KADIN VE ŞİDDET

Hukukumuzda kadını itilmekten, kakılmaktan, dövülmekten, sövülmekten, aşağılanmaktan, alaşağı edilmekten, taciz edilmekten, tecavüz edilmekten, göz göre göre ölüme terk edilmekten dolayısıyla şiddetten koruyan pek çok yasal düzenleme bulunmakta.

Haberin Devamı

48 saatte koruyucu tedbir

Bu yasal düzenlemelerden belki de en önemlisi 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun. 6284 sayılı Kanun ile aile içinde şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların korunması ve kadınlara yönelik şiddetin önlenmesi amaçlandı. Yani, 6284 sayılı Kanun ile şiddet mağduru kadınlar koruyucu ve önleyici tedbir kararlarının alınmasını isteyebilecek hakka sahip oldu. Koruyucu tedbir kararları mülki amir, hakim ve gecikmesinde sakınca bulunan hallerde kolluk amirlerince kırk sekiz saat içerinde verilebiliyor.

BARINMA YERİ VERİLİYOR

Şiddet mağduru kadına ve gerekiyorsa beraberindeki çocuklara, bulunduğu yerde veya başka bir yerde uygun barınma yeri sağlanması, geçici maddi yardım yapılması, psikolojik, mesleki, hukuki ve sosyal bakımdan rehberlik ve danışmanlık hizmeti verilmesi, hayati tehlikesi bulunması halinde geçici koruma altına alınması, gerekli olması halinde şiddet mağduru kadının çocukları varsa çalışma yaşamına katılımını desteklemek üzere dört ay, şiddet mağduru kadının çalışması halinde ise iki aylık süre ile sınırlı olmak kaydıyla kreş imkanının sağlanması tedbirlerinin birine, bir kaçına veya uygun görülecek benzer tedbirlere mülki amir tarafından karar verilebilmekte. Gecikmesinde sakınca bulunan durumlarda; şiddet mağduru kadına ve gerekiyorsa beraberindeki çocuklara, bulunduğu yerde veya başka bir yerde uygun barınma yeri sağlanması ve şiddet mağduru kadının hayati tehlikesinin bulunması halinde geçici koruma altına alınması tedbirleri kolluk amirleri tarafından alınabiliyor.

Haberin Devamı

İSTERSE KİMLİK DEĞİŞİYOR

Şiddet mağduru kadının; işyerinin değiştirilmesi, evli olması halinde müşterek konuttan ayrı yerleşim yeri belirlenmesi, talebi üzerine tapu kütüğüne aile konutu şerhi konulması ve hayati tehlikesinin bulunması ve bu tehlikenin önlenmesi için diğer tedbirlerin yeterli olmayacağının anlaşılması halinde rızasına dayalı olarak kimlik ve ilgili diğer bilgi ve belgelerinin değiştirilmesi tedbirlerinin birine, bir kaçına veya uygun görülecek benzer tedbirlere hakim tarafından karar verilebiliyor.

Haberin Devamı

Kolluk amirlerince alınan tedbir veya tedbirler hakim onayına sunulmakta, hakim tarafından onaylanmayan tedbirler kendiliğinden ortadan kalkmaktadır.

EŞE VE İKİZLERE ŞİDDET

İlçe Jandarma Komutanlığı amiri, Balıkesir’in Sındırgı ilçesine bağlı bir Belde’de eşine ve müşterek ikiz çocuklarına ölüm tehditleri savurarak fiziksel şiddet uygulayan kocanın; 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun gereği 1 ay süreyle korunan kişilere, bu kişilerin bulundukları konuta, okula ve işyerine yaklaşmamasına karar verdi. Kolluk amirinin bu kararı Mahkeme hakimi tarafından da onandı.

EN ÇOK ALTI AY

Tedbir kararı ilk defasında en çok altı ay için verilebiliyor. Ancak şiddet veya şiddet uygulanma tehlikesinin devam edeceğinin anlaşıldığı hallerde; hakim tarafından kendiliğinden, şiddet mağduru kadının veya kolluk amirlerinin talebi üzerine tedbirlerin süresinin veya şeklinin değiştirilmesine, bu tedbirlerin kaldırılmasına veya aynen devam etmesine karar verilebiliyor.

Haberin Devamı

TEDBİR NAFAKASI

6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun gereği şiddet mağduru kadın Mahkemeden koruyucu ve önleyici tedbirlerin uygulanmasını talep ederken aynı dilekçe ile kendisi ve müşterek çocukları için tedbir nafakası isteyebiliyor. Ayrıca şiddet uygulayan koca, aynı zamanda kadının ve ailenin geçimini sağlayan yahut katkıda bulunan kişi ise hâkim, şiddet mağduru kadının yaşam düzeyini göz önünde bulundurarak talep edilmese dahi tedbir nafakasına hükmedebiliyor.

UYMAYAN KOCAYA CEZA

Hakkında tedbir kararı verilen şiddet uygulayan koca, bu kararın gereklerine aykırı hareket etmesi hâlinde, ihlal edilen tedbirin niteliğine ve aykırılığın ağırlığına göre hakim kararıyla üç günden on güne kadar zorlama hapsine tabi tutulabiliyor. Tedbir kararının gereklerine aykırılığın tekrarında, ihlal edilen tedbirin niteliğine ve aykırılığın ağırlığına göre zorlama hapsinin süresi on beş günden otuz güne kadar uzatılabilmekte ancak zorlama hapsinin toplam süresi altı ayı geçmemektedir.

Yazarın Tüm Yazıları