Bir köpek insan için ne ifade eder

Okur mektupları her zaman ufuk açıcı oluyor. Bu hafta okurumuz Ümit Göçer’in paylaştığı bir yazı önemli bir figürle tanışmamı sağladı. Alıntıyı okuyunca konunun detayını öğrenmek istedim ve karşılaştıklarım hoşuma gitti.

Haberin Devamı

Aktarayım. Okurumuz, ABD’li Senatör George Graham Vest’in 1870 yılında mahkemede yaptığı bir konuşmayı benimle paylaşmıştı. Konunun detayında ilham verici bir hikâyeye vardı.

1879’dan 1903’e kadar ABD Senatosu’nda görev yapan Vest, esasında bir avukat. Onu da ülke tarihinde hatırlanır kılan şey Missouri kırsalında yaşanan bir olay vesilesiyle mahkemede jüriye yaptığı kapanış konuşması. Bölgedeki bir çiftçi, köpeği Old Drum komşusu tarafından vurularak öldürülünce mahkemeye başvuruyor ve elli dolar tazminat talebiyle dava açıyor.

Jüri dava sonucunda 25 dolar tazminata karar veriyor. Komşu davayı temyize taşıyınca, bu kez köpeği öldürülen kişi iki avukat tutuyor. Birisi Vest.

Bir köpek insan için ne ifade eder

Haberin Devamı

Vest’in kapanış konuşması tarihe geçti. Bu konuşma, köpek sahibine tazminat kazandırdı ancak ne kadar, bilinmiyor. Gelelim hepimize güzel bir örnek olacak konuşmaya: “Bir insanın dünyadaki en iyi dostu ona sırt çevirip düşmanı haline gelebilir.  Sevgiyle yetiştirdiği oğlu ya da kızı ona nankörlük edebilir. Bize en yakın ve en sevdiklerimiz ihanet edebilir.  Bir insan sahip olduğu tüm parayı kaybedebilir. Belki de en çok ihtiyaç duyduğu anda serveti elinden uçup gidebilir. Bir insanın itibarı bir anlık düşüncesiz bir hareketle yerle bir olabilir.  Başarıya ulaştığımızda bizi onurlandırmak için dizlerinin üzerine çökmeye meyilli olanlar, başarısızlık bulutu başımıza çöktüğünde kötülük taşını ilk fırlatanlar olabilir. Bir insanın bu bencil dünyada sahip olabileceği kesinlikle bencil olmayan tek dost ise onu asla terk etmeyen, asla nankörlük ya da hainlik etmeyen tek dost, köpektir.”

Görkemli konuşma sürüyor: “Sayın jüri üyeleri, bir insanın köpeği refahta ve yoksullukta, sağlıkta ve hastalıkta onun yanında yer alır. Kış rüzgârları estiğinde, kar şiddetle yağdığında soğuk zeminde uyur, yeter ki sahibinin yanında olabilsin. Verecek yiyeceği olmayan eli öpecek, dünyanın hoyratlığıyla karşılaşan yaraları yalayarak iyileştirecektir.  Yoksul efendisinin uykusunu bir prens gibi korur. Diğer tüm dostlar terk ettiğinde, o kalır.  Zenginlik elinden uçup gittiğinde, itibar paramparça olduğunda, sevgisi bir güneş kadar sabittir. Eğer talih sahibini dostsuz ve evsiz bir şekilde dünyaya sürgün ederse, sadık köpek ona eşlik etmekten, onu tehlikelere karşı korumaktan ve düşmanlarına karşı savaşmaktan daha büyük bir ayrıcalık istemez. Ve her şeyin sonu geldiğinde, ölüm sahibini aldığında ve bedeni soğuk toprağa girdiğinde, diğer tüm dostlar yollarına devam etse de, asil köpek mezarının başında, ölüme kadar beklemeye devam edecektir.” İşte öyle.

Haberin Devamı

Bir köpek insan için ne ifade eder
Nala

FİNLANDİYA CUMHURBAŞKANI’NIN ACI KAYBI

Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb, bu hafta üzücü bir gelişmeyi paylaştı. Kedileri Nala’nın yaşamını yitirdiğini duyurdu. Dokunaklı bir veda mesajı paylaştı. “Ailemiz için üzücü bir hafta oldu. Sevgili Nala’mız vefat etti. İlerlemiş bir beyin tümörü olduğu tespit edildi ve hiçbir şey yapılamadı. Böyle şeylere asla hazırlıklı olamazsınız. Her şey çok hızlı oldu. Bir gün önce hiçbir belirti yoktu. Sekiz yıl boyunca hayatımıza ışık kattığın için teşekkürler Nala. Dostumuz Nala, her zaman anılarımızda yaşayacaksın.”

OKUR FOTOSU

Bir köpek insan için ne ifade eder

ESKİ DOSTTAN SELAM VAR

Hürriyet ve Kanal D’nin içerisinde olduğu binalar, kedilerin en sevdiği alanların başında gelir. Çalışanların da hayvan sevgisi, onların dilediği gibi barınmalarına imkân verir. Bu haftanın okur fotoğrafı böyle güzel bir tesadüfün sonucu: Okurumuz Neslihan Elele’den aktarıyorum: “Merhabalar ben ‘Olmuş’. Yaklaşık 12 yıl önce İstanbul, Bağcılar’da Kanal D ve Hürriyet binalarının olduğu bahçede dünyaya geldim. 11 yaşıma kadar da kâh bahçede kâh binaların içinde beni sevenlerle yaşadım. 6 ay önce eski dostum ve iş arkadaşım Aslıhan ve ailesinin yaşadığı eve geldim. İkinci bir ismim de oldu Can. Çok mutluyum ama sizler hep kalbimdesiniz eski dostlar. Sevgiler selamlar hepinize.” Bu selamı iletmemek olmazdı. Olmuş Can’a upuzun sağlıklı bir ömür diliyorum. Sizden de kedinizin köpeğinizin fotoğrafını bekliyorum.

Haberin Devamı

NOT: Kediniz ya da köpeğinizin fotoğrafını #dünyagüzeli etiketiyle ve Hürriyet’ten bahsederek sosyal medyada paylaşın ya da sdemirel@hurriyet.com.tr adresine mail atın, seçip paylaşalım...

Yazarın Tüm Yazıları