Büyüdükçe köpekleri daha iyi tanıyoruz

KÖPEKLERİN duygularını anlama konusunda yaşımız ve köpeklerle deneyimimiz büyük önem taşıyormuş.

Haberin Devamı

PLOS dergisinde yayımlanan araştırmaya göre yetişkinler ve 6 yaşındaki çocuklar, 4 yaşındakilerden daha doğru bir şekilde köpeklerdeki saldırgan ifadeleri tanıyabilmişler. Çocuklar ayrıca saldırgan köpek ifadelerini yetişkinlere göre daha olumlu ve daha az uyarıcı olarak algılamışlar.

Evcil köpeği olsun ya da olmasın bu sonucu bulan araştırmacılar, köpek duygularını doğru bir şekilde tanımlama yeteneğinin, yaşın ilerlemesi ve köpeklerle daha fazla zaman geçirmenin sonucu olarak gelişebileceğini söylüyor.

Finlandiya’daki Jyväskylä Üniversitesi’nden Heini Törnqvist ve meslektaşları 34 yetişkin, 4 yaşındaki 28 çocuk ve 6 yaşındaki 31 çocuk içeren bir çalışma yaptı. Tüm katılımcılardan, farklı ifadeler sergileyen çeşitli köpek ve insan yüzlerini bilgisayar ekranında görmeleri istendi. Daha sonra katılımcılardan her bir ifadeyi mutluluk, öfke, olumluluk, olumsuzluk ve duygusal uyarının düzeyi açısından değerlendirmeleri istendi. Evcil köpeği olsun olmasın, yetişkinler ve 6 yaşındaki çocuklar, saldırgan köpek yüzlerini 4 yaşındakilere göre daha doğru bir şekilde tanıdılar. Ancak, 4 ve 6 yaşındaki çocuklar insan ifadelerini tanıma konusunda da benzer yeteneklere sahipti.

Haberin Devamı

Agresif insan ifadeleriyle karşılaştırıldığında, çocuklar saldırgan köpek ifadelerini insanlara göre daha olumlu ve daha az uyarıcı olarak değerlendirmişler. Aslında her şeyin en doğrusunu çocuklar biliyorlar: Şiddetin de en kötüsü insanlardan geliyor.

Büyüdükçe köpekleri daha iyi tanıyoruz

BAK SEN ŞU KAHRAMANA

İNGİLTERE Yorkshire’da 11 aylık kedi Bella, evdeki lilyum çiçeğiyle temas ettikten sonra zehirlendi. Bir anda yığılan kedi veterinere götürülürken burada kalp krizi geçirdi. 26 dakika kalbi duran kedi elektroşokla hayata döndürüldü. İki haftalık tedavinin ardından Bella, yürümeyi ve yemek yemeyi yeniden öğrenmiş ve evine dönmüş. Sahibi Dee Flora yaşadıklarını şöyle anlatmış: “Zaten bir ebeveyn kaybetmiştik ve Bella’yı da kaybetmeye hazır değildik. Onu iyileştirmek ve eve götürmek için elimizden gelen her şeyi yaptık. O da tüm zorlukları aştı. Bella şu anda koşuyor, kapıların üstüne atlıyor, mırıldanıyor, oynuyor ve harika vakit geçiriyor. Onu hayata döndüren veteriner ekibine minnettarız.”

Haberin Devamı

Bella’yı bu duruma getiren lilyum çiçeği olmuştu. Evlerde çok sık kullanılan bu bitki için uyarımızı da yapmış olalım. Kedisinin lilyumla temas ettiğini düşünenlerin veterinere gitmesinde yarar var.

Büyüdükçe köpekleri daha iyi tanıyoruz

BİDEN’IN KÖPEĞİ AJANLARI ISIRMIŞ

ABD Başkanı Joe Biden’ın Alman çoban köpeği Commander’ın bir Gizli Servis Ajanı’nı ısırdığı Beyaz Saray’ın iç yazışmalarının sızmasıyla kesinleşmiş oldu. En az 10 saldırgan davranış sergileyen Commander, bir ajanı kol ve uyluğundan ısırdığı için ajan hastanelik olmuş.

Bu eylemlerden sonra Biden ailesi, Commander’ı kontrol altına almak için Gizli Servis’le ek tasma protokolleri ve eğitim işbirliği yapmış. Beyaz Saray’da Commander’ın koşup egzersiz yapabileceği belirli bölgeler de oluşturulmuş.

Haberin Devamı

Büyüdükçe köpekleri daha iyi tanıyoruz

150 KERE TEŞEKKÜRLER

BU haftayla beraber, bu köşe 150’nci kez sizinle buluşmuş oluyor. Yola çıkış amacımız sokak hayvanlarının hayatlarını güzelleştirebilmek için etki yaratmak ve farkındalık oluşturmaktı. Bir hayvanın bile hayatını iyi yönde etkileyebildiysek ne mutlu. Bu köşenin okurlarına teşekkür ediyorum, nice 150’lere diyorum.

BUGÜNÜN ŞİRİNLİK DOZU

OKURUMUZ Selçuk İncesu, Bodrum’dan göndermiş bu fotoğrafı. Demiş ki, “Ağaçtaki iki yavru kedinin fotoğrafını bir ay önce Bodrum’da çektim. 2-3 aylık oyuncu kediler, böyle bir poz verdiler.” Günlük şirinlik dozu olarak okurlarımızın dikkatine sunuyorum. Sizden de kedinizin, köpeğinizin fotoğrafını bekliyorum.

Haberin Devamı

Büyüdükçe köpekleri daha iyi tanıyoruz
OKUR FOTOSU

NOT: Kediniz ya da köpeğinizin fotoğrafını #dunyagüzeli etiketiyle ve Hürriyet’i mention’layarak sosyal medyada paylaşın ya da sdemirel@hurriyet.com.tr adresine mail atın, seçip paylaşalım...

Yazarın Tüm Yazıları