Erdemli’de Turunçgil Çalıştayı

Güncelleme Tarihi:

Erdemli’de Turunçgil Çalıştayı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2024 12:56

Erdemli’de Turunçgil Çalıştayı

Haberin Devamı

Mehmet DOĞANER/ERDEMLİ(Mersin) (DHA)-ERDEMLİ ilçesinde, turunçgil üreticilerinin sorunlarına çözüm arayışının ele alındığı ‘Üretim Planlamasında Turunçgil Yol Haritası' konulu çalıştay düzenlendi.

İlçedeki bir otelde düzenlenen Üretim Planlamasında Turunçgil Yol Haritası Çalıştayı'na, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ahmet Gümen, Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mersin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Özdemir, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hakan Sefa Çakır, Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanvekili Kemal Kaçmaz, Türkiye Yaş Sebze ve Meyve İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak ve sektör temsilcileri katıldı.

Çalıştayın açılışında konuşan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Gümen, etkili ve rekabet gücüne sahip turunçgil sektörünün varlığı ve idamesinin ancak sektörün gerçekçi ve sağlam temeller üzerine yükselmesiyle mümkün olduğunu söyledi. Bu etkinlikte turunçgil sektörü için politikalar geliştirileceğini belirten Gümen, "Dünyanın ilk 10 tarım ülkesinden biri olan Türkiye, güçlü tarımsal altyapısı ile artan ülke nüfusunun gıda ihtiyacını karşılamanın yanında tarım ve gıda ürünlerinde 30 milyar dolar ile net ihracatçı durumda. Meyve üretimimiz son 20 yılda neredeyse 2 katına çıkarken ülkemiz tarımında yer alan en önemli ürün gruplarından biri olan turunçgillerde de üretimimiz yaklaşık yüzde 200 artışla 7,8 milyon tona ulaşmış durumda" dedi.

Haberin Devamı

'SEKTÖRÜN VERİMLİ BÜYÜMESİ EN BÜYÜK ARZUMUZDUR'

Turunçgillerin ülke ekonomisine önemli katkı sunduğunu vurgulayan Gümen, üretim ve dış ticaretteki önemi nedeniyle turunçgillerde sağlıklı bir planlama yapılması gerektiğini söyledi. Gümen, Bakanlıklarının sektörü uluslararası rekabete uygun şekilde geliştirmeye yönelik politikalar belirlediğini ve destekleme uygulamalarını bu hedefler doğrultusunda vatandaşların kullanımına sunduğunu belirtti. Bakanlık olarak yaptıkları destekler hakkında bilgi veren Gümen, "Bu çalışmalarla sektörün sürdürülebilir olarak verimli ve kaliteli bir şekilde büyümesi en büyük arzumuzdur" diye konuştu.

Haberin Devamı

Gümen, çalıştayda turunçgil ürünlerinin üretim miktarının iç ve dış pazar talebini karşılama durumu, iç pazar açısından yeni bahçe kurulmasına ihtiyaç olup olmadığı, çeşit bazında ve coğrafi olarak bunların yoğunlaşma durumu ve piyasa aksaklıklarına neden olma risklerinin değerlendirileceğini anlattı.

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan da çalıştayda yaptığı konuşmasında, "Tarımın dünyadaki en stratejik sektörlerden birisidir. Tarım, her günümüzde, anımızda var olması gereken, dünyada yaşam devam ettiği sürece de var olacak. Sektörün önemini ifade etmek, bunun farkında olmak işin bir boyutu. Bununla birlikte önemine uygun adımlar atmak ve geleceği planlamakta bir diğer önemli nokta" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

2 gün sürecek olan çalıştayın ilk gününde Turunçgil Yetiştiriciliğinde Üretim Planlaması, Turunçgillerde Islah ve Yeni Çeşitler, İklim Değişikliği ve Su Yönetimi, Sürdürülebilir Üretim ve İyi Tarım Uygulamaları gibi konularda oturumlar gerçekleştirildi. (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!