Maraş dondurmasına kıvam veren salep fideleri toprakla buluştu

Güncelleme Tarihi:

Maraş dondurmasına kıvam veren salep fideleri toprakla buluştu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2023 12:10

Maraş dondurmasına kıvam veren salep fideleri toprakla buluştu

Haberin Devamı

Ömer KOÇ/KAHRAMANMARAŞ, (DHA)- KAHRAMANMARAŞ’ın tescilli lezzetlerinden Maraş Dondurması’na kıvam veren salep fideleri, düzenlenen törenle toprakla buluştu. Tarım ve Orman İl Müdürü Ramazan Bilir, salep yetiştirmek isteyenlere katkıda bulunacaklarını söyledi.

Maraş Dondurması’nın olmazsa olmazlarından olan salep fidesi dikim etkinliğinde fideler özenle toprağa dikildi. Dondurmanın dışında soğuk havaların vazgeçilmez sıcak içeceği de olan ve kilogramı 3 bin liraya kadar çıkabilen salebin yaygınlaştırması amacıyla gerçekleştirilen etkinliğe ev sahipliği yapan şehrin dondurma üreticilerinden Mehmet Kanbur, “Kahramanmaraş’ta salep olmazsa dondurma olmaz. Bunun anası, vatanı, milleti saleptir” dedi.

En iyi salebi yetiştirmek için mücadele ettiklerini kaydeden Kanbur, şunları söyledi:

“Başka illerde de salep var ama en iyi salep bu bölgenin salebidir. Bizleri salebi dağlardan toplayıp basama basamak ovaya kadar indirdim. Düne kadar dağlarda yetişen salep artık ovalarda yetişir hale geldi. Biz de çiftlilerimize buradan ilan ediyoruz, sizler üretin bizler 10 yıl alı garantisi veriyoruz. Çünkü gerçekten bir Maraş Dondurması yapacaksanız salebe ihtiyacınız var. Salep zaten şifalı bir içecek, Osmanlı da padişahların içeceğiydi. En iyi salebiniz olmazsa en iyi dondurmanız olmaz. Sosyal sorumluluk olarak bütün halka ilan ediyoruz, üretimle alakalı bütün bilgiler bizde var, tarım araştırma da bu konuda destek olacak, bizde fideler de var. Gelin salep yetiştirin ben de MADO olarak yetiştirdiklerinize 10 yl alım garantisi veriyorum.”

Tarım ve Orman İl Müdürü Ramazan Bilir de salebin Kahramanmaraş için önemli bir endemik bitki olduğunu ifade ederek, “Üretimin ve üreticinin yüz yılı olan projelerden birini uygulamaktayız. Tarımsal üretimin planlamasına yönelik ilk adımlarını Mehmet bey başlattı. Sözleşmeli üretimle çiftçilere ektiği ürünün 10 yıl alım garantisini vererek bunu duyurdu. Biz kendisine teşekkür ediyor, üretimin bereketli olmasını diliyoruz. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak Kahramanmaraş’ta yetiştiricilik yapan çiftçilerimize bunun eğitimini, yayımını yaparak buna yönlendirilmesine katkıda bulunacağız” diye konuştu.

Salep fidelerinin dikilmesinin ardından Mehmet Kanbur, etkinliğe katılanlara sıcak salep ikramında bulundu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!