Kim Daha Kötü?

Avrupa ekonomisinin ne durumda olduğu daha yeni yeni piyasalara yansırken ABD’de de durum aynı kalmaya devam ediyor

Haberin Devamı

Bir süre önce dediğim gibi Euro / Dolar paritesinin yükselip düşeceği konusunda fikir elde etmek için hangi para biriminin ülke ekonomisi daha kötü olduğu kriterine göre belirlememiz gerekiyor. Dün Greenspan'in ABD’de emlak sektöründeki daralmanın 2009’dan önce bitmeyeceğini söylemesi zaten Dolar olumsuz bir gelişmeydi. Ancak durum o ki, bütün dünya ABD ekonomisinin olumsuz durumda olduğunu zaten sindirmiş ama Avrupa ekonomisinin olumsuz durumda olmasını yeni yeni sindirmeye çalışıyor. Avrupa’da bir taraftan faiz indirimleri beklenirken enflasyonun da hala yüksek açıklanıyor olması reel faizleri düşürebileceğinden faizlerini yükseltebilecek ABD Doları karşısında zayıf kalıyor. Bir de şunu bilmekte fayda var ki o da ABD’de emlak krizinden kaynaklanan balo hala patlamadı. Daha ekonomide konsolidasyonların olacağı bekleniyor. Yani daha şirket batmaları yaşanabilir.

Haberin Devamı

Bütün bunları bir araya getirdiğimizde evet bir miktar daha Euro’nun düşmesi ve hatta 1.43’lere kadar ulaşması geriliyor ancak ben bu düşüşün olmasından önce bir süredir 1.53’ün biraz üzerine toparlanma yapacağını ve sonrasında gerileyeceğini söyleyemeye devam ediyorum. Çünkü emtia fiyatlarının yüksek kaldığını hatırlayacak olursa bu durum, kısa vadede Dolar olumsuz olduğundan en ufak bir Euro olumlu veya bariz bir şekilde Dolar olumsuz veri açıklamasına Dolar gerileyebilir.

Bugün açıklanacak Avrupa’nın gayri safi milli hasıla verisi olumuz beklense de çok önemli. Bu verinin beklenenden daha az olumsuz olması bile kimin ekonomisinin kötü olduğuna göre para birimlerin değerlendiği piyasada oldukça önemli.

Parite 1.4810 kırılmadığı sürece 1.53’e yükselme ihtimali var.

Altın Zor Piyasa Oldu

Petrol fiyatlarının yükseliş ve borsalardaki gerilemelerle birlikte altın yaptığı önce düşüşten sonra toparlanma yönünde hareket ediyor. Dünyada bütün borsalar ve para birimleri kötü durumdayken her zaman dediğim gibi altın fiyatlarını yükselme eğiliminde kalmıştır. Bu geçmişteki örneklerine bakıldığında da bugün da aynı. Bu nedene altın fiyat hareketlerinin yakın zamanda eğer Dolar’da çok sert değer kazanımları olmazsa devam edebileceğini düşünüyorum. Yani önümüzdeki haftaya kadar altının 880 Dolar’a kadar tırmanmasın mümkün olduğunu söylüyorum. Bu arada şunu da belirtmek isterim ki bu beklentiler gerçek olur veya olmaz çünkü beklentileri doğru çıkabilir ama yapılan işlemlerde kullanılan kısa vadeli stratejiler yine para kaybettirebilir. Bu nedenle özellikle altın piyasasında stop çalıştırmanızın da önemli olduğunu belirtmek isterim. Doğru işlem stratejisi doğru tahminden daha çok geçerlidir çükü siz tahminlerinizin on tanesinde yanılır para kaybedersiniz ama bir tahmin bütün kayıplarınızı kara geçirir veya tam tersi de olur. İşte altın piyasası dar ve derin olmamasından dolayı böyle bir karaktere sahip. Diğer piyasalar da aynı şekilde ama altın bu konuda daha fazla özelikte.

Haberin Devamı

Kısa vadeye bakacak olursak, ben yukarı yönlü düzeltmenin bugün 843 ve yarın da kısa vadeli gerilemeye başlamadan önce 847 Dolar’a kadar devam edeceğini bekliyorum. Faizlerdeki düşüşler ve borsa endekslerindeki gerilemeler buna neden teşkil ediyor.

Düşük Stoklar Petrolü Yükseltti

Dün açıklanan petrol stokları beklentilerin aksine gerileyince zaten yükselmek için bahane arayan petrol yükseldi. Ekonomik yavaşlama gerçeğine bağlı olarak azalan talep bugün petrol piyasasında aşağı yönlü baskı yapmaya devam ediyor ve etmeye de devam edecek. Ama il etapta petrolün yeninden bir 125 Dolar’a kadar tırmanmasının mümkün olduğunu düşünüyorum.

Yazarın Tüm Yazıları