Barbaros Tapan

Kıyafetin oyunculuk üzerinde etkisi çok güçlü

9 Ağustos 2023
Prada’nın özel davetinde Taro Emir Tekin ile bir araya geldim. Genç aktör, modanın oyunculuğa etkisini şöyle anlattı: “Beni daha çok etkileyen bir kıyafetin sizi manipüle etme yetisi. Kıyafetin oyuncunun performansı üzerinde çok güçlü bir duygusal ve duyusal etkisi var.”

Prada mağazasının Bodrum Yalıkavak Marina’da açılışı Villa Maçakızı’nda verilen davetle kutlandı.
Arzu Demirer’in davetiyle katıldığım Cennet Koyu manzaralı bu özel davette modanın renkli etkisine tanık oldum.
Birçok eski dostla da bir araya geldim.
Konu moda olunca gözlüğü, yüzükleri ve seçtiği parçalarla kendi tarzını yaratan Taro Emir Tekin’le gecenin temasını konuştum.
Genç oyuncu, “İnsanın iç dünyasına sadık ve dürüstçe giyinmesinin, çok güçlü bir iletişim aracı olduğunu düşünüyorum. Modanın hayatımda böyle bir fonksiyonu var. Hızlı tüketim üzerine kurulan moda anlayışının hiçbir zaman bende çok karşılığı olmamıştır” dedi.

Yazının Devamını Oku

Bu film için sağlam oyunculara ihtiyacımız vardı

6 Ağustos 2023
Gracie adlı bir öğretmen, kendinden 23 yaş küçük öğrencisiyle ilişki yaşayınca bütün ülkeyi sarsar. İkilinin evliliklerinden 20 yıl sonra, Gracie ilgili bir film yapılmaya karar verilir. Gracie’yi canlandıracak aktris, çiftin ilişkisini araştırmak isteyince aile dinamiğinin çözülmesine sebep olur... Bu hikayeyi anlatan “May December”, isimli film Samy Burch’ün senaryosu, Todd Haynes yönetmenliğinde perdeye aktarıldı. 76’ncı Cannes Film Festivali’nde ilk gösterimi yapılan “May December”ın 1 Aralık’ta izleyiciyle buluşması bekleniyor. Yönetmen Todd Haynes’in “Bu film için sağlam oyunculara ihtiyacımız vardı” dediği “May December”ın kadrosunda Natalie Portman, Julianne Moore ve Charles Melton var. Başarılı yönetmen Todd Haynes ve oyuncular, Barbaros Tapan ile bir araya gelerek filmi Hürriyet Kelebek okurları için anlattı.

Todd ve Julianne’e bir soru. Yanılmıyorsam, bu sizin beşinci iş birliğiniz. Acaba aranızdaki bağı bu kadar özel yapan şey nedir?

- Julianne Moore: Ah, bağları bu kadar özel yapan nedir, bilmiyorum. Yani, kişisel olarak Todd’u anladığımı, onun bakış açısını gördüğümü hissediyorum. Bu yaratıcı ortaklığa sahip olduğum için kendimi çok şanslı buluyorum. Bu yüzden sonsuza dek ona minnettarım.

- Todd Haynes: Birlikte yaptığımız her filmde Julie’yi izleyerek bir şeyler öğrendiğimi hissediyorum. Onu bu kadar uzun zamandır tanıdığım için çok mutluyum. Birine inanmak, inanılmaz bir deneyim, bilgi ve sezgi ile gelir. Bu sadece en başından beri sahip olduğuna inandığım bir şey. Beni, yazdıklarımı ve bazen benim bile bilmediğim bir şekilde düşündüklerimi bilmesini sağlamak çok özel.

Todd, “May December”ın hazırlık sürecinden bahseder misiniz?

- Todd Haynes: Natalie (Portman) senaryoyu bana 2020’de gönderdi, sanırım COVID’in ortasındaydık. Senaryoyu okudum, Samy Burch’ün tüm karakterlerin karmaşıklığını inanılmaz derecede ölçülü bir şekilde gözlemleme şekli beni hemen büyüledi. Ama bunların hiçbiri, filmi nasıl çekeceğime dair fikir oluşturmadı. Savannah’daki ortaklarımla ve bu filmde birçok yeni insanla birlikte çalıştım. Ancak bu kareleri canlandırmak, izleyicinin dikkatini çekmek ve tüm bu bilgi katmanlarından faydalanmak için gerçekten kadroda olduğu gibi sağlam oyunculara ihtiyacımız vardı.

SENARYO GERÇEKTEN ALDATICIYDI

Yazının Devamını Oku

Bodrum’da iki hafta

2 Ağustos 2023
Bodrum’da geçirdiğim iki haftanın ardından ‘nerelere gidelim’ diye soranlar için toplu cevap olsun... Güzel bir manzara, sakinlik, rahatlık arayanlar...

‘Bodrum’da kaliteli Japon mutfağını nerede deneyimlerim’ diyenler, Mivara Bodrum’u listenize alın.
Minami Japon Restoranı’nda gün batımı manzarası çok güzel.
Akdeniz ve Ege mutfağının lezzetleri, plajda Gündoğan esintisi, deniz ve imza kokteyller için Amanni Beach’i tercih edin.
Plaj şezlonglarına, kokteyller ve lezzetli yemekleri ekleyebileceğiniz, bir diğer Bodrum
lokasyonu Lucca Beach Bodrum...
The Galliard Cove House, mimar Melek Düvenci yarattığı bohem stiliyle cazibeli bir mekân olmuş.

Yazının Devamını Oku

Gerçek bir kayıp hikâyesi

30 Temmuz 2023
Dört çocuk annesi Tunuslu Olfa’nın iki kızı, IŞİD terör örgütüne katılmak için Libya’ya kaçtı. Film yapımcısı Kaouther Ben Hania ile iletişme geçen Olfa Hamrouni, kızlarının yokluğunu duyurmak için “Four Daughters” adlı belgesel filmi yapmaya karar verdi. Fransa, Tunus ve Suudi Arabistan ortak yapımı “Four Daughters”, Cannes Film Festivali’nde ilk kez izleyiciyle buluştu. Festivalde yönetmen Kaouther Ben Hania, yapımcı Nadim Cheikhrouha, Anne Olfa’yı canlandıran Hind Sabri ve acı hikâyeyi asıl yaşayan Olfa Hamrouni, Barbaros Tapan aracılığıyla “Four Daughters” belgeselini Kelebek okurlarına anlattı.

Olfa ile nasıl tanıştınız ve neden onun hikâyesini anlatmak istediniz?

- Kaouther Ben Hania: Radyo dinliyordum. Olfa ile 2016 yılında bir söyleşi vardı. Kızlarının hikâyesinden bahsediyordu ve bu beni büyülemişti. Pek çok metafor içeren görüntüler buldum. Çok çeşitli duygular vardı ve onun bir film karakteri olduğunu düşündüm. Bunun üzerine gazeteciyi aradım, telefon numarasını istedim ve kendisiyle iletişime geçtim. “Birlikte bir film çekmemizi istiyorum” dedim. Gazeteci olduğumu düşündü çünkü o sırada gazeteciler tarafından sık sık çağrılıyordu ve her şey böyle başladı.

Belgeselde hem Olfa Hamrouni’yi oynattınız hem de onu başka bir oyuncu canlandırdı... Neden böyle bir şey tercih ettiniz?

- Kaouther Ben Hania: Filmdeki Olfa’nın hayatı ve anılarını sorgulamam gerekiyordu. Bunu doğrudan Olfa ile tek başıma yapamazdım. Kurgusal bir karaktere ihtiyacım vardı... Bu belgesel filmi yapmak, benim için Olfa’nın kızlarına gerçekte ne olduğunu anlamamın bir yoluydu.

Olfa, bir oyuncunun sizi canlandırdığını gördüğünüzde ne hissettiniz? Film hakkında düşünceleriniz ne oldu?

- Olfa Hamrouni:

Hind Sabri’nin benim karakterimi oynayacağını biliyordum, çok mutlu olmuştum. Ben onun büyük hayranlarından biriyim. Ama ilk başta filmin pek gerçekçi olmadığı ve gerçeği pek yansıtmadığı izlenimine kapıldım. Bu yüzden kendi kendime, olayları nasıl deneyimlediğimi açıklamak için onunla çok zaman geçirmem gerektiğini düşündüm. Çünkü bu benim için gerçek bir mesele. Sadece film değil...

Yazının Devamını Oku

Türk turizmi dünyaya kendini kanıtladı

28 Temmuz 2023
The Bo Viera, 150 dönümlük inşa alanıyla Bodrum’un en büyük projelerinin başında geliyor. 1.2 kilometre sahil şeridiyle dikkat çeken projede, gidiş-dönüş 5 kilometre yürüyüş parkuru, siteye ait deniz taksilerle Yalıkavak, Gündoğan, Türkbükü gibi yakın koylara ulaşım da mevcut olacak. Besa Holding Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, yeşil alan sulamasının deniz suyunun arıtılarak yapıldığını, araziden çıkarılan taşların evlerin dış cephesinde kullanıldığını söylüyor. Bezci’yle Türkiye’nin turizmdeki yüzü Bodrum’u konuştuk.

Salih Bey, The Bo Viera’dayız. Projenizi anlatır mısınız?

- Salih Bezci: Projemiz, Gündoğan’ın hemen bitişiğinde yer alıyor. 150 dönümlük bir arazi içinde otelimiz, 300 konutumuz ve 6-7 adet ticari ünitemiz var. Bodrum’un en büyük sahil şeridi The Bo Viera’da. Kapsam alanı olarak Bodrum’un en büyük projelerinden biri diyebiliriz. 1200 metre sahil şeridi var.

Arazi çok büyük...

- Evet, burayı 7 sene önce satın aldık. Kıraç bir araziydi. Binaları tutan taş duvarlarımızı gördünüz. 5 metre genişlikte duvarlar inşa ettik. Şu anda 150’ye yakın komşumuz oturuyor. Kalan 150 konutun bu sene 100’e yakınını, sonraki yıl da tamamını bitirmeyi planlıyoruz. 1980 mezunu bir mimarım. İdealim mimarlıkta en iyisini yapmaktı. Çok şükür yaptığım işlerin hep en iyisini yaptım. Yaptığımız konutların hepsi uluslararası areneda ödül aldı. Bir ödül de sizin yaşadığınız Los Angeles’tan geldi. Burada Bodrum’da da ödül alacağız, bu konuda iddialıyız.

BODRUM’DA BİR KONGRE VE FUAR MERKEZİ AÇILMALI

Yazının Devamını Oku

2022’de turizm gelirlerinde tüm yılların rekoru kırıldı

26 Temmuz 2023
Bodrum-Güvercinlik’te bulunan Titanic Luxury Collection Bodrum’un genel müdürü Mert Aygün’le bir araya geldim. Her şey dahil bir tesiste, öncelikle sıkıcı büfeler aklımıza gelir. Barada ise farklı tercihlere hitap ederek ‘her şey dahil otel’ algısını değiştiriyor. Otelin Yunan restoranında eğlenceli bir sirtaki şovu ya da beach club’da DJ performansıyla karşılaşabiliyorsunuz. Genç yönetici Mert Aygün, “Artık herkes deniz-kum tatilinden ziyade deneyim kazanmak istiyor. Biz de gastronomiden sanata birçok alanda misafirlerimize deneyim vadediyoruz” diyor. Aygün, İspanya’ya gitmeden hemen önce Titanic Bodrum’da konaklayan futbolcu Arda Güler için de şu yorumu yapıyor: “Tatilde bile antrenmanlarına devam etti. Hedefleri çok yüksek.”

Mert Bey, COVID-19 ile başlayalım. Pandeminin Türkiye ve Bodrum üzerindeki etkisi nasıl oldu? Ülke turizmi toparlanıyor mu, yoksa 2019 rakamlarıyla arada fark var mı hâlâ?

- 2019 başarılı bir yıldı. Son 50 yılın en başarılı yılıydı belki de. 2022 yılı da aynı başarıyı yakaladı. Hem oteller hem de seyahat acenteleri için son derece verimli geçen 2022’de Türkiye turizm gelirlerinde tüm yılların rekoru kırıldı. Bu anlamda 2019’u da geride bırakan bir gelir artışı yaşandı. 2023 için de aynı beklenti içerisindeyiz.   

Titanic Luxury Collection Bodrum’u gezdim gördüm. Çıtayı yüksek tutuyorsunuz. Devamlılık ve lüks kavramını yürütmenin en zorlayıcı yönleri neler?

- Aslında ‘luxury’ konseptiyle hizmet vermeye odaklandığınızda devamlılık kendiliğinden geliyor. Müşteri memnuniyetini her alanda yüksek tutmaya çalışırken sürekli dünyadaki yenilikleri takip ediyorsunuz ve hedefiniz her zaman daha iyiyi sunmak oluyor. Titanic Hotels olarak bu gelenekten geliyoruz ve hedefimiz her daim en iyiyi sunmak.

SEYAHAT TRENDLERİ DEĞİŞTİ

Yazının Devamını Oku

8. Henry’i yola getiren kadın

23 Temmuz 2023
Tudor Hanedanı’nın kralı 8. Henry, hükümdarlığından ziyade günümüz dünyasında daha çok yaptığı evliliklerle anılmaya devam ediyor. 8. Henry’nin altıncı ve son eşi Catherine Parr ile ilişkisine odaklanılan “Firebrand”, dünya prömiyerini 76’ncı Cannes Film Festivali’nde yaptı. Elizabeth Fremantle’ın 2013 yılında yayımladığı ilk romanı “Queen’s Gambit”e dayanan, İngiliz tarihi drama kategorisindeki filmin yönetmenliğini Brezilyalı Karim Aïnouz, yapımcılığını ise Gabrielle Tana üstlendi. Barbaros Tapan’a konuşan yönetmen Karim Aïnouz, yapımcı Gabrielle Tana, 8. Henry’e hayat veren Jude Law ve kraliçe Catherine’i canlandıran Alicia Vikander, Kelebek okurlarına “Firebrand”i anlattı.

Gabrielle, sizinle başlayacağım. Daha kitap çıkmadan bu projeye başlamışsınız. Bu nasıl oldu ve sizi Karim’le bir araya getiren şey neydi?

- Gabrielle Tana: Kitabı gerçekten yayımlanmadan önce okuyacak kadar şanslıydım ve bu kadından tamamen büyülenmiştim. Tudor tarihini okumuştum ama onun hakkında gerçekten bir şey bilmiyordum. Sonra Karim’in çalışmalarını gördüm ve birlikte yapacak bir şeyler bulmaya takıntılı hale geldim. Onunla tanışmak için Berlin’e gittim ve o zaten senaryoyu okumuştu, ilgisini çekmişti. Ve sonra aslında dünya değişti, COVID oldu ve her şey gerçekten durdu. Ama biz bu süre boyunca çalışmaya devam ettik. Aslında Karim, tarihin bu dönemi hakkında hiçbir şey bilmiyordu. 8. Henry’nin kim olduğunu bile bilmiyordu. Yani, o zamanı gerçekten tarih dersleri yapmak ve yazarlarla çalışmak için kullandık ve bu gerçekten gerçek bir ayrıcalıktı. Böylece talihsiz bir durumdan en iyi şekilde faydalandık. Sonra hayat normal düzene gelene kadar filmi yapabildik.

Karim, sizi bu filme çeken ne oldu?

- Karim Aïnouz: Sanırım beni konuya ilk iten şey Gabby ile karşılaşmamdı. Büyük yapımcılarla karşılaşmam her zaman çok özeldir. Ama sanırım Gabby ile tanışmamdan sonra beni hikâyeye asıl çeken “Catherine” karakteri oldu. Neden daha önce onun hakkında bir şeyler yapılmadı diye düşündüm. Onun gücü ve bu kadının ne kadar modern olması ilgimi çekmişti. Bu yüzden, 500 yıl öncesinden bir karakterin bugün mantıklı olduğunu düşünmek çok ilginçti.

Hikâye Britanya İmparatorluğu’ndan önceye, Tudor Hanedanı’na dayanıyor... Hikâyeyi anlatmak istemenizde ‘sömürgeleştirilmiş bir ülkeden’ gelmenizin etkisi var mı?

- Karim Aïnouz: Sanırım bu filmi yapmamın nedenlerinden biri de Avrupa tarafından sömürgeleştirilmiş ülkelerden gelmemiz. Bu yüzden, fikirle flört ederken, bunun bir parçası da tarihi bu perspektiften yazma isteğiydi. Yazılmış o kadar çok tarih var ki. Biz de filmin başında bunu söylüyoruz. Bunu yapabildiğim için gerçekten heyecanlandım. Geldiğim yerden birinin imparatorluğa dönüşecek olan yer hakkında yazdığını düşünmek gerçekten ilginç geldi. Asıl heyecan verici olan, filmin geçtiği yılın Portekiz’in Brezilya’yı işgal etmesinden, ilk kez Brezilya’ya girmesinden tam 45 yıl sonra olmasıydı. İngiltere’nin nasıl olduğuna bakma olasılığı beni gerçekten çok heyecanlandırdı.

TUDOR DÖNEMİ 

Yazının Devamını Oku

Dinamik bir semt

22 Temmuz 2023
Karaköy’ün yeni hali İstanbul’a çok yakışmış. Görmediyseniz bir gidin.



Zaten İstanbul’un en önemli, en eski, en tarihi semtlerinden biriydi. Bizans döneminden itibaren liman, ticaret ve ulaşım merkezi olmuş.
Cenevizli, Venedikli ve Katalan tüccarlara ev sahipliği yapmış, mahallelerinde Osmanlı, Yunan, Ermeni ve Yahudiler bir arada yaşamış.
Farklı kültürlerin birleşme noktası olmuş.
Fransız şair André Chénier doğduğu yerde Karaköy JW Marriott İstanbul Bosphorus’ta İstanbul’un hareketli yaşamını deneyimledim.
Otel, şehrin en güzel bölümünde... Yeni Galataport, restoranlar, liman, tramvay, İstanbul’u İstanbul yapan tarihi ve kültürel noktalar yürüme mesafesinde.

Yazının Devamını Oku