Yönetici lugatında ’zorluk’ olmaz

Konak, İzmir’in kalbinin attığı yer. Nüfusun büyük bölümünün gün boyu koşuşturmayla yaşadığı, eğlence, dinlence, çalışma alanlarının yoğunlaştığı, kentin merkezi.

Böyle bir kenti yönetmek ayrı meziyet. Hele de "devlet baba" olmak ağır sorumluluk. Bu hafta Konak Kaymakamı Ali Muhsin Nakiboğlu ile söyleştik.

İzmir’in merkezi kabul edilen Konak’ın mülki amiri olmanın zorlukları ve avantajları nelerdir?

- Konak, İzmir metropolünün en merkezi konumundaki ilçesi. Başta valilik olmak üzere ilin idari, ticari, kültürel ve her alandaki en önemli kuruluşları Konak’tadır. Hizmet verirken tüm bu merkezi ve yerel nitelikteki kuruluşlarla uyumlu çalışılması yetki ve sorumlulukların karşılıklı anlayışla yürütülmesi, zorlukları avantaja çevirmektedir. Vatandaş adil, tarafsız ve süratli hizmet bekler. Vatandaşta bu güveni yaratan, yönettiği ve diğer kurumlarla uyumlu çalışan yöneticinin lugatında "zorluk" kelimesi olmaz. Çözerim, yaparım, sonuçlanıncaya kadar takip ederim yapısında olmalıdır. Konak tüm birimleriyle böyle hizmet vermektedir. Bu çizginin dışında kalan bizimle çalışamamıştır.

Konak Kaymakamlığı sivil toplum örgütleriyle sinerji içerisinde. Önümüzdeki günlerde sizin de katkı koyacağınız projeler olacak mı? Konak’taki sivil toplum gücünü nasıl değerlendiriyorsunuz?

- Sivil toplum kuruluşları demokratik yaşamın olmazsa olmazlarındandır. Konak’ta özellikle eğitim, sağlık ve sosyo kültürel konularda bazı sivil toplum kuruluşları çok hizmet gerçekleştirdi. Ancak yeni projeler üretip bizlerle veya uygun görülecek diğer proje ortaklarıyla fonları kullanarak uygulamalarını beklemekteyiz. Çünkü Konak, sivil toplum gücünün en üst seviyede olduğu bir ilçedir.

SANAT VE SPOR EN BÜYÜK HOBİM

Yılların biriktirdiklerini hayatta da uyguluyor musunuz?

- Görev dışında aileye ayıracağınız, hobilerinize kullanacağınız zaman bulursunuz. Hobilerimin başında sanat ve spor gelir. Sanatsal etkinlikleri mümkün olabildiğince izlerim. Fertlerin sporu erken yaşlardan itibaren düzenli yapması, sağlıklı olmaları ve zararlı konulardan uzak kalmaları yönünden önemlidir. Özellikle ilköğretimdeki yavrularımızın spora yönlendirilmeleri, yetenekleri doğrultusunda branşlarda eğitilmeleri yönünde hep destek vermişimdir. Basketbol ve voleybolda Türkiye şampiyonluğuna ulaşmış ilköğretim okulları, atletizm ve halterde olimpiyat ve Avrupa şampiyonalarında madalya alan sporcular ülkemize kazandırılmıştır.

HİZMET FELSEFEMDE ATATÜRK’ÜN SÖZÜ

Yoğun iş temponuz var. Bu yoğunlukta ailenize ve kendinize yeterli vakit ayırabiliyor musunuz?

- İş yoğunluğundan hiç yakınmadım. Öğle tatilinde, akşam mesai bittikten sonra en az bir-iki saat daha çalışmanız halinde yoğunluk söz konusu olmuyor. Bazı konularda mütevazı olmamak, iddialı olmak gerektiğini düşünüyorum. Benim hizmet felsefemde tek ölçü vardır, o da Atatürk’ün söylediği söze láyık olmak: "Millet sevgisi kadar büyük mükáfat yoktur." Bu sözü düstur alarak çalışırsanız ve hizmet üretirseniz başka hiçbir yorum hiçbir değerlendirme sizi etkilemez.

Sporla içiçe bir kaymakam

Ali Muhsin Nakiboğlu, 1944 İstanbul Üsküdar doğumlu. Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin 1966 mezunlarından. Mülki idare amirliğinde 43’üncü yılını yaşıyor. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi, Galatasaray Spor Kulübü, Taekwondo Federasyonu üyelik ve yöneticilikle Alsancak Spor Kulübü Başkanı olan Nakiboğlu, evli ve 4 çocuk babası.
Yazarın Tüm Yazıları