Bir kuş olsam...

Çocukken zaman zaman kuş olmayı hayal ederdim.

Haberin Devamı

Sıkıldığım zamanlarda, çaresiz kaldığım anlarda ve o gençliğin kaos dolu koridorlarında kendimi bulmaya çalışırken, elimde bir mumla yol, yordam, yöntem çıkış ararken de aynı hayali kurdum çoğu zaman...
“Bir kuş olsam ve kaçsam, istediğim yere gidebilsem” dedim kendi kendime... “Kanatlarımı çırpabildiğim kadar çırpsam, yorulduğumda oturup dinlensem ama yol alsam. Yeni bir yol alsam. Bulunduğum yerden azıcık bile olsa uzağa gidebilsem kârdır bana, birazcık daha yükseğe çıkabilsem bile faydadır bana. Hem başka yerleri görürüm, hem dünyaya daha geniş bir pencereden bakabilirim hem de başka havaları da içime çekerim, mis gibi doya doya...” diye konuştum içimdeki çocukla.
Ara sıra yapabildim bunu, bazı zamanlarda ise çok istediğim halde yapamadım. Okul sonrası kendimi minicik bir kız çocuğu olarak Singapur’a kadar, iş için eğitim bahanesiyle attım. İşte o uçakta giderken de, dönerken de aslında ben değildim o, olmak istediğim kuştu giden.
İşte bugünlerde öyle bir kanat çırpma durumumuz var bizim ekip olarak. Gece gündüz demeden, çok ama çok uzun süredir bir hazırlık içindeyiz. Bu kez yalnız da değilim bu hayalin peşinde koşarken. Yanımda kocaman bir ekip var. Arkamda vizyonist ve pratik bir yönetici...
İçim içime heyecandan sığmıyor, kalbim pır pır bir kuş gibi atıyor, ekip olarak sabırsızlık ve beklemekten yakında birbirimizi gagalayacağız, herkes “haber var mı, ne zaman hadi” diye soruyor.
Bugünlerde çok tatlı bir telaş içindeyiz. Artık kanatlarımızın altına sadece anneleri, bebekleri, çocukları değil, babaları, teyzeleri, anneanneleri, dedeleri, dayıları, halaları da alacağız...

Beslenme çantasına su

Haberin Devamı

Okulların açılmasıyla çocuklarınız günün büyük kısmını evin dışında geçirmeye başladı. Okulda ne yediğini büyük oranda takip edebiliyorsunuz, belki yemeğini evden hazırladığınız için, belki de okulda verilen yemeklerin aylık mönülerini takip ettiğiniz için. Peki ne kadar sıvı tükettiğini biliyor musunuz?

Bütün besin öğeleri önemlidir, ancak su elzemdir, olmazsa olmazdır. Diyetisyen Canan Aksoy, “Yaşam için en gerekli elementlerden biridir su” diyor ve beslenme çantasında suyun önemine dikkat çekiyor:
“Tüm metabolik olaylar, ancak suyun varlığında gerçekleşir. Vücut ısısının düzenlenmesi, elektrolit dengesinin korunması, besinlerin emilimi ve sindirimi, besin öğelerinin hücrelere taşınması, metabolizma sonucu ortaya çıkan artık maddelerin atılması, su sayesinde olanak bulur.
SU ORANI DEĞİŞİR
Su, vücudun en önemli bileşenidir. Vücut ağırlığının yüzde 55-60’ını su oluşturur. Bebeklerin yetişkinlere, erkeklerin kadınlara göre vücudunda daha çok su bulunmaktadır. Çocukların sıvı gereksinimi, göreceli olarak yetişkinlerden daha fazladır ve yetersiz sıvı tüketiminden daha fazla etkilenirler. Yeterli sıvı tüketmeyen çocuklarda bilişsel ve fiziksel fonksiyonlar yavaşlar, vücut ısısı yükselir. Sıvı kaybı devam edip, eksilen sıvı yerine konmadığında solunum artar, terleme ve idrar çıkışları azalır.
SUSAMASINI BEKLEMEYİN
Vücuttan su kaybı, idrar, ter, dışkı ve solunum yoluyla olur. Ancak kaybedilen bu su yerine konmalıdır. Çocukların susamasını beklemeden su içmelerini sağlamak gerekir.
İdrar çıkışları azalan ve idrar rengi koyulaşan, fiziksel aktivitesi yavaşlayan, ağız kuruluğu yaşayan, zamansız uykusu gelen çocuklarda hafif veya orta şiddette sıvı kaybı gelişmiş olabilir.
Çocukların bizden daha enerjik olduğu, terle daha fazla su kaybettiği de unutulmamalıdır.

Haberin Devamı

EGZERSİZLE BİRLİKTE SU
7-8 yaşındaki kız ve erkek çocuklarının ortalama sıvı gereksinimi 1,4 litredir (Yaklaşık 7 su bardağı). 9-13 yaş grubundaki kız çocuklarının ortalama sıvı gereksinimi 2,1 litre (yaklaşık 10 su bardağı), erkek çocuklarının ise 2,4 litredir (yaklaşık 12 su bardağı). Terleme ve fiziksel aktiviteye göre bu miktarlar değişiklik gösterebilir.
Spor veya fiziksel aktivite yapan bir çocuğun susama hissi gelişmeden ortalama 20 dakikada bir sıvı alması gerekmektedir. Sıvının yeterli alınıp alınmadığının en iyi göstergelerinden biri, idrar sıklığı ve rengidir. İdrarı koyu renkte ve az miktardaysa, bu sıvı alımının yeterli olmadığının göstergesidir.
Beslenme çantasını özenle hazırladığınız çocuklarınıza matara veya pet şişeyle su vermeyi unutmayın. Okullarda güvenli su kaynaklarının bulunup bulunmadığını kontrol edin. En önemlisi de çocuklarınıza su içme alışkanlığını kazandırın. Su içerek ona örnek olun, suyun önemini anlatıp su içmelerine destek olun.”

Haberin Devamı

Çocuklar dünyaya farklı gözle bakıyor!

Çocuğunuzu hem geliştirecek hem de eğlendirecek bir hobi arıyorsanız, işte size güzel bir öneri... PhotoWorld Fotoğraf Merkezi’nde, 10-14 yaş grubuna özel fotoğraf eğitim programları veriliyor. Psikolog eşliğinde gerçekleşen eğitimler sayesinde çocuklar dünyaya farklı bir gözle bakıyor. Kadıköy Bahariye Caddesi’ndeki merkezde çocukların zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimine katkıda bulunularak, yaratıcılıklarını ortaya çıkarmaları sağlanıyor.
Bilgi için: 0 216 418 19 76

Doğum günü partileri

SMN Tat Merkezi’nde, miniklerin hem eğlenip hem de yaratıcılıklarını geliştirebilecekleri doğum günü partileri düzenleniyor. Çocuklar bu partilerde arkadaşlarıyla birlikte mutfağa girip en sevdikleri yiyecekleri hazırlamanın keyfini yaşıyorlar. İsterlerse, arkadaşlarıyla film izleyerek hayal dünyalarını da zenginleştiriyorlar.
Bilgi için: 0 212 299 80 90

Büyük buluşma

Haberin Devamı

Çocuklar, Ben 10 Alien Force maskelerinizle, İstinye Park Parti Alanı’nda Humangasorous’a eşlik etmeye ne dersiniz? Tüm çocukların sevgilisi Ben 10 için düzenlenen keyifli parti, yarın İstinye Park’ta sizi bekliyor. Bu eğlenceyi kaçırmayın!

Hamilelere özel pilates

Anne adaylarına rahatlamalarını sağlayacak bir önerimiz var: Mayadrom Sports Center Çekmeköy’ün huzur verici ortamında pilates yapmak... Hamilelik sırasında yaşadığınız bedensel sıkıntılardan ve zihinsel gerginliklerden pilates yaparak uzaklaşabilir, bel, sırt ve boyun bölgenizdeki ağrılara son verebilirsiniz. Birebir ya da hamile arkadaşlarınızla alacağınız derslerle keyifli ve sağlıklı bir hamilelik geçirebilirsiniz.
Bilgi için: 0 216 642 27 32

Haberin Devamı

Plastik kapakları topluyoruz engellilere destek oluyoruz

Ataşehir Belediyesi’nin “Ataşehir tane tane kapak topluyor, adım adım engelleri aşıyor” sloganıyla başlattığı plastik kapak toplama kampanyasına siz de destek verin. Toplanan her 250 kilo plastik kapağa bir engelli arabası verildiğini unutmayın.
Sevgi Mağazası Yönetim Kurulu Başkanı Fazilet Şahin, “Amacımız bu kampanya ile ihtiyacı olan engellilere yardım edebilmek. Şu an Sevgi Mağazası’nda beş yetişkin ve iki çocuk engelli arabasına kavuşacağı günü bekliyor” diyor.
Yapmanız gereken tek şey, bulabildiğiniz tüm plastik kapakları biriktirip, Ataşehir Belediyesi’ne teslim etmek. Detaylı bilgi için: Sevgi Mağazası Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği
Telefon: 0 216 545 84 59

Yazarın Tüm Yazıları