Son dakika haberleri: İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Güncelleme Tarihi:

Son dakika haberleri: İsrail basını kâbus senaryosunu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak IDF kanlı plana onay verdi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2024 09:41

İsrail ablukasındaki Gazze'den son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... Dünya ise İsrail'den gelen haber ile çalkalanıyor. Ülke basını Netanyahu'nun, Lahey'deki BM mahkemesi tarafından kendisi ve diğer İsrailliler hakkında tutuklama emri çıkarılması olasılığı nedeniyle "olağandışı bir stres altında" olduğunu yazdı. Aynı haberlerde ABD'nin bu kararı önlemek için devreye girdiği iddiasına yer verildi. IDF ise dünyadan gelen tepkilere rağmen kanlı plana onay verildiğini duyurdu.

Haberin Devamı

İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri...

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Suudi Arabistan’dan sonra Ürdün ve İsrail'i ziyaret edecek

Diplomatik temaslarda bulunmak üzere Suudi Arabistan’a giden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın sonraki durakları belli oldu. ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Blinken’ın çarşamba gününe dek sürecek Orta Doğu turu kapsamında Ürdün ve İsrail'i ziyaret edeceği bildirildi. Gazze'de rehinelerin serbest bırakılması ve ateşkesin sağlanmasına dönük çabaları ele alacağı aktarılan Blinken’ın, bölgeye ulaştırılan insani yardımlardaki artışın sürdürülmesinin öneminin altını çizeceği ifade edildi. Açıklamada, “Bakan ayrıca çatışmanın yayılmasını önlemenin önemini vurgulayacak ve İsrail için güvenlik garantisi olan bağımsız bir Filistin devletine giden yol da dahil olmak üzere bölgede kalıcı barış ve güvenliğin sağlanmasına yönelik devam eden çabaları ele alacak” ifadeleri kullanıldı.

İLK DURAĞI SUUDİ ARABİSTAN

Orta Doğu turunun ilk durağı Suudi Arabistan olan Blinken’ın burada Körfez İşbirliği Konseyi Bakanlar Toplantısı ve Dünya Ekonomik Forumu'nun Küresel İşbirliği, büyüme ve kalkınma için enerji konulu özel toplantısına katılacağı belirtilmişti.

Hamas yetkilisi: İsrail'in yeni engelleri olmadığı sürece atmosfer olumlu

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 205 gündür devam ederken, İsrail ve Hamas arasında ateşkes müzakereleri devam ediyor.

Adı açıklanmayan bir Hamas yetkilisi, yaptığı açıklamada İsrail ve Mısır'ın Gazze'de ateşkes için sunduğu son öneriyle ilgili Hamas’ın "önemli bir sorunu olmadığını" belirterek, "İsrail'in yeni engelleri olmadığı sürece atmosfer olumlu” dedi.

Yetkili, Halil El Hayya liderliğindeki Hamas heyetinin yarın Mısır’ın başkenti Kahire'de Mısırlı ve Katarlı arabulucularla yapacağı görüşmede Hamas’ın son ateşkes önerisine yanıtını ileteceğini açıkladı.

Biden ve Netanyahu telefonda görüştü

ABD Başkanı Joe Biden ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Beyaz Saray tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Başkan Biden bugün erken saatlerde Başbakan Netanyahu ile görüştü. Başkan, bu ayın başlarında İran'ın füze ve insansız hava aracı saldırısına karşı verilen başarılı savunmanın ardından İsrail'in güvenliğine olan sarsılmaz bağlılığını bir kez daha teyit etti” denildi.

Görüşmede Gazze Şeridi’nde ateşkesin sağlanması ve İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasına yönelik devam eden müzakerelerin de ele alındığı ifade edilen açıklamada, Biden ve Netanyahu’nun insani yardımın artırılması ve yardım için yeni geçiş noktalarının açılmasını da görüştüğü belirtildi. Açıklamada, Biden’ın görüşmede insani yardımların yardım kuruluşları ile tam bir koordinasyon içerisinde sürdürülmesi ve geliştirilmesi gerektiğini vurguladığı aktarıldı.

Biden ve Netanyahu’nun Refah konusunu da ele aldıkları ifade edilen açıklamada, “Başkan net tutumunu yineledi” denildi.
ABD, uygun ve inandırıcı bir insani plan olmadan İsrail’in Refah kentine yönelik askeri harekatını destekleyemeyeceğini açıklamıştı.

Fransa Dışişleri Bakanı Sejourne: Bu gerilimi sürdürmesinde kimsenin çıkarı yok

İsrail ve Hizbullah arasındaki çatışmalar devam ederken, Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne, Lübnan’ı ziyaret etti. Sejourne, Lübnan Başbakanı Necip Mikati ve Meclis Başkanı Nebih Berri’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda yetkili ile bir araya geldi. Nakura’daki Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Görev Gücü’nü (UNIFIL) de ziyaret eden Sejourne, İsrail ve Hizbullah arasında gerilimin azaltılması çağrısında bulunarak, "En kötü senaryoyu reddediyoruz. İsrail ve Hizbullah'ın bu gerilimi sürdürmesinde kimsenin çıkarı yok. Benim mesajım budur” ifadelerini kullandı. Sejourne, salı günü İsrail’e yapacağı ziyaret sırasında da aynı mesajı vereceğini belirtti.

Geçtiğimiz ocak ayında Beyrut'a gerçekleştirdiği ilk ziyarette Hizbullah birliklerinin İsrail sınırından en az 10 kilometre uzaklaştırılmasını ve İsrail'in Güney Lübnan'a yönelik saldırılarını durdurmasına ilişkin sunduğu teklife değinen Sejourne, son görüşmelerde çok ilerleme kaydettiklerini ve önümüzdeki haftalarda da görüşmeye devam edeceklerini ifade etti. Sejourne, savaşın önüne geçmek amacıyla Lübnanlı yetkililere sunacakları önerilerin bölgesel istikrarı artırmaya ve kalıcı barışın sağlanmasına yönelik olduğunu vurguladı.

Le Monde savaşın başlamasından bu yana Fransa'nın İsrail'e bazı silah ihracatını durdurduğunu bildirdi

Le Monde gazetesine göre Fransa, IDF'nin Gazze saldırısının başlamasından bu yana İsrail'e bazı silahları ihraç etmeyi askıya aldı.

Habere göre Paris, Ekim 2023'te İsrail'e yapılan savunma ihracatı incelemesinin ardından top mermisi yapımında kullanılabilecek parçaları göndermeyi bıraktı.

Smotrich, Refah'ı işgal etmedikçe hükümetin 'var olma hakkı olmadığını' söyledi, rehine anlaşmasını reddetti

Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, İsrail Refah'ı işgal etmedikçe Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki hükümetin "varolma hakkına sahip olmayacağı" konusunda uyarıyor. Aşırı sağcı Dini Siyonizm partisinin başkanı Smotrich, mesajında, Filistinli rehineler karşılığında Gazze'deki düzinelerce İsrailli rehinenin geri alınması konusunda Mısır'ın aracılık ettiği Hamas ile yapılan anlaşmayı da reddediyor.

Filistin destek gösterileri Kanada’ya sıçradı

ABD’nin New York kentindeki Columbia Üniversitesi’nde geçtiğimiz hafta başlayan Filistin yanlısı gösteriler ülke geneline ve çeşitli ülkelerdeki üniversitelere yayılmaya devam ediyor. Kısa sürede yankı uyandıran gösteriler Kanada’ya sıçradı. Kanada’da üniversitelerindeki ilk Filistin ve Filistinlilere destek gösterisi Montreal'deki McGill Üniversitesi'nde gerçekleştirildi. Filistin yanlıları üniversite kampüsüne kamp kurdu. Kanada’da okuyan yüzlerce öğrenci McGill ve Concordia Üniversitelerinin "siyonist akademik kurumlarla bağlarını kesmelerini" talep etti.

IDF genelkurmay başkanı Güney Komutanlığının savaş planlarını onayladı

İsrail dünyanın dört bir yanından gelen tepkilere rağmen Refah'a saldırmaya hazırlanıyor


IDF Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi, bugün erken saatlerde Beerşeba'daki Güney Komutanlığı karargahında tümen ve tugay komutanlarıyla muharebe planlarını onayladı.
IDF, toplantıya ve "savaşın devamına ilişkin planların onaylanmasına" Güney Komutanlığı başkanı Tümgeneral Yaron Finkelman ile komutanlığın tüm tümen ve tugay başkanlarının katıldığını söyledi.


Planların onaylanması, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah'ta yaklaşmakta olan saldırısı öncesinde geldi. 

Filistin Sağlık Bakanlığı: Saldırılarda 34 bin 454 sivil öldü
Filistin Sağlık Bakanlığı: Saldırılarda 34 bin 454 sivil öldü

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’nde düzenlediği saldırılarda 34 bin 454 sivilin hayatını kaybettiğini, 77 bin 575 sivilin ise yaralandığını duyurdu. Bakanlık, son 24 saatte 66 sivilin yaşamını yitirdiğini, 138 sivilin ise yaralandığını açıkladı.

CENTCOM: Husilerin füzelerle hedef aldığı iki gemiden biri hasar aldı

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), Yemenli Husilerin Kızıldeniz’e 3 gemisavar balistik füze attığını, hedef alınan iki ticari gemiden birinin ufak çaplı hasar aldığını duyurdu. CENTCOM, geminin yolculuğunu sürdürdüğünü belirtti.


CENTCOM’dan yapılan açıklamada, “26 Nisan günü saat 17.49'da İran destekli Husi teröristler, Yemen'in Husi kontrolündeki bölgelerinden Kızıldeniz'e, Antigua ve Barbuda bayraklı, Liberya tarafından işletilen MV MAISHA ve Birleşik Krallık'a ait, Panama bayraklı, Seyşeller tarafından işletilen MV Andromeda Star gemilerinin yakınlarına üç adet gemisavar balistik füze fırlattı. MV Andromeda Star gemisinde küçük çaplı hasar meydana geldiği ancak yolculuğuna devam ettiği bildirildi. Şu anda ABD, koalisyon veya ticari gemiler tarafından bildirilen herhangi bir yaralanma veya başka bir hasar bulunmamaktadır” denildi.

 

İsrail savaş uçakları Lübnan'ın güneyinde Hizbullah mevzilerini vurdu

IDF, İsrail savaş uçaklarının bir gecede güney Lübnan'daki Hizbullah bölgelerini vurduğunu söyledi. IDF'ye göre hedefler arasında Maroun el-Ras'ta terör örgütü tarafından kullanılan bir bina ve diğer altyapılar, Tayr Harfa'daki altyapı ve Yarine'deki bir başka bina yer aldı.

İsrail ve ABD, ICC'nin Netanyahu'ya yönelik tutuklama emirlerini önlemek için çalışıyor

Walla haber sitesinde analist Ben Caspit, Netanyahu'nun, Lahey'deki BM mahkemesi tarafından kendisi ve diğer İsrailliler hakkında tutuklama emri çıkarılması olasılığı nedeniyle "olağandışı bir stres altında" olduğunu yazdı.


Caspit'in analizi başta Netanyahu olmak üzere İsrail yönetiminin derin bir endişe içinde olduğuna işaret ediyor. Zira uzmanlar böyle bir kararın çıkmasını İsrail için 'kâbus senaryosu' olarak nitelendiriyor.


Haaretz analisti Amos Harel, İsrail hükümetinin ICC savcısı Karim Khan'ın bu hafta Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant ve IDF Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi için tutuklama emri çıkartabileceği varsayımıyla çalıştığını yazdı.

Harel'e göre, İsrail gibi Uluslararası Ceza Mahkemesi Roma Tüzüğü'nü imzalayan 124 ülke arasında yer almayan ABD, halihazırda tutuklama emirlerini engelleme çabasında.


Netanyahu savaşla ilgili son kamuoyu açıklamasında, ICC'nin gelecek kararlarının 'tehlikeli bir emsal' oluşturabileceği öne sürmüş ve şunları söylemişti;


'Kendimizi savunmaktan asla vazgeçmeyeceğiz. Lahey'deki mahkemenin kararları İsrail'in eylemlerini etkilemeyecek olsa da, bunlar suç teşkil eden terörizm ve saldırganlıkla mücadele eden herhangi bir demokrasinin askerlerini ve yetkililerini tehdit eden tehlikeli bir emsal teşkil edecektir.'


ICC’nin tutuklama emrinin gerçek bir etkisi olup olmadığı ve herhangi bir ülkenin gerçekten Netanyahu'yu tutuklayıp tutuklayamayacağına dair soru işaretleri var.


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında 17 Mart 2023'te tutuklama emri çıkarılmıştı.

Fransa Dışişleri Bakanı, İsrail-Hizbullah savaşını önlemek amacıyla Lübnan'da
Fransa Dışişleri Bakanı, İsrail-Hizbullah savaşını önlemek amacıyla Lübnanda

Fransa dışişleri bakanı, Lübnan'a yapacağı ziyaret sırasında, İsrail ile İran destekli Hizbullah arasındaki gerilimin daha da artmasını ve olası bir savaşı önlemek için öneriler sunacak; Paris, her iki tarafın da gerilimleri hafifletmek için kabul edebileceği bir yol haritasını iyileştirmeye çalışıyor.

Hizbullah son saldırının sorumluluğunu üstlendi ve İsrail kasabalarına roket attığını söyledi

Hizbullah, Meron bölgesindeki saldırının sorumluluğunu üstlendi ve bölgedeki İsrail topluluklarına düzinelerce Katyuşa roketi fırlattığını söyledi.

İsrail'in birçok şehrinde binlerce kişi esir anlaşması talebiyle toplandı

Binlerce protestocu, hâlâ Gazze'de tutulan düzinelerce esirin serbest bırakılması için hükümete daha fazlasını yapması yönünde baskı yapmak üzere İsrail şehirlerinde yürüyüş yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!