GeriSeyahat Ege’deki inci Bozcaada
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
 Ege’deki inci Bozcaada

Ege’deki inci Bozcaada

Antik çağda "Leukophrys" ve Yunan mitolojisinde "Tenedos" olarak anılan Bozcaada, tarihi 3000 bine kadar dayanıyor. Doğasıyla büyüleyen, huzurun adresi olan Bozcaada'nın gezilecek tarihi ve turistik yerlerini sizler için derledik. İşte detaylar…

Bozcaada gezilecek yerleri ile dikkat çeken şirin adalarımız arasında. 36 kilometrekarelik yüzölçümüyle Türkiye’nin üçüncü büyük adası Bozcaada, Türk ve Yunan mimarisinin izlerini taşıyor. Topraklarının üçte biri üzüm bağları ile kaplı olan Bozcaada’da gezilecek yerlerle ilgili hazırladığımız yazımızda Bozcaada’nın tarihi ve turistik yerlerini daha yakından tanıyabilirsiniz…

 

Bozcaada Kalesi

Türkiye'nin en iyi korunmuş kalelerinden biri olan Bozcaada Kalesi'nin ilk olarak ne zaman ve kimler tarafından yapıldığı bilinmiyor. Fenikeliler, Cenevizliler ve Venedikliler tarafından kullanılan bu kale, Fatih Sultan Mehmet zamanında (1455) kalıntılarına yeniden inşa edilmiş. Köprülü Mehmed Paşa döneminde büyük bir onarımdan geçmiş (1657).

Ege’deki inci Bozcaada

2. Mahmut zamanında ise neredeyse yeniden inşa edilerek bugüne kadar bu görünümü korunmuş. 1996 yılında adalıların yardımıyla kalede bir açık hava müzesi kurulmuş. Müzede etnografik eserler sergileniyor. Halk tarafından Eski Kale olarak da adlandırılan kalenin iki bölümü var, dış sur içinde cephanelik, kuyu, tabya ve eğitim alanları ile eskiden kale içinde yaşayanların konakladıkları evler bulunurken, iç surların olduğu alanda ise cephanelik ve sarnıç bulunuyor.

Bozcaada Yeni Kale

Görünüşü Bozcaada Kalesi’nden daha yeni olmamasına rağmen ondan çok sonra yapıldığı için bu ismi taşımakta. Ada merkezinin hemen arkasındaki tepede harabe halinde. Bozcaada Kalesi’nde bulunan kitabesinden yapım tarihinin 1827 olduğu anlaşılmış.

Ayazma Manastırı

Yunanca “hagiasme” kelimesinden gelen Ayazma, kutsal su anlamına geliyor. Bozcaada'nın ayazması adanın güney kısmında yer alıyor. Burada çift oluklu tarihi bir çeşme, 8 yaşlı çınar ağacı, küçük bir manastır ve 2 tane tek katlı yapı bulunuyor.

Ege’deki inci Bozcaada

Ayazma'daki Rum Ortodoks cemaate ait manastır, Rum azize Aya Paraskevi adına yapılmış ve onun adını taşıyor. Sadece İstanbul'da bu azize adına kurulmuş 5 kilise bulunuyor. 1734 yılında Manolaki Manolidis tarafından yapılan manastır, sadece özel günlerde ibadete açılıyor.

Plajlar ve koylar

Denizin turkuaz rengi ve Bozcaada’nın ince altın kumları muhteşem bir güzelliğe sahip. Denizi yosunsuz, kumlu ve çok temiz. Su genellikle soğuk ancak bu ışıltılı deniz ferahlatıcı bir etkiye sahip. Adanın en iyi tarafı, rüzgarlı günlerde bile yüzebileceğiniz koylara sahip olması. Adanın büyük ve küçük koylarının tamamı yüzmeye uygun.

Bu koylardan bazılarına sadece yollardan erişilebilirsiniz. Bazıları ise sizin için özel oldukları kadar küçük. Bu el değmemiş koylar güzelliğini ve doğasını koruyor. Ayazma, Sulubahçe, Habbele ve Mermer Burnu’ya minibüsler var. Beylik Koyu, Çayır, Ayana, Tuzburnu, Poyrazlimanı, Çapraz gibi diğer koylara gitmek için bisiklet, motosiklet kiralayabilir veya uzun bir yürüyüşe çıkabilirsiniz.

Bozcaada Müzesi

Bozcaada Müzesi, ziyaret ettiği yer hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyenler için mükemmel bir yer.

Ege’deki inci Bozcaada

Adanın tarihini ortaya koyan müze M. Hakan Gürüney tarafından kurulmuş. Bozcaada Kaymakamlığı tarafından tahsis edilen tarihi binadaki Bozcaada Müzesi, 23 Nisan ile 30 Eylül tarihleri arasında saat 10:00 ile 20:00 arasında ziyaret edilebiliyor.

Köprülü Mehmet Paşa Camii

Venedikliler zamanında tahrip edildiği düşünülen cami, 1655’te Köprülü Mehmet Paşa tarafından onarılmış ve onun adını almıştır. Bugün halk arasında Yalı Camii olarak da bilinir. Caminin bir epitafı yok.

Zaman içinde restorasyonlar ile mevcut şekli kazandı. Eğimli bir çatıya ve kare benzeri yapı planına sahip. Kapılar ve pencere çizgileri kırmızı taşlardan yapılmış ve diğer parçalar sıvalıdır. Cami şimdilerde ibadete açık durumda.

Meryem Ana Kilisesi

Rum Ortodoks Topluluğuna ait kilise ibadete açılan tek kilise. Diğer adı Teodoku Doğu Ortodoks Kilisesi olan ve yapım tarihi 1869 olarak yazılan kapının, Venediklilerden kaldığı düşünülüyor.

Ege’deki inci Bozcaada

Bahçedeki çan kulesi 1865 yılında dört kat ve 23.8 metre yükseklikte inşa edilmiş ve 2007 yılında restore edilmiş. Kilisenin içini görme fırsatı, sabah 8’de Pazar sabahı. Kilise diğer zamanlarda kapalı.

Fotoğraflar: Kardinalbozcaada, uzungoltur, bozcaadatatili, 2018troia

False