Erdal Fernergiz

Demir kızardı

25 Eylül 2023
Erdal Fernergiz yazdı...

Sezonun başarılı takımlarından Adana Demirspor, Kasımpaşa deplasmanında hiç de unutulmayacak bir karşılaşma oynadı. Enteresan bir 90 dakikaya sahne oldu karşılaşma.

Mavi Lacivertliler kaleci Ertaç, Stambouli ve maç sonu Rodrigues’in de kırmızı kart görmesiyle 8 kişi kaldığı maçı kaybederek ilk yenilgisini aldı. 

HATALAR ZİNCİRİ

Çok iyi başlamıştı maç. Balotelli’nin, Nani’nin yedek kulübesinde olduğu karşılaşmaya Mavi Şimşekler her zamanki gibi atak, pas yaparak başladı. Rakibine üstünlüğünü kabul ettirdiği dakikalarda  kaleci Ertaç gaflet ve  affedilmez bir hata yaptı. Ertaç, topa dışarda topa elle müdahale ettiği için takımı 10 kişi bıraktırdı. Ve o hata sonucu topu kalemizde gördük. Yani ceza üstüne ceza yedi takım. Bu da yetmezmiş gibi ekibin usta ve tecrübeli oyuncularından Stambouli çıktı sahneye. İlk yarının uzatma dakikalarında sarı kartı olan bir oyuncunun hele hele Stambouli gibi bir oyuncunun hiç yapmaması gereken acemice bir hareket Mavi Lacivertlilerin ilk yarıyı 9 kişi kapatmasına neden oldu.  

Kasımpaşa karşısında takıma bir şeyler olmuştu. Maç içerisinde Gravillion, Niang tartıştı, soyunma odasına giderken Adana Demirsporlu oyuncularla futbol direktörü Gökhan Göktürk arasındaki tartışma da hata zincirine bir halka daha eklemiş oldu. Sorumsuzluk örneği sergilenen, hataların diz boyu yaşandığı maçın ilk yarısı sona erdiğinde soyunma odasına 9 kişi gitti Adana Demirspor.

RİSK ALDI

Adana Demirspor’da dağınık  ve acemice hareketler 2. Yarıda da görüldü. Adeta tel tel döküldü Mavi Şimşekler. Daha devrenin başında Belhanda da bir sorumsuzluk örneği gösterdi. Belhanda’nın gereksiz bir noktada gereksiz bir davranışla penaltı yaptırması gerçekten hiç yakışmadı. Daha sonraki dakikalarda rakibin farkı artırması beklerken özellikle son dakikalarda Mavi Şimşekler iyi bir reaksiyon gösterip karakter koyarak, risk de alarak kafa kafaya bir oyun sergiledi. Hatta farkı Yusuf Erdoğan’ın penaltısı ile bire düşse de nefes kesen mücadele puan almaya yetmedi, mucize de olmadı.  

Yazının Devamını Oku

Demirspor'da Resital

18 Eylül 2023
Erdal Fernergiz yazdı...

Süper Ligin en renkli takımlarından biri olan Adana Demirspor’da resital üstüne resital yaşanıyor.

Önce renkli kişiliği ve açık sözlülüğü ile herkesin büyük sempatisini kazanan her anlamda sıra dışı bir başkan profili olan Murat Sancak’ın verdiği piyano resitali sosyal medyada viral oldu.  Mavi Lacivertli futbolcular geri kalır mı onlar da sahada bir resitale imza attı. Konuk ettikleri Pendikspor’u üç golle bozguna uğrattı, evlerine puansız gönderirken taraftarını mutlu etti. 

SON GÜN 4 BOMBA 

Transferin son gününde kadrosuna kattığı isimlerle tüm dikkatleri üzerine çeken Adana Demirspor, kadro genişliği ile bu sezon da lige damga vuracak bir hale geldi. Ligde oynadığı 4 maçı kayıpsız geçerek namağlup unvanını sürdüren Mavi Şimşeklerde hedef yine üst sıralar olacak.  Pendikspor karşısında özellikle ilk yarıda adeta şov yapan Mavi Lacivertliler daha ilk dakikalardan itibaren rakibine üstünlüğünü Kabul ettirdi ve atak üstüne atak üstüne geliştirdi. Bunun neticesinde de daha ilk dakikalarda ilk golüne Niang ile kavuştu. İlk yarının bitmesine dakikalar kala Niang yine sahneye çıktı ve farkı ikiye çıkardı. Bu yarıda kanatlarda görev yapan Yusuf Sarı da Yusuf Erdoğan da sezonun yıldız isimlerinden hele hele maçın sonlarında attığı super golle maçın skorunu belirleyen Emre Akbaba da sorumluluk alarak takımı devamlı ileriye taşıyıp arkadaşlarına pozisyon hazırladılar. Emre Akbaba sezona çok iyi başladı. Hem savunmada, hem hücumda üstün bir performans sergiliyor. 

Adana Demirspor bence özellikle taraftarı önünde her takımı Yener, evinde favori olur. Rakip kim olursa olsun farketmez. Çünkü oturmuş oyun gücü, fizik gücü ile usta ayakları, Teknik kadrosu ile her geçen gün üzerine koyan Mavi Lacivertliler, hırslı, disiplinli oyun sistemi ile umut veriyor. Süper Lige geçen sezondan itibaren damga vuran Mavi Şimşeklerin oynadığı oyun da her kesimden alkış alıyor. 

ÇOK FAZLA OFSAYTA DÜŞÜLDÜ 

Pendikspor karşısında başarılı bir oyun sergileyen, hızlı hücum, organize ataklar geliştiren Adana Demirspor. maç boyunca gelişen pozisyonlarda hiç yakışmayan düzeyde de çok önemli pozisyonlarda ofsayta düştü. Bu pozisyonlardan bir kaçında da top filelere gitti ancak ofsayt olduğu için sayılmadı. Şimdi yapılması gereken maçta yaşanan bu sıkıntının bir an önce giderilmesi de Teknik Direktör Kluivert’e düşüyor. Pendik maçında yaşanan ofsayt probleminin hocanın hafta içi yapacağı çalışmalarla giderileceğini düşünüyorum. Bu düzeydeki bir takımın bu kadar ofsayta düşmesi hiç de yakışmadı bence. 

Yazının Devamını Oku

Muhteşem geri dönüş

4 Eylül 2023
Avrupa’dan acı bir sonla elenen Adana Demirspor, Süper Lig’e puanla dönüş yaptı.

Mavi Lacivertliler Hatay’la Mersin’de oynanan zorlu mücadeleden bir puan çıkardı. Hafta içi yorucu bir maç oynayan ve moralman çökmüş bir halde Hatay karşısına çıkan futbolcular her şeye rağmen iyi bir mücadele örneği sergileyip yenilmedi ve sahadan bir puanla ayrılıp milli araya girdi. Bence bu milli ara ilaç gibi gelecek takımımıza çünkü Avrupa maçları bitmiş, üç güne bir maç oynama sıkışıklığı da yok olmuş tüm enerjiler Süper Lige verilecek. Milli maçlar sonrası Mavi Şimşeklerin önü açık olacak gibi görünüyor.

YUSUF SARI FIRTINASI

Hatay maçına Yusuf Sarı damga vurdu. Bu sezon oynadığı oyunla tüm dikkatleri üzerine çeken, Milli takım aday kadrosuna da çağrılarak haklı bir gurur yaşayan Yusuf Sarı kariyer zirvesi yaşıyor. Hatay karşısında da üstün oyununu sürdürdü fırtına Yusuf. Sağ kanadı müthiş kullanarak rakip defansı hallaç pamuğu gibi atan Yusuf Sarı ilk yarı biterken Cherif Ndiaye’ye al da at diyerek bir asist yaparak takımının soyunma odasına önde gitmesini sağladı.

KEYİFLİ 2. YARI

Güneyin iki takımının karşı karşıya geldiği maçta ikinci yarı gerçekten nefesleri kesti. Hatay ikinci yarıya değişikliklerle başladı bunun semeresini de gördü. Bir anda iki farklı öne geçti. Yenilen basit goller ve top kayıplarına rağmen uzun paslarla çıkmaya çalışan Mavi Şimşekler muhteşem bir geri dönüşe imza attı. Gravillion’un ceza alanı dışından attığı muhteşem golü, daha sonra Nani’nin savunmaya da çarparak filelere giden golü görülmeye değerdi. Aksiyonu bol 2. Yarıda müthiş bir geri dönüş ve seyir zevki yüksek bu maçta kazanan çıkmadı. Görüldü ki Mavi Şimşekler mücadele azmi yüksek, sonuna kadar pes etmeyen bir takım. Yorgunluk, stres sona erdi. Şimdi Ligi düşünme vakti. Milli arayı en iyi geçirecek Adana Demirspor kadrosu, teknik ekibi, yöneticileri ve muhteşem taraftarı ile bunu başaracak güce sahip. Bunu da hep beraber göreceğiz.

CHERİF NDİAYE VEDA ETTİ

Adana Demirspor’un golcüsü Cherif Ndiaye maçtan sonra röportajında ‘yarın yokum’ diyerek veda etti. Cherif konuşmasında Adana’yı, takımı, yöneticileri ve taraftarları çok sevdiğini belirterek teşekkür etti. Ne diyelim yolu açık olsun.

Yazının Devamını Oku

Buraya kadarmış

1 Eylül 2023
İlk kez katıldığı Avrupa Kupalarında aldığı sonuçlarla ülkemizi başarıyla temsil eden ve büyük gurur yaşatan Adana Demirspor, Konferans Ligi’ne Play-Off’ta veda etti.

Mavi Şimşekler Genk’e penaltılar sonucu elenerek tüm futbolseverleri üzdü. Buraya kadar gelerek hem de kendi evinde muhteşem taraftarının önünde elenmek gerçekten çok acı oldu.

TRİBÜNLER TIKLIM TIKLIM

Maça tüm Adana iyi hazırlanmıştı. Hele hele tribünler anlatılmaz görmek lazımdı. Açılan ‘ZAFER EN ÇOK BİZE YAKIŞIR’ koreografisi her şeyi gözler önüne seriyor, her şeyi anlatıyordu.



Yazının Devamını Oku

Tur Adana'ya kaldı

26 Ağustos 2023
Tarihinde ilk kez katıldığı Avrupa kupalarında Cluj’u, Osijek’i eleyerek Genk karşısına çıkan ve hedefi gruplara kalmak olan Adana Demirspor, deplasmanda galibiyeti kaçıran taraf oldu.

Genk karşısında akıllı ve istekli bir oyun sergileyen Mavi Şimşekler öne de geçmesine rağmen son dakikalarda gereksiz panik ve stres sonucu yediği gole engel olamayınca sahadan yenik ayrıldı. Olsun çok kötü bir sonuç değil bu skor inanıyorum ki Mavi Lacivertliler, Belçika’da da yalnız bırakmayan muhteşem taraftarı ile 31 Ağustos Perşembe günü oynanacak rövanş maçında rakibini 2 farklı mağlup ederek eleyecek ve tur atlayıp gruplara kalacak.

PANİK VE STRES

Mavi Şimşeklerin Genk karşısında kaybetmesinin en büyük nedeni bana göre son dakikalarda gereksiz bir şekilde galibiyeti koruma iç güdüsü ile yaşanan panik ve stresti. Maçın başından son düdük çalana kadar hiç beklenmeyen bir telaş vardı. Rakip ilk dakikalardan itibaren kalemize gelirken defansta özellikle Semih, Gravillon ve kaleci Karaçiç çok mücadele ettiler. Oyunu kendi alanında kabul eden Mavi Lacivertliler risksiz, akıllı oynarken pres de yaptı, hatta defanstan da iyi çıktı zaman zaman. Yılların tecrübesi Nani oyunda kaldığı süre içerisinde sahada basmadık yer bırakmadı. Cherif Ndiaye Genk defansını iyi oyaladı, ancak golü bulamadı. Birinci bölgeden çıkışta sıkıntı yaşandığı anlarda Yusuf Sarı, Belhanda hem defansta hem ofansta çok çalıştı. Hakem de çok düdük çaldı, adeta oynatmadı takımımızı. İlk yarı başladığı gibi golsüz sona erdi.

İkinci yarıya golle başladı Mavi Şimşekler. Emre Akbaba defansın arkasına iyi sarktı sağ çaprazdan sol ayağıyla fileleri havalandırdı. Bu golden sonra acayip bir oyun oynanmaya başladı. Rakip sürekli atak tazeliyor, Mavi Lacivertliler zor duruma düşüyordu. Yine böyle bir anda golü gördü kalesinde. İyi bir skor böyle biter diye düşünürken uzatmada rakibin ikinci golüyle yıkıldık. Dünyanın sonu değildi bu gol ama keşke Adana’ya 1-1 dönseydik demeden de edemedik. Emre Akbaba son dakikada o golü atsaydı yine beraberlikle dönebilirdik. Ama olmadı.

Yazının Devamını Oku

Akıllar Avrupa'da

23 Ağustos 2023
Erdal Fernergiz yazdı...

Hem Avrupa’da hem Süper Lig’de üstün bir performans ortaya koyan Adana Demirspor, Ankaragücü deplasmanında (Maç İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadı’nda oynandı) galibiyeti kaçıran taraf oldu. Mavi Şimşeklerin oyunu beğenilmezken mücadele beğenildi. Üç güne bir üst üste maçlar oynayan Mavi Lacivertliler Ankaragücü karşısında sahada mücadele ederken, aklı da Perşembe günü oynayacağı Genk maçındaydı. Maç sonunda İstanbul’dan Belçika’ya geçen Mavi Şimşekler buradan avantajlı bir skorla dönmek istiyor.

DURGUN BAŞLADI

Adana Demirspor maça beklenenden fazla durgun başladı. Rakip daha hızlı ve daha ataktı. Mavi Şimşekler defanstan çıkarken kaptırdığı toplarla bir çok tehlikeye maruz kaldı. Bu baskıda kalede Ertaç, defansta Semih, Rodrigues  ve Gravillion iyi mücadele ettiler savunma yaparken. Dakikalar ilerleyince oyunu daha derli toplu olmaya başlayan Mavi Lacivertliler tempoyu da yükseltti. Bu toparlanma kısa zamanda golü de getirdi. Ceza alanında topa elle müdahale sonucu hakem VAR’ın uyarısı ve izlemesi sonucu penaltıyı verdi. Takımın yeni transferlerinden ve ilk 11’de ilk kez sahaya çıkan M. Niang kalecinin sağından düzgün bir vuruşla ağları havalandırdı. İlk golüne imza atan Niang daha sonraki dakikalarda adeta forvette yalnız kaldı. Yusuf Erdoğan çabalasa da sonuca etki edemedi. Rakip ilk yarı biterken eşitliği yakaladı. Ağır bir tempoda oynanan 2. Yarıda değişen bir şey yoktu rölantide gitti oyun. Tempo bir türlü yükselmedi ve maç da ilk yarıda atılan gollerle 1-1 sonuçlandı. Kaçan galibiyete üzülen Adana Demirspor bu sonuçla puanını 4’e yükseltti.

KLUVIERT’TEN ROTASYON

Adana Demirspor’un Hollandalı teknik direktörü Kluviert Ankaragücü karşısında Perşembe günü oynayacağı Genk maçını düşünerek belli bir oranda rotasyona gitti. Son haftaların en formda oyuncularından takımın saha içi lideri ve maestrosu Belhanda ile rakiplerin korkulu rüyası Yusuf Sarı ve golcüsü C. Ndiaye kadroda yer almadı. Kabul edilebilir bir rotasyon bence. Çünkü hem Avrupa hem de Süper Lig maçları nedeniyle fikstür çok yoğun. Avrupa’da gruplara kalmak isteyen Kluviert doğru bir strateji uyguladı. Şimdi gözler Perşembe günü oynanacak Genk maçında olacak. Belçika’dan iyi bir skor ve avantajlı dönmek hepimizin beklentisi. Mavi Lacivertliler bunu başaracak güçte inancımız tam.

Yazının Devamını Oku

Play-off'tayız

18 Ağustos 2023
UEFA Konferans Ligi 3. ön eleme turu rövanş karşılaşmasında Adana Demirspor deplasmanda Osijek’e yenilmesine rağmen play-off turuna yükselme başarısı gösterdi. Şunu söyleyebiliriz, “Galiptir bu yolda mağlup”

Avrupa’ya ilk kez katılan Adana’nın Mavi Şimşeklerini aldığı başarılı sonuçlarla yaşattığı heyecan ve gururla yürekten alkışlıyoruz. Şimdi hedef gruplara kalmak rakip de Genk. İnanıyorum ki Mavi Lacivertliler hem teknik kadrosu, hem de usta ayakları ve en önemlisi de büyük taraftarı ile bu hedefe de ulaşacaktır.

İLK MAÇ AVANTAJI

Adana Demirspor, Osijek karşısına ilk maçta aldığı 5-1’lik galibiyetin rahatlığıyla çıktı. Bu rahatlık maç sonuna kadar devam etti. İlk dakikalarda rakip kaybedecek bir şeyi olmadığı için çok hızlı ve hırslı bir oyun ortaya koydu. Orta sahayı çabuk geçti, Adana kalesinde tehlike üstüne tehlike yaşattı. Bu ataklara iyi direnen Mavi Lacivertliler 15. dakikadan sonra yavaş yavaş kendine geldi ve topu ileri taşımaya başladı. Bu sezon muhteşem bir ikili olarak güzel işlere imza atan Belhanda- Yusuf Sarı ortaklığı golü getirdi. Golden sonra da rahatlık vardı. Nitekim ilk yarı biterken eşitlik golünü gördük kalemizde. İkinci yarıda da rakip var gücüyle üstümüze geldi. Neticesinde golleri buldu. Biri uydurma bir penaltıyla da olsa. Son dakikalar öyle sıkıntılı ve heyecanlı geçti ki bizim adımıza ta ki Yusuf’ların becerisi ile gelen gole kadar. Neyse bu golle her şey bitti ve büyük sevinç yaşadık.

KLUiVERT KATKISI HİSSEDİLMELİ

İlk maçın rahatlığıyla bu tur geçildi ancak Avrupa’da devamlılık adına Kluivert’ın takıma katkısı hissedilmeli. Bir an önce kendi oyun düzenini uygulaması lazım.. Bu maçta gördük ki rehavete kapılmak pahalıya patlayabilirdi. Mavi Lacivertli oyuncular beklenenden uzaktı. Sezonun en iyilerinden Belhanda, Stambouli de eski güçlerinde değildi. Bu maçtan gerekli dersler çıkartılmalı ve önümüzdeki maçlara daha iyi hazırlanılmalı, konsantre olunmalı. Tur sevinci aynı zamanda güzel bir uyarı oldu.

RAKİP GENK

Osijek’i eleyerek PlayOff’a kalan Mavi Şimşeklerin önünde şimdi Genk engeli var. Bu da geçilince gruplarda mücadele edecek Adana Demirspor. Genk ile ilk maç deplasmanda 24 Ağustos’ta oynanacak. Rövanş ise 31 Ağustos’ta Adana’da binlerce büyük taraftarın önünde. Heyecan devam edecek sonunda gruplara kalmak istiyoruz.

Yazının Devamını Oku

Adana Demirspor gurur veriyor

14 Ağustos 2023
Avrupa’da yenilgi yüzü görmeyen Adana Demirspor, sezonun ilk maçında Çaykur Rizespor’u da devirerek Süper Lig’e de zaferle başladı.

Kluviert’in öğrencileri taraftarı ile büyük bir coşku yaşadı. Gerek başkanı, yönetimi, taraftarı, gerekse teknik kadrosu ve futbolcuları ile taraflı tarafsız her kesimin büyük beğenisini kazanan Mavi Lacivertliler, oynadığı oyunla gurur veriyor. Geçen sezonun 4’üncü olan kadrosunu koruyan ve bu yıl daha  tecrübeli, iştahlı oynayan Mavi Şimşekler başarısını sürdürüyor.

AÇILIŞTA GALİBİYET ÇOK ÖNEMLİ

Mavi Lacivertliler taraftarının önüne bu kez Lig maçı için çıktı. Zordur başlangıç maçları öyle de oldu. Ancak inanç ve disiplinli oyun sonunda 3 puanı getirdi. Belhanda’nın golüyle ve taklasıyla ilk yarı yüzde 59 topa sahip olma ile bitti. İkinci yarı başlar başlamaz özellikle ilk 15 dakikada baskısını artırdı Mavi Şimşekler. Sıcak havaya ve aşırı neme rağmen sağlı sollu ataklar beklenen ikinci golü getirmedi. Sonra biraz rölantiye alındı maç. Topla çok oynandı, Böyle olunca rakip biraz kıpırdadı ve normal sürenin son dakikalarında eşitliği yakaladı. İşte o zaman kendine geldi, reaksiyon gösterdi Adana’nın Mavi Şimşekleri. Uzatmanın ilk dakikasında rakip ceza alanı içinde Belhanda ortalığı karıştırdı. Avrupa’da jeneriklik bir gol atan Yusuf Erdoğan sahneye çıktı önce topu göğsünde yumuşattı sonra fileleri havalandırdı. VAR da onaylayınca 3 puan geldi sezonun ilk maçında. Hakemin bu sıcak hava ve neme rağmen maçı 16 dakika uzatması bana göre biraz fazla oldu. Son dakikalar nefes kesse de Mavi Şimşekler galibiyeti korumasını bildi.

BÜYÜK KAPTAN

Bu sezon oynadığı futbolla alkışı sonuna kadar hak eden büyük kaptan Belhanda Avrupa’da olduğu gibi Çaykur Rize karşısında da farkını fark ettirdi. Defansta, ortada, ileride hep Belhanda vardı. Topu merkezden ileriye taşıyan ve oyunu hızlandıran Belhanda Maestro görevini en iyi şekilde yerine getiriyor. Taraftar da çok seviyor Belhanda’yı. Rize karşısında Gravillon, Yusuf Sarı, Stambouli takımın iyilerindendi. Sahada ter akıtan her futbolcu galibiyette önemli rol oynadı. Maç sonunda muhteşem taraftar topluluğu futbolcuları, futbolcular da taraftarı alkışladı. Dileriz hep böyle devam eder. Galibiyet coşkusunu yaşayan Tribünlerin dediği gibi “Her zaman her yerde en büyük Şimşek”

Yazının Devamını Oku