Hacettepe’de açık hava konseri kriz çıkardı

Güncelleme Tarihi:

Hacettepe’de açık hava konseri kriz çıkardı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2024 17:58

 Hacettepe Üniversitesi’nde mayıs ayında ‘Beytepe Açık Hava Konserleri’ ismiyle düzenlenecek olan konser etkinliği, üniversitede kriz çıkardı. Üniversite öğrencileri Beytepe Açık Hava Amfi Tiyatrosu’nun özel bir şirkete kiralanması ve ücretli konser düzenlenmesine sosyal medyadan yoğun tepki gösterdi. Rektörlük ise bir günlük kiralamanın yönergeye uygun olduğunu belirterek, hiçbir kişi ya da gruba ayrıcalık tanınmasının söz konusu olmadığını açıkladı.

Haberin Devamı

 Hacettepe Üniversitesi Beytepe Yerleşkesi’nde bulunan Beytepe Açık Hava Amfi Tiyatrosu’nun özel bir şirkete kiralanarak ücretli konser düzenlenmesi kararı üniversitede krize neden oldu. 25 Mayıs’ta ‘Beytepe Açık Hava Konserleri’ adıyla amfide gerçekleşecek Yüksek Sadakat, Dedublüman, Mavi Gri konserine öğrencilerden tepki geldi. Öğrenciler ve sosyal medya kullanıcıları, yaptıkları paylaşımlarla etkinliği eleştirdi. Sosyal medyadan, “Hacettepe Üniversitesi’nde yapılacak herhangi bir etkinlik için okul öğrencilerinden ücret talep edilmesini kabul etmiyoruz. Kampüsümüzün hiçbir köşesi, birtakım kişi ve grupların çıkarı adına satılığa veya kiralığa çıkarılamaz”, “Beytepe Amfi Tiyatro’nun kiralanma ya da özelleştirilme konusu öyle küçümsenecek bir konu değil. Üniversitemize başlarken ilk heyecanımıza ortak olan yılların yaşanmışlığını barındıran ve keplerimizin havada uçuştuğu Amfi Tiyatro bizim”, “Kendi kampüsünde kendi öğrencisinin para vermeden giremeyeceği konser yapan, daha doğrusu kampüsünü bir şirkete satan Hacettepe... Buradan bakınca devlet üniversitesi değil de ticarethane gibi duruyorsunuz”, “İstemiyoruz. 1 gün 3 gün fark etmez. Üniversitemize yabancıların girmesini istemiyoruz bu kadar basit. Kendi üniversitemizde bize bile mi sattıracaksınız ya?” şeklinde paylaşımlar yapıldı. Amfi tiyatronun özelleştirildiğini iddia eden öğrenciler, konser için gelecek olan vatandaşların kendileri için güvenlik tehdidi oluşturacağını da savundu.

Haberin Devamı

‘YANLIŞ VE YANILTICI PAYLAŞIMLAR’

Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü ise konuya ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada özelleştirmenin söz konusu olmadığını belirten üniversite yönetimi, Açık Hava Amfi Tiyatrosu’nun ‘Hacettepe Üniversitesi’ne Ait Etkinlik Alanlarının Kısa Süreli Kullanılmasına İzin Verilmesi Hakkında Yönerge’ hükümlerine uygun olarak kullanılacağını belirtti. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Son günlerde çeşitli sosyal medya mecralarından üniversitemiz mensupları ile kamuoyunu, üniversitemiz Beytepe Yerleşkesi’nde bulunan Açık Amfi’nin özelleştirildiği ya da kiralandığı, öğrencilerimizin artık bu mekânı para ödemeden kullanamayacağı yönünde yanlış, yanıltıcı ve manipülatif nitelikte bazı paylaşımlar yapıldığı müşahede edilmektedir. Bu nedenle üniversitemiz öğrenci ve mensupları ile kamuoyunun doğru şekilde bilgilendirilmesi ihtiyacı hâsıl olmuştur. Üniversitemizin tüm fiziksel mekânları ve altyapısının kullanımı konusundaki öncelik öğrencilerimiz ve üniversitemizin diğer mensuplarına aittir. Bu çerçevede bugüne kadar olduğu gibi, Amfi Tiyatro dahil üniversitemizin sahip olduğu tüm mekanlar ve fiziksel altyapı, öncelikle eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve topluma katkı faaliyetleri konusunda üniversitemizin misyon ve vizyonunu hayata geçirmek üzere güçlü şekilde kullanılmasına devam edilecektir.

Haberin Devamı


‘YÖNERGE HÜKÜMLERİNE GÖRE UYGUN’

Bir kamu kurumu olan üniversitemiz, diğer kamu kurumları gibi 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ve diğer mali mevzuata uygun olarak faaliyet göstermek zorunda ve sorumluluğu altındadır. Söz konusu mevzuat çerçevesinde kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli şekilde kullanılması esastır. Bu nedenle; üniversitemizin sahip olduğu ve hizmet sunumu sırasında ihtiyaç duyulmayan, kullanılmayan mekânların toplumumuza hizmet edecek ve kamu geliri oluşturacak şekilde kiralanması mevzuata uygun ve kaynakların etkili, ekonomik ve verimli şekilde kullanılması ilkesi açısından da uygun ve gereklidir. Nitekim, neredeyse üniversitemizin kurulduğu ilk günden bu yana devam eden usule uygun olarak, üniversitemiz bünyesindeki toplantı salonları, kongre merkezi ve açık alanlar gibi birçok mekân, kısa süreli kullanımlar için ücreti mukabilinde diğer kişi, kurum ve kuruluşlara kullandırılabilmektedir. Türkiye’deki birçok devlet üniversitesinin uygulamalarına paralel şekilde gerçekleştirilen bu konudaki uygulama, üniversite senatomuzun kararı ile kabul edilen ‘Hacettepe Üniversitesi’ne Ait Etkinlik Alanlarının Kısa Süreli Kullanılmasına İzin Verilmesi Hakkında Yönerge’ hükümlerine uygun şekilde yürütülmektedir. Söz konusu yönergeye internet ortamında ulaşılması mümkündür.

Haberin Devamı

‘AYRICALIK TANINMASI SÖZ KONUSU DEĞİL’

Üniversitemizin yıllık olarak yaklaşık beş gün kullandığı Amfi Tiyatro’nun, bir günlük bir konser organizasyonu için ücreti mukabilinde ve ‘Hacettepe Üniversitesi’ne Ait Etkinlik Alanlarının Kısa Süreli Kullanılmasına İzin Verilmesi Hakkında Yönerge’ hükümlerine uygun olarak kullanımına izin verilmesinin, bazı kişi ve guruplar tarafından ‘özelleştirme’ olarak nitelendirilmesi veya ‘artık amfi tiyatronun Hacettepe Üniversitesi öğrencileri tarafından kullanılamayacağı’ şeklinde aktarılması, akıldan, izandan ve iyi niyetten yoksun, kamunun ve Hacettepe Üniversitesi’nin menfaatlerini göz ardı eden bir yaklaşımdır. Diğer taraftan, ilgili yönerge hükümlerine uygun olması şartıyla, üniversitemizin etkinlik alanlarının atıl olduğu dönemlerde tüm gerçek ve tüzel kişiler tarafından aynı şartlarda kullanılması mümkün olup, hiçbir kişi ya da gruba ayrıcalık tanınması söz konusu değildir. Bu nedenle, bu tür manipülatif ve yanıltıcı paylaşımları yapan kişi ve guruplar ile sosyal medya mecralarının, öğrencilerimiz ve mensuplarımız ile kamuoyu tarafından bu yönde değerlendirilmesini ve bunlara itibar edilmemesini, ilgili paylaşımları yapan ve yayan sorumlular hakkında kurumsal olarak her türlü adli ve hukuki sürecin işletileceğini kamuoyuna saygıyla duyururuz.”

 

BAKMADAN GEÇME!