Kendi yağıyla kavrulan ilçe

AYDIN’ın Çine Belediye Başkanı Osman Aydın kentlerinin tarihi bir ticaret ve kültür merkezi olduğunu söyledi. Aydın, ilçesini anlattı.

Çine’nin tarihinden bahseder misiniz?

- Çine İlçesi’nin geçmişi milattan önceki yıllara dayanır. Aydın’a 37 kilometre uzaklıktayız. Tarihimiz M.Ö. 8 bin yılına kadar gider. Kazı çalışmalarımız bu tarihi bize adres olarak gösteriyor. 1900’lü yılların başındaki askerlik şubesi binasını da müze olarak halkımızın hizmetine açtık. Çine İlçesi’nin bir diğer özelliği ise milli mücadeleye dayanır. Yunan işgali sırasında Aydın’daki tümeni Albay Şefik Paşa Çine’ye taşır. Aydın’da milli mücadelenin merkezi ilçemiz, Şefik Paşa direnişin öncüsü olur. Yörük Ali Efe de paşanın safında yer alır. Böylece Aydın’ın düşman işgalinden kurtuluş meşalesi Çine’den yakılır. Çine ayrıca turistik bir güzergahta bulunur. Aydın’ı Muğla ve sahillerine bağlayan karayolu üzerinde bulunan Çine’ye bütün tatilcileri bekliyoruz. Mutlaka Çine’de müzemizi gezmelerini öneriyorum. Çünkü turistik anlamda da iddia sahibiyiz.

Peki ya ekonomi?

- Çine bir tarım ilçesidir. Nar ekşimiz meşhurdur. Nar üretimi Çine’de ayrı bir özellik taşır. Ayrıca mide hastalıkları dahil her türlü derde deva olan kekikle de ünlüyüz. Polen üretiminde de iddialıyız. Polen de insan vücudundaki hücrelerin yenilenmesinde önemli bir rol oynar. Çine suyu ile de ünlü bir ilçedir. Sertlik oranı düşük suyumuz var. Ve iddia ediyorum ki içme suyumuz dünya çapındadır. Zaten Çine Madran suyunu Türkiye’de bilmeyen yok. Çine’de zeytin ve zeytinyağı üretimi de önemlidir. Bereketli topraklarda yaşıyoruz. Bu anlamda da kendimizi oldukça şanslı kabul ediyoruz. Çine, kendi yağı ile kavrulan bir ilçedir. Ayrıca organize sanayi bölgemiz bitmek üzeredir. Bölgemiz bittikten sonra Çine ekonomisi daha da gelişecek. Buna inanıyoruz. Atalarımızdan kalma oymacılık sanatının gelişip yaygınlaşmasına çabalıyoruz. Belediye olarak öncülük ediyoruz. Türkiye yer fıstığını Arjantin’den ithal ediyor. Halbuki Çine’de Arjantin’den ithal edilen yer fıstığının daha kalitelisi üretiliyor. Hükümetlerden istediğimiz Türk tarımının desteklenmesidir. Ayrıca seramiğin alt yapısı olan feldispat Çine’de üretilip Milas’ın Güllük Limanı’ndan dünyanın dört bir yanına ihraç edilmektedir.

Başkan Aydın maden mühendisi

İlk orta ve lise eğitimini Çine de tamamlayan Osman Aydın daha sonra İstanbul Üniversitesi Maden Mühendisliği bölümünü bitirdi. Bir süre ticaretle uğraşan Osman Aydın, evli ve iki çocuk babası.
Yazarın Tüm Yazıları