İnsan karada neyse denizde de o!

Canınızı sıkan şeyler var ve biraz denize çıkalım, kafayı dağıtalım mı diyorsunuz? Çıkın tabii çıkmasına da bazı şeyler siz nereye giderseniz oraya da gelir, onu bilerek çıkın...

Haberin Devamı

İnsan karada neyse  denizde de o

Hayırlı işler. Mavi turdan geldim, notlarım var, iletiyorum.
* Bir memlekette kamusal alan kullanımı karada nasılsa suda ve havada da öyledir. Bizde mesela biliyorsunuz kamusal alan babamızın çayırı gibi, adeta orada bizden başkası yokmuş ve olmayacakmış gibi kullanılır. Suda da böyle. Yanınıza yanaşan teknenin gürültü yapmamak, sizi rahatsız etmemek ve içtiği sigaranın izmaritini denize atmamak gibi bir derdi olmasını beklemeyin. Boşuna beklersiniz.
* Çocukları çok bağıran insanlar var, aynen karada olduğu gibi... Tabii ki çocuktur, bağırır. Ama çok bağırıyorsa, genellikle ebeveyni de çok yüksek bir insan olduğu, o da sürekli bağırarak konuştuğu için bağırmalı bir çocuk oluyor bu. Bu da böyle bir gözlemimdir. Az çok böyle olduğuna da eminim. Açık alanlarda bu bağırmalar bir de yankılana yankılana geliyor ki seyreyle eğlenceyi.
* Adapsızlık bulaşıcıdır. Kendi memleketlerinde bazı kuralların tepesinde zıplayamayacak olanlar gelir sizin memleketinizde zıplar. Misal, bir koya girdik. Her koy gibi burada da gece belli bir saatten sonra teknelerde müzik açmak yasaktı. Fakat içinde bol miktarda Amerikalısı olan bir tekne gecenin 3’üne kadar partiledi. Bir de biliyorsunuz Amerikalılar dünyanın en ilginç olmayan anılarını bile olanca bir coşkuyla anlatır ve bağırmalı şaşırmalarla karşılarlar. Bunlardan da bol bol yapıldı. Ne kendi kaptanları uyardı ne diğer tekne kaptanlarından biri gidip “Burada böyle bir kural var yalnız” diye hatırlattı. Denizcilerimiz ‘Kaz gelecek yerden tavuk esirgemeyelim, yarın bizim teknemize de dolar sahipleri biner, gürültü yapar belki’ diye olayı sineye çektiler. Olan, koyun diğer sakinlerine oldu.
* Jet-ski kullanan insandan vatana millete hayır gelmez! Motoryatlı abilerden biri yan koydaki tatil köyünden jet-ski getirtti. Onunla akşama kadar, olanca göbeği ve olanca hızıyla yüzenlerin arasından yanlaya yanlaya geçti. Böyle şeylere de aslında sahil güvenlik baksa iyi olur ama işte malum, bizde bu tip taşıtlara sonsuz tolerans var niyeyse.
* Okluk Koyu tarafına gitmeyin, insanın siniri bozuluyor. Yani yapılaşmanın da bir duru durağı, bir adabı olur...
* Bir yere bir Doblo geçebilecek türden bir yol açılmışsa orada iş bitiyor demektir. Pek çok yerde doğaya saygılı bir turizm aktivitesi olan kampçılık, bizde mangalcılık ve yanında hoparlör getirip yüksek sesli müzik eşliğinde bira içme olayı olarak düşünüldüğünden iyi sonuçlar vermez. Yol varsa kampçı gelir. Kampçı gelince geçmiş olsun.
* İnsanlar ilginç şeylere dertleniyor. Misal bir koyda teknelerden biri, başka bir teknedeki köpek de denize giriyor diye dellendi! “Burada insan yüzüyor, köpek de yüzer miymiş?” Bu ateşli tartışma bir süre devam etti. Bir saat sonra da kıyıda bir yabandomuzu ailesinin gezindiğini gördük. Belli ki ortalık boşken denize de giriyorlar. Sen daha senin girdiğin denize bir tek sen giriyorsun sanmaya devam et ablası...

 

“Bir yerde Doblo geçecek kadar yol varsa iş bitiyor. Yol varsa kampçı gelir. Kampçı gelince geçmiş olsun. ”
Yazarın Tüm Yazıları