzu sayesinde renk kırmızıya dönüyor hem de şerbetin lezzeti mükemmel oluyor. Su miktarını çoğalttıkça renk tatlı bir pembeye dönüyor. Siz şeker ve su miktarını damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.

Malzemeler

Reyhan Şerbetinin Hazırlanışı:

Reyhanı bol su ile iyice yıkayın.

Yaprakları saplarıyla beraber ince doğrayın.

Doğradığınız reyhanları kapaklı bir sürahiye ya da büyükçe bir kapaklı cam kavanoza koyun üzerine toz şeker, limon kabuğu rendesi, limon suyu ve limon tuzunu koyun.

İki litre kaynar suyu ekleyip şeker eriyene kadar iyice karıştırın ve sürahinin kapağını kapatın.

Şerbetin soğumasını bekleyin. Soğuyunca tel süzgece temiz tülbendi katlayıp koyun ve süzün.

Şerbetin berrak olması için uygulayacağımız diğer bir püf noktası ise soğumuş olan şerbeti iki kat katlanmış temiz bir tülbentten geçirerek süzmek.

Yazının Devamını Oku

Karnabaharın en lezzetli hali… Sodalı karnabahar kızartması

8 Nisan 2021
Dışı çıtır çıtır içi yumuşacık, çocuklara karnabahar sevdirmenin en güzel yolu… Üstelik çok kolay…Karnabahar kızartması yapmanın birkaç püf noktası var. Kızartma hamurunun soğuk olması ve kızgın yağda kızarması. Karnabahar kızartmasının çıtır çıtır olması için kızartma hamurunu bir iki saat önceden hazırlayıp buzdolabında soğutun. Soğuk sosla kaplanan karnabaharlar kızgın yağda kızarınca fazla yağ çekmiyor hem de çıtır çıtır oluyor.

Malzemeler

1 adet karnabahar

1 yemek kaşığı sirke

1 tatlı kaşığı tuz

Sos malzemeleri;

2 adet yumurta

5 çorba kaşığı un

2 çorba kaşığı nişasta

Yazının Devamını Oku

Baharın müjdecisi: Zeytinyağlı bakla dizmesi

23 Mart 2021
Manisa mutfağının sevilen yemeklerinden bakla dizmesi yapmanın tam zamanı. Baklalar şimdi su gibi taptaze. Hele bir de sakız bakla olursa zeytinyağlı bakla dizmesinin tadına doyum olmuyor. Sızma zeytinyağı, sarımsaklı süzme yoğurt ve kıyılmış dereotuyla birlikte baklanın lezzeti zirve yapıyor.

Malzemeler

1 kg. Taze bakla

1 demet taze soğan (kuru soğan da kullanabilirsiniz)

1 limon suyu

1 demet dereotu (kıyılmış)

1 tatlı kaşığı toz şeker

5-6 çorba kaşığı sızma zeytinyağı

1 tatlı kaşığı kadar un

Yazının Devamını Oku

Son derece leziz ve hazırlaması kolay bir tarif: Fırında ıspanaklı erişte

18 Ocak 2021
Mevsiminde tüketilen sebzeler daha bir lezzetli oluyor bana göre. Kış sebzeleri denince de akla ilk gelen sebzelerden biri ıspanak. Şimdi ıspanağın tam da mevsimi. Buyurun size Ispanakla yapılan pratik ve nefis bir tarif…

Ispanak ile erişte fırında buluşunca da lezzet tavan yaptı.

Malzemeler:

1 kilogram ıspanağın yaprak kısımları

300 gram erişte

1 adet kuru soğan (doğranmış)

3 yemek kaşığı zeytinyağı

1 kutu krema

2 adet yumurta

Yazının Devamını Oku

Yılbaşı sofralarınıza çok yakışacak: Ayvalı pancar salatası

17 Aralık 2020
Yılbaşı sofralarının konseptine uygun tadını ve rengini çok beğeneceğinizi umduğum ayvalı pancar salatası… Yeni gelecek yılın sağlık, bolluk, bereket ve mutluluk getirmesini dileyerek tarifimi paylaşıyorum.

Pancarı çiğden kullanacağımız, içinde tuz olmayan, tatlı ekşi soslu bu salataya bayılacaksınız.

Tadı damağınızda kalacak yeni bir yıla girmek dileği ile…

Malzemeler:

3 adet orta boy pancar

1 adet ayva

1 adet taze soğanın beyaz kısmı

Çeyrek demet kıyılmış maydanoz

Sos için:

Yazının Devamını Oku

Boşnak mutfağının en popüler ve çok sevilen lezzetlerinden begova çorbası

3 Aralık 2020
Balkanlardan hep soğuk hava dalgası gelecek değil ya, bugün de sımsıcak lezzetli mi lezzetli bir çorba tarifi geliyor. Havaların yavaş yavaş soğumaya başladığı bugünlerde içinizi ısıtacak sımsıcak bir çorba pişirmeye ne dersiniz?

Tarifini paylaşmak istediğim begova çorbası Türk mutfağında bey çorbası olarak biliniyor.

Bu lezzetli çorba ilk olarak, Bosna Hersek'in Osmanlı hakimiyetindeki dönemlerinde Bosna-Hersek beyi Gazi Hüsrev Paşa’ya sunulduğu, Gazi Hüsrev Paşa’nın da bu çorbayı çok beğendiği anlatılır. “Bey çorbası” adının da buradan geldiği söylenir. Boşnak mutfağının en bilindik ve en popüler yemeklerindendir.

Tavuk ve kurutulmuş çiçek bamyasının başrolde olduğu bu çorbada Balkanlara özgü bir tür sebzeli çeşni de kullanılıyor. Boşnak mutfağında çok sık kullanılan bu geleneksel çeşni, tuz ve kurutularak öğütülmüş çeşitli sebzelerin karışımıdır. Bu karışımı bazı büyük marketlerde bulabilirsiniz. Bulamazsanız yerine tuz kullanabilirsiniz.

Ben çorbanın orijinal tarifine ek olarak kıvam ve lezzeti artırmak için küçük dokunuşlar ekledim ve harika bir çorba oldu.

Malzemeler:
(4-6 kişilik)

2 adet kemikli tavuk budu

Yazının Devamını Oku