Kırmızı gökyüzü olur mu

ÖNCEKİ yazımda çocuklarımızın resim yapmalarının ne kadar önemli olduğundan söz etmiştim.

Haberin Devamı

Konu çok hassas ve geniş olduğundan bu konu ile ilgili hususların biraz daha üzerinde durmak gerektiğine inanıyorum.
Çünkü çocuklarımızın iyi yetişmeleri, okul hayatlarını başarı ile sürdürmeleri hatta yetişkin biri olduğunda yeteneklerini iyi kullanan, elinden iş gelen biri olabilmeleri hepimizin arzusu...
Ve çocuklarımızın resim yapmalarını desteklememiz, onlara köstek olmamamız gerektiğini vurgulaştım.
Yaptıkları işleri beğenelim, takdir edelim, onları özendirelim. Ama onlara doğru malzeme vermeye de özen gösterelim.
Resim yapmak isteyen çocuğu, bir tükenmez kalem ve A4 ebatlarında bir kağıt verip, geçiştirmiyelim.
Bir daha hatırlatırsak, çocuklarımıza malzeme verirken, malzemelerin yaşıyla ters orantılı olmasına dikkat etmeliyiz.
Küçücük çocuğa verilen küçük bir tükenmez kalem ve o küçük, ince kağıt onun resim yapması için uygun malzeme değildir.

* * *

Haberin Devamı

Şimdi, çocuklarımızın resim yapmalarını istediğimizde onlara nasıl ideale yakın bir ortam hazırlamamız hakkında bir şeyler anlatmak istiyorum.
Çocuğumuz resim yapmak istediğinde ona yardımcı olmalıyız. Bunun için resim yapacağı yere bir örtü, gazete kağıdı ya da ambalaj kağıdı sermeliyiz. Boyaları daha çok sulu boya cinsi olan guaj boya cinsi olmalı yani biraz cıvık hamur kıvamında olursa çok iyi olur. Zaten büyük boy sulu boyaların üstüne fırçamızla iki-üç damla su akıtırsak o boya yumuşadığından guaj boyaya dönüşür.
Fırça olarak 8-10 numara çok yumuşak olmayanından almamız gerekir. Ayrıca bir tek fırça değil,3-5 çeşit ayrı numaralarda fırça olması çocuk için çok önemlidir. Örneğin insan figürü yapmak istediğinde küçük, ucu sivri fırçaları kullanarak istediklerini yaparlar. Ayrıca üstlerini, başlarını kirletmemeleri için babalarının bir gömleğini ters giydirip, arkadan düğümleyerek, önlük haline getirebiliriz. (Aman ha babaya muhakkak sorun çünkü erkeklerin gömlekleri kıymetlidir!) Böylece çocuk resim yapmaya başlar. Artık onu cesaretlendirmekten başka bir işimiz olmamalıdır. Bırakınız istediği gibi yapsın. Hatta bizim mantığımıza uymayan renkler kullansalar dahi katiyetle müdahale etmemiz gerekir.

* * *

Haberin Devamı

Bir gün TRT’de stüdyoda çocuklara örnek resim dersleri veriyordum. 8-9 öğrenci, 7-11 yaşlarında, haftada bir kez canlı yayın şeklinde sunuyorduk. Bu arada yukarıda değindiğimiz konuları anlatarak aileleri bilgilendirmeye çalışıyordum. Bir gün yine böyle programda ben konuşmayı yaptıktan sonra (Konu sonbahardı,sonbaharda neler olur, doğa hangi renklere bezenir, bunları içeren bir hikaye anlatmıştım, onu yapacaklardı) çocuklar resim yapmaya başladılar. Bana yakın oturan bir erkek çocuk derhal kağıdının üst tarafına kırmızı sürmeye başladı, diğerleri de çalışmaya koyuldular. Bir süre sonra reklam arası verildi. Burada çocuklarla daha özel konuşmalar yaparak onları cesaretlendiriyordum çünkü bazı çocuklar cesaretsiz olurlar. Kağıtlarının bir köşesine yapacağını sıkıştırıp, onunla uğraşırlar. Onları büyük büyük yapmaya özen göstermemiz gerekir. Neyse bir ara o çocuğun annesi yanına geldi, baktım aralarında konuşma oluyor ama pek hoş değil. ”Oğlum bu gökyüzünü niye kırmızıya boyadın da maviye boyamadın, gökyüzü mavi olur” diye söylenirken, çocuk benim müdahaleme gerek kalmadan, ”Anne akşam güneş batarken gökyüzü kırmızı olur” deyip, gereken cevabı vermiş oldu.
Yani onlara resim yaparken bu şekilde karışmamız doğru olmaz.
Malzeme seçiminde diğer çok kullanılan boya çeşidi de pastel boyadır. Onlara bu boyayı alırken kağıdı iyi boyayıp boyamadığını kontrol etmemiz gerekir. Bu da gayet basit bir test ile mümkündür. Kırtasiyeden boyayı alırken muhakkak boyayı elimize alıp yumuşak olup olmadığını bir kağıda çizerek deneyebiliriz. O bakımdan iyi malzeme kullanarak onların hem daha iyi resim yapmaları hem de rahatlamalarını sağlamış oluruz.

Yazarın Tüm Yazıları