Zeynep Atikkan: İnsaf!


Zeynep ATİKKAN
Haberin Devamı

BU nasıl bir arsızlıktır? Nasıl bir pişkinlik? Küstahlık?

Hükümette revizyon yapılacakmış! Ekonomi ANAP'a, Enerji DSP'ye verilecekmiş. Yani içine bolca şaibe karışmış enerji sektörü ‘‘dürüst’’ kod adlı DSP'ye geçiyor. Ve de çok fazla dürüstlük gerektirmediğine kanaat getirilen ekonominin ANAP'sal cinliklere teslim edilmesi öngörülüyor. Ya da öngörülmüyor da bazı çevreler böyle bir felaket senaryosunun kulisini ve acil lobisini yapıyorlar.

Yani ekonomi yönetiminin başına ANAP cinsi bir ‘‘cin fikirli bilmiş’’ gelirse hokus pokusla ‘‘faiz indi çıktının ayna oyunları’’ filan yapılacak. Kriz aşılacak. Bir günde cebindeki paranın yüzde kırkı eksilen halka bayramlık verilecek. Bu tür şaklabanlıkları bu topluma dayatmanın mümkün olmadığını anlamamak başka bir ‘‘kriz’’ türü. Akut algılama bozukluğu ya da ‘‘benim doğrularımdan başka doğru yoktur''a inanma patolojisi ki... İkisi de vahim.

* * *

Nerede görülmüştür, krizin sorumlularına krizi çözme yetkisinin verildiği? Hem de ‘‘kurtarıcı’’ rütbesiyle terfi ettirildiği? Bu nokta, son günlerde yaşananların en umut kırıcı yönü işte.

Bugün toplumun içine düştüğü karamsarlığa hiç aldırmazcasına ‘‘ayuka çıkan yolsuzlukların hesabını sormamakla görevli ekonomi yönetiminin’’ işbaşına gelmesi için ‘‘düğmeye’’ basılıyor. Anlaşılan İstanbul lobisi paçaları sıvamış. Üretmeden tüketen ekonominin paradan voli vurma dengesini ‘‘en büyük beceriyle’’ kuracak üstadın arayışındalar.

O üstadlar, yirmi yıldan beri bu ülkenin ekonomik kararlarında söz sahibi oldular. Bugünkü ‘‘üretimsiz ekonominin’’ fikir babalığını ve de ‘‘becerikli taşeronluğunu’’ yaptılar. Onların ‘‘ekonomi kurmayı, ANAP'ın ağır topları, beyin takımı’’ gibi demode ‘‘lakapları’’ vardı. Böyle pazarlandılar. Ankara'da oturdular, İstanbul'da iş buldular.

Artık tablo çok açık. Bu ‘‘ağır vakaların’’ ekonomi yönetiminden anladıkları sadece paradan para kazanma ve kazandırmanın yolunu bulmakla sınırlı. Becerikli ekonomi yönetiminin en kestirme yolu hortumculuk. En cüretkárı ise banka pazarlamak. Sıcak parayla faiz indi çıktı oyunları ise işin fındık fıstığı. ‘‘Becerikli ağır toplar’’ yıllardır bu işleri yaptılar. Şimdi yeniden tedavüle sunulmayı bekliyorlar.

* * *

Sokağın sesine kulak vermekte yarar var. ‘‘Cumhurbaşkanı kriz yarattı’’ tezgáhı nasıl tutmadıysa, bir iki dans figürü ve ANAP çalımı ile ‘‘ekonomi yönetimini’’ ANAP'ın becerikli bilmişlerine transfer etmek mümkün değil. İnsanlar aptal değil. Sersem değil.

Kimle konuşsam öyle bir ‘‘gelecek’’ endişesi yaşıyor ki.

Ekonomiyi bu hale getirenlere yeniden ekonomiyi teslim etmek... Kuralsız Türkiye isteyenlerin tek çabası bu. Ama tutmayacak.

Yazarın Tüm Yazıları