Madrid'de gürültüye tazminat: 9.5 milyar


Ayşen GÜR
Haberin Devamı

İspanyol El Pais Gazetesi'nin 23 Ocak tarihli sayısında ilginç bir haber okudum. Madrid'de bir mahkeme, 18 ay boyunca komşu evde yapılan inşaat yüzünden uyku uyuyamaz hale gelen bir apartmanın sakinlerine 2.5 milyon peseta (9.5 milyar lira) tazminat ödenmesini kararlaştırmış.

Kolay olmamış inşaat şirketinden bu tazminatı koparmak.

Duque de Sesto Caddesi'nde 48 numaralı apartmanda yaşayan 16 aile, 1996'da büyük bir felaketle karşılaşıyor. Komşu apartmanda inşaat başlıyor. İnşaat şirketi yasal çalışma saatlerine hiç uymuyor. Makinalar müthiş bir ses çıkarıyor. Pencereleri açamaz hale geliyorlar. Açsalar gürültü ve toz, kapasalar sıcak!

Madrid Belediyesi'ne 25 kere başvuruyorlar. Sadece ikisi sonuçlanıyor, inşaat şirketine ceza kesiliyor ama ceza da uygulanmıyor.

Bu arada Belediye'nin yaptığı bir denetimde, inşaat şirketinin standart makinaları kullanmadığı, bu yüzden yüksek gürültü çıkardığı anlaşılıyor. Ama bu da inşaatı durdurmaya yetmiyor.

Sonunda 16 daire, avukat Ricardo Ayala Martinez'e vekalet veriyorlar. Avukat, dört yıl boyunca o mahkeme senin bu mahkeme benim dolaşıyor.

Müvekkillerinin sessizlik hakkını ispatlamak için her yolu deniyor. Sonunda, Roma Konvansiyonu'nun 8/1, İspanyol Anayasası'nın 18/1 sayılı maddelerine dayandırıyor davasını. Bu maddeler, vatandaşların özel hayatlarını koruma altına alıyor.

Apartman temsilcisi Santiago Martin yaşadıklarını şöyle anlatıyor:

‘‘Komşulardan Jose Luis, traş olurken makinasının sesini duymuyordu. Bir başka dairede gürültüden banyo kapısının camı kırıldı. Pencerelerimizdeki bütün boşlukları bantlamıştık. Sanki inşaat evimizin içindeydi. Kendimizi öyle savunmasız hissettik ki, sonunda bir avukata başvurduk.’’

Mahkeme, nihayet kararını veriyor: İnşaat şirketini, komşu apartmanda yaşayanlara 2.5 milyon peseta tazminat ödemeye mahkum ediyor. Gerekçe şu: İnşaat süresince bu ailelerin başka bir eve taşınması, kirayı da inşaat şirketinin ödemesi gerekiyordu! Bu, yasal olarak belirlenmiş desibelin üzerinde gürültü yapanın belediyeye ödemesi gereken sıradan bir ceza değil, gürültü yüzünden hakları çiğnenmiş vatandaşlara ödenen bir tazminat.

İstanbullulara duyurulur... Darısı başımıza!

Yazarın Tüm Yazıları