Ne izlesem okusam dinlesem

Baz Luhrmann’ın benzersiz bakışıyla ‘Rock’n Roll’un kralı’ Elvis Presley’in hayatını perdeye taşıyan “Elvis”, sinemalarda haftanın filmi. Ethan Hawke’un etkileyici bir cani portresi çizdiği korku filmi “Siyah Telefon” ve Cannes’dan ödüllü Rusya yapımı “Yumrukları Gevşetmek”, haftanın diğer seçenekleri. 2010’da, çok erken yaşta kaybettiğimiz yazar, gazeteci ve senarist Evrim Alataş’ın kendine has üslubunu, yaşama hevesini ve mücadelesini hatırlayan “Ne Olmuş Güldüysek”, kitap raflarında haftanın tavsiyesi.

Haberin Devamı

FİLM

ELVIS (Sinema)

Ne izlesem okusam dinlesem

Yönetmen: Baz Luhrmann / Oyuncular: Austin Butler, Tom Hanks, Helen Thomson, Richard Roxburgh / 2022-AVUSTRALYA, ABD-159’ / BİYOGRAFİ, DRAM, MÜZİK

Geçen ay dünya prömiyerini yaptığı Cannes’da dakikalarca ayakta alkışlanan Baz Luhrmann filmi “Elvis” sinemalarda. ‘Rock’n Roll’un kralı’ unvanlı şarkıcı Elvis Presley’in 20 yıllık kariyer inşasını yakından anlatan film, menajeri Albay Tom Parker ile olan ilişkilerine odaklanıyor. Elvis’e Austin Butler’ın, Tom Parker’a da Tom Hanks’in hayat verdiği filmde, ikonik şarkıcının büyük aşkı Priscilla Presley’i Olivia DeJonge oynuyor. Shakira, Ricky Martin, Kylie Minogue gibi müzik dünyasının ünlü isimlerini de buluşturan film, şimdiden 2023 Oscar yarışına adını yazdıracak görünüyor.

Haberin Devamı

SİYAH TELEFON / THE BLACK PHONE (Sinema)

Ne izlesem okusam dinlesem

Yönetmen: Scott Derrickson / Oyuncular: Mason Thames, Madeleine McGraw, Ethan Hawke, Jeremy Davies / 2021-ABD-102’ / KORKU

“The Exorcism of Emily Rose”, “Sinister” gibi övülen korku filmleriyle tanıdığımız, ilk “Doctor Strange” filmini de yönetmiş Scott Derrickson, yeniden en iyi bildiği sulara geri dönüyor ve Ethan Hawke’un etkileyici bir cani portresi yarattığı bir korku hikâyesi anlatıyor. Joe Hill’in kısa öyküsünden uyarlanan film, sadist bir katil tarafından kaçırılıp ses geçirmez bir bodruma kapatılan Finney Shaw adlı 13 yaşındaki bir çocuğun yaşadıklarını anlatıyor.

YUMRUKLARI GEVŞETMEK / UNCLENCHING THE FISTS (Sinema)

Ne izlesem okusam dinlesem

Yönetmen: Kira Kovalenko / Oyuncular: Milana Aguzarova, Alik Karaev, Soslan Khugaev / 2021-RUSYA, FRANSA-97’ / DRAM

2016’da ilk filmi “Sofichka” ile dikkatleri çekmiş Rus yönetmen Kira Kovalenko’nun yönettiği “Yumrukları Gevşetmek”, Kuzey Kafkasya’daki eski bir maden kasabasında geçiyor ve genç bir kadının hem sevdiği hem de reddettiği ailesinin boğucu pençesinden kurtulmaya çalışmasını konu alıyor. Geçen yıl Cannes’da Belirli Bir Bakış Ödülü’nü, Avrupa Film Ödülleri’nde de En İyi Kurgu Ödülü’nü alan film, Rusya’nın Oscar’a aday filmiydi.

Haberin Devamı

MÜZİK

Ne izlesem okusam dinlesem

DEĞMESİN ELLERİMİZ - Nükhet Duru, Tekli
MAZHAR ALANSON SENFONİ - Mazhar Alanson, Albüm
KESKİN - Cem Adrian, Tekli
PORTRELER, OP.10 - Fazıl Say & Bülent Evcil, Albüm
BOŞ KUYULAR - Suzan Hacıgarip, Tekli
HİÇ - Güneş Özgeç, Tekli

KİTAP

NE OLMUŞ GÜLDÜYSEK - EVRİM ALATAŞ KİTABI - Burcu Karakaş, İletişim, Biyografi-Anı

Ne izlesem okusam dinlesem

“Mayoz Bölünme Hikayeleri” (2003), “Her Dağın Gölgesi Deniz’e Düşer” (2009) kitaplarının yazarı ve “Min Dit” filminin senaristi olarak tanıdığımız Evrim Alataş’a adanmış “Ne Olmuş Güldüysek”, İletişim Yayınları’ndan çıktı. Burcu Karakaş’ın hazırladığı kitap, 2010 yılında, çok erken yaşta kaybettiğimiz Alataş’ın çocukluğunu, onun bir “vaha” olarak tanımladığı köyünü, gazeteciliğe olan tutkusunu ve cesaret hikâyelerini en yalın haliyle anlatıyor ve onun sesini duyuruyor.

Haberin Devamı

APUKHTİN’DEN HİKAYELER - Aleksey Apukhtin, VakıfBank Kültür Yayınları, Öykü
HAYATIN KAYNAĞI - Ayn Rand, Pegasus, Roman
GİNZA HAYALETİ VE DİĞER GİZEM ÖYKÜLERİ - Keikiçi Osaka, İthaki, Öykü
AVUCUMDA SOĞUK ELİN - Robert Aickman, İthaki, Roman

Yazarın Tüm Yazıları