H. Canan Yelken

Doğal ve kokulu oyun hamuru

4 Aralık 2020
Sonbaharı uğurlarken adına yakışır bir oyun yapmak istedim. Hem doğal materyallerle serbest oyun olsun hem de mis gibi sonbahar kokulu bir duygusal oyun olsun diye evdeki malzemelerle oyun hamuru yaptım.

Üstelik bu hamura sekil verip fırında pişirebilir ve akrilik boya ile boyayıp saklayabilirsiniz. Ben sonbahar teması kullandığım için evdeki yaprak şeklindeki silikon kalıbını kullandım. Siz elinizle dilediğiniz şekli vererek de yapabilirsiniz.

Yani tek tarifle hem dokusu çok güzel mis kokulu doğal oyun hamuru olarak oynayabilir, sonrasında da pişirerek bir sürü farklı şekillerde oyuncaklar yapabilirsiniz.
Peki, neden kokulu oyun hamuru?

Kokular beyin gelişimi için oldukca önemlidir, hafızayı canlı tutar, değil midir ki yıllar sonra duyduğumuz bir koku bizi taa çok eskilere götürür. Biz de çocuklarla yaptığımız etkinliklere arada koku alma duyumuzla ilgili çalışmalar eklersek onların bellek gelişimine katkıda bulunabiliriz. Zaten çocukların çok severek oynadığı oyun hamuruna hoş kokular eklemek, onlar için de farklı bir tecrübe olur diye düşündüm ve bu tarifi buldum.

Yazının Devamını Oku

Bol kazanımlı rengarenk aktivite

13 Ekim 2020
Okul öncesi dönemdeki çocuklara evde sadece iki malzeme ile hazırlayabileceğiniz, yapımı da çok pratik olan bir aktivite önerim var bugün. Beş dakikada hazırlayacağınız bu oyunun kazanımları da oldukça fazla.

Biz oğlumla ilk önce serbest şekiller yaparak neye benzettiğimiz hakkında tahmin yürüttük. Oyunun mantığını anladıktan sonra ben kağıtlara şekiller çizerek, şablondakinin aynısını yapmasını istedim. Kazanımlarını tek tek yazacağım ama görünüşte sadece renk ve şekilleri öğretme amaçlı gibi görünse de, hazırladığımız bu şablonlar sayesinde görsel algısı da gelişecek, dil çocuklarını birbirine denk getirip yapıştırmaya çalışırken dikkat ve odaklanma gelişimi, aynı zamanda da ince motor çalışması yapmış olacağız. Ve tabii çocuğunuzun yaşına (gelişimine) uygun olarak bu şekilleri kaç tane dil çubuğu bir araya gelerek oluşturduğumuzu sayarak basit matematik çalışması da oyuna dahil edilebilir.

Gördüğünüz gibi hem bol kazanımlı hem yapımı pratik hem de çocuğunuzun söküp takarken eğleneceği rengarenk bir oyun.

Materyaller: Renkli dil çubukları ve kendinden yapışkanlı cırt cırt bantlar. Şablon hazırlayacaksanız aynı renkte kalemler.

Sunum: Kırtasiyelerde kolaylıkla bulabileceğiniz cırt cırt bantlar birbirine yapışabilmesi için iki parçadan oluşur. Dil çubuğunun uç kısmına cırt bandın bir parçasını yapıştırıp arkasını çevirerek diğer ucuna da bandın diğer parçasını yapıştırıyoruz. İşte bu kadar basit! Dilediğiniz gibi birleştirerek şekiller oluşturabilir, bizim gibi şablona çizerek çalışabilirsiniz. Oyunun sonunda renklerine ve sayılarına göre gruplayarak oyundan oyun türetebilirsiniz.

Kazanımlar: Renk kavramı

Yazının Devamını Oku

Sonbahar etkinlikleri

9 Ekim 2020
En sevdiğim mevsim ‘sonbahar’ demiştim değil mi? Sonbaharla ilgili daha önce oğlumla beraber hazırladığımız etkinliklerden birkaçını sizlerle paylaşmak istiyorum.

İlk etkinliğimiz bizim için çok özel çünkü 3 sene sonbahar yaşanmayan bir ülkedeydik.

Oğlum ilk defa sararan yapraklar görmüştü. Beraber dökülen yaprakları ve biraz da çalı çırpı toplamış, bunları bir kağıda yapıştırarak kendi sonbahar ağacımızı yapmıştık.

Bütün bu renk cümbüşü yaprakların aynı dalda oluşu nasıl bir mucizedir! Uzun uzun mevsimler hakkında sohbet etmiştik.

İkinci etkinliğimiz için sonbahar renklerinde seçtiğim evalardan farklı desenlerde yaprak kalıpları çıkardım ve hepsinden ikişer tane hazırladım. Ben zemin için nihale kullandım ama mantar pano da kullanabilirsiniz.

Yaprakların etrafını raptiyelerle çevirdim ve aynı renk iplerle çevresini doladık. Hem renk eşleştirme hem de ince motor çalışması yapmış olduk.

Üçüncü etkinliğimizde ise elimde olan yaprak kalıplarını bu sefer kartona çizip kestim ve yine sonbahar renklerinde iplerle üzerini doladık. Bu tarz çalışmalar ince motor becerilerini geliştirirken bir yandan da çocuğumuz için sabır ve odaklanma gerektireceği için oldukça etkilidir.

Yazının Devamını Oku

Mıknatıslı çizgi takibi

2 Ekim 2020
Çizgi çalışmaları; çocuklarımızın temel eğitimlerinin başlangıcı niteliğindedir. Ayrıca hem küçük kas grubu geliştirmek hem de kalem tutmaya hazırlık çalışmalarıdır.

Okul öncesi dönemde dikkat ve konsantrasyonu artırmak, odaklanmayı sağlamak ve parmak kaslarının kontrol edebilmesi için oldukça önemlidir. 2 yaş sonrası basit çizgi çalışmalarına başlanabilir.

Daha önce oğlumla çok sayıda çizgi çalışması yaptık. En çok sevdiği, onun deyimiyle "yol takibi " çalışmaları oldu. Ve bu sefer oğlumun biraz daha ilgisini çekebilmek için mıknatıs kullandım. Sonuç beklediğimden de iyiydi! Hazırlaması bu kadar pratik bir oyun onu inanılmaz mutlu etti. Her zaman söylediğim gibi önemli olan çocuklarımızın ilgi alanlarını keşfedip ona göre oyunlar hazırlamak.

Ben bu oyunda sadece renkleri eşleştirme şeklinde çizgi takibi hazırladım. Eğer çocuğunuz hayvanlarla ilgili etkinliklere daha çok ilgi gösteriyorsa kapakların içine yavru hayvan resmi yapıştırıp, çizgi sonuna da annesinin resmini koyarak buluşturabilirsiniz. Ya da mesela bir tavşan çizip havuca ulaştırmasını sağlayabilirsiniz. Bunun gibi bir çok fikir türetilebilir.



Yazının Devamını Oku

Dinozor kalemlik

29 Eylül 2020
Yeni normal hayatımıza alışmaya çalışmak bizim için de çocuklarımız için de zor biliyorum. Çocuklarımız ister okulda ister evde eğitime devam ediyor olsun, onları biraz daha heveslendirmek için çaba harcamamız gerekiyor. Ve yine biliyorum ki dışarıda enerjisini atamayan çocuğumuzu masa başına oturtup ders çalışmasını sağlamakta zorlanıyoruz hepimiz.

Ben oğlum için bir kalemlik yapmaya karar verdim ve bunu en sevdiği dinozor şeklinde tasarladım. Sizler de çocuğunuzun ilgi alanına göre, kendi malzemelerini koyabileceği şirin bir kalemlik yapabilirsiniz.

Üstelik beraber yapacağınızdan çocuğunuz için çok daha özel olacaktır. Masasında, kendi eliyle yaptığı ve kendine ait eşyalarının olduğu bir kalemlik fikri belki biraz da olsa işimizi kolaylaştırır.



Gelelim yapılışına;

Materyaller: 3 tane peçete rulosu, kaplamak için el işi kağıdı, ufak karton parçaları (kuyruk ve kafa kısmı için) zemin için yine bir karton parçası, oynar göz ve yapıştırıcı.

Sunum:

Yazının Devamını Oku

Kurabiye canavarı ile saymayı öğreniyorum

25 Eylül 2020
Kurabiye canavarını kimler hatırlıyor? Okul öncesi dönemde çocuklarımıza matematiği sevdirmek için yapabileceğimiz en eğlenceli etkinliklerden biri bu sanırım.

Çocuklar önce sayıları ezberler, bu sayıları bildikleri anlamına gelmez. İzlemeniz gereken yol yine her zaman olduğu gibi ilk önce eşleştirme çalışmaları yapmaktır. Daha sonra tane hesabı yaparak pekiştirmesini sağlayabiliriz. Bu çalışmaları yaparken ilk önce 1’den 3’e kadar öğretmek tam anlamıyla öğrendiğinden emin olduktan sonra her gün yeni bir sayıya geçmektir.

Tabii tüm bunları yaparken çocuğumuzu sıkmadan ve ilgi alanları doğrultusunda çalışmalar hazırlamalıyız.

Eğer çocuğumuz 1’den 10’a kadar saymayı öğrendiyse tane hesabı ve miktar algısı için bu eğlenceli etkinliği ona sunabiliriz. Çocuklar bu tarz besleme oyunlarını oldukça sever ve evet bu oyundan sonra mutfağa girip beraber kurabiye yapabilirsiniz.

Materyaller: Kurabiye canavarını yapmak için istediğiniz büyüklükte bir kutu, kaplamak için fon kağıdı (ben mavi kullandım), kurabiye kavanozu için aynı büyüklükte 2 karton parçası. Kurabiyelerin üstü için kahverengi yapışkanlı eva, dilerseniz kavanozu benim gibi boyayabilir ya da kaplayabilirsiniz. Maket bıçağı ve yapıştırıcı.

Sunum: Ben önce kurabiye kavanozunu hazırladım. Bunun için kartona kavanoz şeklini çizdim. Aynısından 2 tane hazırladım. Birinin içine 10 tane yuvarlak çizip, kestim ve üzerlerine kahverengi evalardan 1’den 10’a kadar minik taneler yapıştırdım. Kestiğim kavanoz kartonunu diğerinin üzerine yapıştırarak sabitledim. Altlarına da sayıları yazdım. Kurabiye canavarının resmini mavi fon kartonuna çizdim. Uygun ölçüde bir kutunun üzerine yapıştırdım. Ağız kısmını maket bıçağıyla kesip çıkardım. Kartonun yan tarafına da bir delik açtım ki kurabiyeleri oradan geri çıkarabilelim. Ben oyunu duvara sabitleyerek oynamayı tercih ettim. Siz dilediğiniz gibi sunabilirsiniz.

Yazının Devamını Oku

Sonbahar ağacı

22 Eylül 2020
Havalar hala sıcak olsa da sonbahar geldi ve dün yaşadığımız şehre ilk yağmur yağdı. Sizi bilmem ama benim en sevdiğim mevsimdir sonbahar. Oğlumla sohbet ederken bana yaprakların ne zaman sararacağını sordu. Biraz daha zamanı olduğunu ve kısa doğa yürüyüşleri yaparak gözlemleyeceğimizi söyledim. Tabii 5 yaş çocuğu için beklemek imkansız bir kelime…

Ben de kendi sonbahar ağacımızı yapmayı teklif ettim. Uzun süredir boyama çalışması yapmamıştık. Hazırlaması çok pratik olan bu etkinlikle hem duyusal hem de sınırlı alan boyama çalışması yapmış olduk.

Boyama yaparken sınırlı alan çalışmasını pek desteklemiyorum ben aslında, özellikle boyama kitaplarının çocukların yaratıcılığı için olumsuz olduğunu düşünüyorum. Ama böyle beraber hazırlanmış ve geri dönüşüm malzemeleri kullanarak yapılanların çocuklar için okul öncesi dönemde okuma yazmaya hazırlık olarak faydalı olduğuna inanıyorum.

Belirli bir alanda sınırlı kalmak hem el göz koordinasyonu için hem de çocukların odaklanıp, kendilerini kontrol edebilmeleri için arada sunulması gereken çalışmalardan. Tabii özgürce boyama yapmaya her zaman devam ediyoruz. Çocuklarımızın gelişimi için boyama yapmak bizim düşündüğümüzden çok daha önemlidir. Bu yüzden kalem, kağıt ve boyaları dilediği gibi kullanacağı bir alan yaratıyoruz ve ortaya çıkan harika sanat eserlerini evimizin bir duvarında sergileyerek çocuklarımızın özgüvenlerini destekliyoruz. Bu konuda hemfikirsek gelelim sonbahar ağacımızın yapılışına…

Materyaller: Ağacın gövdesi için craft kağıdı kullandım. Herhangi bir kahverengi elişi kağıdı da olabilir. Yapraklar için havlu peçete ruloları ve sonbahar renklerinde boyalar. Yapıştırmak için sıcak silikon.


Yazının Devamını Oku

Sağ beyin, sol beyin egzersizi

18 Eylül 2020
Beynimizin gerçek potansiyelinin çok az bir bölümünü kullandığımızı biliyor muydunuz? İnsan beyni 18 yaşına kadar ana gelişim sürecini tamamlar. Gerçi her daim geliştirmek için potansiyel vardır ama bizim için artık biraz geç olsa da çocuklarımız için yapabileceğimiz çok şey var demektir.

İnsan beyni sağ beyin ve sol beyin olarak ikiye ayrılır. Peki nedir bu sağ ve sol beyin?

Sol beyin mantıksal, sağ beyin ise duygusaldır.

Sol beyin matematiksel konulara önem verirken, sağ beyin ise sanata önem verir.

Çocuklarımızda sağ beyni geliştirmek için resim çizebilir, çeşitli müzik aletleri çalabilir, kitap okuyabilir, şarkı söyleyebilir, zeka oyunları oynayabilir ve hayal gücümüzle düşüncelerimizle geliştirebilirsiniz.

Sol beyni geliştirmek içinse matematik problemleri ve bulmacalar çözebilir, farklı diller öğrenebilir ve satranç oynayarak beynin sol tarafını geliştirebilirsiniz.

Bu oyunumuzdaki gibi sağ beyin ve sol beyni aynı anda çalıştıracak egzersizler yapabilirsiniz. Hem de 2 dakikada hazırlayarak.

Materyaller:

Yazının Devamını Oku