Otizm Konfederasyonu, otizmli bireylerin ve ailelerinin yaşadığı zorluklara dikkat çekti

Güncelleme Tarihi:

Otizm Konfederasyonu, otizmli bireylerin ve ailelerinin yaşadığı zorluklara dikkat çekti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2024 16:37

Otizm Konfederasyonu, otizmli bireylerin ve ailelerinin yaşadığı zorluklara dikkat çekti

Haberin Devamı

Mine AK/BURSA, (DHA)-BURSA’da Otizm Konfederasyonu tarafından, ‘2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’ kapsamında basın açıklaması gerçekleştirildi. Otizmin görülme oranının son yıllarda büyük artış gösterdiği ve günümüzde her 36 çocuktan birisinin, otizm tanısı aldığının belirtildiği açıklamada, ebeveynlerin karşılaştıkları zorluklara dikkat çekildi.

Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen ‘2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’ kapsamında, tüm dünyada her yıl, otizme dikkat çekmek için çeşitli etkinlikler düzenlenirken, Bursa’da Nilüfer Belediyesi Karaman Dernekler Yerleşkesi’nde Otizm Konfederasyonu tarafından basın açıklaması düzenlendi. Otizmli bireylerin ve ailelerinin yaşamsal zorluklarına, temel haklarına, ihtiyaçlarına yönelik toplumsal farkındalığın ve desteğin sağlanmasının amaçlandığını söyleyen, Otizm Konfederasyonu Başkanı Ergin Güngör, “ ‘Kaçıncı sıradayız?’ vurgusuyla, gündemde önem sıralamasında hep geride kalmaktan dolayı duyduğumuz kaygıyı dile getiriyoruz. Dünya ve ülkemiz zor zamanlar geçiriyor. CDS-ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi, sosyal, ekonomik, fiziksel, etnik köken veya cinsiyet ayrımı olmaksızın otizmli bireylerin sayısının son 24 yılda yüzde 317 arttığını belirtmiştir. Bu artışa rağmen yıllardır dile getirdiğimiz sorunlar, giderek daha az duyuluyor. Yeterli sürede ve nitelikli eğitime erişemeyen yetişkin otizmli bireyler, ne sosyal hayata katılabiliyor ne de istihdam edilebiliyor. Aileleri ile evlerinde bir nevi hapis hayatı yaşıyorlar. Otizm farkındalık günlerinde, otizmli çocuklar konuşuluyor ama otizmli yetişkinlerden neredeyse hiç bahsedilmiyor. Çünkü otizmli yetişkinler yaşamın içinde yer alamıyor ve evde dört duvar arasında yaşayarak görünmez hale geliyor. Bu durum, aileleri büyük bir çaresizlik içinde bırakıyor. Var güçleri ile seslerini duyurmaya çalışıyorlar ama yine de kimse onları duymuyor, sorunlarına çözüm üretilmiyor. Hiçbir aile, çocuğunun çözümsüzlüğüyle tek başına yüzleşmeyi ve kaderine terk edilmeyi hak etmez. Bizler, toplumumuzun insani değerlerinin, ülkemizin otizmli birey aileleri için çözüm üretebilecek kadar güçlü, otizmlileri de benimseyecek kadar sağlam olduğuna inanmaktan vazgeçmek istemiyoruz. Ne büyük bir çözümsüzlük içinde yaşadığımızın anlaşılmasını bekliyor ve önerilerimizin, gerekli düzenlemelerin, bir an önce yapılmasını istiyoruz. Birlikte, daha kapsayıcı bir dünya inşa etmek mümkün” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Hastalığa ilişkin bilgi veren Otizm Konfederasyonu Başkan Yardımcısı Canan Cihan ise “Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB), doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk 3 yılında fark edilen, sosyal iletişim ve etkileşim sorunları, tekrarlayan takıntılı davranışlar ve sınırlı ilgi ya da etkinlikler ile kendini gösteren, karmaşık bir nöro-gelişimsel farklılıktır. Otizmin görülme oranı son yıllarda büyük bir hızla artmakta ve günümüzde her 36 çocuktan birisinin otizm tanısı aldığı bilinmektedir. Otizmin belirtileri ve şiddeti, kişiden kişiye büyük farklılıklar gösterebiliyor ve bu nedenle ‘spektrum’ terimi kullanılıyor. Bazı otizmliler bağımsız bir şekilde yaşayabilirken, bazıları da bağımsız yaşam becerilerini etkileyen kısıtlılıklar nedeniyle, ömür boyu bakım ve desteğe ihtiyaç duyuyorlar” dedi.

Haberin Devamı

‘OTİZMLİ BİREY AİLELERİNİN KAYGILARI HER YIL ARTIYOR’

Türkiye'de otizmli çocuklar için çalışan önde gelen federasyonların ve üye derneklerinin çatı örgütü Otizm Konfederasyonu’nun, otizmli bireylerin ve ailelerinin, yasa ve yönetmeliklerdeki temel hakları olan, erken tanı, eğitim, istihdam ve bakım gibi hizmetlerini sağlamak için çaba gösterdiğini ancak hala büyük sorunlar yaşandığını belirten Cihan, “Büyük çoğunluğu otizmli birey ailelerinden oluşan Otizm Konfederasyonu, çocuklarının sadece geleceğinden değil bugününden de endişe duyuyor. Evlatları çocuk yaştayken mücadeleye başlatan aileler, bugün yetişkin otizmlilerin ebeveynleri oldular. Üniversiteyi bitirerek üstün başarılar gösteren otizmli bireyler de dahil olmak üzere, pek az otizmlinin istihdamda yer alabildiğini üzülerek dile getiriyorlar. Ülkemizde istihdama katılabilen otizmlilerin oranı yüzde 1'i bile bulamazken, yetişkin otizmlilerin yaşamı evde, dört duvar arasında geçiyor. Sosyalleşmeleri ve hayata katılmaları için yeterli çalışma yapılmazken, bakım hizmetlerinin sınırlılığı da ailelerin, ‘Benden sonra evladıma ne olacak?’ kaygısını yaşatmaya devam etmektedir” diye konuştu. (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!