Asgari ücretin altında kalan emeklileri de görün

Dün açıklanan yeni ekonomik programda mevcut 12 milyon emekliye ilişkin sorunlar yine yer almadı. Günlerdir beklenen program emekliyi yine unuttu.

Haberin Devamı

Programda sistemin reforme edilerek bundan sonra emekli olacakların maaşlarının geçimlerini sağlayacak düzeyde olması öngörülürken, mevcut emeklinin yıllardır beklediği düşük maaşların iyileştirilmesi, yeni intibak yasasının çıkarılması, bayram ikramiyelerinin en az yıllık enflasyon oranında artırılması, sağlık hizmetinden alınan katkı payının kaldırılması, yılda dört ikramiye ödenmesi ve maaşlara 6 aylık enflasyon yerine seyyanen zam yapılması gibi temel taleplerin karşılanmasına yönelik maddeler yer almadı.
Gelecekte emekli olanlara ilişkin düzenleme ne denli sevindirici ise 12 milyon emeklinin beklentilerinin karşılık bulmaması, ülke kalkınmasına emeği ile katkı sağlayan milyonlarca iktisaden dar gelirli kitlede burukluk yarattı. Hâlâ 2020 liralık asgari ücretin altında maaş alan emekli var. En azından bu insanların aylıkları asgari ücret düzeyine yükseltilmeli. Bayram ikramiyeleri önümüzdeki Şeker Bayramı’ndan itibaren yıllık enflasyon oranında, yani yüzde 20 artırılarak net 1200 lira olarak ödenmeli. Emeklinin satın alma gücünü geriletmemek, çarşı pazardan eli boş dönmemesini sağlamak için aylıklara seyyanen zam yapılmalı. Enflasyon oranındaki artışların ihtiyaçları karşılayamadığı 2008 yılından bu yana açık şekilde görüldü.

Haberin Devamı

Kanayan yara haline dönüşen 2000 sonrasında emekli olanları kapsayacak yeni intibak yasası, 3600 ek gösterge ile birlikte önümüzdeki hafta çalışmalarına başlayacak TBMM gündemine getirilmeli. Emeklinin insanca yaşayacağı ücreti ve koşulları talep etmesi en doğal hakkı ve esirgenmemeli. Şükrü KARAMAN

 

GÜNÜN SÖZÜ

“ŞAİBE kadar insanın içinde çöreklenen duygu yoktur.” Doğan HIZLAN

 

HİÇ BİTMEYEN SEÇİM!

SEÇİMİN üzerinden bir hafta geçti, hâlâ yüzlerce insan uykusuz, yorgun ama bir o kadar da dirençli bir biçimde ilçe seçim kurulları önünde nöbet tutuyor. Desteğe gelenler, merakla sosyal medya üzerinden haber almaya çalışanlar, oradan oraya koşturan avukatlar ise çabası... Dışarından olup bitene bakan bir göz “Hiç bitmeyen seçim yapmışlar” diyebilir size. Güven Gürkan ÖZTAN

 

Haberin Devamı

KİTAPLAR

Aytunç Altındal-‘Elvedasız Ayrılık’ (Destek), Pınar Öğünç-‘Beterotu’ (İletişim), Oğuzhan Uğur-‘Mevzular’ (Hayykitap), Derviş Zaim-‘Rüyet’ (Yapı Kredi), Selahattin Demirtaş/Levent Cantek-‘Devran’ (İletişim), Yasin İmalı-‘Edebi Bir Yolculuk’ (Milay), Celil Nalçakan/Gülşen İşeri-‘Elveda Diyorsun Eyvallah Diyorum’ (İnkilap), Selçuk Aydemir-‘Evrak Kürek-Sektörden Arkadaşlara Giriş 101’ (Küsurat), Mehmet Tayfun Öztürk-‘6341 Adalet’ (Truva), Serdar Aydın-‘Yas’ (Meda), Murat Tavlı-‘Vazgeçtim Sanma Sadece Büyüdüm’ (Nemesis), Tezer Özlü/Ferit Edgü-‘Her Şeyin Sonundayım’ (Alfa), Haydar Ergülen-‘Sait ile Sabahattin’ (Kırmızı Kedi), Mehmet Ünver-‘Kırmızı Fener Sokağı’ (Yitik Ülke)

 

Haberin Devamı

‘TÜTÜN KULLANMAK BİR HASTALIKTIR’ 

NEDEN Mİ? Çünkü sigara kullanımı halen tüm dünyada en önemli önlenebilir hastalık ve ölüm nedeni olmaya devam etmektedir. Her yıl dünyada 7 milyon, ülkemizde 120 bin kişi tütün kullanımına bağlı bir hastalıktan yaşamını yitirmektedir. Bu kadar mücadeleye karşın sigara kullanımı 15 yaş üstü nüfusumuzda yüzde 31.6 oranı ile ciddi bir halk sağlığı sorunudur. Antalya Akra Otel’de yapılan 1.Ulusal Sigara Kongresi’nde neler konuşuldu?

 

BİLİYOR MUSUNUZ

ÇYDD’DEN GEZEN’E ÖDÜL

ÇYDD’nin ‘Cumhuriyet Ödülü’nün 13 Nisan Cumartesi 14.00’de Şişli Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Evi’nde, sunuculuğunu Devlet Tiyatrosu sanatçısı Orhan Kurtuldu’nun yapacağı, ‘Boğaziçi Mezunlar Korosu’nun konserinin yer alacağı törenle Müjdat Gezen’e verileceğini...

Haberin Devamı

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın’ın Ulusal Süt Konseyi’nin oldubittiye getirmeden ve bir an önce çiğ süt fiyatını belirlemesi gerektiğini belirterek, “Belirlenecek fiyatın en az 2.5 lira olması lazım. Üretici zarar ettiği için üretimden vazgeçer ve hayvanını keserse temmuz-ağustos aylarında süt krizi yaşanabilir” dediğini...

CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin’in polislerin özlük haklarından çalışma koşullarına kadar birçok sorunun çözülmesi için TBMM’de bir ‘araştırma komisyonu’ kurulmasını önerdiğini...

FEST Travel Kurucusu, Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Pekin’in başkanlığında faaliyet gösteren TÜRSAB Kültür Sohbetleri’nin ilkinin ‘Son Kazıların Işığında HATTUŞA: Efsanevi Hitit İmparatorluğu’nun İzinde’ başlığıyla 19 Nisan Cuma günü, Lütfi Kırdar Kongre’de yapılacağını...

Haberin Devamı

TÜRKİYE Aşçılar Federasyonu (TAFED) ve Afyonkarahisar Profesyonel Aşçılar Derneği'nin (AFPAD) düzenledikleri ‘2. Gastro Afyon Lezzet Festivali’nin 18 ülkeden 40’a yakın ünlü şef bir araya gelmesiyle 26-27 Nisan tarihlerinde yapılacağını...

 

Kastamonu’da bu yıl 300 dönüm arazide kendir ekilecek

 KASTAMONU Kendir Ekim Şenliği’nde konuşan ASAM Kendir Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Yalçın Koçak, Kastamonu’da bu yıl 300 dönüm arazide kendir ekileceğini belirterek, bu sayede Kastamonu’nun Türkiye’de kendirin tohum merkezi haline geleceğini söyledi.

Kastamonu Belediyesi, Azık Kendir Kenevir Kadın Kooperatifi ve Kastamonu Sarıkonak Kadın Kooperatifi tarafından düzenlenen şenlik Kırcalar köyünde gerçekleştirildi ve traktörlerle kendir ekimi yapıldı. Ayrıca Kastamonu Belediye Başkanı Op. Dr. Galip Vidinlioğlu ile beraberindekiler, temsili olarak tarlada kendir ekimi yaptı.

Yalçın Koçak şunları söyledi:
- “260 kilogram tohum ile Samsun’da başlatmış olduğumuz bir kenevir ekim tohumu seferberliğimiz bulunuyor. Bu sene inşallah elimizde artan tohumu da getirdik Kastamonu’da toprakla buluşturuyoruz. 47 yıldır Kastamonu’nun toprağı bu kendire aç. Bu kendir başka bir berekettir. Kendiri ektirmeme lobisi de bulunuyor bu ülkede. Onlarla direkt cepheden karşı karşıya olmasak bu harbi kaybedecektik. Onun için ben iki yıldır ekilecek tarlanın başında duruyorum. Hem ektiriyorum hem de biçtiriyorum. Kendirin eksi payitahtı olan Kastamonu’da bir endüstriyel tesisi nasıl inşa edeceğiz, yapacağız da ülkemizin üretmiş olduğu bu kendir ve keneviri alıp orada işleyeceğiz, büyük bir geliri de sizlere indireceğiz. Bu amaçla bugün buradayız”

- “Tohuma ihtiyacımız var. Biz de tohum yetiştiriyoruz. Önümüzdeki yıl inşallah daha çok tohum çıkartacağız, daha çok alanda ekeceğiz”

- Bu yıl Kastamonu’da 300-350 dönüm arazide kendir ekimi yapılacağını vurgulayan Dr. Koçak, “Samsun’da 200 dönüm civarında bir ekim yapıldı. Tokat’ta yine 40 dönüm civarında bir ekim yapılıyor. Türkiye bu yıl ekilen kenevir tohumu önümüzdeki yıla yine yetmez. Ben, büyük hedeflerle uğraşıyorum. Ama maya olmadan da biliyorsunuz yoğurt olmuyor. Şu anda gördüğünüz bu çalışmaların hepsi kendirin maya çalışmalarıdır. Biz bu mayayı inşallah Kastamonu’da tutturduk” dedi.

- Kastamonu Ticaret Borsası tarafından da kendir borsası kararı alındığını açıklayan Dr. Yalçın Koçak, “Kendir borsası Kastamonu’dan soruluyorsa kendirin de başkenti Kastamonu’dur hayırlı uğurlu olsun” ifadelerini kullandı.

 

TÜRKMEN ADETİ

Dr. Koçak, “Ben, geçtiğimiz yıl ki ekimlerimden ötürü tohum temin ettim. Bu sene de insanlarımıza tohumu parayla vermek yerine Türkmen’in adetini töresini yerine getiriyoruz ve tohumu size veriyoruz, ‘önümüzdeki yılda bize aldığımız tohumun iki mislini geri ver’ diyoruz. Yani 10 kilogram tohum aldıysan 20 kilogram tohumu geri ver diyoruz. Tohum alışverişinde para kullanamıyoruz. Adetimiz budur. Bu adeti geliştirebilirsek inşallah ülkemize iyi bir imece kültürünü de oturtmuş olacağız” ifadelerini kaydetti.

 

KENDİR İNİSİYATİFİ

Kastamonu Kenevir İnisiyatifi, önümüzdeki süreçte ilimizi kendir tarımı, sanayisi, ticareti, kültürüne yönelik kolektif yapılanmalarla ilgili yoğun bir gündem beklediğini hatırlatıp, bunların hayata geçirilebilmesi adına “Tüm kesimlerin işbirliğini, el ve gönül vermesini bekliyoruz” çağrısı yaptı.

 

 

‘Tütün kullanmak bir hastalıktır’

  1. ULUSAL Sigara Bırakma Kongresi, Antalya Akra Otel’de yapıldı. Bağımlılık Psikiyatrisi Derneği ve T.C. Sağlık Bakanlığı işbirliği ile Antalya’da düzenlenen 3 günlük kongrenin Düzenleme Kurulu ve Bilimsel Kurul Üyesi Kırşehirspor eski Başkanı Uzman Psikolog Nedim Yüksel Çakır da yer aldı.  Kongre Başkanlığını Doç. Dr. Tijen Şengezer, Onursal Başkanlığını da Prof. Dr. Nesrin Dilbaz yaptı. Prof. Dilbaz, Kongrenin amacı; başta yurt çapında yaygın olan sigara bırakma polikliniklerinde çalışan hekimler olmak üzere tüm hekimlerimize bilimsel katkı sağlamak olarak belirlenirken, bu yapıda düzenlenecek ilk kongre olması ile de ayrı bir önem taşıdığını belirtti.

Kongre düzenleme kurulu Başkanı Doç. Dr. Tijen Şengezer şunları söyledi:

“Sigara kullanımı halen tüm dünyada en önemli önlenebilir hastalık ve ölüm nedeni olmaya devam etmektedir. Her yıl dünyada 7 milyon, ülkemizde 120 bin kişi tütün kullanımına bağlı bir hastalıktan yaşamını yitirmektedir. Ülkemiz tütün ile mücadelede 2008 yılından bu yana tüm dünyaya örnek gösterilen çok önemli başarılar elde etmesine rağmen, sigara kullanımı 15 yaş üstü nüfusumuzda %31,6 oranı ile ciddi bir halk sağlığı sorunudur. Bu mücadelenin önemli bir ayağını da sigara bırakma hizmetleri oluşturmaktadır. Sigara kullanımı bir bağımlılık, yani hastalıktır. Diğer kronik hastalıklar gibi tedavi edilmesi gerektiği kanıtlanmıştır. Sigara içenlerin çoğu sigara bırakmayı yardımsız olarak denemekte ve bunların önemli bir kısmı kısa sürede tekrar içmeye başlamaktadır. Sigara içen her 40 kişiden sadece biri sigarayı bırakmada başarılı olmaktadır. Ülkemizde sigara bırakmak isteyen hastalarını tedavi etmeye gönül vermiş bizler tam da bu nedenle, hastalarımızın bırakma başarılarını nasıl yükseltiriz, onlara daha fazla nasıl yardımcı oluruz diye çaba göstermekteyiz” dedi.

Uzman Psikolog Nedim Yüksel Çakır da; tütün bağımlılığının fiziksel ve psikolojik yönleri olan bir hastalık olduğunu belirterek; Tütün Bağımlılığı tedavilerinde Psikologların da yer aldığını ve böylece tedavinin sigarayı bırakmak isteyenlere psikolojik destek de sağlanması gerektiğini söyledi.

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları