Iğdır Üniversitesi'nde lavanta hasadı

Güncelleme Tarihi:

Iğdır Üniversitesinde lavanta hasadı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2023 11:59

Iğdır Üniversitesi'nde lavanta hasadı

Haberin Devamı

Özkan AYDIN / IĞDIR,(DHA)-KATMA değeri yüksek tarımsal ürünler alanında ihtisaslaşan Iğdır Üniversitesi'nin Şehit Bülent Yurtseseven Kampüsündeki bal ormanında lavanta hasadı yapıldı. Rektör Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, katma değeri yüksek ürünleri dünya pazarına taşımak için çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. 

Iğdır Üniversitesi tarafından Şehit Bülent Yurtseven Kampüsünde 2 dekar alana ekilen lavanta için hasat etkinliği düzenlendi. Rektör Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Gülşen ile akademisyenler, bahar aylarında ekilen lavantanın hasadını gerçekleştirdi. Katma değeri yüksek tarımsal ürünler alanında ihtisaslaşan Iğdır Üniversitesi'nde üretilen lavantadan Araştırma Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezinde (ALUM) yağ üretilerek piyasaya sunuluyor. 

Haberin Devamı

Iğdır Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu kimya ve kimyasal işleme teknolojileri bölümü ve ALUM öğretim görevlisi Musa Karadağ, başta lavanta olmak üzere üniversite olarak diğer tıbbi ve aromatik bitkiler üzerinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Ürettikleri lavanta yağında herhangi bir katkı veya sentetik ürün olmadığını vurgulan Karadağ, “Ürünümüz, su buharı distilasyon yöntemiyle elde edilmiş, tüm laboratuvar testlerini başarıyla tamamlamıştır. Ayrıca mavi-mor çiçekleri ve kokusuyla dikkat çeken lavantanın sağlık üzerinde pek çok yararları da bulunuyor" dedi. 

Iğdır Üniversitesinin katma değeri yüksek tarımsal ürünler alanında yaptığı çalışmaların önemini anlatan Rektör Prof.Dr. Mehmet Hakkı Alma, “Iğdır, Türkiye’nin en önemli tarım topraklarından bir tanesine sahip. Bu topraklarda bin bir çeşit tarımsal ürün elde ediliyor. Ancak önemli olan bu ürünleri katma değeri yüksek ürünlere dönüştürmek ve dünya pazarına taşıyabilmek. Bu noktada tıbbi ve aromatik bitkiler Üniversitemiz için çok önemli bir paya sahip. Özellikle bu alanda ihtisas üniversitesi olduktan sonra çalışmalarımızı yoğunlaştırdık ve geçtiğimiz aylarda ilk ürünümüz Lavanta yağını piyasaya sunduk. Bu noktada durmayarak çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu. 

Haberin Devamı

Programda davetlilere lavanta çayı da ikram edildi.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!