Hayri Çetinkaya: Cep ihalesi ve dış şok borsayı % 6.1 düşürdü

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

BORSA, güne GSM ihalesindeki belirsizlikler ve dünya borsalarındaki gelişmeler nedeniyle şok düşle başladı. Bütün grupların GSM ihalesinden çekilmesinin ardından birara 17 bin puanın da altına inen İMKB, günü 1121 puanlık veya yüzde 6.1'lik kayıpla, 17 bin 245 puandan tamamladı.

BORSA dün ikinci GSM lisansı ihalesi ve dış borsalardaki gelişmelerin etkisiyle hızlı düştü. Sabah hızlı satışlarla açılan İMKB, günü yüzde 6.1'lik veya diğer bir ifadeyle, 1121 puanlık kayıpla 17 bin 245 puandan tamamladı.

Sabah seansında uluslararası piyasalarda ‘‘yeni ekonomi’’ şirketleri olarak da anılan dış borsalarda teknoloji hisselerindeki şok düşüşün etkisinde kalan İMKB, öğleden sonra da ikinci GSM 1800 ihalesinin iptali nedeniyle büyük bir dalgalanma yaşandı.

Borsada günlük toplam işlem hacmi de geçen hafta sonunda yakalanan bir katrilyonluk rekor hacmin, yüzde 31 oranında altında, 739 trilyon lira düzeyinde gerçekleşti.

Borsa sabah seansını 1157 puan veya diğer bir ifadeyle, yüzde 6.3'lük kayıpla, 17 bin 209 puana geriledi.

Sabah seansındaki satışlar daha çok dış borsalardaki gelişmelere bağlanıyor. Keza geçen cuma günü New York Borsası ve daha çok teknoloji hisselerinin işlem gördüğü Nasdaq Borsası'ndaki şok düşüş, dün Asya'dan Avrupa'ya bütün dünya borsalarını etkisi altına aldı. Dışarıdaki çöküşten nasibini alan bizim borsanın düşüş için dünya borsalarından farklı olarak GSM ihalesi gibi ekstra bir nedeni daha vardı.

İMKB, geçen cuma günkü yaşanan yükselişin ardından, dünya borsalarındaki düşüş ve GSM ihalesine ilişkin belirsizlikler nedeniyle haftanın ilk seansı hızlı satışlarla açıldı.

Güne, 18 bin 64 puandan başlayan endeks ilk dakikalarda gelen ve genele yayılan satışlarla 17 bin 400 puana kadar geriledi. Daha sonra dalgalı hareket eden endeks, ilk seansı 17 bin 332 puandan tamamladı. Seansın ikinci yarısında ise bir süre yerinde sayan endeks, son yarım saatte artan satışlarla 17 bin 23 puana kadar geriledi. Endeks birinci seansı, 17 bin 209 puandan kapattı.

GSM DALGASI

Öğleden sonra seansın açılış gongu çaldığında ise beklenen an geldi. İkinci seansın açılışı ile birlikte, yani saat 14.00'de, dördüncü GSM ihalesi de başladı. Katılan grupların kimlik tespiti ile birlikte ihale başlarken, borsada da satışların hızlandığı gözlendi.

Fakat katılan grupların çekildiğini açıklaması ile ihale sadece 10 dakika sürdü. Bu 10 dakikalık sürede ise borsa 17 bin 200 ile 16 bin 910 puan arasında gitti, geldi.

Grupların çekildiğini açıklamasının ardından artan satışlarla, endeks en düşük 16 bin 910 puanı gördü. Özellikle GSM ihalesine katılan grupların İMKB'de işlem gören şirket hisselerindeki yoğun satışlar, endeksin 17 binin altına gerilemesinde etkili oldu. Fakat borsa 17 bin puanın altında fazla kalmadı. GSM ihalesine ilişkin olumsuz beklentinin, sabah seansında satıldığı söylenebilir. Bu yüzden öğleden sonra grupların ihaleden çekilmesinin borsada yolaçtığı dalgalanma kısa sürdü. Özellikle kamu hisselerindeki alımlarla endeks, tekrar 17 bin puanın üzerine çıktı. Ve seans sonuna kadar da 17 bin puanın üzerindeki seyrini koruyan borsa, ikinci seansı ilk seanstaki seviyesinin biraz üzerinde 17 bin 245 puandan tamamladı.

Yazarın Tüm Yazıları