İmzalayın artık

NİYE bekletiliyor bilmiyoruz...

Neden imzalanmıyor, bunu da bilmiyoruz... Ama bunun sonucunda kaybedenin, daha doğrusu geri kalanın İzmir olduğu çok iyi biliyoruz. Bilmek iyi bir şeydir, insanın cehaletini alır; insanı bir sonuca ulaştırır. O yüzden bilmediklerimiz ve gördüklerimiz bizi, yine klasik bir "İzmir de javu"suna taşıyor.

AKP İzmir Milletvekili ve Bilgi ve Teknoloji ile Medeniyetler İttifakı Projesinden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Aydın, akademik kariyer sahibi, entelektüel, geniş ilgi alanı olan biri. Ama iddia o ki, İzmir’de inanç turizmi açısından gelişimine katkı koyacak bir proje mali onay alınmasına rağmen, iki aydır imza için masasında bekliyormuş. Aydın’ın bu dosyayı neden imzalamadığını bilmiyoruz. Bilgisizlik bizi yanlış çıkarıma da götürmesin diyerek, iyi niyetimizi belli edelim. Ama buna rağmen, yapılmak istenen iyi bir şeyin neden bekletildiğini bilmek de yıllardır aynı hamamda, aynı tasla yıkanan bu kentin hakkı.

Geçen yıl, Protestan Baptist Kiliseler Derneği Başkanı Ertan Çevik, bir projeyle ortaya çıkmıştı. Hani, şu rahibin bıçaklandığı zaman. Projenin adı, "Medeniyetler İttifakı." Dikkat ederseniz, geçmiş zaman kullanmadım, umarım kullanmak zorunda kalmam... Proje dünyada 120’ye yakın ülkenin Hristiyan cemaat başkanlarını İzmir’de bir inanç turizmi ve medeniyetler ittifakı kongresinde bir araya getirmeyi hedefliyor.

Mali sorun yok ama...

Malum, "Turizm ve İzmir" söylemlerin vazgeçilmezi ve en büyük balonu. Bir de hani turizm çeşitliliği de var ya. Sağlık turizmi, kültür turizmi, spor turizmi, kongre ve fuar turizmi ve tabii ki, inanç turizmi. İşte olay, bütün bu zenginliğe sahip İzmir’in, pratikte, inanç turizminde ön plana çıkarılması. Açıkçası, eğer bu organizasyon gerçekleştirilirse, inanç turizmi için şimdiye kadar atılmış en somut, en yararlı adım olacaktır.

İzmir Yahudiler ve Hıristiyanlar için oldukça önemli. Bu önemi Yahudiler gayet iyi biliyor ve geliyorlar. Ama anladığım kadarıyla İncil’de geçen yedi kiliseyi ve Meryem Ana’yı Hıristiyanlar’a anlatamadık. İşte proje, bu anlamda oldukça önem taşıyor. Çünkü, 120 ülkeden dini liderler davet edilecek. Ve tabii ki, onlarla beraber gelecek gazeteciler ya da spesifik dini yayın temsilcileri de katılacak.

Projenin, Medeniyetler İttifakı Projesi’nin eş başkanlığını yürüten Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde gerçekleşmesi önemli. Bu çerçevede, projenin maliyetini bir turizm firması çıkarmış, 2 milyon euro civarında. Ve evet, maliyeti karşılayacak olan Tanıtım Fonu projeye onay vermiş. Yani, mali olarak sorun yok.

Bana ulaşan bilgiye göre, proje şu anda Medeniyetler İttifakı Projesinden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Aydın’ın masasında onay için bekliyor. Neden beklettiğini bilmiyoruz. Ama bildiğimiz bir şey varsa o da artık bu kentin, aynı hamamda, aynı tasla yıkanmaktan bıktığı.
Yazarın Tüm Yazıları