Yoksa köpekler bize cinsiyetçi mi yaklaşıyorlar

BU başlıktaki soruyu elini çenesine koyup düşünen adam emojisiyle tamamlayayım da kuşkuculuğumu size daha iyi anlatayım.

Haberin Devamı

Bu kuşku sebepsiz değil zira bilim insanlarımız yeni bir araştırmayla ortaya koymuşlar ki köpekler özellikle kadınlar tarafından kendilerine yönelik konuşmalara daha fazla dikkat kesiliyorlarmış.

Eğitimli aile köpekleri üzerindeki araştırmada, köpeklerin beyin aktiviteleri incelenmiş ve köpek beyninin, normal yetişkin konuşmasına kıyasla köpeklere ve bebeklere yönelik konuşmaya daha güçlü yanıt verdiği görülmüş.

Bulgulara göre, özellikle kendilerine yönelik dişi sesinde abartılı tonlama varsa buna başka hiçbir sese benzemeyen duyarlılık gösteren köpekler, bu nöral duyarlılığı, evcilleştirme sırasında geliştirmiş olabilirler.

Araştırmacılar yola çıkarken şu sorudan yola çıkmış: Bebeklere yönelik konuşma, çocukların sağlıklı bilişsel, sosyal ve dil gelişimine yardımcı olduğu için çok önemli. Bu yüzden bebek beyninin bu konuşma tarzına ayarlı olması şaşırtıcı değil. Ancak köpek beyinleri de onlara nasıl konuştuğumuza duyarlı mı?

Haberin Devamı

Araştırmada 12 kadın ve 12 erkek tarafından kaydedilen, köpek, bebek ve yetişkinlere yönelik konuşmalar, köpeklere dinletilmiş. Araştırma ekibinde yer alan ve ortak yazarlardan Anna Gabor, “Köpek beyinlerinin özellikle kadınlar tarafından söylenen köpeklere yönelik konuşmaya daha yüksek duyarlılığı, muhtemelen kadınların erkeklere kıyasla köpeklerle daha sık abartılı tonlamalı konuştuğu gerçeğiyle açıklanabilir” diyor. Ben pek ikna olmadım, siz?

Yoksa köpekler bize cinsiyetçi mi yaklaşıyorlar

TİLLY’NİN GEÇ KEŞFETTİĞİ ATA MESLEĞİ

FAVORİ Instagram hesabım We Rate Dogs’ta nefis bir haber gördüm. Bir border collie ve red heeler kırması olan Tilly, 2021’in haziran ayında ailesiyle birlikte bir yolculuk yaparken trafik kazası geçiriyorlar. Tilly camdan dışarı fırlıyor. Kimsede büyük bir sorun olmuyor ancak Tilly korkudan kaçıyor.

Tilly’nin sahipleri diyelim, Linda ve Mike Oswald arayışa girişiyorlar ve 10 saat boyunca yakın çevrede bakmadıkları yer kalmıyor. Sonunda Facebook’ta yaşadıkları olayı belirten bir yazı paylaşıyorlar ve bir çiftçiden şaşırtan mesaj alıyorlar: Tilly, söz konusu çiftçinin çiftliğinde koyunları güdüyormuş.

Haberin Devamı

Yine de Tilly’yi bu yeni görevinden uzaklaştırmak zor olmamış: Bir salam uzatıp onu koyunlardan uzaklaştırıp bölgedeki şerife teslim etmişler. O da aileyle buluşmasına vesile olmuş.

Tilly’nin sahipleri, iki gün süren bu macerada Tilly’nin kilo kaybettiğini ve çok yorulduğunu söylüyorlar. Ancak herhangi başka bir sorunu yokmuş. Ve diyorlar ki muhtemelen içgüdüleri onu çiftliğe çekti ve ataları gibi koyun gütmeye başladı. Bulunmasaydı da bu kariyerinde hayatını sürdürürdü diyorlar.

Yoksa köpekler bize cinsiyetçi mi yaklaşıyorlar

NE YANİ KEDİMİZLE LÜKS TATİLE DE Mİ ÇIKMAYALIM

KEDİLER, köpekler her şeyin en iyisine layıklar bence. Köpekler bu durumu insanların gözüne sokmadan, beklentiye de girmeden bunu hak ediyorlar ama kediler zaten doğaları gereği en yüksek ilgiyi bekliyorlar. Singapur’daki kedi sahiplerine bu şans gelmiş. Bir gemi operatörünün sunduğu imkânla, her seferde, 130 insan ve 15 kedi arkadaşı gemide bir tura çıkabileceklermiş. Kedilerin güvenliği ve memnuniyetini sağlamak için koyulan katı kuralların bu konuda çalışan hayvan hakları dernekleriyle beraber belirlendiğini söylüyor operatör firma. Bunu aynı zamanda köpekler için de yapan firma, bu gemiyi, farklı tarihlerde de köpekler için seyahate ayırıyormuş. Kedi köpek aynı gemide oynayamıyor yani. Peki kaç para derseniz, günlüğü kedinizle beraber 153 euro. Değer mi? Değer sanki.

Haberin Devamı

Yoksa köpekler bize cinsiyetçi mi yaklaşıyorlar

OKUR FOTOSU BU GÜZELLİĞE MAŞALLAH DENİR

OKURUMUZ Elif Erkman, adını belirtmediği köpeğinin fotoğrafını bizimle paylaşırken, “Evimizin neşe kaynağı” notunu iletmiş. O kadar güzel bir köpek ki adını unuturduk zaten. Maşallah diyerek değerli okuyucularımızın dikkatine sunayım. Sizden de kedinizin, köpeğinizin fotoğrafını bekliyorum.

Yoksa köpekler bize cinsiyetçi mi yaklaşıyorlar

NOT: Kediniz ya da köpeğinizin fotoğrafını #dunyagüzeli etiketiyle ve Hürriyet’i mention’layarak sosyal medyada paylaşın ya da sdemirel@hurriyet.com.tr adresine mail atın, seçip paylaşalım...

Yazarın Tüm Yazıları