Popvirüs

Lale BARÇIN İMER
Haberin Devamı

Farklı ama gerekli albümler

‘‘Zengin’’ ve ‘‘sağlıklı’’ müzik sektörlerinde birbirinden farklı ve değişik müzik türlerinden oluşan yapımların olması şart. Tek düze, sıradan ve ‘‘modalara’’ mahkum olmuş eserler ‘‘sağlıklı’’ sektörlerin en büyük düşmanıdır. Gelişmiş ülkelerde bir müzik marketine girdiğinizde çok geniş bir yelpazeyle karşılaşabiliyorsunuz. Biz bu konuda henüz ‘‘emekleme’’ sürecindeyiz, ancak şu anda bir kaç ama gelecekte daha çoğalacaklarına inandığım cesur ve işi bilen yapımcılar sayesinde bu durumun zamanla düzeleceğine inanıyorum.

İşte size iki farklı albüm. İlki ‘‘Ten Skin’’ adını taşıyor. Yarkın adında bir Türk ritm grubuna ait. İnanılmaz bir çalışma. Bu tarzın meraklıları için kaçırılmaması gereken bir albüm. Fahrettin ve Ferruh Yarkın, Bekir Sakarya ve Baykal Doğan'ın imzasını taşıyan bu albüm, belki ülkemizde türünün tek örneği. Bu dört müzisyen geleneksel Türk ritm sazlarıyla inanılmaz bir müzik şöleni sunuyorlar müzikseverlere.

Albümde aynı zamanda kopuz ve ibov'da Erkan Oğur, ney'de ise Volkan Yılmaz gibi pek çok değerli müzisyenlerin de katkısı var. İçeriği kadar muhteşem de bir albüm kapağı tasarımına sahip olan çalışmanın içinde geleneksel ritm sazlarımızı tanıtan bir de kitapçık yer alıyor. Bu farklı yapıtta özgün bestelerin yanı sıra anonim eserler de tamamen ritm sazlarının yorumuna bırakılmış. Yarkın Grubu'nun dört farklı müzisyeni def, bendir, daire, sini küp gibi ‘‘mütevazi’’ sazlarımızla neler yapılabileceğini büyük bir ustalıkla sergiliyorlar. Albümün yapımcısı Kalan Müziği kutlarken, her müziksevere bu albümü mutlaka arşivine katması gerektiğini hatırlatıyorum.

Mc Ender

Bu hafta tanıtmak istediğim albüm, hiç de öyle hafife alınacak bir çalışma değil. Bu kez ülkemizde gerçekten ‘‘ender’’ yapılan bir rap albümü söz konusu. Sahibinin adı da Ender, ‘‘rap üslubuyla’’ Mc Ender... 90'ların ortalarına doğru Cartel furyasıyla Türkiye'de filizlenen ‘‘hip-pop’’ ve ‘‘rap’’ tarzı çalışmalar henüz daha emekleme döneminde, ama bu yapılmıyor anlamına gelmiyor. Bu konuda çok iyi örnekler veren bir Karakan ve Erci E dışında, pek çok amatör grup ve kişiler ‘‘underground’’da bu müzikle uğraşıyor. Mc Ender'e gelince... DJ'likten gelen Ender, bana göre cesareti ve yeteneğiyle ‘‘dijital’’ müzik konusunda çok iyi bir altyapıya, daha doğrusu ‘‘duygu ve ufkuya’’ sahip olan bir isim. ‘‘Param Olacak’’ adını taşıyan ilk albümü bu anlamda ‘‘iyi ki yapılmış, gerekli bir albüm’’ dediğim bir çalışma.

Dijital müziğin asla basit ve anlamsız olmadığını gösteren, içerikli ve de bir o kadar eğlenceli bir albüm ‘‘Param Olacak’’. Bana göre bu albüm, sadece bu tarz müziği beğenen ve bu tarz müziğe ‘‘heveslenen’’lerin dışında farklı bir şeyler arayanların dikkatini de çekebilir. Çünkü Ender'in de dediği gibi bugün pek çok pop ya da arabesk albümde bu müziğin ‘‘gizli gizli’’ kullanıldığını, altyapılarda çaktırmadan ‘‘araklandığını’’görmek mümkün. Bence albümle ‘‘tanışmakta’’ fayda var. Özellikle de ‘‘ÖYS-ÖSS’’, ‘‘Param Olacak’’, ‘‘Ring Ding Ding’’, ‘‘Islak ve Seksi’’de çok eğleneceksiniz. Şarkıların içeriği konusunda küçük bir not daha... Ben ‘‘ÖYS-ÖSS’’ isimli şarkının öğrencileri ‘‘negatif’’ anlamında etkileyeceğini düşünmüyorum. Zaten bu müziklere ilgi duyanların belirli bir kültür seviyesine ulaşmış olduğunu düşündüğümden, şarkılardaki ‘‘mizah anlayışını’’ iyi kavrayacaklarına inanıyorum. Kaldı ki, hergün belirli bir kitle tarafından pohpoplanan pek çok albüm ve ‘‘popüler‘‘ şarkının öğrencileri daha kötü ve daha negatif bir biçimde etkileyebileceğini düşünüyorum.

Yazarın Tüm Yazıları