Ebru Doğdu

Yakın zamanda yayınlanan Yeni Nesil Türkiye raporunun analizi

25 Eylül 2023
Sürekli değişen bir dünyada, bir ulusun gençliğinin özlemlerini, kaygılarını ve bakış açılarını anlamak, geleceği şekillendirmek açısından çok önemlidir.

British Council’ın “Yeni Nesil Türkiye Raporu”, Türkiye’nin 18-35 yaş arası genç neslinin zihinlerine ve kalplerine kapsamlı bir bakış sunuyor. Yakın zamanda yayınlanan bu rapor, Türkiye’nin potansiyelini, zorluklarını ve isteklerini ortaya çıkaran bir iç görü raporu. Türkiye’nin geleceğinin mimarları şüphesiz gençler! Bakalım rapor neler diyor:

Yeni Nesil Türkiye Raporu, Türkiye gençliğinin demografik profilini çizerek başlıyor. Çok çeşitli geçmişleri, bölgeleri ve inançları temsil eden çok çeşitli bir grup. Rapor, bu nesli anlamak ve onlarla etkileşime geçmek için herkese uyan tek bir yaklaşımın yeterli olmayacağını kabul ederek bu çeşitliliği kabul ediyor.

Ancak bu çeşitliliğin ortasında birçok ortak tema ortaya çıkıyor. Eğitim çok önemli! Ankete katılan genç Türklerin yüzde 89’u, iyi bir eğitimin başarı için şart olduğuna inanıyor. Bu, bu neslin hedeflerine ulaşmasını sağlayacak eğitim altyapısına ve politikalarına yatırım yapmanın önemini vurguluyor.

İSTİHDAM VE EKONOMİK HEDEFLER

Türk gençliğinin en acil kaygılarından biri istihdam. Raporda, Türkiye’de genç işsizlik oranının sürekli bir sorun olmaya devam ettiği vurgulanıyor. Bu endişe verici istatistik, gençlerin refahını sağlamak için iş yaratma ve ekonomik büyümeye duyulan acil ihtiyacın bir yansımasıdır. Ayrıca anket, katılımcıların yüzde 60’ının ebeveynlerinden daha yüksek bir gelire sahip olmayı arzuladığını gösteriyor. Bu istek, hükümet ve özel sektör üzerinde yukarıya doğru hareketlilik ve finansal istikrar fırsatları yaratma konusunda baskı oluşturuyor.

KÜRESEL GÖRÜNÜM VE HEDEFLER

Türkiye’nin gençliği, ulusal sınırlarla sınırlı değil. Onlar, küresel vatandaşlardır ve arzuları bu birbirine bağlılığı yansıtmaktadır. Rapor, ankete katılan genç Türklerin yarısından fazlasının yurt dışına seyahat etme ve çalışma isteğini dile getirerek uluslararası deneyim kazanma hırsını ortaya koyduğunu gösteriyor. Raporda ayrıca teknoloji ve inovasyonun önemi vurgulanıyor. Ankete katılanların yüzde 80’inden fazlası teknolojinin hayatlarını önemli ölçüde olumlu etkileyeceğine inanıyor. Bu, dijital okuryazarlığa yatırım yapılması ve teknolojik yeniliğe olanak sağlayan bir ortamın teşvik edilmesi ihtiyacını vurguluyor.

Yazının Devamını Oku

İngiliz Konsolosluğu mezun ödülleri

18 Eylül 2023
Brıtısh Council, Birleşik Krallık’ın kültürel ilişkiler ve eğitim fırsatlarından sorumlu uluslararası kuruluşudur.

Birleşik Krallık’taki insanlar ile dünya çapındaki ülkeler arasında bağlantıların yanı sıra anlayış ve güven de kurarak, hem barışı hem de refahı desteklemektedir. 200’den fazla ülke ve bölgeyle; kültür-sanat, İngilizce ve eğitim alanlarında çalışmaktadır. Gerçekleştirdiği aktivite ve projelerle ise 2021-22 yılında 650 milyon kişiye ulaşmıştır.
British Council, Birleşik Krallık’ta yükseköğrenim görmüş mezunların başarılarını, 10 yıldır Study UK Mezun Ödülleri ile kutluyor. ‘Bilim ve Sürdürülebilirlik’, ‘Kültür ve Yaratıcılık’, ‘Sosyal Eylem’ ve ‘İş ve İnovasyon’ kategorilerini içeren yarışmaya başvurular, 22 Ekim tarihine kadar British Council Türkiye internet sitesinden gerçekleştirilebiliyor. Kazananlar, iş bağlantılarını geliştirmenin yanı sıra profesyonel gelişimleri için kullanabilecekleri bin 750 Sterlin ödülün de sahibi oluyor. Birleşik Krallık’ta dünya standartlarında öğrenim gören öğrencilerin aldığı eğitim, yaşamları boyunca onlara birçok avantaj sağlıyor. British Council tarafından düzenlenen Study UK Mezun Ödülleri, Birleşik Krallık yüksek eğitim kurumlarından mezun kişilerin, alanlarında ulaştıkları başarıları ve Birleşik Krallık’ta gördükleri eğitimin bu başarıyı nasıl etkilediğini göstermek amacıyla 10 senedir hayat buluyor.

BAŞVURULAR BU AY BAŞLADI ÖDÜLÜ ALAN YAŞADI

Birleşik Krallık mezunlarının dünya çapında fark yaratan başarılarının kutladığı prestijli Study UK Mezun Ödülleri’ne başvurular, bu ay itibarıyla başladı. Birleşik Krallık üniversitelerinden mezunların aday olabileceği ve ‘Bilim ve Sürdürülebilirlik’, ‘Kültür ve Yaratıcılık’, ‘Sosyal Eylem’ ve ‘İş ve İnovasyon’ alanlarında dört kategoriden oluşan yarışmanın başvuruları, 22 Ekim Pazar günü sona eriyor. Yarışmaya, Birleşik Krallık dışında yaşayan ve son 15 yıl içinde en az bir dönem lisans veya lisansüstü eğitimlerini Birleşik Krallık’ta veya Birleşik Krallık eğitim kurumunun başka bir ülkede yürüttüğü programı tamamlamış olan mezunlar başvurabiliyor. Türkiye’den başvuran adaylar, aynı zamanda ‘Global Mezun Ödülleri’ için de değerlendirmeye alınıyor ve başarılarını tüm dünya ile paylaşma şansı elde ediyor.
Kazananlara, global basın ve dijital yayın yoluyla uluslararası bilinirliğini artırma, profesyonel ağlar ve iş bağlantıları oluşturma şansı sunan yarışma aynı zamanda profesyonel gelişim için kullanılabilecek bin 750 Sterlin fon fırsatı da sağlıyor. Kazananlar, Ocak 2024’te British Council Türkiye internet sitesi üzerinden açıklanıyor.
Uygunluk kriterleri ve başvurular için www.britishcouncil.org.tr/study-uk/alumni-awards-2024 adresi ziyaret edilebilir. Adaylar, 21 Eylül ve 12 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek başvuru süreci ve doğru başvuru yapılması ile ilgili önemli bilgilerin paylaşılacağı seminere de British Council Türkiye internet sitesi üzerinden kaydolabilir.

MEZUN ÖDÜLLERİ KATEGORİLERİ

Yazının Devamını Oku

Bugün günlerden okul

11 Eylül 2023
Sevgili Hürriyet okurları, değerli veliler ve kıymetli öğrenciler...

Bugün, yeni bir eğitim-öğretim yılının ve elbette yeni bir heyecanın ilk günü.
Ve ben de bu süreçte veliler ve öğrenciler kadar yoğun günler yaşadığım için, bu haftalık sizlerden affınızı istiyorum.
Yeni eğitim-öğretim döneminde tüm öğrencilere, ‘önlerine çıkacak her fırsat ya da engel ile en iyi şekilde baş edebilme’, velilere de ‘evlatlarına destek olma konusunda denge, sabır anlayış ve finansal güç’ diliyorum. Önümüzde haftadan itibaren eğitime ışık tutan yazılarla yine beraberiz.

Yazının Devamını Oku

Dünyanın en iyi üniversiteleri

4 Eylül 2023
Dünyanın en iyi akademik eğitim kurumlarının listelendiği QS Dünya Üniversiteleri Sıralaması’nın 2024 yılı listesinde, ilk 10’da Avrupa’dan 5 eğitim kurumu var. ABD’de faaliyetlerini yürüten Massachusetts Teknoloji Üniversitesi (MIT), üst üste 12’nci defa ilk sırayı alarak önemli bir rekora imza attı.

20 yıldır yapılan bu yıllık değerlendirme, 17.5 milyon akademik makalenin analizine ve dünya çapında 240 binden fazla akademik öğretim üyesi ve işverenin uzman görüşlerine dayanıyor. Avrupa, ilk 10 sıranın 5’ini alırken, İngilizce konuşulan üniversiteler; akademik itibar, işveren itibarı ve öğretim üyesi/öğrenci oranı gibi kategorilerde mükemmel puanlarla sıralamanın üst sıralarında yer alıyor.
ABD’nin Cambridge kentindeki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT), üst üste 12’nci kez 100 puanlık kusursuz bir genel puanla en üst sırada yer aldı. İngiltere’deki Cambridge Üniversitesi ise 99.2 puanla ikinci sırayı alırken, yerel rakibi Oxford Üniversitesi de 98.9 puanla üçüncü sırayı aldı. Harvard Üniversitesi 98.3 puanla dördüncü, Stanford Üniversitesi ise 98.1 puanla beşinci sırada yer aldı.

İLK 10

1. Massachusetts Institute of Technology (MIT) / 100
2. University of Cambridge / 99.2
3. University of Oxford / 98.9
4. Harvard University / 98.3

Yazının Devamını Oku

İstanbul, Ankara ve İzmir... İngiltere’deki üniversiteler eylülde Türkiye’ye geliyor  

28 Ağustos 2023
Anneler, babalar, öğrenciler... Eğitim fuarları, eylül ayı itibarıyla başlıyor.

* İngiltere Üniversiteleri Eğitim Günleri:

Bu etkinliğin amacı, İngiltere’de eğitim almak isteyen, İngiltere’deki üniversiteleri tercih etmeyi planlayan; lisans hazırlık, lisans, yüksek lisans ve doktora programlarıyla ilgilenen öğrenciler ile Birleşik Krallık’taki üniversite yetkililerini birebir görüştürmek. Öğrenciler ve veliler bu sayede sorularına birinci ağızdan cevap bulabiliyor.

Edukas Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı, Türkiye’de bu işi en güvenilir yapan firmalardan birisidir. Benim de çözüm ortağımdır ve kendileri ile yüzlerce öğrenciyi İngiltere’ye yerleştirmekte oldukça iyi işler başarıyoruz. Türkiye’de hızla ve bazen maalesef oldukça profesyonel olmayan bir şekilde o kadar çok eğitim danışmanlığı şirketleri kuruluyor ki inanın güvenilir olduğu ile ilgili emin olmadan ya da referans almadan hareket ederseniz, bu yolculukta çok canınız yanabiliyor. İşte bu yüzden ben, ‘Edukas’ gibi güvenilir şirketlerin yaptığı her etkinliği de oldukça kıymetli buluyorum. ‘Edukas’ın bir özelliği de sadece ‘İngiltere’ yapıyor olmaları. Bu da onları, alanlarına son derece fokuslanma ve profesyonelleşme imkânı sağlamış ve bu da tabii ki öğrenciye yansıyor. Öğrencilerimiz biliyorlar ki İngiltere ile ilgili her ayrıntıyı profesyonellerden öğrenebilecekler. Etkinlikte, İngiltere’nin en iyi üniversitelerinin temsilcileri ile tanışacaksınız ve tercümanlar da size yardımcı olabilmek için hazır bekleyecekler. Etkinlik gün ve tarihlerini yazıyorum. Ben de İstanbul ayağında bulunacağım. Kaçırmayın...

 ETKİNLİK TARİHLERİ

* 22 Eylül: İstanbul Anadolu Yakası / DoubleTree by Hilton Moda / 15.00-20.00

* 23 Eylül: İstanbul Avrupa Yakası / Divan İstanbul Taksim / 13.00-18.00

* 26 Eylül: Ankara / Sheraton Ankara Hotel / 15.00-20.00

* 28 Eylül: İzmir / Mövenpick Hotel İzmir / 14.00-19.00

Yazının Devamını Oku

Eğitim danışmanınız satış elemanı değil eğitimci olsun

21 Ağustos 2023
İngiltere’ye yerleştiğim yıl bir eğitimci olarak okulları gezmeye başladım. Çünkü eski usul gözümle görmeden velilerime bir şey sunmak istemedim.

Bu tabii ki her temsil ettiğim okul için geçerli olamıyor, çünkü Kanada ve Amerika’ya o kadar sık gidemiyorum. Ama İngiltere yaşadığım ülke olduğu için bu avantajı değerlendiriyorum. Bir eğitim danışmanının görevi, öğrenci ve veliyi en doğru okul ile eşleştirmektir. Bu eşleştirme yapılırken ailenin kültürü, akademik hedefi, hayalleri, bütçesi yani her şey göze alınarak yapılır. Ülkemizde maalesef Türk okul temsilcilerinin sadece kendi okullarını övme görevi, satış hedefi, hatta sizin tanıştırdığınız veli ile arkadan iş çevirmesini bile yaşamış bir eğitimci olarak, velilerime ve tüm tanıdık eşe-dosta en büyük tavsiyem ‘çocuğunuzun eğitim yolculuğunda size kimlerin eşlik edeceğini seçerken çok dikkatli olmanız’ yönünde oluyor. Bir daha da bu arkadan iş çevirmeleri yaşarsam, buradan temsilci ismi, aile ismi ve kurum adı vermekten de hiç çekinmeyeceğimi bildirmek isterim.

İNGİLTERE’DE BİR AMERİKAN OKULU

Yukarıda bahsettiğim bu ziyaretlerden birisinde özellikle bir okula resmen aşık oldum: TASIS England. Kampüsün güzelliğine büyülenirken, kendi kendime ‘dur Ebru, içerik çok daha önemli, eğitimci gözünle bir bak’ dedim ve 2018 yılında tanıştığım bu kurum ile o günden beri harika işler çıkardık. Öncelikle İngiltere’nin en iyi yaz okulu ödülünü aldılar, sonra öğrencilerin üniversite giriş başarıları, IB programını işleyişteki profesyonellikleri ile beni bir eğitimci olarak kendilerine hayran bırakmaya devam ediyorlar. Yaz okuluna gönderdiğim her öğrencim programlarını uzatmak ya da seneye tekrar gelmek üzere yerlerini önden ayırıyorlar, çünkü sıfır sorun, sıfır hata, sıfır şikâyet ile bir eğitim danışmanı olarak o kadar rahat ediyorum ki ağrısız başım sorunsuz işim olarak geçiyor yaz dönemim. Çünkü bizler için en sorunlu dönem yaz dönemi oluyor. Biliyorum ki meslektaşlarım bu yıl artan talepler ile ilgili ciddi sıkıntılar yaşadı birazdan onlara değineceğim ama önce TASIS England ile ilgili bilgileri bitirmek istiyorum.

1) TASIS England’da 60 ülkeden öğrenci vardır.
2) IB ortalama başarı oranı okul bazında yüzde 100, dünya ortalamasında yüzde 85.6’dır.

Yazının Devamını Oku

Küresel bir endişe: STEM akademik performansında cinsiyet eşitsizlikleri

14 Ağustos 2023
Teknoloji ve inovasyonun yönlendirdiği, sürekli gelişen bir dünyada, STEM (Bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik) eğitiminin önemi göz ardı edilemez.

Bununla birlikte öneminin giderek daha fazla tanınmasına rağmen, kalıcı bir sorun var; STEM akademik performansında cinsiyet eşitsizlikleri. Son araştırmalar ve veriler, bu eşitsizlikleri ele almak ve daha eşitlikçi bir eğitim ortamı yaratmak için uyumlu çabalara duyulan ihtiyacı vurgulayarak, bu sorunun boyutuna ışık tutuyor.

MEVCUT MANZARA

Küresel olarak STEM alanlarındaki cinsiyet dengesizlikleri, çeşitli akademik düzeylerde devam etmektedir. UNESCO tarafından yürütülen bir araştırmaya göre, kadınlar birçok ülkede STEM yüksek öğretim programlarında önemli ölçüde yetersiz temsil ediliyor ve bu kayıtlı öğrencilerin yalnızca yüzde 35’ini oluşturuyor. Bu eşitsizlik genellikle erken yaşta başlıyor ve yüksek öğrenim boyunca ve iş gücüne kadar devam ediyor.

ERKEN EĞİTİM: EŞİTSİZLİKLERİN TEMELİ

STEM eğitimindeki cinsiyet eşitsizliklerinin temeli, erken çocukluk deneyimlerine kadar izlenebilir. Cinsiyet rollerine ilişkin stereotipler ve ön yargılar, çocukların ilgi alanları ve faaliyetleri hakkında yaptıkları seçimleri etkileyebilir. “Child Development” dergisinde yayınlanan bir araştırma, kızların daha altı yaşında yüksek zekâyı erkeklerle ilişkilendirmeye başladıklarını ve bunun da matematik gibi zorlu konuları takip etme cesaretlerini kırdığını ortaya çıkardı.

ORTA ÖĞRETİM VE ÖTESİ

Öğrenciler orta öğretime ilerledikçe, STEM alanlarındaki cinsiyet farkı daha belirgin hale geliyor. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) bir raporu, gelişmiş ülkelerdeki 15 yaşındaki kızların yalnızca yüzde 2’sinin, erkeklerin ise yüzde 17’sinin mühendislik alanında kariyer yapmayı düşündüğünü vurguladı. Bu eşitsizlik, kadınların genellikle STEM ana dallarında yeterince temsil edilmediği yüksek öğretimde de devam ediyor.

Yazının Devamını Oku

Çocuklar için para yönetimi dersi olmalı

7 Ağustos 2023
* Paranızı yönetmeyi kaç yaşında öğrendiniz? * Kaç yaşında öğrenmeye başlamalıyız?

Dürüst olmak gerekirse, ben paramı yönetmeyi çok geç öğrendim ve hâlâ da çok iyi yönettiğim söylenemez. Eğer çok küçük yaşlardan itibaren bu konu okullara ders olarak konulsa, parasını daha iyi yöneten yetişkinler sizce de çoğalmaz mıydı?
* * *



Finansal kararlar ve ekonomik karmaşıklıkların giderek daha fazla yönlendirdiği bir dünyada, öğrencilere erken yaşlardan itibaren para yönetimi ve finansal sistemleri öğretmenin önemi bence çok mühim. Son araştırmalara bakarak ikna edici birtakım gerçekler, rakamlar bulmaya çalıştım. Umarım faydalı olur.

MEVCUT FİNANSAL MANZARA

21. yüzyıl, finansal manzarada önemli bir dönüşüme tanık oldu. Karmaşık finansal ürünler, dijital para birimleri ve sürekli gelişen bir iş piyasası, parayla etkileşim şeklimizi yeniden şekillendirdi. Sonuç olarak, finansal okuryazarlık, kişisel ve toplumsal refah için gerekli olan kritik bir yaşam becerisi olarak ortaya çıktı. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) 2021 tarihli bir raporu, birçok gelişmiş ülkede öğrenciler arasındaki finansal okuryazarlık düzeylerinin cesaret kırıcı derecede düşük kaldığını vurguluyor. Ayrıca aynı rapor, yaklaşık dört öğrenciden birinin temel finansal okuryazarlık becerilerine sahip olmadığının ve bunun da onları yetişkinliğe girerken finansal kırılganlık riskiyle karşı karşıya bıraktığının altını çizdi.

GELECEKTEKİ BAŞARI İÇİN FİNANSAL OKURYAZARLIK

Yazının Devamını Oku