“The Draem”

Sözde Ermeni Soykırımı birçok ülkede tanınmaya başlandı. Danimarka hükümeti soy kırımı tanımayacağını açıkladı ancak 23 Kasımda şehrin Kulturtorv meydanında “The Draem” adlı anıtın 10 gün için dikilmesine izin verdi.

Haberin Devamı

Soy kırım konusunda Türkiye’nin tüm itirazları ve arşivlerin bağımsız tarihçiler tarafından incelenmesi çağrısının artık işe yaramadığını daha doğrusu dikkate alınmadığını, Türkiye’ye karşı Ermeni Diasporası tarafından başlatılan saldırının daha etkili olduğunu görüyorum.

Ermenistan Büyükelçiliği sözde soy kırımı konusunda daha önce Kopenhag Üniversitesinde bir sergi düzenledi. Türk Büyükelçiliği de karşı sergi düzenleyebilmek için üniversite yönetiminden söz aldı ama halen daha bir atılım olmadı.

Ermenistan ikinci atağını yapıyor. ABD ve Ermeni sanatçılardan oluşan bir grup tarafından hazırlanan “The Draem” adlı anıt Kopenhag’ın en işlek alışveriş caddesi Strogetteki Kulturtorv meydanında sergilenecek. Danimarka, bu izni verirken Ermenileri, Yahudileri düşünüyor ama ülkede yaşayan Türkleri düşünmüyor.

Haberin Devamı

Büyükelçi Mehmet Dönmez’in tüm çabaları yetersiz kaldı ve Kopenhag belediyesinin, kültür dairesi anıtın 10 gün süre ile sergilenmesine izin verdi.

Bu süre Ermenistan için yeterli. Çünkü söz konusu meydan, Danimarka’yı ziyaret eden tüm turistlerin uğrak yeri. Mutlaka anıtı görecekler ve konu hakkında bilgi sahibi olmayanlar sözde soy kırımının yapıldığını var sayacaklar.

Türkiye’nin Kopenhag Büyükelçisi Mehmet Dönmez boş durmuyor. Anıtın sergilenmesini engelleyemedi ama en azından yanında veya üzerinde “soykırımı” kelimesi veya Türkiye’ye yönelik hakaret içiren bir kelime ve söz olmaması için mücadelesine devam ediyor.

Danimarka’daki Türkler de tepkili. O gün oraya anıtı dikmek kolay olmayacak. Binlerce Türk, inanç, siyasi görüş ayrımı yapmadan el ele verip ellerinde bayraklarıyla orada olacaklar, hem anıtın dikilmesine hem de izin veren Kopenhag belediyesini protesto edecekler.

Bu konuda çalışmalarına şimdiden başlayan, Danimarka Genç Türkler Derneği, Danimarka Türk Akademisyenler Birliği ve Türk federasyonunu şimdiden kutluyorum.

Ülkelerinden binlerce kilometre uzaklıkta, zaman zaman devletimizin kendilerine sahip çıkmadığını düşünseler de onlar devletimize, milletimize ve ilkelerimize sahip çıkıyorlar.

Haberin Devamı

Danimarka’ya gelince hükümet, bu konunun tarihçilere bırakılması gerektiğini düşünüyor ve dile getiriyor. Dışişleri Bakanı Martin Lidegaard “100 yıl önceki ölümler unutulmaz ama soy kırımı diyebilmemiz için bağımsız tarihçilerin karar vermesi gerekir. Bu konu siyasetçilerin değil tarihçilerin konusudur. Danimarka hükümetinin tutumu bellidir. Danimarka soykırımını tanımamıştır” dedi. Kültür Bakanı Marianne Jelved de benzeri açıklamalarda bulundu.

Büyükelçi Mehmet Dönmez, Türkiye’nin, Danimarka Devletinin bağımsız, tarafsız sağduyulu yaklaşımından memnun olduğunu, iki ülke arasında ilişkilerin zedelenmemesi için büyük gayret gösterdiğini söyledi. O zaman bize düşen mücadeleye devam edip, gerçekleri anlatmaya çalışmaktır.

Haberin Devamı

Bu gelişme, Ermeni Diasporasının bir oyunudur. Oyunu bozmak için Türk halkı 23 Mayıs ta bayraklarımızla Kulturtorv meydanında olacaktır bundan kimsenin şüphesi olmasın.

Yazarın Tüm Yazıları