Apple etkinliğinde öne çıkanlar

14 Eylül Salı günü, teknoloji devi Apple merakla beklenen yeni iPhone modellerini (iPhone 13), yeni Apple Watch’u (Apple Watch Series 7) ve yeni iPad'leri çevrimiçi bir etkinlik ile tanıttı.

Haberin Devamı

Daha önceki pek çok Apple etkinliğinin ardından gerçekleştirdiğim analizlerde de belirttiğim üzere, özellikle Steve Jobs dönemine kıyasla, pek çok yönden, Apple'ın çıkaracağı yeni ürün ve özellikleri önceden doğru tahmin etme oranının arttığını gözlemlemekteyiz (ürünlerde daha iyi kamera özellikleri, daha uzun pil ömrü ve daha hızlı işlemciler gibi…). Apple, ana ürün hatlarıyla bir kadansa yerleşti ve bu durum yeni ne tanıtacağına yönelik tahminleri kolaylaştırıyor. Steve Jobs’un alıştırdığı ve “one more thing” (bir şey daha var) söylemi ile özdeşleşen “yıkıcı inovasyonlara” eskisi kadar rastlamasak da Apple’ın her yıl düzenli olarak ürün gamında rutin inovasyonlar gerçekleştirdiğini de kabul etmemiz gerekiyor. Bu durum aslında oldukça kritik, çünkü bir şirket açısından karlılığın önemli bir kısmı rutin inovasyonlardan geliyor. Buna rağmen, Apple’ın hisselerinin, yeni iPhone ve diğer ürünlerin tanıtımına rağmen, dün %1 düşüş göstermesi sorgulanması gereken bir konu… Öte yandan, Apple’ın pek çok alanda inovasyon liderliğini sürdürmesi; arzu objesi olma, hayranlık uyandırması devam ediyor. Yeni ürünlere de ciddi talep olacağını şimdiden söyleyebiliriz. 

Haberin Devamı

Bu yıl da Apple etkinliğinde pek çok rutin inovasyon örneklerini görmekle birlikte “next big thing” (bir sonraki büyük proje) açısından hayal kırıklığı vardı. Facebook’un bu etkinlikten birkaç gün önce artırılmış gerçeklik destekli akıllı gözlüğünü tanıttığı bir dönemde, Apple’ın da bu alanda birtakım ürünlerini görmeyi beklerdik. Keza yeni AirPods özelinde de bir açıklama olmadı. Yine de Apple, somut teknolojik gelişmelerin, yazılım güncellemelerinin, donanımsal iyileştirmelerin çok ötesinde bir şeylerin var olduğunu göstermeyi sürdürüyor… Kullanıcı deneyiminin, tasarım odaklı düşünmenin, mühendisliği sanatsal bakış açısıyla birleştirmenin önemini ve bu yetkinliklerin yüzeysel kopyalama çabalarıyla taklit edilemeyeceğini gözler önüne seriyor… 

Apple’ın sunduğu yeni ürünlere odaklanırken, bu ürünler ile büyük veri, bulut bilişim, nesnelerin interneti ve yapay zekadan yararlanarak, farklı sektörlerin dönüşümünü nasıl desteklediğini de tartışmamız gerekiyor (sağlık, sinema, spor, finans vb. sektörler). Ancak, bu etkinlikte bu dönüşümleri ivmelendiren dijital servislere odaklanılmaması da düşündürücü (sanırım yakın zamanda yeni dijital servislerin ağırlıklı olduğu bir etkinlik daha olacak)… 

Haberin Devamı

Etkinlikten birkaç gün önce, Apple’ın, oyun geliştirme firması Epic Games ile hukuk mücadelesini kaybettiğini ve App Store dışı ödeme yöntemlerine izin vermek zorunda kalmasına yönelik mahkeme kararının açıklandığını da belirtmekte yarar var.

Her Apple etkinliğinde olduğu gibi, bu etkinlikte de öne çıkan konuları, kendi perspektifimden Hürriyet için derledim…
Apple etkinliğinde öne çıkanlar
iPhone 13 Serisi - Yeni kamera özellikleri ile profesyonel görüntüler elde etmek artık daha kolay…

Genellikle Apple’ın her Eylül etkinliğinde olduğu gibi, bu etkinlikte de en çok merak edilen yeni iPhone’lardı. iPhone, Apple için en önemli gelir kaynaklarından biri olmaya devam ediyor ve ürün ekosisteminin merkezinde yer almayı sürdürüyor. İlk bakışta iPhone 13 serisi dramatik bir değişiklik içermiyor gibi görünse de en dikkat çekici yenilik kameralarında. Bugüne kadarki tüm iPhone'lar arasında ışığa en duyarlı ve gece görüşü en iyi kameraya sahip yeni iPhone’lar. Aynı zamanda, video çekimi için Smart HDR 4 teknolojisinden yararlanıyor ve kendi kısa filmlerinizi ya da ürün tanıtımlarınızı çekmenize olacak sağlayacak profesyonel kamera özellikleri sunuyor. 

Haberin Devamı

Bu gelişmeler Z ve Alfa jenerasyonlarının akıllı telefondan beklentilerini karşılaması adına önemli, çünkü Tiktok ve Instagram Reels akımının öncüsü bu gençler, sürekli olarak etraflarındaki olayları ve günlük hayatlarında karşılaştıkları ilginç olayları video ile çekmek ve paylaşmak istiyor. 

Video çekmekten hoşlananlar için ağır çekim alan derinliği özelliği bulunan iPhone 13’ler, ayrıca sinematik mod çekim özelliğine de sahip. Yani, kareye biri girdiğinde odak noktası bu kişi olurken; odakta olmayan arka plan daha flu bir hal alabiliyor. Apple CEO'su Tim Cook’a göre, derinlik efektini video çektikten sonra uygulayabilmenizi sağlayan tek telefon iPhone 13Pro. 

Haberin Devamı

Yeni iPhone 13’ler gelişmiş makine öğrenimi performansını destekleyen A15 Bionic işlemciye sahip. Bu sayede gerçek zamanlı video analizi ve fotoğraftaki metni analiz etme gibi yetenekler gelişmiş durumda. iPhone’lar artık minimum 128 GB alana sahip. Cihazlarda ayrıca WiFi 6 desteği de bulunuyor. 

iPhone 13, iPhone 12’ye kıyasla 2,5 saat; iPhone 13 mini ise de 1,5 saat daha uzun pil ömrüne sahip… Telefon %100 geri dönüştürülmüş elementlerden yapılmış (cihazın anten hattı plastik su şişelerinden dönüştürülmüş) ve tüm akıllı telefon ekranlarından daha dayanıklı olduğu iddia edilen “ceramic shield” kullanılmaya devam edilmiş. Taban fiyatını yükseltmeden güncellemelerin yapılması ve depolama alanının artması (1 TB’a kadar depolama alanı) önemli gelişmeler arasında sayılabilir. 

Haberin Devamı

Etkinlik öncesinde, iPhone 13’ün şebeke çekmeyen konumlarda acil durumlara yönelik yeni bir uydu iletişim teknolojisine sahip olacağı söylentileri dolaşıyordu, ancak dün buna yönelik bir açıklama gelmedi. 

Apple Watch Series 7 - Günlük hayatta saatin her an kullanılmasına yönelik yetenekler gelişiyor 

Apple son dönemlerde Apple Watch ile dijital sağlık çalışmalarının başını çekiyor ve bu ürün ile en çok tercih edilen saat markası olmayı başarmış durumda. 

Şimdiye kadarki en dayanıklı Apple Watch olan Series 7, bir önceki modele kıyasla daha ince, daha parlak ve daha büyük ekrana sahip. Yeni saat, Series 6'dan %20 daha büyük bir ekrana; daha fazla metin görüntülemeye ve metin mesajlarını yazmak için dokunabileceğiniz veya kaydırabileceğiniz tam bir klavyeye sahip. 

Pil ömründe ise pek çok kişinin beklediği bir iyileştirme yok. Ekran iç mekanlarda %70 daha parlak ve bu da bazı verimlilik iyileştirmeleri olduğunu gösteriyor. Önceki modele göre şarj hızı da %33 arttırılmış durumda ve ekran hep açık… Bisiklet sürüş takibi de yeni özellikler arasında öne çıkıyor. 

iPad ve iPad mini - Oyun, video ve çalışmada hep yanınızda olabilir

10,2 inç ekrana sahip yeni iPad, güçlü A13 Bionic çipi sayesinde önceki modele göre 20% performans artışı sunuyor. Yeni iPad’ler, FaceTime görüntülü aramalar sırasında ön kamerayı ayarlamak için makine öğrenimini kullanan Center Stage (Ana Sahne) özellikli yeni 12 MP ultra geniş kamera ve birinci nesil Apple Pencil ile de çalışabilme desteği ile birlikte geliyor. Kamera, “auto focus” özelliğine ve 122 derecelik çekim yeteneğine sahip. True Tone teknolojisi, bulunduğunuz ortamın renk sıcaklığına göre ekranı ayarlayarak her ışıkta rahat bir görüntüleme deneyimi sunabiliyor. 

Yeni iPad Mini de Touch ID’nin dış çerçeveye taşınmasıyla ekran tasarımı daha büyük hale geliyor. Apple, iPad Mini'nin estetiğini yakın zamanda yeniden tasarlanan diğer tabletleriyle daha uyumlu hale getirmiş (daha yuvarlatılmış köşeleri ile daha ince bir hal almış durumda). Yeni tasarım ile iPad mini, “dev bir iPhone” olarak nitelendiriliyor ve pil ömrünün tüm gün dayandığı belirtiliyor. Yeni iPad ler, ayrıca Apple Pencil’ı ile kullanılabiliyor. 

Bu etkinlikte tanıtılan ürünleri, sadece teknik özellikleri ve yetenekleri ile yorumlamamak gerekiyor. Steve Jobs’un “noktaları birleştirmek” vizyonunu akılda tutup, her bir yeniliğin ileride çok farklı uygulamalar için tamamlayıcı bileşenler olduğunu düşünüp, yeni teknolojiler ile harmonisini yorumlayarak fırsatları gözlemlemek bambaşka açılımlar getirecektir…

Yazarın Tüm Yazıları