Önder Özen formülü süper

Futbol işimizden, ailemizden, ülke ve dünya meselelerinden çok fazla yer kaplıyor hayatımızda. Bu nedenle de futbol sevgimizi ve bilgimizi tartışmaya dahi açmıyoruz. Oysaki o kadar çok yanlış ve çirkinliği barındırdığını bildiğimiz halde.

Haberin Devamı

Ülkem insanı yapılan işleri beğenmez, ancak bunların değişmesine veya değiştirilmesine de en çok itiraz eden odur. Biz yanlışı konuşmayı seviyoruz galiba.

Futbolda bilinen ve değiştirilmesi gereken yanlışlardan birinin, esas işi para saymak olan yöneticilerin futbol takımı üzerindeki karar vericiliğidir. Bütün, büyük ve sportif başarıları çok fazla olan kulüplerde bu yanlış yıllar önce terk edilmiştir.

O yüzden de bu kulüplerin kendi içinde oluşturdukları futbol kültürü, felsefesi ve aklı, başkan, teknik direktör, oyuncu değişimlerinde aksamadan devam etmektedir. Beşiktaş Futbol Direktörlüğü uygulamasına geçerken bir kavram kargaşasını da düzeltti. Sportif değil Futbol Direktörlüğü. Öyle ya bu kulübün spor olarak farklı branşları da var, örneğin yarın ayrı bir şirket haline getirilmesi düşünülen Basketbol branşının başına getireceğiniz kişiye ne diyecektiniz. Öncelikle Futbol Direktörlüğü makamının oluşturulmasını çok ama çok doğru bir hamle olarak görüyorum.

Dünya bu uygulamaya yıllar önce geçti dedik. Yanlış hatırlamıyorsam Real madrid'in Futbol Direktörleri uzun süre Valdano ve Butragueno idi. Sanırım şimdide Zidane, Barcelona'da ise Zubizarreta. Bu kişiler gözden uzak, sessiz sedasız çalışırlar.

ÖNDER ÖZEN TERCİHİ

Konuya Önder Özen çerçevesinden baktığımızda, Futbol kariyeri başarıları ile pek öne çıkmadığını görüyoruz. Benim de çoğumuzun olduğu gibi TV yorumculuğu sırasında dikkatimi çekti. TV yorumcularına genel anlamda ön yargılı olduğum için Önder Özen’e de öyle baktım. Ancak zaman içinde gerçekten doğru ve içi dolu cümleler kurduğunu, yaptığı analiz ve eleştirilerin yapıcı ve tutarlı olduğunu gördüm. Alışa gelmediğimiz şekilde taraf olmaksızın yaptığı, belagatı ve görünüşü düzgün bu kişinin, genelde isimlerden çok, sistem ve ilkelerden bahsetmesi bende farkındalık yarattı.

Önder Özen olmasa kim olurdu diyebileceğimiz, belki bir iki kişi daha çıkar. O halde Önder Özen benim açımdan doğru kişidir. Futbol Direktörlüğü makamının ve Önder Özen’in başarılı olması için hangi faktörler gerekir ve kriterler nedir?

ÖNDER ÖZEN'İN AVANTAJLARI;

1) Aykut - Daum modelinde olduğu gibi, kulübün içinden gelen biri olmaması.
2) Türkiye Liglerinde antrenörlük yapmamış olması.
Bunlar ne anlama geliyor? Böylece Futbol Direktörünün Teknik Direktörün yerinde gözü olmaz, Teknik Direktörün üzerinde de acaba benim yerime gelir mi baskısı olmaz. Böylece birbirlerinin alternatifi değil, destekçileri olur.
3- Uyumlu çalışacağı bir Teknik Direktörü kendi seçme şansı var. Hatırlarsanız Aykut, Daum varken gelmişti.
4- Beşiktaş’ın içinde bulunduğu mali durum, idari, mali ve sportif anlamdaki yenileşme ve değişim hareketinin vermiş olduğu kredi.

TÜRKİYE'DE VE BEŞİKTAŞ'TA FUTBOL DİREKTÖRLÜĞÜNÜN DEVZAVANTAJLARI
 
Örneğin Fatih Terim gibi baskın karakterde bir teknik direktörün var ise, Futbol direktörü bir adım geride durabilmeli.
Seçeceği Teknik Direktörün Türk olacağını zannetmiyorum. Klasik Türk anlayışıyla bizim hocalarımız, ben kimseden emir almam mantığıyla, üstünde kimse istemeyeceklerdir. Birlikte çalışmak yerine çatışmayı tercih eden Türk Teknik Direktör yerine, yabancı Teknik Direktörün seçimi isabetli olacaktır.

Bir başka dezavantaj ise, Hem Önder Özen’in bu işi daha önce profesyonelce yapmamış olması, hem de Türk Futbol kültüründe bu yapının Fenerbahçe – Aykut örneğinde olduğu gibi doğru sonuç alamadan sonlandırılması.
Belki de en önemli handikap ise işleri sadece eleştirmek ve yıpratmak olan medya, yönetici ve camiaların karşısında olması.

Futbol Direktörünün başarı kriteri ne olmalı?
Futbol Direktörlüğü içi çok dolu ama çok da dinamik bir makam olmalı. Her kulübün kendi dinamiklerine, oyuncu yapısına ve Teknik Direktörüne göre esnek olmalı.
Futbol Direktörünün başarı çizgisi, şampiyonluk, kupa ve derecelerle ilişkilendirilmemeli.
Futbol Direktörünün başarı kriteri, altyapının, görücü (scaud) sisteminin düzgün çalışması olması. Uzun vadede kulübe giren, çıkan oyuncu dengesinde kulüp lehine değişkenliği sağlaması.
Özetle Futbol Direktörlüğü sistemine  geçiş bence çok olumlu bir adım oldu. Önder Özen'de doğru seçim, zaten çok fazla değiller. Ancak bu işin sürdürülebilirliği ve başarısı Önder Özen'in dışında bir çok parametreye bağlı. Yönetimlerde istikrar, Feda saçmalıklarının olmaması, hedef ve görev tanımlarının doğru yapılması gibi.

BU SİSTEMLE;

Başkan ve Yönetim Kurulu bu iki yıllık süreçte bütün enerjisini kulübün tüm branşlarında idari, mali değişime, stat yenilenmesine, taraftar ilişkilerinin revize edilmesine, gelirlerin arttırılmasına, rasyonel yönetime odaklanır.
Teknik Direktör birinci dereceden sorumlu olarak sadece A takıma konsantre olur. Altyapı, tesis sorunu, futbolcu sorunları ve gelecek planlamasıyla ilgilenmez, sadece başarıya endeksli çalışır.
SON SÖZ: Futbol Direktörlüğü makamı ile ilgili beklentilerim ve düşüncelerim yukarıdaki gibi seyrederse, Önder Özen televizyonda konuştuğu gibi, eylem ve icraatlerinde ve kararlarında isabetli olursa güzel ve aydınlık dolu  günler biz Beşiktaşlıları bekliyor olacaktır. Olası bir olumsuzluk durumunda sistemi değil, sistemin içindekileri değiştirmek ve yenilemek daha doğru olacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları