Okullar açılmadan önce 5 tavsiye

Önümüzdeki hafta okullar açılacak ve çocuklar çok heyecanlı. Anaokulu tecrübesi olanlar biraz daha şanslı ama ilk kez okula başlayacak olanlar oldukça kaygılı. İşte okulun ilk günü için öneriler...

  1. Okula güvenmesini sağlayın:Okula ilk kez başlayacak olan çocuk, içine girdiği bu yeni ortama uyum sağlamak için güven duygusuna ihtiyaç duyar. Okulun, çocuk için güvenebileceği bir ortam olduğunu ona hissettirin.
  2. Tüm gün boyunca okulda beklemeyin: Eğer çocuğunuz ilk kez okula başlıyorsa siz de onunla okula gidin ama tüm gün boyunca kapıda beklemeyin, camdan izlemeyin.
  3. Derse girmeyin:Okul, çocuğun ailesinden bağımsızlaştığı, bireysel ve kendine ait olan ilk sosyal çevresidir. Eğer öğretmenden bu tür taleplerde bulunursanız çocuğu ve arkadaşlarını olumsuz etkilemiş olursunuz.
  4. Okul çıkışında onu karşılayın:Okul bitince kapıda sizi görmesi güven duygusu için çok önemlidir, ayrıca çocuğa “Gittim ama geldim, bak her şey yolunda” mesajı verir.
  5. Sorularınızla yönlendirmeyin:“Bugün seni üzen bir şey oldu mu? Çok zorlandın mı? Ağladın mı? Okulunu, öğretmenini veya arkadaşlarını sevdin mi?” vb. sorulardan uzak durun. Aksi halde, çocuğun okula alışması zorlaşır.
Haberin Devamı

Okullar açılmadan önce 5 tavsiye

Bu soruların yerine “Nasıl zaman geçirdin, bugün neler yaptın?” gibi yönlendirici olmayan sorular sormaya
özen gösterin.

“Yağmur hasadını” Alp Kırşan’a sordum

Alp Kırşan iki oğluyla Lara Barut Collection ve National Geographic ortaklığıyla düzenlenen ‘yağmur hasadı’ etkinliğine katıldı. Kokopelli Şehirde ekibinden Yasemin Kırkağaçlıoğlu ve Elif Çatıkkaş’ın verdiği eğitimde çocuklar, aileleriyle birlikte dünyadaki su döngüsünü öğrendiler.

Okullar açılmadan önce 5 tavsiye

Bu tür etkinliklere katılmak neden önemli?

Haberin Devamı

Çocuklarıma, iklim kriziyle ilgili neler yapmaları gerektiğini küçük yaşlardan itibaren öğretmek istiyorum. Bu konuda bilinçlenmeleri, geleceğimiz açısından çok önemli. Bizim zamanımızda büyüklerimiz “Yere çöp atmayın!” derdi ama bugünün çocukları bu evreyi çoktan geçti. Şimdi “Doğayı nasıl koruyabiliriz?” diye sorma ve çözüm üretme zamanı!

Bu sebeple biz de çocuklarımızla, bu tür etkinliklere katılmaya öğretmeye özen gösteriyoruz. Örneğin çocuklarımız “yağmur hasadı” etkinliğinde, yağmur suyunun nereye gittiğini, göllerin nasıl oluştuğunu, yağmur suyunu nasıl temiz tutabileceklerini bir oyun eşliğinde öğrendiler. Bunu deneyimleyerek öğrendiler ve kolay kolay unutmayacaklar.  

Peki, anne babalara önerileriniz neler?

Çocuklarıyla doğa ile ilgili konuşmalar yapsınlar. Bu tür etkinliklere katılarak bu konuda bilinçlensinler. Mutlaka zaman ayırsınlar. Biz çocuklarımızla birçok video izliyor, evde deneyimliyoruz.

Anlayacağınız, çocukların eline tableti verip kenara çekilmiyoruz. Bizim için çocukların koşması, oynaması, deneyimlemesi çok önemli. Ayrıca çocuklarımızla doğaya çok sık çıkıyoruz. Geçenlerde bir kanyona gittik ve orayı çöp içinde bulduk. Benim dört yaşındaki oğlum “İnsanlar çok pis, buraya çöp atmışlar” diye tepki gösterdi. Bu tepkiyi göstermesi bile bu konuda bilinçlendiğinin bir göstergesiydi. Kendi çöpünü de asla doğaya atmıyor. Bütün çocukların bu bilinci kazanması gerekiyor.

HADİ GİDELİM

Haberin Devamı

YBY Çocuk Şenliği
9 Eylül’de Rafadan Tayfa Sahne Gösterisi ve Konseri, 10 Eylül’de ise Maşa ile Koca Ayı Çocuk Tiyatrosu sizi bekliyor.

Okullar açılmadan önce 5 tavsiye

Yer: İstanbul-Kemerburgaz Kent Ormanı
Tarih: 9-10 Eylül
Saat: 10.30
Yaş: 4+ İletişim: (0542) 342 85 85
Fiyatı: 250 lira

HAFTANIN KİTABI

“Gur Gur Göbekli Kedi” tüketim kültürünün zararları ve paylaşmakla ilgili çok keyifli bir öykü.

Okullar açılmadan önce 5 tavsiye

Yayınevi: Doğan Çocuk Yayınları
Yazan: Magdalena Hai
Türkçesi: Ezgi Özdil
Tür: Öykü Yaş: 6+ Sayfa: 48 Fiyatı: 69

 

Yazarın Tüm Yazıları