FDP ekonomik dönüşümde ısrarlı

Güncelleme Tarihi:

FDP ekonomik dönüşümde ısrarlı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2024 10:12

Almanya’da hükümetin küçük ortağı FDP’nin kurultayında, köklü reform içeren ‘ekonomik dönüşüm’ onaylandı. FDP Genel Başkanı Christian Lindner, “Ekonomik gücümüzü artırmazsak, Putin bize daha çok baskı yapar” uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

ALMANYA’da hükümetin küçük ortağı Hür Demokrat Parti (FDP), ‘Ekonomik dönüşümün hızlandırılması için 12 madde’ adlı reform programını onayladı. Hafta sonu Berlin’de düzenlenen kurultaya katılan 600’e yakın delegenin çok büyük bir bölümü, partinin reform programına tam destek verdi. Aynı zamanda Federal Maliye Bakanı olan FDP Genel Başkanı Christian Lindner de Genel Sekreter Bijan Djir-Sarai de Almanya’da ekonomik dönüşümün kaçınılmaz olduğunu vurgularken, bunun için farklı alanlarda köklü reformlara ihtiyaç duyulduğunun altını çizdiler.

PUTİN BASKIYI ARTIRIR
FDP Genel Başkanı Christian Lindner, oylama öncesi yaptığı konuşmasında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in hedefinin Avrupa’yı zayıflatmak ve bölerek etkisi altına almak olduğunu belirtirken, “Avrupa güçlü olmak zorundadır. Avrupa gücünü kaybederse, Putin baskıyı daha da artırır” dedi, Avrupa’nın savunma gücünün artırılmasının kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Gelişmiş sanayi ülkeleri arasında ekonomik alanda en fazla durgunluğun Almanya’da yaşandığına dikkati çeken Lindner, “Bizim akıllı insanlarımız, beyinlerimiz var, ‘Know-How’larımız (Bir şeyi yapabilme bilgisi) var, kapitalimiz de var. Ama ülkemiz kendi kendisinin yolunu tıkıyor” diyerek ekonomik alanla reformları gerçekleştirmenin ve bürokratik engellerin kaldırılmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi. Lindner, ayrıca Almanya’nın Ukrayna’ya yardımı sürdüreceğini de belirtti.

FDP ekonomik dönüşümde ısrarlı
SERT ÖNLEMLER VAR
Delegeler tarafından onaylanan reform programında şunlar yer alıyor:
* Almanya’da 5.5 milyona yakın kişi ‘Yurttaş Parası’ alıyor. Bunlardan 3.9 milyona yakını çalışabilecek durumda. Kendilerine teklif edilen işleri kabul etmeyenlere ‘Yurttaş Parası’ ödemelerinde yüzde 30 kesinti yapılmalı. Hatta birden fazla iş yeri önerisini geri çevirenlere bu ödemeler tamamen durdurulmalı.
* 45 yıl emeklilik sigortası primi ödeyenlere 63 yaşında erken emekli olabilme uygulamasına son verilmeli.
* İki Almanya birleştikten sonra eski Doğu Almanya sınırları içinde oluşturulan eyaletlere destek amacıyla hayata geçirilen ‘Dayanışma Ödeneği’ iptal edilmeli.
* 67 yaşın üzerinde olup da çalışmaya devam edenlerin yaptıkları fazla mesailerden vergi alınmamalı.
* Kısa süre önce 2025 yılı itibariyle geçerli olması için karara bağlanan ‘Çocuk Güvenlik Parası’ uygulaması iptal edilmeli.
* Yenilenebilir enerjiye devlet desteği verilmesi sonlandırılmalı.
* İnşat fiyatları düşürülmeli.
* Çeşitli alanlarda yaşanan bürokratik engeller ve güçlükler zaman kaybetmeden devre dışı bırakılmalı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!