Murat Yılmaz

Kapalı duraklar gelsin öğrenciler ıslanmasın

26 Aralık 2023
Şehir dışından gelen ve ‘Ankara’nın nesi meşhur’ diye soranlara ‘Bu aralar ayazı’ cevabını veriyorum. Öyle bir ayaz ki sabah ayrı akşam ayrı bir keskin oluyor.

Özellikle otobüse binerek okula ve işe gitmek durumunda olanları adeta ‘donduruyor.’ Karı, yağmuru da ayrı bir çile oluyor. Nereden çıktı bu ayaz ve soğuk muhabbeti diye soracak olursanız, sosyal medyada gözüme bazı paylaşımlar takıldı. İki farklı adres için Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden (ABB) tek bir talep vardı; ‘kapalı otobüs durağı.’ Otobüs bekleyen öğrencilerin fotoğraflarıyla taleplerini ABB’ye ileten sosyal medya kullanıcılarının yazdıkları ise şöyleydi...

‘DURAK KOYAMAYAN BELEDİYE KAPATSIN GİTSİN DÜKKÂNI’

@AltintasTayfun: “Mansur Yavaş (@mansuryavas06) başkanlığınızın dördüncü yılında, Cumhuriyet’imizin 100’üncü yılında bu ilkokul öğrencilerimizin atıştıran yağmurda üstüne çatı koyamayan, durak koyamayan belediye, kapatsın gitsin dükkânı. Topçu Mahallesi 1543. Cadde Etimesgut.”

TEK TARAFA YAPILDI KARŞIYA YAPILMADI

@Can_1984_: “Pursaklar Fatih Mahallesi Beylerbeyi Caddesi’ne çocukların mağdur olmaması için kapalı durak istemiştik. Yolun karşısına Ulus istikametine yapıldı ancak Saray istikametine yol boyunca yapılmadı. ‘Sebebi yolcu yoğunluğu olmaması’ diye cevap verildi. @mansuryavas06 @mavimasa.”

***

Yazının Devamını Oku

Ankara metrosu için bir kez daha ‘peron ayırıcı kapı sistemi’ çağrısı

19 Aralık 2023
Bu köşeden 24 Eylül 2022’de “Bizim metroya platform kapı şart oldu” başlıklı bir yazı kaleme almıştım.

Çayyolu’ndaki alışveriş merkezinden hırsızlık yaptığı iddia edilen bir kişi metronun Çayyolu istasyonuna inip ray hattına girerek Koru istikametine doğru koşmuş, metro seferleri durdurulmuş, yolcular büyük mağduriyet yaşamıştı.

***

Yine bu köşeden 20 Haziran 2023’te “Raya inme!” başlıklı bir yazı kaleme almıştım. Metronun Devlet Mahallesi istasyonunda bir genç OSB-Törekent yönündeyken alt geçidi kullanmak yerine tehlikeli bir hareket yaparak raya inmiş ve karşı perona geçmişti.

***

Bu yaşananlar ve intihar olayları üzerine İstanbul’da olduğu gibi Ankara’daki metro istasyonlarında da ‘peron ayırıcı kapı sistemi’ uygulanması gündeme geldi. Hürriyet Ankara olarak bizim de sürekli gündemde tuttuğumuz konuyla ilgili şu gelişmeler yaşanmıştı:

 -Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Meclisi’nin önceki MHP Grup Başkanvekili

Yazının Devamını Oku

‘Okula oklava değneklerle gidiyoruz...’

12 Aralık 2023
Öncelikle belirteyim başlıktaki cümle bir kent sakinine ait... Bu köşeden daha önce de not düşmüştüm; ‘Ankara’daki temel sorunlar nelerdir’ desek ‘başıboş sahipsiz köpekler’ ilk üçte yer alır.

Kent sakinleri, Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü’müz Fatih Tekeci’nin 10 yıldır kaleme aldığı Burada Okur Yazar Köşesi’ne bu süre zarfında başıboş köpeklerle ilgili sayısız iletiler göndermişlerdir. Öyle ki hatırlıyorum, başkentin göbeğinde, Türkiye Büyük Millet Bahçesi’nin (TBMM) hemen yanındaki Meclis Parkı’ndan bile şikâyet gelmişti. Parklar, sokaklar, caddeler... Sorun her yerde ve her ilçede.

Muhabirimiz Ekin Hazal Doğruyusever’in her hafta muhtarlarla görüşüp hazırladığı ‘Mahalle’nin Nabzı’ dizisinde de her muhtar mahallelerindeki bu soruna dikkat çekiyor. Hürriyet Ankara’da defalarca gündeme getirdiğimiz bu konu için Sayıştay denetçileri, “Sahipsiz sokak hayvanları sorunu belediyelerin en önemli sosyal sorunlarından biri haline gelmiştir” demiş ve Çankaya Belediyesi’ni örnek göstermişti. Dünün de bugünün de sorunu olan bu mesele, yaşanan üzücü olaylar sonrası yeniden gündeme geliyor ve gün geçtikçe de büyüyor.

***

Son olarak 4’üncü sınıf öğrencisi

Yazının Devamını Oku

Altınpark’ta budama tepkisi

5 Aralık 2023
Altınpark, Ankara’da yükselen beton binaların arasında kente nefes veren nadide bir park. İçinde -özellikle ağaçlarının dallarında- bambaşka bir yaşam var.

Göç eden kuşların mola, şehirde yaşayan kuşların da evi. Buradaki kuşlar zaman zaman ‘kuş dedektifi’ olarak da bilinen, Türkiye’nin önemli kuş gözlemcilerinden yaban hayatı uzmanı Ankaralı Emin Yoğurtçuoğlu’nun (@birddetectiveTR) objektifine de takılıyor. Daha önce de Altınpark’taki budama çalışmalarının yanlış yapıldığını ve kuşları kaçıracağına dikkat çeken Yoğurtçuoğlu, hesabından yine bir Altınpark paylaşımı yaptı ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni (ABB) budama konusunda eleştirdi. İşte paylaşımları:

‘BÖYLE BUDAMA DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE YOK’

“Parklarda ağaç katliamı devam ediyor. Hazır Ankara’ya gelmişken Uganda öncesi bir Altınpark’a uğrayayım dedim. Gene her yer testere sesi. Niye kesiyorsunuz dedim, “Kamyonlar yoldan geçemiyor, arabalara engel oluyor” dediler. Park burası park. Araç girişinin yasak olması gerek. Eskiden değil araba, bisiklet bile yasaktı... Büyükşehir’in otoparkı olmuş. Kamyonlar, onlarca araba... Her şeylere de bir cevapları oluyor. Kanser oldu, yaya geçemedi, kamyon giremedi, köpek yuvalandı, altında sevişen insanlar oluyordu... Böyle bir kesim, böyle bir budama dünyanın hiçbir yerinde yokken bir burada var. Ne lazım? Kışlık odun mu? Ankara gibi bir yerde bu vurdumduymazlık, yılların birikiminin kayıp gitmesi ve “Kesilmesi lazımdı” deyip parkın içine edilmesi başka neyle açıklanabilir?”

150 farklı kuş türüne ev sahipliği yapan Altınpark için daha önce Kuş Gözlem Evi kurulması da gündeme gelmişti.

 

Yazının Devamını Oku

Eski Ankara camileri

28 Kasım 2023
Sosyal medyada uzun süredir takipleştiğim bir hesap var; Eski Ankara Camileri (@EskiAnkaraCami). Hesabın sahibi Salih Yancı, Ankara kent merkezi ve ilçelerdeki tarihi camilerin bilinmeyenlerini paylaşıyor.

İlçe ilçe, köy köy geziyor, camileri fotoğraflıyor ve bilgileriyle paylaşıyor. Hatta sadece camileri değil eski tarihi yapıları da bu şekilde takipçilerine aktarıyor. Bu tarihi yapıların sadece bir ibadethane işlevi görmediğini, aynı zamanda çok farklı sanatları barındırdığını da paylaşımlardan öğreniyoruz. Yancı’nın yaptığı çalışma basit bir paylaşım faaliyeti değil gerçekten de nadide bir belgeleme. Çünkü bu yapılar bugün varlar yarın yoklar. Ne yazık ki biz tarihi eserlerimizi koruyabilen bir millet değiliz. O yüzden bu belgeleme çalışmaları çok kıymetli. Kendisinin bir de bu çalışmalarına yer verdiği blog adresi var; https://eskiankaracamileri.blogspot.com. Burada da ‘Ankara’da hangi camileri ziyaret etmeli, camilerde hangi unsurlara dikkat etmeli?’ sorularına ayrıntılarıyla yanıt veriyor. Bu hafta @EskiAnkaraCami hesabından yansıyanlara yer vermek istedim.


Salih Yancı

 

ESKİ ANKARA’DA

Yazının Devamını Oku

Erken gelen kar

21 Kasım 2023
‘Sosyal Medyada Kalmasın’ köşemde 24 Ocak’ta kaleme aldığım yazıma ‘Ey kar neredesin?’ başlığını atmıştım. Bu yılın başında Ankara’ya gelmeyen kar ve Ankaralıların kar hasretini yazmıştım.

Şubata kadar bizleri hasret bırakan kar bu kez erken geldi. Önceki gün şehre düşen mevsimin ilk kar taneleri büyük sevinç yaşattı. Sevinenler kadar şaşıranlar da oldu. Karın yağmadığı ilçelerde ise sitemler vardı. Pazar sabahı başlayan sezonun ilk kar yağışı, kent merkezinden kısa süreli bir geçiş yaptı. Çevre ilçelerde ise kartpostallık manzaralar ortaya çıktı. Başkentte mevsimin ilk karı sosyal medyada da büyük ilgi gördü. Fotoğraflar, videolar, yorumlar ve paylaşımların ardı arkası kesilmedi...

 

SEVİNENLER

@sabo4ff: “Ankara’ma kar yağdı. Kar izlemek terapi gibiydi.”

@iskenderbuyukk_: “Kar en çok Ankara’ya yakışır.”

@ifeellgod:

Yazının Devamını Oku

Bahçeli 7. Cadde trafiğe kapatılsa ve tramvay olsa

14 Kasım 2023
Ankara’nın ünlü caddelerini saymak istesek listede yer alacak yerlerden birisi hiç şüphesiz Bahçelievler 7. Cadde (Aşkabat Caddesi) olur.

Her Ankaralının ya da Ankara’ya gelenin yolunun düştüğü bir caddedir. Pik saatlerde araçla dura dura ilerlemektense iki tarafındaki kaldırımından da yürümek ayrı bir keyif verir. Son dönemde zincir markaların etkisi altına girmişse de herkese hitap eden çok sayıda mekân bulunabilir. 7. Cadde için yıllardır gündemde olan konuların başında da ‘yayalaştırma’ konusu gelir. Her belediye başkanının vaadi, ‘caddeyi trafiğe kapatmak ve yayalaştırmak’ olmuştur ama hiçbir zaman bu proje hayata geçirilememiştir. Hatta referandum ve anketler de gündeme gelmiştir. Bahçelievler 7. Cadde yılda bir kez Avrupa Hareketlilik Haftası’nda trafiğe kapatılır, o gün 7’den 70’e herkes araçsız caddenin keyfini, ister yürüyerek ister bisiklete binerek çıkarır.

Ankara için renkli çalışmalara imza atan fotoğraf sanatçısı ve grafik tasarımcı @mirzakok bu kez Bahçelievler 7. Cadde için bir tramvay çalışması yaptı. Hazırladığı görseli sosyal medya hesabından paylaştı ve “Bahçelievler, 7. Cadde - 3. Cadde arası kapalı trafikte tramvay hattı olsa çok güzel olmaz mıydı?” diye sordu. Başka hesaplardan da paylaşılan görseli görenler şaşırdı, çok sayıda da yorum vardı...

ÇOK GÜZEL OLURMUŞ

@erkan_984: “Vallahi öyle bir yakışır ki cuk oturur. Yeter ya araba araba ne kadar kötü görüntü. İnşallah yaparlar.”

@aksoy_emre6: “Bence oraya şart..”

@haticepolat_7999: “Çok da güzel olurmuş...”

@ozgurmuguet:

Yazının Devamını Oku

Belediyelerden İsrail ürünlerine boykot

7 Kasım 2023
İsrail, 7 Ekim’den bu yana Filistin’de acımasızca saldırılarına devam ediyor. Bebek, çocuk, kadın, yaşlı, hasta, engelli dinlemeden, okul, hastane, kamp gözetmeden sivillere yönelik katliamlarıyla tarihin en acımasız zulmünü yaşatıyor.

Batı ülkeleri, İsrail’e karşı sessizliğini korurken Türkiye’de ve Ankara’da eylemler, yürüyüşler devam ediyor. Açık hava hapishanesine çevrilen Filistin için İsrail’e ‘dur’ çağrıları yapılıyor. Yürüyüş ve eylemlerin yanı sıra başkentteki birçok belediye de boykot ile İsrail’e tepkisini gösterdi. İlçe belediyeleri peş peşe boykot kararı aldı ve başkanlar sosyal medyadan paylaşımlar yaptı. İsrail’i protesto eden belediyeler, İsrail’e ait veya İsrail’e destek veren markaları tesislerinde satmayacaklarını duyurdu. AK Parti Ankara İl Başkanı Hakan Han Özcan da belediyelerde aldıkları boykot kararı ile ilgili, “Soykırımcı İsrail’in işlediği insanlık dışı suçlara tepkimizi göstermek ve mazlum Filistin halkının yanında olmak için ilçe belediyelerimizin tesislerinde İsrail menşeli ürünlerin satışını durdurduk. Vatandaşlarımızı da bu konuda duyarlı olmaya ve İsrail menşeli ürünler almamaya davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

İşte Ankara’da ‘Boykotta biz de varız’ diyen ve İsrail ürünlerini satmama kararı alan bazı belediyeler...

Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok: Filistin’in yanındayız. Zalime karşı bir oluyoruz. Belediyemize ait sosyal tesislerde İsrail menşeli ürünlerin satışını yasaklıyoruz.”

Mamak Belediye Başkanı Murat Köse: “Siyonist İsrail’in Gazze’de yaptığı katliama destek veren veya sessiz kalan firmaların tüm ürünleri, siyonist İsrail firmalarının ürünleri gibi, Mamak Belediyesi tesislerinde satışı yapılmayacaktır.”

Yazının Devamını Oku